Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: AEX +1,7%

Slot: AEX +1,7%

De AEX heeft de week met een plus van 1,7% afgesloten, waardoor we het verlies van vorige week voor de helft goed hebben weten te maken. De cijfers van zwaargewichten ASML (+3,0%) en Unilever (+3,9%) werden positief ontvangen.

Dit gaf ons net het zetje de goede richting in, waardoor we de Duitsers (+0,3%) en Fransen (-0,2%) ruim voor blijven. Het onderstaande lijstje geeft zelfs aan dat we de outperformer van de week zijn. Proost!

Wessanen

ASML

ASML (+3,9%) wist de markt licht te verrassen met haar derdekwartaalcijfers. De Velthovense chipgigant wist een hoge brutomarge van 48% te bewerkstelligen en een winst per aandeel van €1,60.

De verwachtingen werden weliswaar iets naar beneden bijgesteld, maar ASML denkt volgend jaar nog altijd 30 EUV-machines te verkopen. Kortom, geen extreem bijzondere cijfers, maar gezien de zorgen die er waren over de terugval in de chipmarkt, valt het te begrijpen dat beleggers enthousiast zijn over de resultaten van het bedrijf.

TomTom

TomTom (-4,5%) heeft het verlies van dinsdag grotendeels weten goed te maken. Het aandeel sloot die dag meer dan 16% lager op het nieuws dat het contract met Volvo werd beëindigd. Dit bericht stond slechts in een paar zinnetjes weergegeven in het kwartaalrapport, maar had dus grote impact.

De cijfers zelf waren niet zo slecht, zo waren de omzet en groeivooruitzichten beter dan verwacht. De verwachte jaaromzet werd immers verhoogd van €825 naar €850 miljoen.

Kiadis

De bleeder van de week is Kiadis Pharma (-24,6%) dat vandaag bekendmaakte dat het 3,9 miljoen nieuwe aandelen uitgaf tegen €8. Ten opzichte van de slotkoers van gisteren betekende dit een discount van maar liefst 25%.

Ondanks dat het een dramaweek is voor beleggers in Kiadis, behoort het bedrijf met een winst van 15% nog altijd tot de beste beleggingen van het Damrak. Daarnaast is het een typisch aandeel dat volgende week weer volledig de andere kant op kan gaan. Kortom, aandeelhouders van het biotechbedrijf kunnen wel tegen een stootje.

De lijstjes

  • AEX deze week +1,7%
  • AEX deze maand -3,3%
  • AEX dit jaar -3,6%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar -0,7%

Rentes

De Nederlandse tienjaarsrente liep twee basispunten op, maar het niveau van 0,57% is nog altijd zeer laag. Aan kop gaan de Turken met een stijging van 39 basispunten. Inmiddels kunt u 19% per jaar ontvangen. Uiteraard is de uitkering in lira's en niet in euro's.

Rentes

AEX

Galapagos (+9,1%) is de topper van de week en loopt weer hard terug richting de €100. Toch zijn het de defensieve aandelen die over het algemeen uitstekend gepresteerd hebben. De banken liggen nog altijd slecht.

Wessanen

AMX

Het oerdegelijke WDP (+7,8%) kende een prima week en is dit jaar de outperformer onder de vastgoedfondsen. De oliegerelateerde waarden binnen de AMX bleven wat achter.  

Wessanen

ASCX

We hebben een paar flinke uitschieters. Naar boven is het Vastned (+6,9%) dat een mooi herstel laat zien. Wessanen (-14,2%) krijgt een pak slaag en hetzelfde geldt voor Heijmans (-20,3%) dat het contract met Tennet beëindigde. 

Wessanen

 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties en een fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 oktober 2018 22:15
    Tsja Niels,
    Tijdens je stage heb je een paar keer goed je best gedaan. Nu eenmaal in de comfortzone is het fondsenrondje en de slotcall een corvee waarvoor je collega's bedanken. SBM, Fugro Boscalis en Shell dalen of stijgen dus omdat mee met de olieprijzen: vink. Wat is er te jatten bij het ANP wat ik dus met stelligheid ga brengen? Nieuw is de vergelijking met Europa. Niet Frankfurt, Parijs maar Wallstreet bepaald. De rest maar opvullen met verouderde koersenlijstjes. Zijn er nog IEX bezoekers met nog geen realtimekoersen van de broker?
    Beste IEX redactie, ik bezoek jullie site al jaaren maar het word tijd voor een kwaliteitsslag. Open een gratis koffiebar of pizzeria bij de beurs waar professionals uit de school kunnen klappen wat hun beweegt om een aandeel effe hoger of lager te zetten. Model lobbyisten. ANP gaat jullie vast citeren! En alsjeblieft niet meer die eindeloze grafieken uit het verleden.

  2. Teleurstelling 20 oktober 2018 09:24
    Daar ben ik het nou helemaal mee eens. Het geldt niet alleen voor Niels, maar eigenlijk voor de meeste watchers hier. Nico vind ik een positieve uitzondering.
    Professionele benadering is wat we zoeken/willen. Hoewel ik goed begrijp dat als shorters de boel in elkaar laten donderen onze watchers er niet over schrijven, want ze eten uit dezelfde ruif.
    Opsommen dat SBM daalt, zie ik zelf ook wel, maar toen het braziliespook gedoofd was voorspelde men hier dat SBM mogelijk op korte termijn de € 20 zou aanraken. Mooie gelegenheid als dat dus niet gebeurd, zelfs fors daalt, ons eens bij te praten over dit onderwerp en zo zijn er legio voorbeelden om eens dieper op in te gaan.
    Maar helaas het gebeurd niet en daar snap ik echt geen reet van.......
  3. Bonost 20 oktober 2018 11:21
    Het is natuurlijk wel dat IEX heeft gekozen voor een gratis info site en een betaalde info site. De verdieping van de onderwerpen ligt dus in de Premium en AJK verklapt dan wel eens wat in zijn dagelijkse blog. Prima zo.
    Misschien introductie van een driemaandelijkse overzicht van de uitgelichte aandelen met vervolg als een rode draad. Door de hoeveelheid wordt het zoeken/overzicht houden best wel ingewikkeld.
  4. Snuggerst 20 oktober 2018 13:34
    Ach, als je je druk maakt om weinig, of te weinig, informatie speel je dus constant met je portefeuille.. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van beleggen, of hoe je het ook noemen wilt.

    Het kan gewoon zonder trouwens, maar daar is de gehanteerde methode, nieuws en informatie, niet naar, da's die andere, die van de grafieken, en die is makkelijk zelf thuis te doen.. Klagen is dus niet nodig, andere methode gebruiken daarentegen wel!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links