Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: D-woord, ASML en TomTom

Liveblog: D-woord, ASML en TomTom

Update 17:00 uur: Kiadis

Even wat peptak graag voor Leon55, die ik op het Kiadis forum spot. Ik durf hem niet te vragen of hij soms ook nog Avantium heeft.

Vandaag krijg ik er echt van langs. Met Heymans en Kiadis. Ga nu niet meer verkopen, 2jr winst weg...!

Het is razend druk daar op het forum, maar ik kom geen smoking gun tegen waarom de koers in elkaar zakt. Er is ook geen nieuws of wat dan ook. Volgens mij zei ik vrijdag nog wordt drie keer scheepsrechts voor Kiadis? Intussen is het wel erger dan dat. De KBC premie, om het zo te noemen, is er nu bijna helemaal uit.

De laatste rally begon namelijk op 5 september, toen de Belgen een dikke buy en een koersdoel €20,50 mee gaven. Net als bij Pharming is er intussen uitsel, maar geen afstel voor Kiadis' middel ATIR101 van dit keer de Europese autoriteiten gekomen. Het kwaad is echter al geschied, zoals u ziet.


Boom, bust en daarna zijwaarts: het zijn de typische prijspatronen van commodities, groeiaandelen, biotechs. Eigenlijk geldt voor alles wat beursgenoteerd is en waarvan de onderliggende waarde moeilijk of niet is uit te rekenen, of waar verlies wordt gemaakt, of de fantasie ups en downs kent.

Ik kan wel zeggen: wen er maar aan, maar dat doen koersen van -10% natuurlijk nooit. Ken en weet uw risico's bij zulke fondsen klinkt misschien chiquer. Voor sommigen een schrale troost, voor anderen is er pure winst, maar al met al is Kiadis toch zo'n beetje verdubbeld sinds vorig jaar september.

Dat kunnen we ook niet van ieder aandeel zeggen. U ziet alleen dat dit rendement met bloed, zweet, tranen, stress en wakker liggen is gekomen. Hoo risico kan gelukkig ook hoog rendement betekent, maar u moet er tegen kunnen. 

 


Update 15:45 uur: D-Day!

Trompetgeschal, paukenslagen en aanzwellende engelenkoren: het bericht waarvan u wist dát:

En meteen bingo op de beurs, op de HQ's van deze fondsen knallen wellicht nu de kurken.

 


Update 15:30 uur ASML en TomTom

Voor wie zin heeft of de adrenaline zoekt om met een optie of turbo te dobbelen op in dit geval Q3-cijfers. Vanaf volgende week kunt u uw lol op met de (grote) Amerikaansse technologiebedrijven. Morgenavond is er al wel Netflix en dat kan er ook wat van. Vaak zijn er grote uitschieters op de cijfers van het bedrijf.

Uit Reuters vis ik voor u de historische, zevendaagse koersreactie op kwartaalcijfers. Helaas, ik kan niet instellen op één dag. Helemaal rechts ziet u de consensus voor dit rondje. Eerst ASML dat woensdag om 07:00 uur doorkomt. Outlook, orders en cijfers vallen meestal mee en dat ziet u.

Vallen ze dit keer weer mee? Dat is zeker in de chipwereld momenteel de vraag. Hier ziet u de analistenadviezen. Er zijn geen echte downgrades geweest de laatste tijd, ofwel de analisten verwachten dat ASML haar eigen belofte van een goede tweede jaarhelft inlost? 

Morgen voorbeurs is TomTom en lieve help, dit fonds beweegt af en toe ook fors op rapportages.

U ziet dat de analisten voorzichtig positiever zijn geworden, ondanks concurrentie van Alphabet, maar dankzij een voorgenomen desinvestering?

Zei ik daar Netflix?

OK, u hebt de knoop doorgehakt en u wilt een turbo long ASML doen. Welke hefboom kiest u dan? U ziet en dat geldt voor alledrie dat deze fondsen nogal volatiel op cijfers kunnen reageren en dan is het verstandig niet te hoge hefbomen te kiezen. Richting goed hebben en toch uitgestopt is zo sneu.

Even grof: u ziet dat ASMl zeg 10% of TomTom 20% op cijfers kan reageren. Neem dat bijvoorbeeld als uiterste niveau. U komt dan bijvooorbeeld bij ASML op hefboopjes van maximaal 5 uit, zowel long als short. Dat is nog steeds fors, maar ik ga uit van een trade van hooguit een week en dat u juist risico zoekt.  

Eventueel kunt u zowel de upside en downside ook mede bepalen aan de hand van technische analyse. Enfin, voor dat dit een heel verhaal gaat worden: omdat dit risicovol is, de aandelen volatiel zijn en uw hefboom misschien hoog is: houd u aan uw eigen stoploss en neem winst als het moet. Blind. 

 


Update 14:30 uur Avantium...

Bioplastic, fantasie genoeg in Avantium, dat anderhalf jaar geleden naar de beurs ging. Helaas is dat er nog niet helemaal uitgekomen... De vaste vergelijking met de AEX laat ik deze keer maar even achterwege.

Het verhaal is vergelijkbaar met Heijmans hieronder, niemand minder dan partner BASF dreigt de samenwerking via joint venture Synvina op te zeggen. Deadline is 5 december, heel subtiel. Potje voetbal verloren ofzo, BASF? Dit jaar zouden de twee samen een bioplastic of PEF fabriek in Antwerpen opleveren.

Dat loopt dus niet zo lekker en daarmee dreigt een fundament onder het bedrijf weg te vallen. En Avantium moet het al niet zo van de fundamentals hebben, kijk maar. Vandaar ook die gruwelijke winstwaarschuwing vanochtend voorbeurs en op hoog volume gaat de koers fors onderuit. Tijd voor Plan B, Avantium?

 


Update 13:30 uur Heijmans...

Dit is wreed. Heijmans kukelt vandaag zo uit de opgaande technische trend sinds Ton Hillen CEO werd en er een klein wonder geschiedde op het Damrak. Tot vandaag?

Onverwacht en slecht nieuws vandaag, dik contract opgezegd dus. Dit kan echt niet op een slechter moment komen. Dip op de beurzen en Heijmans zat net onderin de trend, vandaar. Het ververvelende is dat de eventuele en precieze schade nog niet duidelijk is. En dan is er inderdaad weinig genade met een bouwer.

En zo is er altijd wat? Zucht,  Nico schrijft:

De opdracht stond voor de komende drie jaar als werk ingeboekt. Het leek juist beter te gaan met Heijmans onder aanvoering van de sterke huizenmarkt.

Daardoor komt dit nieuws als een lelijke domper. De buffer om tegenvallers op te vangen is bij Heijmans lang niet zo groot als bij de grote bouwers BAM en VolkerWessels.  

Of valt er juist nu wat te halen? Deze grafiek is niet bijgewerkt tot vandaag, maar Heijmans is er niet duurder op geworden. Gederfde inkomsten is één, maar eventuele boets is twee: fundamenteel zijn er denk ik nu te veel onduidelijkheden bij Heijmans, dat geen aandeel is voor beurs- of economische malaise.

Ander scenario is: als Heijmans nou eens mazzel heeft en dit loopt met een sisser af, kan vandaag achteraf een mooi koopmoment blijken te zijn. 

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Snuggerst 15 oktober 2018 14:17
    Wreed? Heijmans grafiek heb je tijdje geleden al laten zien, toen was het al duidelijk dat het bearish zou worden, en zo dus ook als reactie geschreven…. Da's nou echt zo'n artikel, en reactie, die Tostrams even moet gaan opzoeken, kan dat, er achteraf mee aankomen, ook even uit de wereld geholpen worden….
  2. Mrx77 15 oktober 2018 16:24
    Hierboven lees ik:
    Vallen ze dit keer weer mee? Dat is zeker in de chipwereld momenteel de vraag. Hier ziet u de analistenadviezen. Er zijn geen echte downgrades geweest de laatste tijd, ofwel de analisten verwachten dat ASML haar eigen belofte van een goede tweede jaarhelft inlost?

    Dus asml crasht van bijna 200 naar 150!Analisten hebben dus hiermee niets ingeprijst...met zo n daling is een winstwaarschuwing ingeprijst. Willen deze analisten dan een strongbuy geven aangezien koers keihard is afgestraft en desondanks moet asml toch aan zijm verwachting voldoen. Te gek voor woorden..m
  3. Snuggerst 15 oktober 2018 17:09
    quote:

    rene66 schreef op 15 oktober 2018 16:41:

    Goldman says the sell-off is just about over so get back into growth stocks

    www.cnbc.com/2018/10/15/goldman-says-...
    Elke correctie omhoog, hoe groot of klein dan ook,hoort er gewoon bij en staat niet voor einde ellende maar bij GS dus wel...
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links