Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Experts blijven pessimistisch

Experts blijven pessimistisch

Afgelopen maand waren experts somber gestemd. Die sombere verwachtingen zijn goed uitgekomen. In september is de AEX 1,6% gedaald, nadat er in augustus ook 2,8% vanaf was gegaan.

Ook voor de komende maand blijven experts somber. Daarmee zijn de experts dit jaar al zeven maanden somber geweest. Dat stelt Corné van Zeijl van Actiam naar aanleiding van zijn maandelijkse enquête onder beursexperts waar deze maand 58 experts aan deelnamen. 

Van Zeijl: "2018 is dan ook tot dusverre een matig beursjaar geweest, +2.5%. De redenen voor dat pessimisme zijn simpel en duidelijk; Brexit, handelsoorlog, afbouw QE, Italië en de Amerikaanse schuldenproblemen."

Voorspelling oktober  
optimistisch 27,6%
neutraal 37,9%
pessimistisch 34,5%
per saldo -6,9%


Somber voor lange termijn

Voor de komende zes maanden zijn de experts weer wat somberder geworden. En ook hier om dezelfde reden als bij de kortetermijnantwoorden. "Per saldo waren er 14 procentpunten meer sombere experts dan optimisten. Dat is in historisch perspectief best een groot verschil." 

 

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 20,7%
neutraal 44,8%
pessimistisch 34,5%
per saldo -13,8%


Goede keuzes experts

De aandelen die experts voor september selecteerden hebben een prima maand achter de rug. Zo zou een fictief long/shortfonds een plus van 2,8% hebben gerealiseerd. Bij de toppers waren vooral DSM en Shell prima keuzes. Ahold en Heineken lieten juist dalingen van meer dan 5% zien.

Opmerkelijk volgens Van Zeijl, "want in een dalende markt zou dit soort lage bèta-aandelen het relatief goed moeten doen". Bij de floppers waren de keuzes voor Altice en Randstad prima. Beide gingen met dubbele cijfers naar beneden.

"Overigens deden de IEX-lezers het afgelopen maand een stuk beter", merkt Van Zeijl op. "Hun toppers gingen 7,8% omhoog, terwijl de floppers 4,2% daalden. Petje af." 

Toppers september Stemmen Rendement Floppers september Stemmen Rendement
DSM +5 1,0% Altice -8 -10,4%
Royal Dutch Shell +4 5,7% ABN Amro -4 0,5%
Ahold +4 -5,8% Wolters Kluwer -3 -1,7%
Heineken  +3  -5,1%  Randstad -2 -14,8%
      AkzoNobel -2 0,0%
      ArcelorMittal -2 3,3%
Gemiddeld   -1,1% Gemiddeld   -3,8%
AEX   -1,6%      

 

Altice weer bovenaan bij floppers

Voor de komende maand blijven experts vasthouden aan Shell als absolute topper. Ook ING staat (net als wel vaker) bij de toppers. "Alleen afgelopen maand niet. Nu de koers van dit geteisterde bedrijf bij de slechtste AEX-aandelen van heel 2018 behoort, vinden sommige experts het weer tijd om te kopen."

Verder staat ook Signify in de lijst met toppers. Daar komen we het aandeel niet zo vaak tegen maar het aandeel heeft het recent opmerkelijk slecht gedaan. 

Bij de floppers voor oktober staat Altice opnieuw bovenaan. Op de tweede plaats vinden we AkzoNobel, waar experts volgens Van Zeijl bang zijn dat het bedrijf de gestegen grondstofprijzen niet kan doorberekenen. 

Toppers oktober Stemmen Floppers oktober Stemmen
Royal Dutch Shell

+6

Altice -5
ING +4 AkzoNobel -4
Signify +3 ArcelorMittal -3
ASR +3 Reed Elsevier, Aegon, Heineken -2

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

sentiment

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 HelVan you name it 2 oktober 2018 12:54
    Leuk item over sentiment, maar het plaatsen wanneer sentiment en richting bij elkaar komen is nu net niet de bedoeling, dan maak je het kloppend, terwijl er enige vertraging in zit, en contra aan de index zelf is.
    Aug. sentiment, pessimistisch, en index in sept. omhoog, bijvoorbeeld… Sentiment, je moet het even doorhebben en dan is het je beste indicator voor een aandelen index!..
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: sentiment

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De r...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

  1. 30 mei Webinar: 5 Aandelentips met Nico... 7
  2. 28 mei Stem op uw favorieten voor juni 7
  3. 06 mei Shell uit de gratie bij beursexp... 15
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare