Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: BRIC House

De Bovespa heeft 53.500 precies getest. Hierna werd de korte dalende trend (ingezet vanaf de top in 2007) gebroken en is de Braziliaanse hoofdgraadmeter de laatste dagen bezig geweest met het testen van haar all-time high.

Deze test is voor ons aanleiding om de longposities af te bouwen. Voor de komende weken verwachten wij opnieuw verkoopdruk binnen de Bovespa. De korte, steile stijgende trend werd afgelopen vrijdag gebroken.

Wij gaan er wel vanuit dat de lange termijn stijgende trend niet sneuvelt. Wel is de kans groot op een test van de horizontale steun 58.200. Hier ligt ook het 38,2% Fibonacci- correctieniveau tussen de top in 2007 en de recente bodem rond 53.500.

Onder de 58.200 ligt nog de voormalige stijgende toppenlijn rond 56.500. Een terugval richting deze zone is reden om opnieuw longposities in te nemen.

Wij verwachten nog steeds in de loop van 2008 nieuwe records op de borden. Pas een structureel slot boven de all-time high (66.800) geeft een nieuw sterk koopsignaal. Passen wij de projectietechniek toe, dan levert dit een koersdoel op van 75.500. Wij blijven voorlopig aan de zijlijn voor een terugval richting 58.200.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Rusland (RTS):
In de grafiek van RTS bevindt zich een langjarige, stijgende wigformatie en dit is een negatief patroon. Ondanks dat de betrouwbaarheid minder is omdat het een langjarig patroon betreft, heeft het toch de stijgende bodemlijn gebroken en is nu bezig met een terugtest precies op de horizontale weerstand 2090.

Dit is een sterk signaal voor een verdere daling van de Russische hoofdgraadmeter in de komende weken. Als wij de sterke opwaartse beweging bekijken tussen de bodem van 1235 en de top van 2350, dan liggen de eerstvolgende belangrijke Fibonacci correctieniveaus rond 1800 (50%) en 1670 (61,8%).

Wij houden voor de komende weken rekening met een terugval tot in eerste instantie de belangrijke horizontale steun van 1750 (net onder het genoemde Fibonacci niveau). Pas een structureel slot boven de 2090 geeft aan dat de wigformatie minder betrouwbaar was dan aangenomen en neutraliseert het verkoopsignaal.

Wij verwachten pas een uitbraak hierboven na een test van de zone 1750-1800.


Klik op de grafiek voor een grote versie

India (Sensex)
Na het compleet corrigeren van de stijgende wigformatie (onderkant 17.300), ontstond er verdere zwakte binnen de Sensex. De driehoeksformatie die is ontstaan in februari is aan de onderkant verlaten en de vorige belangrijke bodem (16.457) is vanochtend ook gebroken. Zijn dit nieuwe verkoopsignalen? Nee.

Intussen is de Sensex aanbeland bij haar langjarige stijgende bodemlijn (nu rond 16.200), waarbij wij nieuwe longposities innemen. Pas een structureel slot hieronder met bevestiging onder de belangrijke horizontale steun van 15.900 geeft een nieuw middellang verkoopsignaal (richting 14.000 en mogelijk zelfs 12.700).

Wij denken niet dat deze neerwaartse beweging er komt, maar gebruiken die wel als stoploss. Voor de korte termijn zien wij in eerste instantie een test tegemoet van de korte, dalende toppenlijn die zo rond 17.800 punten ligt. Hier kan wat ons betreft maximaal een test uit voortvloeien van de horizontale weerstand 19.000.

Voor de middellange termijn verwachten wij een zeer volatiele index en in de loop van 2008 een test van maximaal 21.000.


Klik op de grafiek voor een grote versie

China (Hang Seng)
China is één van de belangrijke indices in de wereld. De index lijkt na een hevige vrije val precies te zijn uitgebodemd boven haar lange termijn stijgende bodemlijn (nu rond 12.300). Wij achten de kans op een doorbraak hieronder klein, net als het bereiken van haar koersdoel vanuit een eerder groot hoofdschouderpatroon.

Belangrijk voor de middellange termijn is de doorbraak van China boven haar steile dalende toppenlijn in de loop van februari. Dit gaf een sterke verbetering aan. Wel is er nog sprake van een driehoeksformatie met een horizontale toppenlijn (14.130) en een stijgende bodemlijn sinds de 12.000. Deze lijn is nu te vinden rond 13.400.

Wij gaan er echter vanuit dat deze stijgende bodemlijn het niet houdt en er in de komende weken in eerste instantie een brede zijwaartse markt ontstaat tussen grofweg 12.000 en 14.000 (trading market). Daarbij achten wij de kans niet groot dat de Hang Seng China Enterprises onder de lange termijn stijgende bodemlijn (12.300) zakt.

Mocht deze trading range standhouden, dan adviseren wij om een neerwaartse beweging richting 12.300 te gebruiken om nieuwe longposities in te nemen. Pas in de loop van 2008 verwachten wij een doorbraak boven die weerstand 14.130, waarna het stijgingspotentieel weer fors toeneemt (vanuit projectietechniek richting 16.300).


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteurs te sturen.




Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink & Ruurd Haan

Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX. Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende r...

Meer over Bas Heijink & Ruurd Haan

Recente artikelen van Bas Heijink & Ruurd Haan

  1. okt '08 TA: Eindelijk de draai 29
  2. okt '08 TA: S&P en Nikkei blijven zwak 13
  3. okt '08 TA: Iets beter 23

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links