Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Knock out!

TA: Knock out!

Woensdag zijn alle aandelenbeurzen wereldwijd, inclusief Wall Street, met forse verliezen gesloten. Beleggers nemen massaal afscheid van posities, onder andere door de steeds verder oplopende kapitaalmarktrentes (als gevolg van het verkrappende monetaire beleid), aanhoudende zorgen rond de Italiaanse begrotingsplannen, blijvende handelsspanningen tussen de VS en China en signalen van een afzwakkende groei van de wereldeconomie. Alom reden om even naar de zijlijn te gaan.

Ook op de Nederlandse beurs neemt de verkoopdruk toe. Op korte termijn zien we nieuwe technische verzwakkingen, hierdoor blijft het onderliggende sentiment negatief. Op de AEX is de kortetermijnbodem nog niet gelegd.

Op de grafiek van de afgelopen weken van de AEX nog steeds lagere toppen zichtbaar, bovendien is de bodem rond steun 533,91 gebroken. De moneyflow van de Nederlandse beurs geeft aan dat de uitstroom van kapitaal toeneemt.

Langetermijnkoopkansen

Dit laat overigens onverlet dat op lange termijn deze correctie een nieuwe koopkans kan bieden. Ten eerste liggen de beste beleggingsmaanden voor ons. Bovendien is de langetermijnuptrend van de AEX uit 2009 nog steeds geldig. In mijn blog van morgen, vrijdag de 12e, zal ik uitgebreid bespreken welke langetermijnstrategie hiervoor gewenst is. Uiteraard blijf ik ook op Twitter de markten actief voor u volgen.

Vandaag bespreek ik:

 • AEX zakt verder weg
 • Wall Street breekt uptrend
 • Nasdaq heeft stijgende trend en de steun gebroken
 • Verkoopdruk bij BlackRock houdt aan
 • Mijnbouwfondsen op Wall Street doen het tegendraads goed
 • Instroom van vers kapitaal AEX droogt op
 • Draagvlak Nederlandse beurs brokkelt af

Verkoopdruk AEX neemt toe

De AEX-index lijkt te bezwijken onder verkoopdruk, nu steun 533,91 (bodem van 7 september) is gebroken. De overtuigende doorbraak lijkt het aanbod te bevestigen. De lagere koerspieken gaven al verkoopdruk aan. Na de doorbraak onder steun 533,91 wordt 512,82 het volgende neerwaartse koersdoel.

Een minuscuul lichtpuntje geeft de oversoldconditie die vanuit de RSI zichtbaar wordt. Deze geeft aan dat de Nederlandse beurs uitverkocht raakt (2e AEX grafiek hieronder). Bovendien zien we een lichte vorm van positieve divergentie. Die treedt op indien lagere bodems van de AEX-index begeleid worden door hogere RSI-bodems. Dit geeft aan dat we thans in de laatste fase van de dalende trend terechtkomen. We weten niet waar het gaat eindigen, wel dat het binnenkort gaat gebeuren.https://www.tostrams.nl/grafieken/10-rsi.gif

 

Wall Street zakt weg

Op Wall Street breekt de Dow Jones-index uit de stijgende trend en onder de steun 25.805,95 (bodem van 4 september). Tot een van de grootste dalers behoorde de grootste vermogensbeheerder ter wereld BlackRock, dat ruim 7% in waarde kelderde. Overigens zijn niet alle aandelen evenredig getroffen. Vooral mijnbouwfondsen wisten de de verkoopdruk te weerstaan. Barrick Gold steeg zelfs 1,5%. BlackRock en Barrick Gold bespreek ik hieronder.


 

Nasdaq breek trend en steun

De Amerikaanse technologiebeurs, Nasdaq Composite index, had al de stijgende trend en de steun gebroken. De Nasdaq test nu de steun 7.419,56 (bodem van 28 juni).


 

Barrick Gold weerstaat verkoopdruk

Mijnbouwfondsen op Wall Street doen het tegendraads goed. Barrick Gold (woensdag: +1,6%) vormt zelfs een hogere bodem boven de voorgaande koerstop.BlackRock zwarte schaap

Verkoopdruk bij BlackRock (woensdag: -7,16%) houdt aan. De grootste vermogensbeheerder ter wereld lag er technisch al zeer slecht bij. Afgelopen weken leek BlackRock wat te stabiliseren. Deze consolidatie was echter van korte duur nu het aandeel onder de voorgaande koersbodem is gezakt.Instroom vers kapitaal AEX droogt op

De moneyflow van de AEX duikt neerwaarts weg. Dit betekent dat de uitstroom van kapitaal op de Nederlandse beurs toeneemt, terwijl de instroom van vers geld opdroogt. Zie ook de uitleg over de moneyflow onderaan dit blog.


Draagvlak brokkelt af

De snel verzwakkende Advance/Decline-ratio van de Nederlandse beurs (A/D-ratio) geeft aan dat het draagvlak van de beurs steeds verder afbrokkelt. Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal stijgers sterk afneemt, terwijl het aantal dalers juist fors toeneemt. Deze zogenaamde Breadth indicator geeft hiermee aan dat het draagvlak van de beurs afzwakt. Zie voor meer informatie de uitleg A/D-ratio onderaan dit blog.


Uitleg Moneyflow

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Uitleg A/D ratio

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline-ratio, geeft doorgaans een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Barrick Gold Corporation

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nasdaq

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
480 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Andy5
0
De analyse van de money flow is te kort door de bocht. Kun je niet concluderen op basis van grafiek en staat nog steeds hoog.
Snelle Jaapie
0
TA Knock out. Valt wel mee er gaat vandaag nog geen 10% van de AEX af.

De shorters willen ook een keer verkopen.
ONN
0
quote:

Achtbaan schreef op 11 okt 2018 om 08:40:


Valt wel mee er gaat vandaag nog geen 10% van de AEX af.

Jij hebt zeker altijd last van een achtbaan (in je hoofd) ? ;-)

Goedemorgen...
mollowitz
1
Kan je het je voorstellen: "Rutte; de DNB is going wild, the DNB is going loco" ....

mollowitz
1
quote:

easy56 schreef op 11 okt 2018 om 08:43:


steunlijnen zat:-)


zullen we nu ophouden over steunlijnen.... Gister was wal het voorbeeld dat steunlijnen totale onzin is
kassa!
1
4 oktober 2018:
Verkoopdruk AEX lijkt op te drogen De AEX-index onttrekt zich langzaam aan de zorgen over de Italiaanse begrotingsplannen en het slepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

Gelukkig hebben ze op de aandeelhouder.nl een technisch analist die deze koersval vorige week wel zag aankomen. Deze man heeft het vaker bij het rechte eind dan RT die meer voor de sensatie koppen gaat.
handyman6
0
SHS op de DAX geldig.Hoever herstelt het vandaag? Nu 11550. Of moet het nog naar 11100?
Spannend
H6
'd Aandelen
0
Gisteren AEX 528 en vandaag opening rond 519, waarom gebeurt dat nu bijna altijd 's nachts en kan de belegger daar op de openingstijden nooit van profiteren, Amerikaanse maffia zooi.
480 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 15 feb TA: Beurzen kruipen uit het dal 197
 2. 14 feb TA: Olieprijs op randje van koop... 244
 3. 13 feb TA: Europa zet opmars voort 134

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 539,62 +1,01%
 2. Barrick Gold Corporation 12,950 +0,31%
 3. Nasdaq 87,760 +0,69%
Gesponsorde links