Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Vier Nul Eén

Het korte termijn technisch beeld van de AEX versombert. De eerste verzwakking was op 29 februari. Toen drukten beleggers de index onder de oplopende steunlijn, een eerste aanwijzing dat het stijgingstempo niet kon worden volgehouden.

De tweede verzwakking deed zich gisteren voor. De onderliggende en mijn favoriete MACD-indicator laat voor het eerst sinds eind januari een negatieve kruising zien. De eerste steun op 434 geef ik weinig kans om de te verwachten verkoopdruk tegen te houden.

Wellicht lukt het tweede steunniveau op 425 dat wel, maar ook dat is maar de vraag. Tot vervelens toe heb ik sinds half januari herhaald dat de lange termijn trend omlaag is en uiteindelijk weer grip moet krijgen op het korte termijn koersbeeld.

Nu het korte termijn trendbeeld draait in zuidelijke richting is het tijd om het lange termijn koersdoel weer uit de kast te trekken: 401.

Dit koersdoel is bij mij nooit van tafel geweest, maar in een (tijdelijk) vriendelijk beursklimaat zoals in de afgelopen weken heeft het geen zin om dagelijks te hameren op flink lager gelegen koersdoel. Pas wanneer de trends op korte en lange termijn weer in overeenstemming zijn is dat nuttig. Onder 434 is dat het geval.

Dow in het nauw
Als de AEX de weg omlaag weer oppakt, dan is ze in ieder geval in het goede gezelschap van de Dow Jones. Gisteren viel de moeder aller beursindices onder een korte termijn steun op 12.100. Het horizontale patroon van de laatste weken is zo in zuidelijke richting verlaten. Dat opent de weg naar het dieptepunt van januari op 11.650.

Nog lagere koersniveaus zijn overigens waarschijnlijk, aangezien ook hier het trendbeeld op lange termijn nog steeds negatief is. (zo meteen meer)

Nog even dit…
De AEX is maar een Mickey Mouse index. Daarom pak ik graag buitenlandse indices erbij, zoals de DAX en de Dow Jones. Wanneer die een bepaalde richting kiezen, is het onvermijdelijk dat de AEX uiteindelijk volgt. In gevallen dat de index iets voorloopt op de andere beurzen is verzwakking in het buitenland een belangrijke bevestiging.

Alle markten staan met elkaar in verband en aanwijzingen in het grafiektechnische beeld op de obligatie-, valuta- of grondstoffenmarkt hebben hun uitwerking op de aandelenmarkt. Iedereen weet dat oplopende obligatiekoersen zich vertalen in een lagere rente, wat weer duidt op weinig vertrouwen in de toekomstige economie.

Een stijging van de grondstoffenprijzen is ook belangrijke informatie. Dat wijst op mogelijke inflatie die uiteindelijk de winst van bedrijven uitholt. Een sterke stijging van de euro ten opzichte van andere valuta helpt ook niet. Bedrijven krijgen een concurrentienadeel en Europese aandelen worden duur voor internationale beleggers.

Het goede nieuws
De genoemde trends op de obligatie-, valuta- en grondstoffenmarkt zijn eenvoudig waar te nemen voor de technisch analist. Dit heet intermarket technische analyse. De geschiedenis heeft uitgewezen dat deze markten een verband hebben met de aandelenmarkt en die werken in de komende maanden niet mee aan een vriendelijk beursklimaat.

Als toegift heb ik daarom nog de daggrafieken van olie en euro-dollar: opnieuw records. Het einde is nog niet in zicht van de sterke stijgende trends. Het goede nieuws is dat dit wel bullmarkets zijn en u als belegger daar geld kunt verdienen.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 maart 2008 09:05


    De analyses van Rene zijn nogal lagging naar mijn idee. De eerste rit van 30 punten is niet als een daling herkend, zou je toch te denken moeten geven. Op 466 sprak Rene nog over 480-500!

    Het punt is dat het risico om short te gaan nu vele malen groter is dan op 466!

    Niet vervelend bedoeld naar Rene toe, ik vind het alleen een minder sterk onderdeel binnen zijn analyses. Verder prima column van Rene.

    Gr.
    AT

  2. [verwijderd] 7 maart 2008 09:33
    quote:

    Brievenbus schreef:

    Het zal wel weer de schuld van de redactie zijn, maar zo'n brallende titel vraagt gewoon om een marktreactie naar de 480......
    We zijn inmiddels afgedaald naar voetbalveldnormen geloof ik......
    Een ta er bralt niet maar kijk naar zijn grafiek, huisjesmelkers brallen ;-))

    430 zone belangrijke strohalm voor de bulls.
  3. [verwijderd] 7 maart 2008 09:34
    quote:

    hajeje schreef:

    Vraagje: als je overtuigd bent van een lange termijn dalende trend (ik ook trouwens), dan richt je je toch niet op 401? Dan moet je je richten op 390 of 380 oid, maar niet op de bodem van de vorige keer, want dat veronderstelt juist een horizontaal trendkanaal. Of mis ik nu iets?
    de basis van de oplopende wig is de oude bodem, vandaar die 401 als doel.
  4. [verwijderd] 7 maart 2008 09:45
    quote:

    deltapunter schreef:

    Tsja, dat is bij TA natuurlijk vaak zo. Handelsstrategien gebaseerd op het verleden lopen altijd een beetje achter de markt aan.
    Dat is zeker niet zo Deltapunter, vandaar mijn reactie.Je hoeft helemaal niet achter de markt aan te lopen. Middels TA is het zeker mogelijk om dat beter in te schatten, het gaat alleen wat verder dan een paar lijntjes trekken en gebruik maken van de MACD indicator.

    Er zijn genoeg goede voorbeelden te vinden hier die daar beter mee omgaan dan Rene en die al eerder onderkend hebben dat de beweging vanaf 466 mogelijk geen zijwaartse beweging was maar juist het begin van een eventuele daling.

    Zit toch wat comfortabeler als je al short ipv nu nog short gaan.

    Gr.
    AT
  5. [verwijderd] 7 maart 2008 10:05
    Even ter info:

    In Europa begint de zomertijd dit jaar op zondag 30 maart. In de Verenigde Staten gaat de zomertijd echter op zondag 9 maart al in. Dit betekent dat de Amerikaanse beurzen in de periode van 9 tot en met 28 maart één uur eerder openen en sluiten dan normaal.
  6. [verwijderd] 7 maart 2008 10:09
    quote:

    deltapunter schreef:

    Tsja, dat is bij TA natuurlijk vaak zo. Handelsstrategien gebaseerd op het verleden lopen altijd een beetje achter de markt aan.
    Nogaal wiedus dat mijn handelsstrategie gebaseerd is op het verleden dat was nml waar ik psitie op had ingenomen.
    Vandaag maar eens wat winst van tafel halen.
  7. [verwijderd] 7 maart 2008 10:17
    quote:

    fibonassi schreef:

    [quote=Analyze that]

    De analyses van Rene zijn nogal lagging naar mijn idee. De eerste rit van 30 punten is niet als een daling herkend, zou je toch te denken moeten geven.

    [/quote]

    Klopt en dan te bedenken dat we er eerder soms wel 2 maanden over deden om zo'n stuk te stijgen....
    Ja inderdaad.

    Voor de intraday handel zijn dit echt mooie tijden.
  8. [verwijderd] 7 maart 2008 10:24
    quote:

    Analyze that schreef:

    [quote=wouter1971]
    Als je straks ook comfortabel wilt zitten is het nu langzaam weer tijd om long te gaan (beter nu dan wanneer we weer rond 450-460 staan).
    [/quote]

    U zit al long begrijp ik hieruit? Neem zelf graag wat minder risico's.

    Succes.

    Gr.
    AT
    vallend mes niet vangen maar oprapen van de grond.
  9. [verwijderd] 7 maart 2008 12:30
    Vind dit wel wat voorbarig. Eerst dienen diverse indexen en fondsen door steunniveaus te breken, bijv. Dow 12.000. Kijk eens naar RDSA, dit fonds is al reeds 20% gedaald, zwaar overdreven en n.m.m. is juist RDS rijp voor herstel, dit fonds maakt 15% van de AEX index uit, RDS zou richting 401 dan mee moeten dalen, 22,50 is in de TA een steunniveau / wellicht DE bodem n.m.m.
    De financials zouden ook weer verder moeten dalen, eens houdt het toch op......

    Verder zie ik weinig in intraday terugkijken. Op slotbasis vind ik het betrouwbaarder, de 401 was een momentopname en werd binen enkele minuten weer tenietgedaan. Dus constateer ik dat op dat niveau alleen de bangeriken op de verkoopknop drukten en de meesten gewoon long gingen.

    Ben benieuwd hoe de vaste lezers-schrijvers hiermee omgaan.
  10. [verwijderd] 7 maart 2008 13:05
    quote:

    Kees.Rooke schreef:

    Vind dit wel wat voorbarig. Eerst dienen diverse indexen en fondsen door steunniveaus te breken, bijv. Dow 12.000. Kijk eens naar RDSA, dit fonds is al reeds 20% gedaald, zwaar overdreven en n.m.m. is juist RDS rijp voor herstel, dit fonds maakt 15% van de AEX index uit, RDS zou richting 401 dan mee moeten dalen, 22,50 is in de TA een steunniveau / wellicht DE bodem n.m.m.
    De financials zouden ook weer verder moeten dalen, eens houdt het toch op......

    Verder zie ik weinig in intraday terugkijken. Op slotbasis vind ik het betrouwbaarder, de 401 was een momentopname en werd binen enkele minuten weer tenietgedaan. Dus constateer ik dat op dat niveau alleen de bangeriken op de verkoopknop drukten en de meesten gewoon long gingen.

    Ben benieuwd hoe de vaste lezers-schrijvers hiermee omgaan.
    Bij de dax zou de steun dan liggen op 6600. Hier zijn we al doorheen gebroken. Ook de S&P heeft gisteren een laagste slotstand van het jaar genoteerd.

    De 427-430 is wel een aardige steunzone, maar ik denk toch dat we vandaag of anders volgende week er doorheen breken.

    Mvg FS
  11. [verwijderd] 7 maart 2008 13:53
    quote:

    Kees.Rooke schreef:

    Vind dit wel wat voorbarig. Eerst dienen diverse indexen en fondsen door steunniveaus te breken, bijv. Dow 12.000. Kijk eens naar RDSA, dit fonds is al reeds 20% gedaald, zwaar overdreven en n.m.m. is juist RDS rijp voor herstel, dit fonds maakt 15% van de AEX index uit, RDS zou richting 401 dan mee moeten dalen, 22,50 is in de TA een steunniveau / wellicht DE bodem n.m.m.
    De financials zouden ook weer verder moeten dalen, eens houdt het toch op......

    Verder zie ik weinig in intraday terugkijken. Op slotbasis vind ik het betrouwbaarder, de 401 was een momentopname en werd binen enkele minuten weer tenietgedaan. Dus constateer ik dat op dat niveau alleen de bangeriken op de verkoopknop drukten en de meesten gewoon long gingen.

    Ben benieuwd hoe de vaste lezers-schrijvers hiermee omgaan.
    ik heb mijn beklag al gedaan op een ander draadje... maar komt op het zelfde neer...
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links