Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Apple, ASML en GLPG

Liveblog: Apple, ASML en GLPG

Update 20:00 uur: Apple

Oh, ze zijn we heel mooi met die grote schermen. Niettemin geef ik graag Bloomberg de eer, want van al die Apple producten heb ik echt geen verstand. Opvallend is dat het bedrijf geen prijzen voor de nieuw iPhones geeft, maar analisten denken dat die boven de $1.000 dollar zijn. En dat is voor u als belegger van belang.

Er worden minder telefoons verkocht, maar de prijzen en marges gaan omhoog. Tenminste, dat is de bedoeling. Oh ja, de koers: -0,8%.

Er zijn toch prijzen en hoe. Een ramp voor consumenten, een zegen voor investeerders. Laat maar aan Tim Cook over hoe je iedere keer hetzelfde product uitmelkt, hij is er meester in. En daarvan komt veel naar u als aandeelhouder gerold.


Update 17:15 uur: Brent!

En WTI staat boven $70. Trigger: Amerikaanse olievoorraden.

 


Update 16:20 uur: Vastned en B&S

Vastned stijgt vandaag al harder. Is het Van Herk...? Er zit vandaag in ieder geval een dikke koper in Vastned en dat geeft anderen blijkbaar moed na de nodige malaise.

Hetzelfde geldt voor B&S Group, dat ook de geest heeft. Hier neem ik ook de grafiek van de laatste dagen, zodat u goed ziet dat zulke omzetpiekjes niet zo vaak voorkomen.

 


Update 16:20 uur: ASML?!

Help, wat is er met ASML en wat ik doen? De eerste tweets en mails komen al aan op IEX HQ. Om te beginnen: wen er maar aan bij ASML dat het fonds niet alleen hard kan stijgen, maar ook kan dalen... Hier het bewijs. 

Ten tweede: bedenk nou van tevoren wat u met een aandeel doet als er -10-%, -20%, -30% of nog erger op het bord staat. Doet u dat niet, dan hebt u echt alleen nog maar oog voor de verkoopknop. Dat kan voor u de juiste optie zijn, maar dat kan ook bijkopen zijn. En dan is het achteraf weer jammer.

Ten derde, technisch ligt het aandeel niet goed en wellicht verklaart dit de versnelling naar beneden vandaag. Het woord is aan The Royce en Nico P.R.

Nico pakt ook meteen ASMI en Besi er maar bij:

Deze gaf ik u gisteren al. Vooralnog is ASML vooral in de aanbieding - nu met extra woensdaggehaktdagvoordeel - want de verwachtingen zijn nog altijd wat ze waren bij die magistrale Q2-cijfers en outlook half juli. Koppel dit met de eerste grafiek in dit stukje en wellicht hebt u mooie kans op een koopje.

Het kan ook zijn dat het dit keer wel einde ASML-vermaak is. Recessie, minder vraag naar chips en al helemaal naar dure EUV-machines  - ASML doet niet aan drie halen en twee betalen - er zijn genoeg beren op de weg te bedenken om de aandelen links te laten te laten liggen, of ze te verkopen.   

 


Update 16:00 uur: It was (almost) 10 years ago 

Verguisd of vereerd, in ieder geval niet vergeten: de heren Ben Bernanke, Timothy Geithner en Hank Paulson werden tien jaar geleden redders tegen wil en dank, toen ze samen het financiële systeem voor kwaad en erger probeerden te behoeden. Nu live, kijk mee naar hun relaas over die dagen:

 


Update 14:15 uur: Adyen

Eens te meer, dit zijn de analistenschattingen voor de komende jaren voor Adyen. Nog een keer eens te meer, met zulke groeicijfers is iedere koers en waardering mogelijk. En dat gebeurt dan ook. 


Vandaag beweegt het aandeel tussen €758,90 en €680,90, ofwel van +11,3% naar -0,2%. Het volume is nu 50.000 stuks en ook dat kent extremen. Het gemiddelde is ruim 40.000. Er zijn echter dagen dat er honderdduizenden en er zijn dagen dat er hooguit enkele duizenden stukjes doorheen gaan.

Dat is ook een risico op zich, dat u weet dat u gevangen kunt raken in dit aandeel. De free float is maar 35,5% en desondanks bemachtigt Adyen toch een plek in de AMX. Aandelen ontlenen hun rangorde op de beurs aan een formule met marktwaarde, dagelijkse omzet en free float.

Koerspektakel voorbij?

Die indexopname lijkt de trigger voor het koerspektakel vandaag. Dat is mooi, want daarmee komt het aandeel ook in indexfondsen en -trackers. Strikt genomen is dit echter een non-event, want zeker de professionele handel zag dit al weken aankomen. Daarom is het in principe ook ingeprijsd.

Misschien is de beurs dit nu, met het afkomen van de top vandaag, onoplettende of go with the flow beleggers en handelaren aan het inpeperen. Zie aandelen als Alfen (dat ook promoveert) en Wessanen, ICT Group en Beter Bed die juist degraderen. Daar ziet u veel minder of op het oog zelfs contraire koersreacties.

In ieder geval staat Adyen met die opname in de AMX, voortaan veel meer in de spotlights dan op de Lokale Markt. Als het fonds zo wild blijft bewegen als ze doet, wordt de Midcap een nog leuker, spannender en wildere index dan het al was. Noem ze maar op, de index kent bijna niet anders dan wilde aandelen.

Dag Wessanen

Sneu voor Wessanen? Zeker, maar dit aandeel is het wel wat gewend geraakt in de loop van de jaren. Geen enkel fonds op het Damrak is zo'n indexhopper als de gezonde voedingproducent. Ooit was het als BolsWessanen zelfs een AEX-fonds, maar dat dramatische beursverhaal ga ik maar niet meer ophalen.  

Ik kan u nog wel meedelen dat Adyen een leuk ritje heeft gemaakt sinds de beursgang en dat het fonds nu €20 miljard waard is op de beurs. Het is dat die free float zo laag is, anders was het fonds zo de AEX in gegaan.    

 


Update 10:00 uur: Risk-on

De AEX stijging mag niet zo veel om het lijf hebben, opvallend is dat de gedaalde, afgestrafte, zielige en gedupeerde fondsen van de laatste tijd de opgang aanvoeren. Aalberts, ArcelorMittal, chippers, oliewaarden, TomTom, BAM, Vastned, et cetera. Klapper is Beter Bed, dat nota bene uit de AScX degradeert.

Het defensieve Heineken en Unilever dalen dan weer, ofwel er is risicobereidheid. De rentes liggen vlak, dus bevestigen noch ontkennen dit. Wel is het zo dat die de semi-dip van de ontwikkelde markten de laatste niet onderschreven. Ze bewogen amper, laat staan significant daalden.

 


Update 09:15 uur: Galapagos II

Eindelijk beeld en...

Gefeliciteerd Kapitein Onno van de Beagle (de forummers begrijpen 'm wel), Galapagos zelf en vooral - zijn die er? - de standvastige buy & hold beleggers van het eerste uur. Dat laat de logaritmische grafiek wel zien.

 


Update 08:45 uur: Galapagos

Goedemorgen. Zelf kom ik mijn data nog wat vage Duitse quotes tegen tussen +5,5% én zelfs +12%. Eens zien hoe betrouwbaar die zijn... Handelaren reppen van €97 à €100. Alles is nogal rekbaar dus, maar het moet wel heel raar lopen wil Galapagos niet hoger openen. All time high is €98,82. 

Onze beleggersdesk heeft de héle nacht doorgetikt;

Intussen zijn er prijzen. Lieve help en hoe. Dit is een ramp voor de consumenten, een zegen voor investeerders. Laat maar aan Tim Cook over hoe je geld verdient en hiervan komt een leuk deel naar u als aandeelhouder gerold.

 


Update 08:45 uur: Advies

Eens zien wat ING doet, gewaagd advies.

 • Aalberts: naar buy van hold en naar €42 van €46 - Kempen
 • ArcelorMittal: naar €28 van €30 (hold) - Independent Research
 • Galapagos: naar $11 van $109 - Stifel 
 • ING: naar buy van hold en naar €15,60 van €15,40 - Santander
 • KPN: naar €3 van €3,20 - Morgan Stanley
 • Batenburg: naar €48 van €47 (accumulate) - NIBC
 • Neways: naar €15,50 van €14,50 (buy) - NIBCArend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 30 jul Pas op de plaats voorbeurs en er zijn weer veel cijfers en verrassingen
 2. 29 jul Cijfers en koers AMG zijn de teleurstelling van de dag 5
 3. 29 jul Koersen vlak voorbeurs, maar het is Superdonderdag met héél véél en nóg méér 2

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 crux 12 september 2018 09:56
  "Gefeliciteerd Kapitein Onno van de Beagle (de forummers begrijpen 'm wel), Galapagos zelf en vooral - zijn die er? - de standvastige buy & hold beleggers van het eerste uur."

  Ik ben weliswaar geen belegger van het 1e uur, maar van iets later.
  Ingestapt op een koers van € 8,55 in nov. 2005.
  Bij stijgingen wat stukjes verkocht en bij dalingen weer teruggekocht.
  In nov. 2008 nog bijgekocht op € 3,65.
  Altijd vertrouwen in het bedrijf gehouden.
  Dit jaar overgestapt van aandelen naar Call opties.
 2. bram_mutsaarts 12 september 2018 16:42
  Timothy Geithner is hoogst persoonlijk één van de veroorzakers van de kredietcrisis aangezien hij de regulering van de CDF's (Credit Default Swaps) tegen heeft gehouden. Dit was 'niet nodig' volgens hem. We weten allemaal waar dat toe heeft geleid.. Hij zat dan ook aan de andere kant van de tafel (lees bij de banken) voorheen. Het is eigenlijk ongekend dat hij niet is gestraft voor zijn rol in deze. De 'oplossing' is een kunstmatige en ergens zal deze pleister nog met een harde haal worden verwijderd.
 3. forum rang 4 Bart Meerdink 12 september 2018 23:29
  "Er zijn toch prijzen en hoe. Een ramp voor consumenten, een zegen voor investeerders. Laat maar aan Tim Cook over hoe je iedere keer hetzelfde product uitmelkt, hij is er meester in. En daarvan komt veel naar u als aandeelhouder gerold."

  Volgens mij was de iPhone X 64GB vorig jaar ook €1159,- dus krijg je nu meer voor hetzelfde geld (en de euro is nu minder waard tov de dollar dan toen). Of, als je wilt, een nieuw nog groter model voor €100,- meer, schappelijk vind ik. Voor wie genoegen neemt met een wat minder mooi (maar wel groter) scherm en geen tweede camera maar verder identiek is er de iPhone XR die €200,- goedkoper is. Dus die 'ramp voor de consumenten' lijkt me juist het tegendeel. En wie geen iPhone wil, even goede vrienden.

  Veel mensen vinden iPhones sowieso te duur. Daar is dan Android voor.
 4. forum rang 4 Belegde boterham 12 september 2018 23:38
  quote:

  Bart Meerdink schreef op 12 september 2018 23:29:


  "Er zijn toch prijzen en hoe. Een ramp voor consumenten, een zegen voor investeerders. Laat maar aan Tim Cook over hoe je iedere keer hetzelfde product uitmelkt, hij is er meester in. En daarvan komt veel naar u als aandeelhouder gerold."

  Volgens mij was de iPhone X 64GB vorig jaar ook €1159,- dus krijg je nu meer voor hetzelfde geld. Of, als je wilt, een nieuw nog groter model voor €100,- meer, schappelijk vind ik. Voor wie genoegen neemt met een wat minder mooi (maar wel groter) scherm en geen tweede camera maar verder identiek is er de iPhone XR die €200,- goedkoper is. Dus die 'ramp voor de consumenten' lijkt me juist het tegendeel. En wie geen iPhone wil, even goede vrienden.

  Veel mensen vinden iPhones sowieso te duur. Daar is dan Android voor.


  Dat is wel een erg sneue Quote AJK, performance op een smartphone is echt een selling point, every $ worth.

  Vast geen Apple in je pocket?
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: biotechnologie

Gerelateerde instrumenten

 1. AALBERTS NV 51,320 30 jul
  -0,020
  -0,04%
 2. ADYEN NV 2.289,500 30 jul
  -67,000
  -2,84%
 3. AEX 754,31 30 jul
  -3,77
  -0,50%
 4. ASML Holding 639,000 30 jul
  -3,700
  -0,58%
 5. B&S Group SA 8,370 30 jul
  -0,020
  -0,24%
 6. Galapagos 51,210 30 jul
  -0,130
  -0,25%
 7. ING Groep 10,846 30 jul
  -0,122
  -1,11%
 8. KPN Koninklijke 2,768 30 jul
  -0,003
  -0,11%
 9. Neways Electronics 14,550 30 jul
  +0,100
  +0,69%
 10. Vastned 25,200 30 jul
  -0,250
  -0,98%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links