Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dieptepunt voorbij

Na de doorbraak onder de 425 punten, was ons dubbele bodemscenario voor onder andere de AEX en de S&P 500 niet meer geldig. Wij bleven echter uitgaan van een laatste dalingsfase in de huidige bearmarkt. Onder de 425 verwachtte wij een snelle test van de steunzone (en ons al eerder aangegeven koersdoel) van 409 - 413.

Intraday werd een koers van ongeveer 414 op de borden gezet en is deze zone nagenoeg getest. Dit betekent naar onze mening dat de uitbodemingsfase daadwerkelijk vorm begint te krijgen met de vorming van een hogere bodem (na de 401).

Vooral een aantal technische indicatoren laten de verwachte verbetering zien. Meerdere indices laten duidelijke verbeteringen zien. We hebben in de afgelopen weken gesproken over drie versnellingen in de dalende trend (steeds steiler wordende dalende toppenlijnen).

De S&P 500 en de Nikkei hebben de laatste en meest steile dalende toppenlijn al doorbroken.

Slot
De AEX is hier nu bij aanbeland, dit niveau is momenteel rond de 442 - 443 punten (zie groene dalende toppenlijn in daggrafiek).

Wij hebben onze korte termijn opinie opnieuw verhoogd naar neutraal en adviseren om correctieve bewegingen te gebruiken om longposities in te nemen. Volgens ons ligt de verrassing aan de opwaartse kant voor de komende weken.

Om echter een einde te maken aan de huidige middellange termijn bearmarkt is een structureel slot noodzakelijk boven zowel de horizontale weerstandszone 470 - 480 én de belangrijke dalende toppenlijn op weekbasis, die te vinden is rond de 475 punten.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Zijwaartse fase
Vorige week schreven wij al dat ons eerste koersdoel 409 - 413 was. Vanuit de Fibonacci techniek en de stijgende wigformatie, lag voor beiden het koersdoel eigenlijk op de 401 punten. De verkoopgolf die nog mogelijk was na het herstel vanaf de 414 punten bleef uit.

De AEX is gisteren aanbeland bij haar zeer korte termijn (sinds begin maart) dalende toppenlijn. Hier net boven ligt de belangrijke groene dalende toppenlijn rond de 442-443. Voor de komende dagen mag dan toch nog forse verkoopdruk worden verwacht richting maximaal de nieuwe stijgende bodemlijn (vanaf de 401 en 414), die nu te vinden is rond de 417 punten.

Of dit niveau geheel wordt gehaald, is onduidelijk. Een beweging richting dit niveau is voor ons aanleiding om nieuwe longposities in te nemen in de AEX, waarbij de eerste referentiekoers de horizontale steun van 425 is. Nog steeds gaan wij uit dat na de huidige uitbodemingsfase een tijdelijke zijwaartse fase zal ontstaan.

401 punten
Hierna verwachten wij de start van een nieuwe bullmarkt in de loop van het tweede kwartaal van 2008, waarbij de mogelijkheid bestaat dat de AEX nog dit jaar boven zowel de 500 als de 520 zal belanden. Vooralsnog gaan wij ervan uit dat het dieptepunt voor de komende jaren is neergezet rond de 401 punten.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Zoals wij de afgelopen weken al aangaven, is er een duidelijke verbetering te zien bij de technische indicatoren. Bij veel indices (onder ander de S&P 500) was er sprake van positieve divergentie. Dit betekent dat er een lagere bodem wordt gemaakt in de index, maar een hogere bodem in de RSI (wel vanuit een oversold conditie).

Vooral als dit op de middellange termijn gebeurd, is dit een positief signaal. Verder ontstaat er ook een mooie stijgende trend in de RSI. De RSI in de AEX is aanbeland rond het middenniveau. Ondanks dat er geen sprake was van een lagere bodem was er wel sprake van een hogere bodem in de RSI. Ook de MACD heeft een koopsignaal gegeven (positieve crossing).

Volatiliteit
Na de verwachte draai heeft zij haar voormalige dalende toppenlijn teruggetest en is op weg naar de laatste belangrijke horde. Dit is de vorige top rond het middenniveau. Een doorbraak hierboven is de laatste bevestiging van een trendomkeer in de MACD. Dit zou het uitbodemingsscenario van de AEX bevestigen.

Als laatste heeft de VIX (volatiliteit) de zogenaamde "spike" gegeven. Tijdens de laatste daling werden echter de toppen van de afgelopen maanden niet meer behaald. Hierna is zij weer aanbeland onder de horizontale weerstand van ongeveer 30.

Er is nog steeds sprake van een stijgende trend (onderkant rond de 21), echter verwachten wij in de komende maanden een doorbraak onder de 20-21. Over het algemeen gaat een forse spike in de VIX gepaard met de plaatsing van een belangrijke bodem in de onderliggende index.


Klik op de grafiek voor een grote versie



Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteurs te sturen.




Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink & Ruurd Haan

Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX. Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende r...

Meer over Bas Heijink & Ruurd Haan

Recente artikelen van Bas Heijink & Ruurd Haan

  1. okt '08 TA: Eindelijk de draai 29
  2. okt '08 TA: S&P en Nikkei blijven zwak 13
  3. okt '08 TA: Iets beter 23

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 maart 2008 16:08
    Tja welke TA-er spreekt de waarheid? Contrair handelen bij deze mannen levert wel geld op en 442-445 lijkt getest als weerstand vandaag.

    Tijd voor een draai of dwars erdoorheen? Gezien wederom een zwak US en een sterk Europa zou ik denken up, maar als de broers het zeggen ga ik toch short op korte termijn.

    Zet dus in op rood!

  2. [verwijderd] 27 maart 2008 16:33
    Of dat gehaald wordt is onduidelijk, maar als dan..........

    Wat gaat die verkoopdruk nog veroorzaken? Us zal niet veel lager gaan dan het niveau waar we nu opzitten en gisteren sloten wij bij -1% US op het hoogste punt vd dag. Ben wellicht tegen beter weten in toch short gegaan, terwijl ik mijn handen al bijna eerder ben kwijtgeraakt met vallende messen vangen......
  3. [verwijderd] 28 maart 2008 08:17
    Prima column. Graag motiveer ik dit ook (vorige bijdrage met ongefundeerd schelden heeft geen enkele waarde n.m.m., stop hier s.v.p. mee).
    Uitbodeming is inderdaad in diversen indexen merkbaar. Dit geldt overigens niet alleen op intra-day maar ook op slotbasis. Gisteren bleek inderdaad het door B&R aangegeven weerstandsniveau te sterk.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links