Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De littekens van de crisis

De littekens van de crisis

Het omvallen van de bank Lehman Brothers, aanstaande zaterdag precies 10 jaar geleden, was een keerpunt in de financiële geschiedenis. Een crisis die het financiële systeem van de wereld bedreigde en jarenlang daarna van invloed is geweest op beleggers.

Hoewel de economische teruggang al daarvoor was opgebouwd, was de val van de bank het moment dat de wereld doorkreeg wat er aan de hand was. Ook de twee hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae in de VS stonden op rand van faillissement vanwege het te laat of niet betalen door hun clientèle.

Hoewel de aandelenmarkten in Amerika sindsdien zijn gestegen naar nieuwe hoogtepunten, blijft de nasleep van die periode in ons geheugen gegrift. De brede S&P 500-index verloor bijna de helft van haar waarde in de zes maanden na de val van de Amerikaanse zakenbank.

Afwachtende houding

De reden dat deze situatie kon gebeuren had hoofdzakelijk te maken met het feit dat de Amerikaanse centrale bank destijds bewust niet ingreep. De toenmalige voorzitter van de Fed, Ben Bernanke, bleef een afwachtende houding innemen.

Zo besloot de Fed de rente niet te verlagen vanwege de positieve kijk op de economische situatie van de VS. De toenmalige economische groei lag op zo’n 3% en de werkloosheidspercentage was ruim 6%.

Ook wilde de centrale bank een duidelijk signaal afgeven aan banken. Men kon niet zomaar bij de Fed aankloppen voor hulp. Pas later in 2008 besloten de centrale bankiers de Amerikaanse rente wél te verlagen waardoor die stapsgewijs naar het historisch lage niveau van bijna nul ging.

Whatever it takes

Dat was voor ECB-president Mario Draghi een wijze les. Hij besloot ruim zes jaar geleden met zijn beroemde uitspraak "Whatever it takes" om de eurozone en haar munt koste wat kost overeind te houden.

Inmiddels is er voor een bedrag van €2600 miljard aan obligaties opgekocht en moeten de banken in de eurozone de ECB betalen om geld in Frankfurt te stallen. Dit ruime monetaire beleid heeft zijn uitwerking op onze economie en financiële markten zeker niet gemist.

De AEX is vanaf het niveau van 320 punten halverwege 2012 gestegen naar de huidige stand van 540 punten. Ook de Nederlandse economie beleeft een vitale cyclus. Het CPB gaat voor dit jaar uit van een groei van 2,8% en van 2,5% in 2019 en daarbij daalt de werkloosheid naar verwachting volgend jaar verder naar een historisch laag niveau van 3,5%.

Op eigen benen

De grote vraag is of de eurozone op eigen benen kan staan als de periode van kwantitatieve verruiming eind dit jaar stopt. Ook zijn de neerwaartse risico’s voor de wereldeconomie toegenomen.

Om er maar een paar te noemen: het verloop van de Brexit, het economische beleid in Italië, de valutaperikelen in een aantal opkomende markten en de toegenomen handelsconflicten. Met het tienjarig jubileum van de gevallen bank Lehman Brothers lijkt weer een rumoerige periode te zijn aangebroken.

Littekens proberen we te verbergen omdat het pijn doet om aan de wond herinnerd te worden. We schamen ons er zelfs voor. De littekens van de crisis leren ons dat je voorzichtig moet omgaan met economisch onzekere tijden, wat op dit moment het geval is.

Toekijken en niets doen heeft toch grote gevolgen heeft de geschiedenis ons geleerd. De vraag is nu of de ECB iets gaat doen. Gaan ze iets zeggen in komende vergaderingen dit jaar om de optie open te houden het monetaire beleid alsnog te wijzigen? We gaan het zien.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

bankencrisis

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

crisis

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

financiële crisis

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Lehman

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
HelVan you name it
0
Dat zijn littekens, maar de scheuren van een nieuwe zijn al te zien en daar wordt nu nooit een column over gemaakt.. Vooruit kijken bij beleggen is bijna belangrijker dan het achteraf constateren wat geweest is. Het geld kan maar op éen manier verdiend worden, door er op het juiste moment bij te zijn, of door er juist niet te zijn i.v.m de afdeling verlies…
Kortom, de achteraf informatie is wel zo'n beetje bekend, nu de vooruit informatie nog!, pas dan bedien je de belegger..
shaai
0
Er was wel wat meer aan de hand dan Lehman, Freddie en Fannie: het hele stelsel wankelde, alle grote US zakenbanken probeerden met noodgrepen te overleven en zelfs GE wankelde met de hele geldpapiermarkt
AzijnseikerT
0
Haha en de financiele markten kijken weer naar de ECB. Wat een sneue lui zijn dit. Mario to the rescue. Het enige dat hij heeft bereikt met zijn beleid is niet dat we wat economische succesjes hebben. Het gevolg is dat er bellen zijn geblazen die binnenkort gaan knappen. Zijn verruiming houdt alleen maar slecht bedrijven op de been, veroorzaakt nog meer schulden, een bubbel in de huizenmarkt en aandelen die gewoon nergens meer op slaan. Maar u gaat daar binnenkort nog meer van horen.
ljjls
0
Kan iemand eens uitleggen wat die 2600 miljard gaat betekenen? Geld uit niets creëren lijkt nu straffeloos.Of is het gewoon het ei van Columbus?
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en ...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 16 apr Tracker Tips: Buitenaards beleggen 2
  2. 10 apr Tracker Tips: Duurzame S&P 500 ETF
  3. 26 mrt Tracker Tips: Groei door innovatie 2

Gesponsorde links