Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Het rentespook is terug

Het rentespook is terug

Een rentespook is een dreigende oplopende inflatie in combinatie met een stijgende rente in een economische zone. Deze gehate geest kwam onlangs heel even uit de fles en zorgde voor een flinke correctie op financiële markten. Maar volgens insiders is er nog geen reden tot paniek.

Zeer recent nota bene kwam de Amerikaanse overheid met het nieuws dat de inflatie in september was gedaald naar 2,3% op jaarbasis tegenover 2,7% een maand eerder.

Alle gekheid op een stokje

Amerikaanse president Trump gaf zelfs de Federal Reserve de schuld van de verliezen op aandelenbeurzen wereldwijd. Dit vanwege het stelselmatig verhogen van de rente. Het handelsconflict met China had er niets mee te maken. Alle gekheid op een stokje zeg maar.

De grote vraag is, wat kunt u als belegger daar mee? Op basis van de ontwikkelingen op het vlak van de winstvooruitzichten bij bedrijven, de huidige gezonde economische groei en de lage stand van de werkloosheid is er nog weinig aan de hand.

Ook uit de meest recente notulen van de ECB valt op te maken dat het monetaire beleid voorlopig op de automatische piloot staat. Geen verrassingen vergeleken met de persconferentie na de vergadering vorige maand.

Een correctie was te verwachten, aangezien dit jaar een handvol techaandelen verantwoordelijk is geweest voor het grootste deel in rendement van de brede S&P 500-index.

Mijn ervaring is de beurzen laten uitrazen, voordat u weer kunt bijkopen of instappen.

Licht in de duisternis

Wellicht kan er volgende week wat licht in de duisternis komen over de Brexit. Volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier is er overeenstemming over ruim 80% van het uittredingsakkoord dat moet leiden tot een fatsoenlijk vertrek uit de EU. Een overeenkomst is binnen handbereik, aldus Barnier.

Het lijkt mij toch verstandig even de Amerikaanse congresverkiezingen op 6 november aanstaande af te wachten. De polls wijzen er namelijk sterk op dat de Democraten de meerderheid gaan krijgen in het Amerikaans Huis van Afgevaardigden.

En je weet nooit hoe de beurzen gaan reageren als er politieke spanningen tussen het parlement en het Witte Huis gaan komen.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

rente

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Helvan'18
0
Rentespook?.. Ze spookt niet, ze ligt heel goed in lijn met haar onderliggende waarde, Staatsobligatie, langjarig of niet. Maargoed, met zoiets kun je hier niet mee aankomen natuurlijk….
Helvan'18
0
quote:

snuf13 schreef op 13 okt 2018 om 10:39:


Volgens mij spookt het bij Tostrams zelf!!!!
Geloof het ook, maar dan met reacties van boze clientèle, die kampen met een spookachtige portefeuille...
Onverzettelijk
1
Biotechnologie heeft daar weinig tot geen last van aangezien iedereen baat heeft bij een goed medicijn. Tip om in te beleggen op dit moment is zeker het Nederlandse Pharming!
bouwdroger
0
quote:

Onverzettelijk schreef op 13 okt 2018 om 23:07:


Biotechnologie heeft daar weinig tot geen last van aangezien iedereen baat heeft bij een goed medicijn. Tip om in te beleggen op dit moment is zeker het Nederlandse Pharming!


Ik mis je 'disclamer' ;-)
Helvan'18
0
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: rente

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en ...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 12 feb Tracker Tips: Beleggen in de cloud 2
  2. 07 feb Tracker Tips: ETF’s hebben de to...
  3. 04 feb Tracker Tips: 3 ETF-weetjes die ... 11
Gesponsorde links