Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Knieval voor Nike

TA: Knieval voor Nike

In de VS is een storm van verontwaardiging ontstaan over de laatste reclamecampagne van Nike met NFL-quarterback Colin Kaepernick in de hoofdrol.

De American Football speler kwam in 2016 in opspraak omdat hij de eerste speler was die knielde toen het Amerikaanse volkslied werd gespeeld tijdens een NFL wedstrijd. Dat deed hij uit protest tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte landgenoten.

In reactie op de nieuwe reclamecampagne waren sommige Amerikanen verontwaardigd, verbranden hun Nike-schoenen en zetten dat op Twitter. Ook werd om een boycot opgeroepen tegen Nike. De media heeft zich massaal op deze verontwaardiging gestort.

Veel beleggers waren zeer beducht op winstnemingen in het aandeel Nike. Op zich was deze vrees te begrijpen, want het aandeel Nike behoorde de afgelopen jaren tot de grote stijgers op Wall Street. Dit jaar heeft Nike de S&P500 ruimschoots verslagen met een koerswinst van bijna 30%, sinds begin vorig jaar bedraagt de koerswinst bijna het dubbele hiervan.

Sinds de bodem in 2009, de koers stond toen even onder de 10 dollar, is de beurswaarde van Nike maar liefst verachtvoudigd.

Media aandacht

Op Wall Street reageerde het aandeel Nike in eerste instantie met een koersdaling op alle aandacht in de media. Maar de schade viel mee, bovendien ligt het aandeel er technisch zeer sterk bij. Op correcties mag dan ook bijgekocht worden.

De acties tegen Nike worden ook gesteund door Trump, die met een boze tweet kwam. De Amerikaanse president gaf aan dat Nike’s verkoopcijfers veel schade zouden ondervinden en dat het merk de boosheid van veel Amerikaanse burger nooit meer te boven zou komen.

Er schijnt inderdaad een grote groep mensen te zijn die zegt geen Nike producten meer te kopen. Daar staat tegenover dat een veel grotere groep consumenten juist positief is over deze benadering van marketing. Zij kopen juist Nike producten, soms om een daad te stellen. Niet voor niets is de online verkoop van Nike in de dagen na de controversiële reclame met meer dan 30% gestegen.

Media

Waarom ik hier aandacht aan besteed is het feit dat de beurs niet altijd doet wat je verwacht. Het gedoe rondom Kapernick is daar een goed voorbeeld van. Een ander opvallend voorbeeld is het Wall of Worry effect: hoewel er de laatste maanden aan stevige politieke conflicten en economische problemen geen gebrek is, blijft Wall Street technisch uitstekend liggen.

In mijn column heb ik daar begin september ook aandacht aan besteed. De les die beleggers uit dit fenomeen kunnen trekken is dat de soep niet altijd zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Hieronder bespreek in, behalve de AEX ook de korte en lange termijn conditie van het aandeel Nike.

AEX oversold

Het feit dat de AEX op ultrakorte termijn oversold is, de RSI noteert rond 23, maakt een tussentijdse opleving mogelijk.

https://www.tostrams.nl/grafieken/10-rsi.gif


Weerstand

De Nederlandse beurs ondervindt eerste weerstand rond de juni-bodem rond 543,87, de tweede rond de augustus-bodem op 549,73. Omdat de AEX daaronder is gezakt, signaleert dit een periode met verdere winstnemingen. Opwaarts is er dus niet veel ruimte.

De gap (koershiaat in de rode cirkel) geeft aan dat er sprake is van zeer dynamische marktomstandigheden. Ook de eerste lagere top wijst op verkopers in de markt. Houd rekening met een vangnet rond 512,82 (bodem van 6 september 2017). De eerst weerstand ligt op 565,58 (top van 29 augustus), de volgende op 576,90 (top van 27 juli).


Korte termijn technisch plaatje Nike

De recente correctie van Nike vindt plaats binnen de korte stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 79,12 (gevormd op 15 augustus). Weerstand ligt rond 90,00 (berekend koersdoel).

De moneyflow, die van de beursomzetten is afgeleid, is sterk. Dit geeft aan dat er sprake is van een instroom van nieuw kapitaal.

 https://www.tostrams.nl/grafieken/110305.gif


Lange termijn technische analyse Nike

Nike valt terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 75,06 (gevormd op 25 juli). Weerstand ligt rond 102,00 (berekend koersdoel).

De stijgende 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn) wijst op een positieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (glooiende blauwe doorlopende lijn) stijgt en signaleert dat Nike beter presteert dan de rest van de markt. Op correcties mag bijgekocht worden.Meerjarige technische beeld Nike

Afgezien van de consolidatie in 2016 en 2017, is op de meerjaren grafiek van Nike sinds 2009 een strak stijgend trendkanaal gevormd. Sinds de bodem van negen jaar geleden, is de beurswaarde van Nike verachtvoudigd. Vooralsnog oogt het technische lange termijn beeld ijzersterk.

'

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 29 sep TA: Kou nog niet uit de lucht 111
 2. 28 sep TA: Tech trekt de aandacht 117
 3. 25 sep TA: Technisch nerveus 257

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nike

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
199 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 opa 10 september 2018 08:57
  quote:

  beer56 schreef op 10 september 2018 08:39:


  [...]ja over die geweldige man die alles opoffert met een salaris van 100 miljoen incl sponsers ik gun het hem van harte maar al dat valse sentiment


  Goedemorgen ,
  Beer ik gun dat bedrijf geen flikker, mag van mijn part oprotten .
  En waarom: ik leg jou dat wel later uit . ben vanaf nu een week fietsvakantie ergens bij Nijmegen.
  Daag allemaal .

199 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 548,92 29 sep
  0,00
  0,00%
 2. Nike 126,350 29 sep
  +2,030
  +1,63%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare