Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Takeaway en D-woord

Liveblog: Takeaway en D-woord

Update 16:30 uur: Dividendbelasting dus

Nog een onderwerpje dan. Ja, die dividendbelasting. Vind wat u vindt. Bij mijn weten is het ruim tien jaar geleden ooit beloofd aan het bedrijfsleven en houden die nu de regering aan haar belofte. Misschien hebben de bedrijven dit ooit ook aan hun (buitenlandse) grootaandeelhouders beloofd, maar dit is speculeren.

Vandaag is er veel bijval voor een zeker stukje in FD, dat buitenlanders helemaal niet op die afschaffing zouden zitten te wachten. Corné neemt mij de woorden uit de mond, want het is wel erg anekdoitsch van aard:

Hier is de link naar het stuk. Leuke discussie ook onder die tweet van Jorik.    

Screendumpje dan maar:

Ik lees graag in de comments wat jullie als belegger en handelaar van die afschaffing van die dividendbelasting vinden. Ik heb er zelf geen mening over, ik weet er gewoon te weinig van. Als jullie er wat moois van maken, kan ik er misschien leuke column uit destilleren.

 


Update 13:45 uur: IMCD op weg naar AEX

Het momentum is nu even weg, maar ach: Internatio-Müller Chemecial Divison, zoals IMCD voluit heet, draait eigenlijk al sinds de beursgang in 2014 als een lier. Noem het de ironie van de beurs. Waar Internatio-Müller Tech, beter bekend als Imtech, ten onder ging, floreert deze dochter uit de oude IM boedel.

IEX-dochter Behr.nl (als iemand nog Buhl.nl in de aanbieding heeft houden wij ons aanbevolen) houdt de theoretische samenstelling van de AEX, AMX en AScX het heel jaar bij. Als Euronext nú al de nieuwe indices bekend zou maken in plaats van maart 2019, zou IMCD... U ziet het. En hoe. Met stip. Ten koste van Altice dus. 

Dan moet IMCD natuurlijk wel blijven presteren. Dat doet ze zeker als ik mijn beroemde Datastream waardegrafiek er op los laat. U ziet zowel koers (oranje), als de 12 maans verwachtingen voor winst per aandeel (blauw), omzet (groen) en dividend hand-in-hand oplopen. Beter kan bijna niet, hoewel die winst mag wel wat sneller.

Enfin, het is alleen jammer dat de verwachte waardering (rood) net zo hard oploopt. U betaalt nu 23,7 keer de verwachte winst voor het komende voor de chemiedistributeur. Dat is behoorlijk aan de prijs voor zo'n aandeel. U beurt ook nog maar 1% dividendrendement.    

 


Update 13:45 uur: Felí's Jitse!

En u als buy &hold belegger hebt ook geen klagen. Komt me mooi uit deze insteek, want ik heb geen idee waarom die koers zo hard gaat.

 


Update 13:45 uur: Noors njet

Eens zien of eens het begrip peak-duurzaam er komt. Een regeringscommissie die het Noorse oliefonds terugfluit. Dit is echt voor het eerst dat ik zo'n soort bericht zie. Yield achterhaalt idylle?

Wat schoon, netjes, duurzaam en de toekomst heeft, laat ik u aan u. Deze grafiek zegt iets over rendement.

 


Update 10:00 uur: Sif

Windstilte Sif: u moet van goede huize komen om deze kop niet te maken vandaag over de H1's Sif. De laatste weken van Q2 lag de productie zelfs geheel stil...

Het optimisme van de CFO  voor de periode vanaf 2019 redt de zwakke cijfers en waarschijnlijk de koersreactie. Voor een verhoging van het advies is het echter te vroeg. Daarvoor willen we eerst zien dat een aantal potentiële orders worden ingekopt.

Nee, mijn collega Paul kan ook geen chocolade van de cijfers maken:

Die outlook pak ik er maar bij, want Sif kan nu al 2018 afschrijven. Jaar om snel te vergeten. Wel knap hoe flexibel ze is. Ze werkt met veel variabele kosten zoals tijdelijk werk, zodat ze meteen kan ingrijpen als het stil wordt op de werkvloer. Dat was zeker in Q2 dan ook hard nodig.

Uit het persbericht en inderdaad, hier vliegen de vonken van af:

The outlook for 2019 and beyond remains positive. Our order book is filling up with 200 Kton for 2019 and 90 Kton for 2020, and we are seeing a healthy flow of projects which can largely cover the remaining capacity for next years.

Momentum for offshore wind energy has returned, with new projects without government subsidies, a further reduction in LOCE for offshore wind energy in Europe, and a growing interest from the United States and the Far East.

With all the maintenance work performed in recent months, Sif is well prepared for the upcoming boom in the offshore wind energy industry. Developments in industry standards require increased coating of monopiles.

Sif will therefore in the coming years need to invest approximately € 8 to €14 million in expansion of their coating facilities at Rotterdam Maasvlakte.

Eerst zien, dan geloven? Misschien verstandig, maar dan is het risico en daarmee koerswinst verdwenen. Dat is aan u. Voorbeurs vergeleek ik Sif terloops met Besi, dat ook zo'n supervolatiele business heeft. De koers doet al net zo gek, maar per saldo, door de jaren heen, schept Besi veel waarde.

Sif heedft een te kort trackrecord om daar ook maar iets over te kunnen zeggen. Het is nog maar sinds 12 mei 2016 genoteerd. Uiteraard kijk ik herbelegd en het fonds doet het niet eens zo slecht gezien alle tegenvallers. Tegen 14,5 keer de winst en 1,7% dividendrendement is het ook geen gillend koopje.

Daar houdt de vergelijking met Besi dan ook meteen op: optisch is dat lachwekkend goedkoop, maar iedereen (er staat zelfs 11,2% netto-short uit) zit in angst en beven over de order-intake. Bij Sif is de ongewisse toekomst juist waar iedereen zich aan vast klampt: nu ruim -3% nog maar.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. Kritische meekijker 24 augustus 2018 16:46
    AFSCHAFFING DIVIDENDBELASTING?? Je reinste diefstal van de (kleine) belastingbetaler in Nederland. Iemand zal dat gelag moeten betalen en reken er maar op dat u en ik dat zijn! Belachelijke maatregel. Als het door mocht gaan, hoop ik dat Groen Links bij de volgende verkiezingen de absolute meerderheid behaalt :) (het moet niet gekker worden....)
  2. [verwijderd] 24 augustus 2018 16:47
    Het afschaffen van de dividendbelasting is een voorbeeld hoe corruptie er in Nederland uitziet. Er worden geen bedragen betaald, maar ik doe wat voor jouw als jij wat voor mij doet geldt wel. De huidige generatie politici is zijn plekjes in het bedrijfsleven
    na de politieke carriere aan het verzekeren. De vorige generatie politici heeft die plekken al binnen.
  3. Brulboei 24 augustus 2018 16:52
    Over de divendbelasting: Enige discussie met mijn collegae: "volgens mij is dit op voorstel van de belastingdienst: de terugvordering is zo'n puinbak dat goede controle onmogelijk is en de kans op fraude levensgroot aanwezig is. Dus maar afschaffen die handel."
    Als dit inderdaad zo is moet Rutte daar toch voor uitkomen, maar dan gaat het Eric Wiebes en Menno Snel hun kop kosten. (Wiebes was de staatsecretaris die poogde de rotzooi van z'n voorganger op te ruimen door alle ervaren mensen te laten vertrekken, Snel is thans politiek verantwoordelijk voor de chaos bij de belastingdienst.)
  4. forum rang 5 Bart Meerdink 24 augustus 2018 16:53
    Wat betreft de dividendbelasting, het is net alsof het heffen van belasting van buitenlanders gratis geld voor ons is, alsof buitenlanders niet net zo goed ons op dezelfde manier treffen omdat dat voor *hun* gratis geld is.

    Met als eindresultaat een heleboel onzinnige rompslomp en tijdverspilling en per saldo heeft het nul resultaat. Bovendien is het discriminatie op basis van nationaliteit (buitenlanders mogen het niet bij de NL staat terugvragen) en dat mag eigenlijk in de EU niet.

    Nou is het lastig om als eerste een einde te maken aan die poppenkast. Het VK is ons wel al voorgegaan maar nog steeds. Als er inderdaad een positief effect is op het vestigingsklimaat dan is dat misschien een manier om er overal vanaf te komen.
  5. Brulboei 24 augustus 2018 16:55
    Nog even over de dividendbelasting:
    - Het is geen belasting maar een voorheffing
    - De meeste beleggers kunnen deze voorheffing terugvorderen en verrekenen met IB in eigen land ofwel het zijn NL residents die tot EUR 450,- per jaar mogen aftrekken of NL Pensioenfondsen met een vrijstelling. Ik heb Rutte nog niet gehoord of die vrijstellingen al in die 1,4 miljard (of 2 miljard) inbegrepen zijn.
    - De media snappen het al helemaal niet en lopen alleen maar te stoken.
  6. forum rang 7 ffff 24 augustus 2018 17:09
    Over de afschaffing van de Nederlandse dividendbelasting is door mij en anderen al heel veel gepost in de KK van IEX. Nog gisteren een heel uitvoerige posting over dit onderwerp geplaatst. Tik maar op fff en kijk naar de postings van gisteren.

    Het is een prima maatregel. Macron snapte het en verlaagde in Frankrijk de dividendbelasting van 30 naar 12,8 procent. Nederland doet het met enige vertraging, maar hopelijk komt het dan toch in 2020. Eigenlijk nog een jaar te laat. Over de uitvoerige motivatie verwijs ik naar de onderhand tiental lange postings afgelopen maand in de KK van IEX.

    Een heel verstandige maatregel van een regering die eens niet de sinterklaas wil uithangen maar werkt aan werkgelegenheid. Tja, dat is altijd slikken voor heel wat mensen die menen dat bedrijven nog niet genoeg betalen. Maar bedrijven kunnen wel degelijk verhuizen zoals Hollande ondervond en Macron maar weer snel de boel recht zette met zijn zware vermindering van de dividendbelasting.

    Peter
  7. forum rang 7 wiegveld 24 augustus 2018 17:14
    Noem 1 regering die GRATIS 2 miljard per jaar weggeeft aan het buitenland!

    Ik zou denken dat het tegen de grondwet is als de gekozen regering een land de vernieling in helpt.
    Grappig dat er nog steeds geloofd wordt dat bedrijven zelf de 600 miljoen moeten opbrengen. Die worden via prijsstijgingen gewoon bij de burgers (Wij) neergelegd.
  8. forum rang 6 De amateur 24 augustus 2018 18:26
    quote:

    Bart Meerdink schreef op 24 augustus 2018 16:53:

    Wat betreft de dividendbelasting, het is net alsof het heffen van belasting van buitenlanders gratis geld voor ons is, alsof buitenlanders niet net zo goed ons op dezelfde manier treffen omdat dat voor *hun* gratis geld is.

    Met als eindresultaat een heleboel onzinnige rompslomp en tijdverspilling en per saldo heeft het nul resultaat. Bovendien is het discriminatie op basis van nationaliteit (buitenlanders mogen het niet bij de NL staat terugvragen) en dat mag eigenlijk in de EU niet.

    Nou is het lastig om als eerste een einde te maken aan die poppenkast. Het VK is ons wel al voorgegaan maar nog steeds. Als er inderdaad een positief effect is op het vestigingsklimaat dan is dat misschien een manier om er overal vanaf te komen.
    Heb je gelijk in en volgens mij is de EU al bezig met wetgeving dit te verbieden.
  9. forum rang 6 jonas 24 augustus 2018 19:16

    Nou NPO weer uit de bocht.

    Laten ze zo een Buitenlandse geldrover aan het woord en die zegt: die dividendbelasting is eigenlijk niet het grootste probleem.

    Wat wilde hij wel? Dat was toch ook duidelijk: minder bescherming voor onze bedrijven zodat hij meer kon roven!

    Ik vind daarvan:leuk geprobeerd en NPO loopt daar als een hondje braaf achteraan, omdat het in hun linkse denkraam past, maar zal erg dom zijn van de VVD op dit punt ook maar een millimeter toe te geven.

    Groet Jonas.

    PS Alle onze grote bedrijven zijn erge erg verstandig bezig en hun kinderen zullen het zeker veel beter te krijgen in een land zonder weggepeste Unilever en Shell, Akzo?
  10. forum rang 6 jonas 24 augustus 2018 20:00

    Af en toe ben ik te snel, maar met dit kwam er iets uit dat ik niet bedoelde.

    "Alle onze grote bedrijven zijn erge erg verstandig bezig en hun kinderen zullen het zeker veel beter te krijgen in een land zonder weggepeste Unilever en Shell, Akzo?"

    Hier had bij gemoeten al die goedkope critici op onze grote bedrijven. En graag zou ik wel eens willen vernemen hoe zij die bedrijven denken te behouden en er nieuwe erbij te krijgen. Jesse Klaver met zijn windmolentjes? Ik wil graag boven het niveau van dat GroenLinkse kinderlijk denken discussiëren, maar nog nooit 1 maatregel gezien van die Klaver die aantrekkelijk was voor bedrijven.

    Groet, Jonas

  11. Belegde boterham 24 augustus 2018 22:09
    Denk dat het met de belastingdruk voor multinatinals in Ned wel meevalt, de postbussenfirma's schieten niet voor niets als paddestoeltjes uit de grond in Ollande ;)

    Economische zaken heeft een afdeling: Netherlands Foreign Investment Agency

    Als buitenlandse investeerder/multinational kun je:

    - Afspraken maken met de Belastingdienst, waarbij er onder andere wordt vastgelegd over welk deel van de winst de investeerders belasting moeten betalen. Het belastingtarief staat hierbij vast, maar het deel van de winst waar belasting over wordt berekend is onderhandelbaar.

    - Afspraken maken met de belastingdienst over de verkoop van producten en diensten aan het eigen bedrijf. Dit is een slimme manier om belasting te ontwijken voor grote multinationals, waardoor een groot belastingvoordeel kan ontstaan.

    ---
    Ik heb het geprobeerd deze deals te maken en 'gedreigd' te vertrekken met mijn bv'tjes, maar het mocht niet baten bij de bel.dienst... :-)

    ---
    Gelukkig is het lage BTW tarief wel verhoogd van 6 naar 9%, het MKB beleeft hier veel plezier van.. Not, vooral niet aan de grens.

    Ach ja allemaal keuzes!
  12. forum rang 6 jonas 24 augustus 2018 22:48

    BDB wat ik ervan begrijp is dat het kabinet die schimmige belastingontduiking constructies wat wil terugdringen, maar wel graag die grote Multi's hier wil houden op een meer koninklijke manier.

    Zou zelf dan eerder denken aan forse VPB-verlaging en dan zelfs tot nul, maar ze proberen het nu zo.

    Ik ben tegenstander van wegjagen multi's en ook mag het kabinet morgen weg vanwege slap beleid inzake immigratie, integratie en criminaliteitbestrijding en dat hardnekkig afdragen aan de EU vanwege spilzucht in het Zuiden.

    Op dit punt sta ik echter helemaal achter het kabinet! Bekijk alles wat pragmatisch vanuit probleem en dan oplossen.

    Groet, Jonas
  13. Belegde boterham 25 augustus 2018 00:51
    quote:

    jonas schreef op 24 augustus 2018 22:48:

    BDB wat ik ervan begrijp is dat het kabinet die schimmige belastingontduiking constructies wat wil terugdringen, maar wel graag die grote Multi's hier wil houden op een meer koninklijke manier.

    Zou zelf dan eerder denken aan forse VPB-verlaging en dan zelfs tot nul, maar ze proberen het nu zo.

    Ik ben tegenstander van wegjagen multi's en ook mag het kabinet morgen weg vanwege slap beleid inzake immigratie, integratie en criminaliteitbestrijding en dat hardnekkig afdragen aan de EU vanwege spilzucht in het Zuiden.

    Op dit punt sta ik echter helemaal achter het kabinet! Bekijk alles wat pragmatisch vanuit probleem en dan oplossen.

    Groet, Jonas
    Welke multinational is weggejaagd dan, ooit?

    The race to the bottem (lagere belasting voor bedrijven)) is al lang bezig, goed voor het bedrijfsleven en voor mij als aandeelhouder, de vraag is of ik en jij als consument er bij gebaat zijn op de lange duur?

    En dat immi- en integratie debat is begrijpelijk, maar hoezeer je en velen met je het ook verwerpen we komen allen uit de zelfde regio en dat was toch echt Afrika. Gelukkig kunnen fora leden je hier uitleggen dat we genetisch verschillen, maar geen wetenschapper kan het beamen.

    Fijn wknd en denk aan je zwarte roots!

    www.youtube.com/watch?v=FTQbiNvZqaY
  14. [verwijderd] 25 augustus 2018 09:50
    Dividendbelasting is een voorheffing op de eindheffing vpb. Echter, grensoverschrijdend heeft deze verrekening de nodige hobbels. Aangezien NL op het lijstje stond van vermeende belastingparadijzen, heeft men de renteaftrek versoberd, en ter compensatie hiervan de dividendbelasting afgeschaft.....
  15. forum rang 5 Bart Meerdink 25 augustus 2018 12:46
    quote:

    Belegde boterham schreef op 25 augustus 2018 00:51:

    Welke multinational is weggejaagd dan, ooit?
    Nederland heeft al heel lang een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Misschien zelfs een beetje *te* gezien het imago van bijna-belastingparadijs. Al die andere landen die minder scoren dan Nederland zijn een herinnering dat het allemaal niet vanzelfsprekend is, dat je er wat voor moet doen.

    Dus, inderdaad geen bedrijven weggejaagd, behoudens dan eventueel wat Brexit verhuizingen die naar Ierland of Duitsland gingen en niet naar Nederland vanwege ons beleid tegen overdreven topbeloningen (waar ik trouwens wel achter sta).

    Nederland treedt tegelijk met de (voorgenomen) afschaffing van dividendbelasting op tegen schijnconstructies om belasting te ontwijken, en neemt maatregelen om de klimaatdoelstellingen te behalen. Per saldo wil men een evenwichtig pakket van maatregelen hebben, met plussen die minnen compenseren.
  16. forum rang 6 jonas 27 augustus 2018 00:16

    Belegde Boterham dit heb ik nooit ergens hier beweerd.

    "En dat immi- en integratie debat is begrijpelijk, maar hoezeer je en velen met je het ook verwerpen we komen allen uit de zelfde regio en dat was toch echt Afrika."

    Je bent een beetje de weg kwijt en schuift mij beweringen in de schoenen die ik niet heb gedaan en dat vind ik unfair

    Bart begrijpt het meer met die multinationals. het is een beetje dit en dat om ze te houden. En ja grote bedrijven die hier niet zijn gekomen vanwege niet goed vestigingsbeleid zijn dus moeilijk aan te wijzen, want die zijn dus hier gewoon niet gekomen.

    Groet, Jonas
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links