Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: A wall of worry

TA: A wall of worry

Ik heb het hier al meerdere malen gezegd: Each rally climbs a wall of worry. Aan worries tegenwoordig geen gebrek.

Nu het cijferseizoen nagenoeg voorbij is, zouden de aandelenbeurzen eigenlijk een rustige periode moeten doormaken. Toch zijn beleggers niet gerust over de recente politieke en economische spanningen. Zoals de stroeve handelsrelaties tussen de VS en Canada en de escalerende handelsstrijd met China.

Daarnaast zorgen ontwikkelingen in Argentinië en Turkije, waar de economieën het moeilijk hebben, voor de nodige onrust in de lokale valuta’s. Beleggers reageren ook negatief op de opmerkingen van president Donald Trump, die nog steeds uit de Wereldhandelsorganisatie WTO wil stappen.

Wall of worry

Aan de stijging van de aandelenkoersen kwam vorige week tijdelijk een einde, o.a. doordat de Amerikaanse president Donald Trump flink zat te stoken in diverse conflicten. Ook de verder opgelaaide valutaire onrust boezemt beleggers angst in.

Omdat er genoeg onzekerheden zijn, zetten de meeste beurzen een stapje terug, vooralsnog met beperkte technische schade op de kortere termijn. Op lange termijn zijn alle uptrends nog intact. Bovenstaand gezegde indachtig zouden beleggers de correcties kunnen benutten door in te stappen of bij te kopen.

Deze keer bekijk ik de korte termijn plaatjes van de AEX, AMX, AScX, DAX, CAC40 en de Euro Stoxx 50. Wellicht ten overvloede, de technische schade hierop is te overzien. De lange termijn uptrends op de meerjarige grafieken van deze markten heb ik eind vorige week besproken.

Nederlandse beurs heeft herstel even stilgelegd

De Nederlandse beurs (AEX-index) heeft de herstelfase afgebroken, hetgeen op korte termijn enige verkoopdruk weergeeft. De steun ligt rond 543,87 (gevormd op 27 juni).

De Nederlandse beurs (AEX-index) laat afgezien hiervan een wisselvallig koersverloop zien tussen deze steun en weerstand 576,90 (gevormd op 27 juli). Het technisch herstel naar weerstand 576,90 (gevormd op 27 juli) is tijdelijk dood gelopen.


Midcap laat stevige fluctuaties zien

De AMX-index gaat op korte termijn heftig op en neer, maar gaat per saldo nergens heen. De bewegingen tussen steun 760,50 (gevormd op 6 april) en weerstand 826,60 (top van 26 februari) zijn te grillig om traden interessant te maken.

Het is wachten op nieuwe technische signalen. De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid verschaffen omtrent het verdere koersverloop.


Technische plaatje van de smallcap index blijft mat

De Nederlandse ASCX-index ontwikkelt zich op korte termijn neerwaarts. Zolang het patroon van lagere toppen intact is, dient men bij smallcaps voorzichtig te blijven.

We zien steun rond 1.014,49 (bodem van 25 september 2017). Slechts wanneer de Small Caps index erin slaagt boven weerstand 1.094,00 (top van 18 juli) te breken, klaart het beeld op. 


Duitse beurs maakt forse uitslagen

De DAX index in Frankfurt fluctueert op korte termijn in zijwaartse richting tussen steun 12.104,41 (bodem van 28 juni) en weerstand 12.886,83 (top van 27 juli).

De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid geven omtrent het verdere koersverloop.


Franse beurs stuit op de bovenkant van de driehoeksformatie

Op korte termijn beweegt CAC40 index in Parijs zijwaarts in een steeds smallere range tussen steun 5.242,64 (bodem van 2 juli) en weerstand 5.657,44 (top van 21 mei).

Dit signaleert een evenwicht tussen kopers en verkopers. Een uitbraak uit deze driehoek wachten we af.


Europese beursgemiddelde laat het kopje hangen

De Euro Stoxx 50 index ontwikkelt zichop korte termijn binnen een zijwaarts koerspatroon. Tussen steun 3.261,86 (gevormd op 26 maart) en weerstand 3.596,20 (gevormd op 18 mei) worden de fluctuaties steeds krapper.

Een uitbraak uit deze driehoek wachten we af.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 14:45 Crypto’s zijn nog niet uit de gevarenzone
 2. 07:30 Het draagvlak onder de Nederlandse beurs blijft redelijk 112
 3. 02 aug Voormalige fossiele favorieten zijn uit de gratie 82

Gerelateerd

Reacties

120 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 3 september 2018 08:37
  Goeiemorgen, dat wordt weer een heerlijke lange dag flierefluiten, lanterfanten en pierewaaien. Met de handen in de zakken.
  Zoals elke dag.

  Dus net zo lui als opa met het bedenken van eens een keer een synoniem voor zijn afgezaagde (en dat voor een timmerman!) en steeds maar weer dezelfde gebruikte term.

  Dus iedereen is eigenlijk lui op zijn eigen manier: de één met zijn handen, de ander heeft last van geestelijke wammesheid.


 2. [verwijderd] 3 september 2018 09:37
  Volgens mij slaat wall of worry aan omdat het leuk klinkt en je het makkelijk onthoudt. In elke andere branche zou dat absurd en onmogelijk zijn maar het is typisch voor 'beleggen' waar het om het verhaaltje draait en niet om het resultaat, dit geldt zeker voor tosti natuurlijk.

120 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 760,08 18:05
  +1,86
  +0,25%
 2. AMX 1.058,37 18:05
  +0,45
  +0,04%
 3. ASCX 1.366,16 18:05
  -9,09
  -0,66%
 4. CAC 40 6.723,81 18:05
  +47,91
  +0,72%
 5. DAX 15.568,73 02 aug
  +24,34
  +0,16%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links