Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Leve familiebedrijven!

Liveblog: Leve familiebedrijven!

Update 16:45 uur: Lever familebedrijven!

Als IEX lezer kijkt u hier niet van op. Het is mij ook al vaak opgevallen hoe relatief goed familiebedrijven het doen op de beurs. Een filmpje van toen ik nog jong was:

Arend Jan Kamp over familiebedrijven from IEX on Vimeo.

Het is denk ik ook simpel. Kort door de bocht: het bestuur van deze bedrijven behartigt de belangen van de achterachterachterkleinkinderen die over zoveel jaar nog geboren moeten worden en niet op korte termijn die van het bestuur, aandeelhouders en personeel van vandaag de dag.

Familiebedrijven of holdings lijken ook wel de favoriete belegging van Belgen, waar wij Nederlander meer handelslustig zijn met ons stuntwerk met opties en turbo's. Het kan bijna niet anders dan dat Belgen ook veel beter beleggen dan wij? Ik vraag het me ineens af. Misschien is dit een leuk vervolgonderzoek.

Hier is de zo prettig cijfermatig onderbouwde conclusie van de krant. Let wel. het gaat hier om 30% van de Belgische aandelen. Zwaait u rustig de eeuwige beurscritici uit die ondernemers en beleggers voor graaiers uitmaken die alleen op hun eigen korte termijn belang letten.

De Tijd baseert zich op een onderzoek van shareholder en governance services bedrijf Deminor. Dat verdeelt 169 in Brussel genoteerde aandelen onder in vijftig familie- en 119 gewone aandelen. De definitie is vrij ruim dus. Het verschil in rendement ook!

Wat blijkt? Familiebedrijven realiseerden een gemiddeld jaarrendement van 17,4%, tegenover 10,6% voor niet-familiebedrijven. Familiebedrijven doen elk jaar dus 6,8 procentpunten beter, wat na 15 jaar oploopt tot een extra performantie van bijna 500 procentpunten. 

Helaas, de krant meldt niet welke vijftig aandelen het zijn en ook op de site van Deminor kan ik helaas niks vinden hierover. De Tijd meldt alleen de namen ABInbev (!), Solvay, Bekaert, Kinepolis, Lotus Bakeries, Ter Beke en Sioen. Ja, één familielid in de raad van bestuur of commissarissen is al genoeg.

Hoe zit dat in Nederland? Strikt genomen telt onze beurs er maar viif (?). Tenminste, waar de oprichters annex grootaaandeelhouders al generaties de dienst uit maken. U mag achterop de bagagedrager bij de families Heineken, Slippens. Mittal, Del Prado  en Van der Vorm en deze eeuw legde u dat geen windeieren. 

Dan zijn er nog een reeks aandelen waar de familie nog een deel van de aandelen heeft (Aalberts), of die one-man-shows zijn (Brunel, Besi, Hunter Douglas). Er zijn ook waar ze (nagenoeg) verdwenen zijn. Zo kom ik de familie Heijn niet meer tegen bij de grootaandeelhouders van Ahold Delhaize. Klopt dat wel? 

Enfin, ik gooi er een paar in de grafiek. Let wel, dit is zeker geen uitputtelijke lijst. maar anekdotisch. Als u meer namen weet, hoor ik het graag. Dit is namelijk een beursblogje en geen wetenschappelijk onderzoek. Misschien moet ik dat maar eens gaan doen, als ik dit zo zie.     

En n u maar hopen dat ook de families Pon, Van der Valk, Fentener van Vlissingen et cetera toch ooit ook eens de weg naar het Damrak weten te vinden. Misschien de Oranjes ook wel :-) Kleine kans, maar u weet maar nooit. 

 


Update 14:35 uur: SBM Offshore met de zachte g van KBC

Eindelijk, nog een analyse van SBM Offshore. Van KBC, dat haar advies op hold houdt en het koersdoel op €20 heeft staan.

Copypaste ik de conclusie nog even voor u. Niet slecht, maar dat u niet denkt dat de rode loper nu voor Schiedam is uitgerold en het allemaal vanzelf gaat.

 


Update 14:20 uur: Fagron

Fagron doet het vandaag goed op hoog volume. Er is geen nieuws, maar technisch ziet het beeld er spannend uit. U mag de lijntjes zelf trekken.

 


Update 13:35 uur: Brunel

Een grootaandeelhouder die uitbreidt, dat lijkt de verklaring op de stijging van Brunel op hoogvolume. 

De melding is al van 27 augustus en vrijdag was het De Aandeelhouder die het spotte. Hier de officiële melding.

 


Update 10:00 uur: PMI party

We zijn weer eens tweede. Dit zijn trouwens nog steeds prima cijfers uit EU, Duitsland en Frankrijk, maar de trend is wel dalende. Italië is wel stil aan het vallen. 

 


Update 09:45 uur: SBM Offshore

Het persbericht is intussen alweer twee dagen oud. Opvallend is dat er behalve Nico - en die pakt me er toch uit met een uitgebreide toekomstanalyse - nog niet één analist met een SBM Offshore verhaal of advies is

De koers is intussen een paar procent afgekomen van de opening, maar er staat nog altijd een mooie plus. Ligt het aan mij als ik hieraan niet echt aflees dat de beurs de Braziliaanse omkoopaffaire (anno 2013) nu definitief achter zich laat?

 


Update 09:40 uur:

Gefeliciteerd Jeroen, je hebt Zero Hedge gehaald :-)

 


Update 09:30 uur: Advies

ING start met volgen ASML - zeker over het hoofd gezien in de afgelopen 25 jaar ofzo, kan gebeuren - en er is reeks verhogingen voor feestvarken IMCD:

  • ASML: buy en €220 - ING
  • Aalberts: naar €41 van € 43 - Kepler Cheuvreux
  • IMCD: naar €75 van €65 - ING
  • IMCD: naar €65 van €60 - Kepler Cheuvreux
  • IMCD: naar €71 van €68 - Berenberg

 


Update 09:00 uur: Oranje boven

Onze inkoopmanagersindex loopt op?! Ja, onze inkoopmanagersindex loopt op. Aangename verassing:

Intussen aan de andere kant van het vaste land van Europa, dit ziet er niet goed uit:



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Dutchtenor 3 september 2018 10:32
    "Ligt het aan mij als ik hieraan niet echt aflees dat de beurs de Braziliaanse omkoopaffaire (anno 2013) nu definitief achter zich laat?"
    Ja, ligt aan jou ;-) Zoals door SBM aangegeven, het is slechts een formaliteit maar de 5th Camber moet de handtekening nog onder het akkoord zetten.
  2. forum rang 7 ffff 3 september 2018 17:22
    Arend Jan,

    Uiteraard afgelopen weekend het artikel in De Tijd " uitgeplozen" . Het was mij zelf de afgelopen tientallen jaren al opgevallen dat familiebedrijven het best redelijk goed doen in Brussel.

    Maar toch is dit alweer geen wet van Meden en Perzen: Ook aardig wat familiebedrijven die het heel slecht deden of failliet gingen; Ik herinner aan Van Dijk, aan momenteel Vandevelde, aan diverse ICT bedrijven zoals Real Software, Ubizen en Option, het zojuist van naam veranderde bedrijf uit Leuven, windmolenparkuitbater, Lernout en Hauspie, Deceuninck uit de tijd van familie Deceuninck, de luchtvaartmaatschappij die failliet ging ( naam schiet mij maar niet te binnen, dus niet Sabena).

    Kortom na zorgvuldige lezing van het mooie artikel had ik toch zoiets van: Nu nog zien hoe je faillerende familiebedrijven ontloopt. Neemt niet weg dat er goede opmerkingen gemaakt worden, waarom grosso modo familiebedrijven het toch gemiddeld genomen beter doen.

    Nu maar hopen dat Jan Aalberts niet bij het lijstje Van Dijk, Option, Lernout en Hauspie, Rudy Hageman van Real Software, Deceuninck, etc. etc komt.….

    Peter
  3. forum rang 7 ffff 3 september 2018 17:50
    Waarom wil je dat toch weten? Al mijn aankopen zijn volgens jou toch fictief ( uit de duim gezogen) en dan toch willen weten of er nog aankooporders voor Aalberts uitstaan.
    Op dit moment heb ik 18 gelimiteerde aankooporders uitstaan, waarvan jij er niet één gelooft. Waarom kom je dan hier klieren?

    Adviseer je vrouw om toch maar niet een heel jaar lang te wachten met het invullen van haar Fortis-claim. Dan ben je zinvoller bezig dan zo'n hele dag weer te lopen klieren op de diverse forums van IEX.

    Waarom jij geen ban krijgt, is voor mij onbegrijpelijk.

    Peter
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links