Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Handelsakkoord, auto's en verkoopdruk

TA: Handelsakkoord, auto's en verkoopdruk

Belangrijkste nieuws deze week is het nieuwe handelsakkoord, dat de VS en Canada uiteindelijk toch nog wisten te sluiten. Het optimisme hierover gaf Europese aandelen een boost, terwijl Wall Street weer op jacht ging naar nieuwe all time highs.

Beleggers zullen zich komende tijd verder richten op autofabrikanten, al is het vooral automaker Tesla die de aandacht opeist na bekendmaking van de schikking van toezichthouder SEC met topman Elon Musk. Komende week worden verkoopcijfers van automakers in de VS bekendgemaakt. Verder houden beleggers de Europese automakers in de gaten.

Vandaag bekijk ik:

 • AEX tracht toppenlijn te breken.
 • Duitse beurs stuit op de dalende weerstandslijn.
 • Dow Jones hervat uptrend.
 • Nasdaq100 veert op vanaf onderkant stijgende trend.
 • Europese automotive sector heeft dalende trend gebroken.
 • BMW laat een zwak technisch plaatje zien.
 • Technisch is Tesla volatiel.
 • Ford Motor draait stationair.

AEX probeert dalende toppenlijn te breken

De Nederlandse beurs zet de dalende toppenlijn onder druk. De AEX weet de verkoopdruk nog niet definitief van zich af te schudden. Het technische plaatje blijft zwak, zolang de AEX-index lagere koerspieken blijft vormen.

Het feit dat bodems en de koerstoppen elkaar overlappen, geeft overigens wel aan dat de verkoopdruk in de AEX-index niet intens is. Eerste steunzone zien wij op 543,87 (bodem van eind juni). Na een doorbraak van deze steunzone verzwakt het technische plaatje en komt er neerwaarts ruimte vrij richting 512,82.
   


Dax nog niet uit de problemen

De DAX index in Frankfurt geeft al een tijd lang een zwak koersverloop weer. Zolang er lagere koerspieken te zien zijn, adviseren we voorzichtig te blijven, er hangt nog aanbod boven de markt. De steun ligt rond 11.865,47 (bodem van 11 september) en de weerstand rond 12.458,30 (top van 21 september).


Dow blijft binnen uptrend

De Dow Jones index herstelt vanaf de onderkant van het stijgende trendkanaal. In de recente correctie vormde de Dow Jones index een hogere bodem binnen de stijgende trend.

Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd. Er ligt steun op 25.805,95 (bodem van 4 september). Weerstand ligt rond 29.500,00 (berekend koersdoel).


Nasdaq100 vormt hogere bodems

De kleinere Amerikaanse technologiebeurs veert op vanaf de onderkant van de stijgende trend. De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, ontwikkelt zich binnen een stijgende trend die aan de bovenkant ruimte heeft richting weerstand 8.250,00 (berekend koersdoel).

Zolang het patroon van hogere toppen en bodems kan worden voortgezet, mag opwaarts worden gekeken. De steun bevindt zich rond 7.400,99 (bodem van 7 september).


Europese automotive sector heeft dalende trend gebroken

De Europese automotivesector heeft de dalende trend gebroken. De Europese sector index Automobiles & Parts verbetert nu de dalende trend is verlaten.

We verwachten een consolidatie. Voor verdere verbetering is het wachten op een uitbraak boven de weerstand 544,07 (top van 21 september). De steun ligt rond 506,74 (bodem van 26 september).


BMW laat een zwak technisch plaatje zien

BMW oogt technisch zwak, nadat een koersbodem is gebroken. Neerwaarts is er ruimte richting steun 72,00 (bodem van 27 september 2016). De weerstand ligt op 86,80 (top van 15 juni).


Tesla erg volatiel

Technisch ligt Tesla er zwak bij, lagere koerstoppen suggereren verkoopdruk. Maar het koersverloop is zijwaarts, met steun rond 242,01 (bodem van 27 februari 2017).

De eerste weerstand bevindt zich tussen 305,98 en 327,32. De moneyflow daal,t wat aangeeft dat beleggers geld aan Tesla onttrekken. Hier valt voorlopig weinig eer te behalen.


Ford Motor draait stationair

Bij Ford Motor begint de lucht verder op te klaren. Eerder al werden er geen nieuwe, lagere koersbodems meer gevormd. Dit was een signaal van afnemende verkoopdruk.

Voor verdere verbetering is het van belang dat weerstand 9,94 (gevormd op 21 september) wordt gebroken. Zolang steun 9,22 (bodem van 11 september) stand weet te houden, is er hoop op bodemvorming.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 11 jun Big Tech blijft overeind, ondanks aanpak belastingontduiking 88
 2. 09 jun Chips breken door - Ook ASML lijkt de laatste barrière te slopen 66
 3. 08 jun Fundament van de Nederlandse beurs wordt sterker en sterker 49

Gerelateerd

Reacties

182 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 NewKidInTown 2 oktober 2018 08:58
  Het kon deze maand oktober wel eens gaan spoken. Ik verwacht een aantrekkende volatiliteit, volg de CBOE VIX nauwlettend, heeft gisteren een bodem aangetikt en aardig opgeveerd vanaf low. Heb een long-positie VIX futures.

  www.tradingview.com/symbols/TVC-VIX/

  Oh, helemaal vergeten: een zeer goede morgen gewenst.
 2. [verwijderd] 2 oktober 2018 08:59
  quote:

  Eric de Rus schreef op 2 oktober 2018 08:49:


  [...]

  Ik kan me voorstellen dat je met dit weer niet gaat fietsen. Is er niks te doen in je werkplaats?


  Ach werk zat hier Eric, maar wij zijn nog nog een weekje fietsen het bekijken.:)
  En wij zijn niet bang voor een regenbuitje,en een beetje vorst.
182 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 728,48 11 jun
  +3,03
  +0,42%
 2. BMW 94,740 11 jun
  +1,890
  +2,04%
 3. DAX 15.693,27 11 jun
  +122,05
  +0,78%
 4. Nasdaq 172,950 11 jun
  +4,590
  +2,73%
 5. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 6. Tesla 609,890 11 jun
  -0,230
  -0,04%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links