Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Tom2, BOKA en Tesla

Liveblog: Tom2, BOKA en Tesla

Update 17:10 uur: TomTom

Persbericht TomTom! Van Renault naar Peugeot-Citroen lijkt het op het eerste gezicht, maar niet helemaal, want het is een uitbreiding van een bestaand contract. Helaas geen finanaciële details. Ik zal eens kijken of het forum meer weet.

Alsof de koers er ook de hele dag op zat te wachten, zeg.

 


Update 17:00 uur: Indexatie toen en nu

Haha, what's new anno 2018? Niets, wat een geweldig verhaal.

Kijk, zo zag een pensioen er toen uit. Het verhaal vertelt helaas niets over de fees en kosten van de pensioenuitvoerders toen. Als die in dikke grachtenpanden woonden en in privé trekschuiten rond voeren met kek open dakje en zo, dan weten we het wel weer.

 


Update 16:45: 

Die quote. Fantastisch, helemaal raak. Die ongereguleerde markt in crypto's fascineert mij mateloos. Tien jaar geleden krijste de hele wereld na Lehman Brothers van de daken dat banken en beurzen aan banden moesten worden gelegd. Da's ook aardig gebeurd. U struikelt over de toezichthouders op de markten.

En wat gebeurt er? Nu, zoveel jaar later duikt iedereen op de meest ongereguleerde markt sinds begin 1600 (!), ofwel de eerste handel in VOC-aandelen op straat, op brug, in kerk en in kroeg. Letterlijk. Zo gaat het al de hele mensheid, pure hebzucht is altijd veel sterker dan de meest hoogdravende principes.  

Eigenlijk mag u niets nieuws lezen in dit verhaal. Als dat wel zo is, hebt u uw huiswerk niet gedaan. Punt. Die cryptomarkten worden massaal bevolkt door onverlaten, want daar komt het wel op neer, die heel wat slimmer, sneller en geavanceerder zijn dan u. 

Deze grafiek heb ik vaker gegeven. Ik kan niks bewijzen, maar het valt me iedere keer weer op. Dit is de tot 1789 teruggerekende Dow Jones. Die bestaat uit twee delen. Merk op hoe voor 1932 de beurs maar drei standen kende: boom, bust en zijwaarts. Daarna zien we die veel minder vaak en de markt steeg per saldo ook sneller.

Nu wil het dat in 1932 de SEC werd opgericht en er de eerste regels voor de tot dan toe ook vrijwel ongereguleerde aandelenmarkt kwamen. Oh ja, 1929 was ook voor het laatst dat de toen al actieve centrale banken op hun handen zaten en niets deden om de snel en hevig toeslaande crisis en depressie te beteugelen.

Zou een mooie proef op de som zijn als ook die cryptomarkten net zo aan banden worden gelegd als de normale beurzen. Ik durf te wedden dat de grootste dadendrang er dan ook daar wel uit is. Dat wedden doe ik liever wel onderhands, want anders is het weer fees betalen bij de wedkantoren en toezicht :-) 

 


Update 15:45: Boskalis en Akzo

Mooie opdracht? Boskalis mag tot 2012 voor €100 miljoen mee timmeren aan dat gigantische LNG-project in Canada.

Boskalis Commences Dredging Activities Worth 100 Million Euros For LNG Canada Export Facility - Reuters News

De CEO van AkzoNobel schijnt iets te hebben geroepen, fluistert de vloer mij toe. Ik zoek uit hoe en wat, maar de koers reageert in ieder geval ergens op, lijkt het.

 


Update 15:15: Philips

Met ruim +20% dit jaar is Philips dit jaar een van onze beste hoofdfondsen. De koers staat zelfs op het hoogste niveau sinds de dotcom-, of, in dit geval, de Cor Boonstra Bubbel van rond 2000. Die koersen wilt u echt nier meer weten. Enfin, vandaag ineens -3%. De trigger lijkt een advies van vanochtend voorbeurs:

  • Philips: naar neutral van outperform en naar €40 van €39 - Credit Suisse

Blessing in disguise? Ik zie een hele mooie, gestage opgaande trend sinds dit voorjaar. Misschien een ideetje voor wie houdt van ritjes maken in zo'n ogenschijnlijk trendkanaal. Raadpleeg wel uw favoriete of plaatselijke technisch analist, want voor steunen, weerstanden en indicatoren moet u niet bij mij zijn. 

 


Update 15:00 uur: EU banken

Italiaanse begrotingsperikelen en afkoelende economie zijn de actuele thema's nu, maar de (meeste) EU banken liggen al het hele jaar op apegapen. Tot zeg maar tien jaar terug was dit de grootste feestsector op de beurs en wilde iedereen er werken (lees: snel rijk worden). Dat is nu tech. Wat is het over tien jaar?

 


Update 14:45 uur: Q3's Tesla

Uwe dagelijkse Tesla nieuws weer. Nu echt nieuws, echte cijfers en dús geen koersreactie :-) Of u nou ook een paar jaar terug die $1000 lapte voor een voorinschrijving op Model 3 of niet, Tesla heeft een klantenhiërarchie? Dat de concurrentie dit niet in reclamespotjes ofzo uitbuit. 

Enfin, deze (productie) update met outlook is misschien wel belangrijker dan de Q3-cijfers over een paar weken, want die bestaan toch alleen maar uit verliezen, nog grotere verliezen en verschrikkelijke verliezen. 

 


Update 12:30 uur: Chips heerschen. Nog wel?

Dit is een fascinerend grafiekje. Ja, de groei is er nog steeds, maar vlakt wel af. Merk ook de relatieve rust op deze markt op na de crisis tien jaar geleden. Daarvoor was het boom of bust, maar dat blijft ons nu al een paar jaar bespaard.


Die grafiek komt trouwens uit dit bericht van gisteravond:


Om een lang verhaal kort te maken: niet helemaal up-to-date, maar mijn Reuters Datastream heeft deze cijfertjes ook. Daar plak ik onmiddellijk drie ons bekende chippers in. Ik hoor u al hardop denken: zijn ASMI en vooral Besi niet veel te veel afgestraft, of voorspellen ze doom en gloom? Let op, ieder item een eigen as.


Dit is het langste beeld dat ik heb. Ik lees er hooguit in heel grote lijnen correlaties aan af.


Kijk ik naar de hele sector... Wat echter niet duidelijk is, is wie de leading indicator is. Kortom, hier schieten we ook niets mee op in onze eeuwige, edoch volkomen zinloze zoektocht naar betrouwbare beursvoorspellers.


De chipmarkt groeit en als geheel stijgen de chipaandelen nog. Om de enorme dalingen dit jaar van ASMI (-21%) en vooral Besi (-46%) te verklaren, moet u het echt bij deze bedrijven zelf zoeken. Kan dat het uitkomt, maar dat de chipmarkt een beuk krijgt, omdat ASMI en Besi dalen, is veel te kort door de bocht.

ASML is de septemberdip aan het wegwerken en verhip, staat op +12% dit jaar. Daarmee blijft het fonds wel achter op die SOX, die gecorrigeerd voor de dollar rond +20% staat. Ja 20%, dat heet ook wel jubelen. Het maakt de dalingen van ASMI en Besi des te opvallender. Pas achteraf blijkt of dit een joekel van een koopmoment was.

Want dat kan ook nog. 

 


Update 11:30 uur: Advies

Intussen zijn er wat adviezen bijgekomen, Exane BNP Paribas pakt uit met een sectorrapport chemie zo te zien. Reuters meldt:

CHEMICALS :- EXANE BNP PARIBAS SAYS ARKEMA AND OCI AS CYCLICAL TOP PICKS AND EVONIK AND K+S AS BOTTOM PICKS - Reuters News

Voilá:

  • AkzoNobel: starten met outperform en €99 - Exane BNP Paribas
  • Heineken: naar €80,50 van €83,50 - Credit Suisse
  • Heineken: naar €90 van €95 -Deutsche Bank
  • Philips: naar neutral van outperform en naar €40 van €39 - Credit Suisse
  • Unilever: verlaging naar hold en €51,50 - Jefferies
  • IMCD: starten met underperform en €70 - Exane BNP Paribas
  • OCI: starten met outperform en 012835 - Exane BNP Paribas

Voor wie echt alles wil weten, heeft Tom van KBC er nog een paar met welbekende namen:

 


Update 11:15 uur: Flow Traders

Flow Traders en de volatiliteit, het blijft een apart duo. Als u terugkijkt tot de beursgang ruim drie jaar geleden, dan springt meteen correlatie in het oog. Kijkt u beter, dan is het zeker niet op één op één. En dat is zacht uitgedrukt. De ene keer reageert het fonds hard op stijgende volatiliteit, de andere keer niet.

Zo werkt het ook op dagbasis: de ene keer niet, de andere keer wel en soms er dwars tegenin. Vandaag handelt het fonds uit het boekje: vola en koers samen up. Die haat-liefde correlatie komt misschien juist mooi uit, als u niet de hele dag achter uw schermen zit en u toch een hedge tegen volatiliteit zoekt.

In februari zagen we hoe risicovol en vooral hoe snel - in een oogwenk - de peperdure (hefboom)producten op de volatiliteit kunnen uitpakken. Levensgevaarlijk speelgoed. Mocht u zich bijvoorbeeld tegen de beruchte beursmaand oktober willen indekken - alle grote krachs waren ik oktober - is Flow Traders een idee.

Dan hoeft u niet iedere dag op het puntje van uw stoel te zitten, maar de grote trend pakt u mee, als er marktzwiepers komen. Niet vergeten om op tijd dan weer te verkopen voor de eindejaarsrally, vul ik meteen maar aan. Garantie tot de voordeur uiteraard of er zowel een krach in oktober en een eindejaarsrally in december komen.  

 


Update 11:00 uur: Italië

Zie het verschil tussen de Italiaanse en de Duitse rente, dé EU en euro benchmark, er is duidelijk een trek van risicovol naar veilig op de vastrentende markt. 

Vanmiddag wellicht meer nieuws, want dan is er witte rook uit Rome. Of zwarte.  

Die oplopende Italiaanse (tienjaars) rente is zeker een signaal, maar vooralsnog ook niet meer dan dat? Het kwam dit jaar vaker voor. Het paarse lijntje is de Duitse tienjaars rente. 

Uiteindelijk gaat in Italië om een begroting en niet om een compleet faillissement, zoals Griekenland begin dit decennium. Daar horen hele andere rentes bij, ook die van Italië:

Ach en binnen de EU wordt uiteindelijk alles wel met de mantel der liefde bedekt? Het is wel waar. Met name Frankrijk en zelfs Duitsland hebben in het verleden de begrotingsregels ook met voeten getreden.

Er is alleen één verschil en wellicht dat dit ook de lichte nervositeit op de markten verklaart. De huidige regering in Rome houdt niet zoveel van Brussel en Brussel houdt niet zo van de huidige regering in Rome, toch? En als die dan ook nog dit soort dingen gaat roepen, komt de boel wel op scherp te staan.

Russian Market citeert Bloomberg.


Update 09:45 uur: Heineken

Toeval? Twee downgrades liefst voor Heineken vandaag van grootbanken:

  • Heineken: naar €80,50 van €83,50 - Credit Suisse
  • Heineken: naar €90 van €95 - Deutsche Bank

Dit is alles wat Reuters meldt, naar de redenen mag u gissen. Niettemin ligt het aandeel slecht sinds... het hoogtepunt van de hitte en de droogte deze zomer, toch? Dit is gewoon een dikke dip.

Waarom? Heineken is duur tegen 19,9 keer de verwachte winst en 1,9% dividendrendement, maar dat is niet nieuw. Het aandeel is al jaren peperduur. Sterker, het is zelfs heel wat duurder geweest.  Misschien is het daarom wel een gezonde dip, een defensief fonds kan niet eeuwig duurder worden.

Misschien is het iets voor tegen deze waardering, want de kwaliteit van het aandeel staat buiten kijf. Ach en kijkt u nu vooral niet uit het raam, het is misschien ook gewoon de tijd van het jaar. Gerard Cox praat u wel bij hoe het zit. Ober, ober, het is alweer oktober...

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 tmaster 2 oktober 2018 13:18
    Semi/tech andelen zols LRCX, Micron, ICHR, UCTT, AMAT liggen al maanden op hun gaat. Zijn tientallen procenten verloren terwijl ze record na record kwartalen rapporteren. Shorters zitten vol in deze stocks omdat ze vermoedelijk, net zo als de oude senior hedgefund manager, nog echt geloven in een cycli. Zoals in de jaren 90 /00 met de PC markt. De grafiek spreekt daarom boekdelen. De Semis zijn niet meer cyclisch! Iot, smartphones, automotive, tablets, laptops, echt overal gaat geheugen, chips en cpu's in... Helaas is het zo dat een paar hele grote jongens (zoals blackrock) de markt compleet domineren met hun honderden miljarden. Als zij uitstappen gaat alles omlaag en daar kun je al piet particulier gewoon niets aan doen.
  2. [verwijderd] 2 oktober 2018 13:22
    Ach Flow Traders is gewoon een bedrijfsnaam die niets te maken heeft met waar je wellicht in eerste instantie, op en neer, volatiliteit, zou denken!.. Sterker nog, zo'n instelling, of bedrijf, wat zich alleen daarmee bezighoudt om eraan te verdienen bestaat niet eens!.. Je fantasie is op hol geslagen, enkel door een bedrijfsnaam, en vandaar dat je niet kunt vinden in de grafiek waarnaar je op zoek bent….
    Lees nog eens goed door wat ze doen, en waar.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links