Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Hoe ver nog?

Vooruitblik: Hoe ver nog?

S&P 500 is op de top en bij deze Het Grote Tot Hoe Ver Kunnen We Nog Stijgen Blog. Uit het leven gegrepen:

Kijk maar:

Inmiddels zijn we alweer bijna veertig jaar verder en in die tijd waren er ook weer 1 miljard dringende redenen om te verkopen:

Daar heb ik beeld van. Dit is de S&P 500 vanaf juni 1932, de moeder aller beursbodems, ofwel de grote Stunde Null van de wereldeconomie. Het was het dieptepunt van de Grote Depressie. De grafieken van Eddy zijn hierbij verworden tot een rechte streep, waar niets meer aan af is te lezen.


Logaritmisch geeft een eerlijker beeld: van linksonder naar rechtsboven en nog vrij strak ook, wat willen we nog meer? Als de index al een keer een flinke knik naar beneden maakte of jaren niks deed, hadden we het dividend van zeg 2% nog.


Kijk nou eens objectief naar die grafiek. U hoeft geen raketgeleerde te zijn om te constateren dat de beer af en toe ook een potje wint, maar dat de stier veel en veel sterker is met armpje drukken. En dat gaat nog veel verder terug dan 1932. Check en merk op hoe zenuwslopend beleggen in de negentiende eeuw was...

...En vergeleken daarbij wat voor soepel ritje het sinds die bodem in 1932 was.


Wat maakt het toch dat desalniettemin beleggen en beurzen een slechte naam hebben en wij beleggers en handelaren altijd zo negatief zijn en zoveel beren op de weg zien? Ik denk dat het komt omdat het permanent zo'n puinhoop in de wereld is. Daar gaan we over nadenken en dan willen we weg. 

Met dat we bedoel ik iedereen. Niet alleen wij driehoogachterboerenkoolmetworstbeleggers, maar ook de 3% kosten en 20% performance fee beleggers: 

Zo maar een voorbeeldje, het staat er zelfs bij! Iedere keer weer denken we dat het dit keer anders is. Wees eerlijk. Schuldencrises van opkomende landen horen gewoon bij het meubilair van deze planeet. Het is intussen twintig jaar geleden dat eentje de beurzen echt vol raakte, dat was de Azië crisis in 1998.

En zelfs die liep zo weer uit de koersen. Hoe dat kwam?

Daarvoor konden we misschien wel de centrale banken bedanken. Of dat ze ons tien jaar geleden voor een Grote Depressie 2.0 hebben behoed. In de jaren dertig deden ze namelijk helemaal niets... Nee, we mopperen alleen maar op ze. Ik ben echt nog nooit iemand tegen gekomen die enthousiast is over centrale banken.

Misschien moeten we juist op dit punt een keertje out of the box denken. Of misschien moeten we wel helemaal niet meer nadenken. Beleggen is lucratief, maar een mening hebben over beleggen is peperduur, begint hoe langer hoe meer mijn eigen motto te worden.

Hoe langer hoe meer ik ook begin mijn schouders op te halen over alle mogelijke data, grafieken, indicatoren, goeroes et cetera. Het gaat maar om één ding. Zo lang de winsten stijgen komt vroeger of later alles goed. Wat zou ik deze graag terug hebben ook tot 1789. Het is de S&P 500 versus de verwachte winsten.

Mooi om te zien dat deze grafiek vrijwel helemaal klopt, op de periode 1995-2000 na zeg maar. Toen verwachtten we juist iets te veel van de winsten en die les hebben we duur betaald.  


Hoewel ik de hele rit long zat en bij kocht, zit ik zelf ook al sinds maart 2009 glazig en ongelovig naar iedere punt stijging te staren. Daarvoor keek ik een half jaartje lang juist met grote ogen naar iedere tien punten daling (want zo snel ging het) en ook toen zat ik long en kocht bij. Dat viel niet mee...

En dat is precies wat die grafieken laten zien: af en krijg je op de beurs een dreun voor je harses, niet normaal, maar de lieftallige verpleegster genaamd wereldindex, S&P 500, AEX of wie dan ook vertroetelt ons vervolgens weer helemaal met mooie winsten en koersstijgingen. Kusje er op en alles komt goed.

Denk daar de komende weken even aan, nu we aan de vooravond staan van statistisch de slechtste beursmaand van het jaar. Tien jaar Lehman Brothers ook en ik geef u op een briefje dat u weer veel enge en nare verhalen over toen én nu gaat lezen.  


Zie het als entertainment. Dit is waar het uiteindelijk toch om draait en het ziet er nog steeds goed uit. Zelfs na al dat gestijg en die all time highs en zelfs als de koersen een stevige douw mogen krijgen. Zo kom ik weer bij Eddy uit waar ik mee begon: It’s already gone up so much. How much higher can it go?

Agenda

Laatste weekje augustus en we doen echt rustig aan. Er zijn bij ons nog een handvol H1-cijfers en de internationale macro-agenda is nagenoeg leeg. Er zijn alleen wat herziene BBP-cijfers. Wie komen er op het Damrak door?

  • ASR
  • Gemalto
  • Unibail
  • Eurocommercial Properties
  • B&S
  • VolkerWessels
  • Batenburg
  • DPA
  • HAL
  • Neways
  • NIBC
  • Probiodrug

Hier bent u natuurlijk het meest nieuwsgierig naar. Koerswinstverhouding (rood) onder tien en te sterk ingeprijsde koersdaling (oranje) ten opzichte van winst per aandeel- (blauw) omzet- (groen) en dividendverwacthting (paars). Als bouwbedrijven nóóít tegenvallers hadden, was VolkerWessels een stockpick.


Die vastgoedjongens zijn ook niet al te duur, toch? Hier beurswaarde versus net asset value. Er zitten rare schuivers in die data, maar ze staan er wel onder. Nee, Unibail komt er nu net bovenuit. Ze doen allebei liefst 5,8% dividendrendement. Nog eentje: verzekeraar ASR doet ook nog 4,2% ondanks al dat gestijg.

Houd er bij dit fonds rekening mee dat het op het ongeveer even grote Vivat gaat bieden, al dan niet op bevel van DNB. Andere namen die vallen voor Vivat zijn Aegon en Allianz.


HAL is ook een leuke. Het zit al een paar jaar wat tegen - logisch met dikke posities in Boskalis, Vopak, GrandVision en SBM Offshore - maar op lange termijn kan het beste Nederlandse fonds over de afgelopen veertig jaar wel wat hebben. Hier ziet u het aandeel herbelegd tegenover de AEX. 

Om precies te zijn ging het aandeel sinds de introductie van de AEX in 1983 duizend keer (ja toch, ik maak toch geen rekenfout?) over de kop inclusief herbelegd dividend. De index deed dat in die tijd 37 keer.


Dit is de agenda, scroll wat u scrollen kan:

27 aug
08:00 Wolters Kluwer notering €0,34 ex-dividend
10:00 Duitsland business klimaat aug 101,9

28 aug
08:00 DPA Group Q2-cijfers
08:00 B&S Group Q2-cijfers
08:45 Frankrijk consumentenvertrouwen aug 98
08:45 Frankrijk BBP Q2 0,2% QoQ
10:00 Italië consumentenvertrouwen aug 115,9
16:00 VS consumentenvertrouwen aug 126,2

29 aug
08:00 ASR Q2-cijfers
08:00 NIBC Q2-cijfers
14:30 VS BBP Q2 4,0%
18:00 Batenburg Techniek Q2-cijfers
18:00 Unibail-Rodamco Q2-cijfers
18:00 HAL Trust Q2-cijfers
18:00 Greenyard Q2-cijfers

30 aug
08:00 Neways Q2-cijfers
08:00 Probiodrug Q2-cijfers
08:00 VolkerWessels Q2-cijfers
09:55 Duitsland werkloosheid aug 5,2%
11:00 EU consumentenvertrouwen aug -1,9
13:00 Campbell Soup Q2-cijfers
14:00 Duitsland Inflatie CPI aug 0,2% MoM
14:30 VS personal income and outlays aug 0,4%
14:30 VS wekelijkse jobless claims

31 aug
03:00 China manufacturing PMI aug 51,0
08:00 Ackermans & Van Haaren Q2-cijfers
08:00 Eurocommercial Properties Q2-cijfers
08:00 Gemalto Q2-cijfers
08:00 Van de Velde Q2-cijfers
08:45 Frankrijk inflatie CPI aug 2,6%
09:00 NIBC ex-diviend
11:00 Italië inflatie CPI aug -0,1% MoM
11:00 EU inflatie CPI aug 1,3%
11:00 EU werkloosheid jul 8,2%
12:00 Italië BBP Q2 0,2% QoQ
15:45 VS Chicago PMI aug 63,0
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan aug 95,9

 

Verder is er niet zoveel nieuws dit weekend. Dit wist u natuurlijk al lang en breed.

Hahaha, inderdaad: wat deed die mevrouw eigenlijk de hele dag? :-)

Het laatste woord is aan zoals altijd aan Corné. Kijk zeker even, want die heeft nog mooiere grafieken dan ik: 

Kiek op de Grafiek

Vandaag even wat minder grafieken dan u van mij bent gewend, want ik kom na al dit geschrijf in tijdnood. Mijn vrouw begint steeds bozer te kijken en u begrijpt het verder wel. OK, de AEX. Niemandsland nu, afwachten of het een nieuwe top of bodem wordt.


De AEX VIX Index (volatiliteit) is in ieder geval aan het snurken. U weet wel dat die VIX in één keer kláárwakker kan zijn en rechtop in bed kan zitten. 


En de EU? Die ploegt voort. De Eurostoxx 600 blijft maar zijwaartsen:


De S&P 500 zet dus een nieuwe all time high neer en dat was alweer van ruim een half jaar geleden. En dat met een duurdere dollar. Twee keer winst dus voor ons euro-beleggers.


Intussen aan de overkant van de Stille Oceaan. De Shanghai Composite zit in een bearmarket, ondanks een goedkopere yuan of renmibi.


De MSCI World Index in euro's ziet er ook goed uit, hoewel ik een nieuwe top had verwacht met die S&P 500. Liefst 60% van index bestaat uit Amerikaanse aandelen, vandaar.


De laffe Eurostoxx 600 leest u wellicht ook aan de AAA rentes af. De lage Duitse rente duidt niet echt op risicobereidheid.


Ik kan mijn wekelijkse riedeltje weer afsteken: Amerikaanse economie draait op volle toeren, de Fed blijft verhogen en de president heeft een gat in zijn hand, maar de Amerikaanse rente blijft maar zijwaartsen.


Het was weer een bizar dollarweekje. Zo, gaan we richting 1,10 dacht ik nog niet zo lang geleden. En toen kreeg ik toch een klets van Mr. Market om me oren...


Tot slot nog olie, spannend! Het lijkt er op dat WTI alles uit de kast haalt om de opgaande trend te redden. Het kan natuurlijk ook een dollarbeweging zijn. 


Ik pak nu snel mijn biezen. Bedankt alvast voor het lezen van mijn stukje, wijs mij op mijn (denk)fouten in de comments, of verras mij met uw inzichten. Tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 augustus 2018 16:16
    quote:

    Realist2018 schreef op 26 augustus 2018 16:04:

    Het is tijd voor een giga aderlating oftewel een crash. Zodra de correctie begint klapt de boel in elkaar. Aex index kam zo makkelijk 150 punten vallen en daarna zelfs in een bearmarket terecht komen. Aex kan binnen korte periode zelfs onder de 350 punten terecht komen.
    Tsjee, begin je aan je volgende poging ;-)

    Ga je weer 24/7 angst zaaien op alle draadjes?
  2. [verwijderd] 26 augustus 2018 16:44
    quote:

    Realist2018 schreef op 26 augustus 2018 16:04:

    Het is tijd voor een giga aderlating oftewel een crash. Zodra de correctie begint klapt de boel in elkaar. Aex index kam zo makkelijk 150 punten vallen en daarna zelfs in een bearmarket terecht komen. Aex kan binnen korte periode zelfs onder de 350 punten terecht komen.
    mss binnen korte ziet niemand jij meer!
  3. forum rang 6 jonas 26 augustus 2018 17:25

    Mooi woord voor de Scrabble Arend Jan; "driehoogachterboerenkoolmetworstbeleggers.

    Ben er goeddeels uit en zie de volgende gevaren.

    1. Emerging markets zitten met dollar rentelasten en dat gaat zwaarder wegen.

    2. De ECB en de EU. Voortdurende geldtransfers van Noord naar Zuid zullen nodig zijn alsmede een geforceerd lage rente en dat is steeds moeilijker te verkopen.

    3. EU is voor Europese waarden en dat zijn de mensenrechten dus in feite iedereen welkom. Hiertegen komt steeds meer verzet, want daarmee zal de Verzorgingsstaat eraan gaan.

    4. Door de technologie en het net zijn oude wetten aangaande concurrentie niet meer echt effectief. Denk aan de slavenarbeid bij bijvoorbeeld een Amazon.

    5.Vanwege het grote kapitaal zie je steeds meer ongelijkheid in de concurrentie. Heb je dat kapitaal dan is het eerst jarenlang verlies draaien om de concurrenten weg te drukken en dan het grote geld pakken.

    6. Huizenmarkt gaat natuurlijk spaak lopen in deze overdreven markt. Bezie het besteedbaar inkomen en reken eens wat vaste lasten mee en bezie dan huurprijzen van E 950 voor een kippenhok (noemen ze nu al duurzame gezellige Tiny Houses ofzo)

    7 heel ongezond is dat ook door voortdurende immigratie de lonen worden gedrukt aan de onderkant en op een gegeven is daar nog nauwelijks geld vrij te besteden.

    8. Komt bij rampzalige wereldvreemde klimaatplannen van dit idioot stelletje genaamd regering. Van het gas af en de wereld maar verbeteren en binnenlands er een zooitje van maken.

    Jonas is bear geworden, maar of de grote neerwaartse klap maandag al zal komen dat is iets meer voor Jomandatypes.

    Groet, Jonas
  4. Vibesmans 26 augustus 2018 20:20
    Dit is toch weer in rap tempo een lesje in het belang van passief beleggen en vooral iedere maand of ieder kwartaal wat spaargeld in een indextracker stoppen als je niet van beleggen houdt. WANNEER GAAN ZE DIT OP SCHOOL NOU EENS UITLEGGEN?? Zeker nu pensioen en AOW ook geen garantie op inkomen bij >70 jaar meer is. Dank je Arend. Dit overzicht weer even aan mijn archief toegevoegd om mijn kinderen en (straks) kleinkinderen weer eens mee te vermaken (en liefst aanzetten tot actie). "Alles is relatief" is één van mijn credo's en dit overzicht heeft het maar eens bewezen. De meeste van de reacties hebben betrekking op korte termijn verwachtingen en dus niet op de kern van het betoog van Arend. "Timing is essentieel" is één van mijn andere credo's. Maar die is dus voor het korte termijn beleggen en maakt beleggen zo geweldig (wanneer gaan we uitstappen met z'n allen? :) ). Althans dat vind ik. Ieder zijn eigen hobby's.
  5. pro-zen 26 augustus 2018 20:37
    quote:

    Realist2018 schreef op 26 augustus 2018 16:04:

    Het is tijd voor een giga aderlating oftewel een crash. Zodra de correctie begint klapt de boel in elkaar. Aex index kam zo makkelijk 150 punten vallen en daarna zelfs in een bearmarket terecht komen. Aex kan binnen korte periode zelfs onder de 350 punten terecht komen.
    Alles kan op de beurs vriend, dus ook de andere kant op... En het mooie is niemand weet waar het heen gaat, jij dus ook niet :)
  6. [verwijderd] 26 augustus 2018 22:11
    quote:

    provi-zent schreef op 26 augustus 2018 20:37:

    [...]

    Alles kan op de beurs vriend, dus ook de andere kant op... En het mooie is niemand weet waar het heen gaat, jij dus ook niet :)

    Da's nu het geinige aan een beurs, want dat kun dus wel,weten waar het heen gaat… En de éen is wat dramatischer in het aangeven daarvan dan de ander!..
  7. forum rang 6 d' Aandelen ' 27 augustus 2018 01:12
    Jonas,

    met punt 1 t/m 7 helemaal eens, over punt 8 heb ik wel een heel andere mening, onze planeet kan nu al bijna niet meer voldoen aan al onze veel te hoge wensen, daarvoor zouden we meerdere planeten als de aarde nodig hebben.
    Dat de mens geen enkele invloed zou hebben op het klimaat is ronduit bullshit, we plegen roofbouw, verstoren het natuurlijke evenwicht door op grote schaal oerwoud en bossen te kappen, willen zelfs kostbare landbouwgrond benutten voor bio brandstof om maar te kunnen blijven autorijden, vliegen etc. terwijl de machtige olie industrie innovatie frustreert en hard op zoek is naar de laatste reserves aan fossiele brandstoffen.

    De in miljoenen jaren opgebouwde voorraden fossiele brandstoffen worden in ijltempo opgesoupeerd , wat is 2,5 eeuw in de geschiedenis van de aarde, terwijl men steeds maar weer meer wil, het roer moet volledig om en misschien wel sneller dan voor 2050.

    Trump staat aan het hoofd van de Verenigde Staten by far de grootste verspillers in de wereld met de bijkomende vervuiling maar ook Europa blijft helaas niet achter.
  8. Ger 02490 27 augustus 2018 13:00
    quote:

    Realist2018 schreef op 26 augustus 2018 16:04:

    Het is tijd voor een giga aderlating oftewel een crash. Zodra de correctie begint klapt de boel in elkaar. Aex index kam zo makkelijk 150 punten vallen en daarna zelfs in een bearmarket terecht komen. Aex kan binnen korte periode zelfs onder de 350 punten terecht komen.
    Giga aderlating.....lul toch niet altijd zo stom, of onderbouw jou stelling, maar stop eens met dat oeverloos geschreeuw!!!
  9. forum rang 7 handyman6 28 augustus 2018 12:33
    Enorme leenschulden en stijgende rente,is een dodelijke cocktail imo.Scherpe analyse Jonas: super.
    Wat Turkije nu overkomt,gaat dan meerdere landen overkomen:China? Daar zakt de beurs al maanden,strak geregisseerd door hun politburo,men zwijgt erin alle talen over ,maar dat is Turkije in het groot.
    Wat zou ik graag instappen in beide (!) landen.....als ik durfde!
    GrH6
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links