Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Cijfers, rentes en winsten

Vooruitblik: Cijfers, rentes en winsten

Eerlijk gezegd zie ik Unilever niet meer beslissen of ze nou Nederlands, Brits of Nederlands-Brits of Brits-Nederlands wordt onder CEO Paul Polman. Had hij die Britse aandeelhouders maar te vriend moeten houden met een afscheidsdividend of -premie.

Die hadden immers het aandeel moeten verkopen bij een FTSE 100 exit. Nu ging het een eigen leven leiden dat weer een nul komma nul nog wat procent aandeelhouder zich roerde, publiciteit kreeg en zo momentum ontstond. 

Nog steeds een juweel

Dat is de achteruitkijkspiegel. Hoe verder? Ik denk niet dat Unilever nu van Rotterdam naar Londen gaat, want dan steekt er hier in de polder waarschijnlijk dezelfde storm op als in VK. Misschien dom van mij, of ik zie iets over het hoofd, maar waarom kiest Unies niet voor dezelfde structuur als Royal Dutch Shell?

Juridisch gevestigd in VK, fiscaal in Nederland, iedereen krijgt zijn dividendbelasting terug en het concern kan ook gemakkelijk met eigen aandelen overnames financieren. Zie BG Group een paar jaar terug. We merken het wel. Laten we in ieder geval niet vegeten wat voor geweldig aandeel Unilever is.

Goed, het kan, zeker gezien de data van botox-strak getrokken concurrenten als Kraft Heinz en Reckitt Benckiser, allemaal nog beter, strakker en gestroomlijnder, maar Unilever is al decennialang een juweel. Wat dat betreft ben ik ook niet zo voor een gepamperde Holland-only notering. Daar wordt het bedrijf misschien lui van.

Niettemin, Unilever bedankt voor al deze waardecreatie, returns en onze tjokvolle pensioenpotten. Nog even huishoudelijk: Nico heeft al een heel verhaal over die roemruchte dividendbelasting en de gevolgen voor Unilever en vooral onze vastgoedfondsen. Die knalden vrijdag en waarom?


Rentes gooien roet in het eten

Over naar de marktbrede actualiteit. Nachtmerrie is meteen weer zo sterk, maar stijgende rentes kunnen inderdaad roet in het eten gooien van het aandelenfeestje anno 2009.

De reden is simpel. Zo kort door de bocht als het maar kan: voor beleggers worden veilige staatsobligaties aantrekkelijker ten opzichte van risicovollere aandelen. Bedrijven kunnen dan beter schulden afbetalen in plaats van aandelen terugkopen, dividenden en lonen verhogen en overnames doen.

Hier is beeld. Inderdaad, in de VS een tienjaars rente van nu alweer 3,2% een echte concurrent voor de S&P 500, die 2,3% dividendrendement doet. U ziet dat dit nog niet overal het geval is... Nu is er wel een verschil, want de VS economie slaat nog altijd rook uit, waar Europa en China duidelijk vertragen.


Deze gaf ik van de week al van onze vrienden van JPMorgan Chase. De neergaande trends in rente en inflatie zijn gebroken? Let wel, dit zijn puur Amerikaanse cijfers, maar die zijn nog altijd wel toonaangevend. Als dit doorzet mag u inderdaad goedkopere aandelen verwachten de komende jaren?


Q3-cijferseizoen

Let wel, goedkopere aandelen betekent nog niet meteen een bearmarket of krach. Voor een volledig beeld zijn eerst nog de winstverwachtingen nodig. Eerst de S&P 500 en ja, het deze week voorzichtig startende Q3-cijferseizoen komt als geroepen. Want vlakken in de VS de winst-en omzetverwachtingen af of niet? 


Hier preciezere data, die ik helaas alleen voor de S&P 500 heb. De winstverwachting lijkt iets van een hele hoge top af te komen, maar u ziet ook dat de daadwerkelijke uitkomst meestal beter is dan de consensus.

Hier in Amsterdam worden wel mindere tijden verwacht? De winst- en omzetverwachtingen lopen terug. Eens zien of het cijferseizoen dit bevestigt. Wie dat wil mag in ieder geval de stagnerende AEX hieraan wijten.  


Wellicht is het daarom niet zo raar dat de AEX er dit jaar niet zoveel van bakt en nu in niemandsland staat. De index kan herbelegd ook niet ieder jaar met gemiddeld 15% stijgen, zoals sinds 2009. In de jaren negentig ging het nog veel harder, raakte iedereen euforisch en kwamen klap en kater hard aan.

Het langjarig gemiddeld is 8%, vergeet dat percentage nooit. Even tussendoor, dit vind ik altijd wel grappig. Als de index niet veel doet, zoals dit jaar, dan is beleggen stom. Als de AEX stijgt dan is het een bubbel en daalt ze, dan heeft ons laatste uur weer geslagen. In ieder geval is het nooit goed. 


Wereldwijd ziet het er nog aardig uit, wat een fraaie waarderingsgrafiek. In tegenstelling tot deze planeet zelf is de MSCI World Index een oase aan rust en voorspoed. Alle lijntjes lopen langzaam maar gestaag op en, zo zie ik het zelf graag, alleen de waardering beweegt per saldo zijwaarts.


Ik kan me voorstellen dat in veel opkomende markten overheden en ondernemers wakker liggen van dure dollar en stijgende VS rente. Niettemin is de MSCI Emerging Markets Index goedkoop en de verwachtingen lopen weer op. Uit de VS en hierin, lijkt een logische conclusie voor wie voor koerswinst gaat.

Ik zou het niemand durven adviseren. Het zou deze eeuw niet voor het eerst zijn dat die dure Amerikaanse aandelen iedereen weer hun hielen laten zien. En mocht er onverhoopt een wereldwijde recessie of bearmarket uitbreken, dan zit u denk liever in de VS stil om geschoren te worden, dan in Permaberistan, toch?


AEX, AMX en AScX

Met deze week de Q3-omzet van Takeaway en Fagron maken we in Amsterdam een voorzichtige start met het cijferseizoen. Nog even geduld, pas volgende week woensdag zijn de cijfers en vooral de outlook van ASML. Want daar zit alles en iedereen natuurlijk met smart op te wachten dit rondje. Besi is 26 oktober. 

Het indexbeeld heeft u al gezien, ik geef u van al onze indexfondsen de (Reuters smart estimate) twaalfmaands verwachtingen voor groei van winst, omzet, ebitda en dividend. Verder ziet u eerst de koersprestaties dit jaar zowel in prijs als herbelegd en ik sluit af met de verwachte koerswinstverhouding.

Wat valt zoal op? Priced for perfection, zou ik zeggen. Ik zie er in ieder geval niet één koopje, maar ook geen gigaduur fonds tussen. Laat u niet misleiden door de optisch goedkope financials. Populair gezegd en geduid: bij deze fondsen heeft u dubbel risico en daarom zijn ze twee keer zo goedkoop als de markt.  

Als ik dan toch één aandeel m.o.e.t. aanwijzen: Unibail. Geldt voor al ons vastgoed: goedkoop en high yield. Stijgende rente is in prinicpe niet goed, maar dat duidt ook op groei en dat is wel weer fijn. Inflatie is geen probleem, de huurcontracten voorzien daar in. Een recessie is wel funest.

Dit gezegd hebbende, ik noem vastgoed niet voor het eerst en het is niet vooruit te branden dit jaar. Ik moet wel zeggen dat ik als (natuurlijke) lange termijnbelegger meer oog heb voor dividenden en winsten dan koersen. Voor tipjes voor een ritje van twee minuten of drie dagen moet u al helemaal niet bij mij zijn. 


U vindt Signify goedkoop? Toch maar even opletten:

Schuif ik door naar het zooitje ongeregeld genaamd AMX, want álle aandelen uit deze index hebben een verhaal. Risico-avers als ik zelf ben voel ik mij nog het meest happy met TKH, geloof ik. Of PostNL. Gewoon dom dividendbonnen knippen, er verder niet over nadenken en vooral niet naar de koers kijken.

Besi zou ik nu zo durven kopen voor de lange termijn, maar niet voor zeg maximaal een jaar. Verder is het ook hier priced for perfection? De mooie aandelen zijn duur tot peperduur (IMCD), Zenuwenaandelen als Arcadis en Fugro kúnnen een kans zijn, maar ook een kat in de zak. Tja en Adyen dan... 


Tot slot nog de AScX dat hetzelfde verhaal vertelt? 


Nog één ding. Vier maanden geleden was Wessanen nog het duurste Nederlandse indexaandeel. Intussen is daar alles gehalveerd, zoals u ziet: koers en verwachte winst, omzet, dividend en waardering. Mooie aandelen die ineens in hun blootje over straat moeten: hoort er bij, kan iedereen gebeuren en is beleggersrisico. 


Agenda

Geniet er nog een weekje van, want zo kort als deze week krijgt u de agenda voorlopig niet meer. De komende maand zijn het hele waslijsten met alle cijferende fondsen. Zwaartepunt zijn de laatste twee weken van deze maand en de eerste van november, dan komen alle grote en belangrijke namen door.

Vrijdag komen de Amerikaanse grootstbanken als eerste door en verder zijn er deze week inflatiecijfers uit de VS. Ja, ook elders, maar daar hebben we al eerste schattingen van gezien. Industriële productiecijfers (uit VS, Duitsland, China en Japan) vallen alleen op als ze afwijken van de consensus.

8 okt
03:45 Caixin Services PMI
08:00 Duitsland industriële productie aug 0,3% MoM

10 okt
06:30 Nederland industriële productie aug
08:00 Takeaway.com Q3-cijfers
10:30 VK industriële productie aug 0,1% MoM
14:30 VS inflatie PPI sep 0,2% MoM
16:00 VS groothandelsvoorraden aug 0,7% MoM

11 okt
08:00 Fagron Q3-cijfers
08:45 Frankrijk inflatie CPI sep -0,2% MoM
14:30 VS inflatie CPI sep 0,2% MoM
14:30 VS wekelijkse jobless claims

12 okt
08:00 Duitsland Inflatie CPI sep 0,4% MoM
11:00 EU industriële productie aug 0,3% MoM
14:00 Citigroup Q3-cijfers
14:00 JP Morgan Chase Q3-cijfers
14:00 Wells Fargo Q3-cijfers
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan okt 98,5

Sluit ik af met een bankengrafiekje, omdat het tien jaar na is. Dat u even weet waarom Jamie van JP Morgan Chase zoveel babbels heeft de laatste tijd en Ralph van ING niet :-) Niettemin is het wel 1-0 voor de Amerikanen. Die gedwongen volledige herkapitalisatie eind 2008 voor alle financials was een goede greep.


Prettige zondag verder, succes deze week en tot morgen, tot voorbeurs. Corné krijgt weer het laatste woord:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brievenbus 7 oktober 2018 16:55
    Citaat: in de VS een tienjaars rente van nu alweer 3,2% een echte concurrent voor de S&P 500, die 2,3% dividendrendement doet

    Tja, hoge rente dus in de VS, en, de beurs daar doet het fantastisch, iedere dag nieuwe top.

    Lage rente in Europa, en, de beurzen doen het slecht, vooral A'dam.

    Klopt dus niet echt, die uitspraak.....
  2. forum rang 5 theo1 8 oktober 2018 10:17
    Misschien dom van mij, of ik zie iets over het hoofd, maar waarom kiest Unies niet voor dezelfde structuur als Royal Dutch Shell?

    Ja, ik denk dat je iets over het hoofd ziet. Om die structuur werkend te krijgen, heeft Shell die constructie via Jersey nodig die nog heel even wat rumoer gaf. Toen Shell dat invoerde, interesseerde dat niemand, maar als je zoiets nu gaat invoeren en de oppositie krijgt er lucht van, dan krijg je weer precies dezelfde vertoning. En Shell is óók voor afschaffing van de dividendbelasting, maar heeft er iets minder direct belang bij omdat zij hun zaken al geregeld hebben.

    En Unilever kan gemakkelijker weg uit Rotterdam dan uit Londen. In de Britse aandeelhoudersvergadering hadden ze 75% nodig (die ze dus waarschijnlijk niet zouden halen), in de Nederlandse aandeelhoudersvergadering hebben ze maar 50% nodig om te vertrekken. Dat is een stuk gemakkelijker te halen (ze hebben ook nog het administratiekantoor achter de hand om eea te forceren). Verschil in de statuten.

    Bovendien, voor Nederlandse aandeelhouders ligt het anders: er zijn veel minder fondsen met een exclusief Nederlands mandaat, en het VK kent al heel lang geen dividendbelasting. Je verliest als Nederlandse aandeelhouder bijna niks als ze naar Londen gaan. De Britse aandeelhouders hadden meer te verliezen. Maar ze zullen de zaak wel een paar jaar laten afkoelen vanwege de publiciteit.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links