Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Knieval voor Nike

TA:  Knieval voor Nike

In de VS is een storm van verontwaardiging ontstaan over de laatste reclamecampagne van Nike met NFL-quarterback Colin Kaepernick in de hoofdrol.

De American Football speler kwam in 2016 in opspraak omdat hij de eerste speler was die knielde toen het Amerikaanse volkslied werd gespeeld tijdens een NFL wedstrijd. Dat deed hij uit protest tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte landgenoten.

In reactie op de nieuwe reclamecampagne waren sommige Amerikanen verontwaardigd, verbranden hun Nike-schoenen en zetten dat op Twitter. Ook werd om een boycot opgeroepen tegen Nike. De media heeft zich massaal op deze verontwaardiging gestort.

Veel beleggers waren zeer beducht op winstnemingen in het aandeel Nike. Op zich was deze vrees te begrijpen, want het aandeel Nike behoorde de afgelopen jaren tot de grote stijgers op Wall Street. Dit jaar heeft Nike de S&P500 ruimschoots verslagen met een koerswinst van bijna 30%, sinds begin vorig jaar bedraagt de koerswinst bijna het dubbele hiervan.

Sinds de bodem in 2009, de koers stond toen even onder de 10 dollar, is de beurswaarde van Nike maar liefst verachtvoudigd.

Media aandacht

Op Wall Street reageerde het aandeel Nike in eerste instantie met een koersdaling op alle aandacht in de media. Maar de schade viel mee, bovendien ligt het aandeel er technisch zeer sterk bij. Op correcties mag dan ook bijgekocht worden.

De acties tegen Nike worden ook gesteund door Trump, die met een boze tweet kwam. De Amerikaanse president gaf aan dat Nike’s verkoopcijfers veel schade zouden ondervinden en dat het merk de boosheid van veel Amerikaanse burger nooit meer te boven zou komen.

Er schijnt inderdaad een grote groep mensen te zijn die zegt geen Nike producten meer te kopen. Daar staat tegenover dat een veel grotere groep consumenten juist positief is over deze benadering van marketing. Zij kopen juist Nike producten, soms om een daad te stellen. Niet voor niets is de online verkoop van Nike in de dagen na de controversiële reclame met meer dan 30% gestegen.

Media

Waarom ik hier aandacht aan besteed is het feit dat de beurs niet altijd doet wat je verwacht. Het gedoe rondom Kapernick is daar een goed voorbeeld van. Een ander opvallend voorbeeld is het Wall of Worry effect: hoewel er de laatste maanden aan stevige politieke conflicten en economische problemen geen gebrek is, blijft Wall Street technisch uitstekend liggen.

In mijn column heb ik daar begin september ook aandacht aan besteed. De les die beleggers uit dit fenomeen kunnen trekken is dat de soep niet altijd zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Hieronder bespreek in, behalve de AEX ook de korte en lange termijn conditie van het aandeel Nike.

AEX oversold

Het feit dat de AEX op ultrakorte termijn oversold is, de RSI noteert rond 23, maakt een tussentijdse opleving mogelijk.

https://www.tostrams.nl/grafieken/10-rsi.gif


Weerstand

De Nederlandse beurs ondervindt eerste weerstand rond de juni-bodem rond 543,87, de tweede rond de augustus-bodem op 549,73. Omdat de AEX daaronder is gezakt, signaleert dit een periode met verdere winstnemingen. Opwaarts is er dus niet veel ruimte.

De gap (koershiaat in de rode cirkel) geeft aan dat er sprake is van zeer dynamische marktomstandigheden. Ook de eerste lagere top wijst op verkopers in de markt. Houd rekening met een vangnet rond 512,82 (bodem van 6 september 2017). De eerst weerstand ligt op 565,58 (top van 29 augustus), de volgende op 576,90 (top van 27 juli).


Korte termijn technisch plaatje Nike

De recente correctie van Nike vindt plaats binnen de korte stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 79,12 (gevormd op 15 augustus). Weerstand ligt rond 90,00 (berekend koersdoel).

De moneyflow, die van de beursomzetten is afgeleid, is sterk. Dit geeft aan dat er sprake is van een instroom van nieuw kapitaal.

 https://www.tostrams.nl/grafieken/110305.gif


Lange termijn technische analyse Nike

Nike valt terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 75,06 (gevormd op 25 juli). Weerstand ligt rond 102,00 (berekend koersdoel).

De stijgende 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn) wijst op een positieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (glooiende blauwe doorlopende lijn) stijgt en signaleert dat Nike beter presteert dan de rest van de markt. Op correcties mag bijgekocht worden.Meerjarige technische beeld Nike

Afgezien van de consolidatie in 2016 en 2017, is op de meerjaren grafiek van Nike sinds 2009 een strak stijgend trendkanaal gevormd. Sinds de bodem van negen jaar geleden, is de beurswaarde van Nike verachtvoudigd. Vooralsnog oogt het technische lange termijn beeld ijzersterk.

'


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nike

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
199 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Call me Put
1
quote:

ren-je-dement schreef op 10 sep 2018 om 16:56:


[...]

Het gaat helaas niet om miljoenen, daar kun je half Polen voor kopen zo ongeveer, maar:

'ONTWIKKELING VAN GRONDPRIJZEN IN POLEN
De gemiddelde prijs voor agrarische grond is sinds 2004 gestegen met 326%' (bron: Interfarms)En de stijging van de tien jaar daarvoor nog véél meer.

Gewoon vasthouden, grond blijft altijd waardevast.
Lekker appeltje voor de dorst voor later.
easy56
0
quote:

MFC schreef op 10 sep 2018 om 17:27:


DOW long dus.


Geld uit Azie vloeit weer naar VS.


Toch?


dacht short zat voor de grote crash:-)
muddy58
0
Aan de andere kant.

Fred heeft gelijk.

Wie verwacht hem nu?


Ik vind het even lastig nu met DOW. Daarom zeg ik: intraday handelen. Bij een uptick snel erbij en met een downtick snel erbij met een hoge hefboom.

muddy58
0
quote:

easy56 schreef op 10 sep 2018 om 17:35:


[...]dacht short zat voor de grote crash:-)


Ik handel intraday en over 2 dagen.

Als ik zeg er komt een crash van 10% bedoel ik niet morgen.
Dat snappie toch wel he?

Wat een forum wat een niveau. :))))
Joost in Spanje
0
snuf13
0
quote:

Joost in Spanje schreef op 10 sep 2018 om 18:09:


Ik denk dat Lookout het bij het rechte eind heeft, morgen weer down....


Jazeker morgen fors down..... had het vandaag al verwacht.....

We moeten wachten op 2 mafkezen:

De TRUMP brigade.........

Onze eigen ouwe draak...... wat een feest, wat een feest.....

De laatste gaat stoppen met zijn nepgeld dus...... wat willen we nog meer......


Morgen 5 punten eraf!!!
Doptieman
0
Word weer eens tijd voor een mooie beursdag met een koerswinst van een 1.5% want ik snap nog steeds niet waar de scherpe daling van 565 naar 534 in een paar dagen tijd op gebaseerd is. Zal wel een berekende daling zijn geweest om ff opnieuw in te kopen.!!!
[verwijderd]
0
quote:

MFC schreef op 10 sep 2018 om 17:27:


DOW long dus.


Geld uit Azie vloeit weer naar VS.


Toch?

Beter komt Azie met een tegenmaatregel tegen die 200 plus nog eens 200 en zoveel miljard aan heffingen Alleen blaffen werkt niet..
muddy58
0
quote:

Beer82 schreef op 10 sep 2018 om 19:13:


[...]


Beter komt Azie met een tegenmaatregel tegen die 200 plus nog eens 200 en zoveel miljard aan heffingen Alleen blaffen werkt niet..Dat klopt.

Maar kan hun economie dat wel aan?
[verwijderd]
0
quote:

MFC schreef op 10 sep 2018 om 19:27:


[...]


Dat klopt.

Maar kan hun economie dat wel aan?Lijkt me beter dan ja en amen richting Trump die waaschijnlijk niet van ophouden weet
muddy58
0
Pandora media gaat lekker jongens. Hier getipt op 5 usd.

Aegean marine petroleum gaat ook lekker vandaag.
Volgens mij wil die weer naar de 2 usd. (check de grafiek in laatste maanden)

Olie in de min en Aegean +4,6%. Wel op laag volume.
Sem_7
0
quote:

Doptieman schreef op 10 sep 2018 om 18:45:


Word weer eens tijd voor een mooie beursdag met een koerswinst van een 1.5% want ik snap nog steeds niet waar de scherpe daling van 565 naar 534 in een paar dagen tijd op gebaseerd is. Zal wel een berekende daling zijn geweest om ff opnieuw in te kopen.!!!


Geen zorgen, dat gaat zeker gebeuren...

Alleen is het zo dat we daarvoor de 520 ook al hebben gezien...

Waarschijnlijk...

Denk ik...

Wat jij...?
Doptieman
0
Nou kijk waarschijnlijk... denk ik.. wat jij..?? ook die daling niet kan plaatsen. Ik denk dat het na het opschonen van de optiemarkt wel eens een fikse wending kan nemen want de economie draait als een tierelier volgens het CBS. We gaan het zien of het vriezen of dooien word.!!!
[verwijderd]
0
Dow eens de slechtse van de klas dankzij de 4 fondsen met de groote weging bij de 5 slechtste fondsen
Zal Azie iets ondernemen.. waarschijnlijk niet..
Now U See Me!
0
O ja morgen stijgende beurskoersen..

Vnl door 9/11..

Snuf..

Wat vind jij daar nou van.. ?
snuf13
0
quote:

Claudio Bizarro schreef op 10 sep 2018 om 23:03:


O ja morgen stijgende beurskoersen..

Vnl door 9/11..

Snuf..

Wat vind jij daar nou van.. ?


Nou ik ben het met je eens...... Ik verwacht ook wat stijgende koersen....... maar niet hard stijgend.....!!

E.e.a. staat deze week op stapel en het ligt er maar net aan wat de uitspraken zijn van de Trump carrasel
en de draak van het bloemencorso......

Ik geef beiden een goede kans..... maar moet ik kiezen dan kies ik voor....

ff denken hoor........


5 is het getal dat ik net doorkrijg.......5... heb ik doorgekregen van Jomanda........ The lady in blue!!!

Dus morgen staat er iets met 5.......... dat zal het zijn :-)))
Formule1-Fan
0
Als ik het nie dacht, mooi misleiding vrijdag middag en gisteren bij opening om longers te larten dumpen van indexen.
nooiotr mag jeo goed zitten meer laatste tijd. Vrijdag bij slot deze hoog houden en in nahandel en in avond om te vookomen dat je goedkoop mag.
Bij goedkoop mogen kopen is het elke keer gam.
Daarom ook ing gisteren storing, veel boot misse
mollowitz
0
quote:

antiflow schreef op 10 sep 2018 om 20:43:


Welk fake nieuws zou er ook alweer om 20:00 uur komen dan?


Uitslag Staatsloterij
199 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 20 sep TA: Wall Street walst door 89
  2. 19 sep TA: SOX staat op uitbreken 68
  3. 18 sep TA: Geld stroomt richting aandelen 73

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 577,44 0,00%
  2. Nike 86,680 -1,16%
    Ga naar: Hefboomproducten

Gesponsorde links