Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Trump's bullmarkt alive and kicking

TA: Trump's bullmarkt alive and kicking

Een belangrijke graadmeter, volgens de Dow Theory, is de Amerikaanse transportsector. Deze wordt verondersteld de huidige stand van de economie goed te weerspiegelen.

Een goed lopende economie wordt doorgaans begeleid door een goed draaiende transportsector. De Dow Jones Transportation index flirtte in de afgelopen dagen met nieuwe all time highs, wat opmerkelijk positief is.

Ook andere graadmeters op Wall Street dagen hun oude koersrecords uit. De opmerking van Trump mij afzetten zorgt voor koersval op Wall Street werd genegeerd. Ook de oplopende handelsspanningen tussen China en de VS hadden weinig effect op het koersverloop, de markten weten technisch prima stand te houden en Trumps bullmarkt blijft dan ook alive & kicking.

Sinds de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2016 is de Dow Jones bijna 45% gestegen. De Nasdaq 100 wist er in de 22 maanden van Trumps presidentschap zelfs 60% aan toe te voegen. Of je nu voor of tegen Trump bent, bij veel beleggers kan hij wel een potje breken.

Dow Jones Transportation index

Deze keer bekijk ik de grafieken van de afgelopen tien jaar van de Dow Jones Transportation index, de Dow Jones Industrials, de Nasdaq 100 en de Russel 2000 index. Van de Nederlandse markt neem ik de 10-jarige plaatjes van de AEX en de AEX Total Return index door, de laatste is slechts 2,5% van een nieuw koersrecord verwijderd.

Ik begin met een interpretatie van de Dow Theory, deze is vernoemd naar Charles Dow, onder andere medegrondlegger van de Wall Street Journal. Dow heeft ruim 100 jaar geleden beschreven dat een bullmarkt altijd bevestigd moet worden door de afzonderlijke beursindices. In het bijzonder moet een all time high van de industriële sector bevestigd worden door een gelijktijdig all time high van de transportsector.

Het is nog niet zover, want deze week breekt wel de Transport index uit, maar (nog net) niet de Industrials index. Mocht dat wel gebeuren, en daar lijkt het sterk op, dan wordt op basis van de Dow Theory de langste bullmarkt van de geschiedenis van Wall Street opnieuw gevalideerd en hervat.

Transportsector

De Dow Jones Transportation index brak de af gelopen week nipt boven de weerstand 11.423,92 (gevormd op 19 januari), maar hield de nieuwe all time high niet vast. Technisch blijft de transportsector er overigens prima bijliggen. De recente hogere koersbodems signaleren nog steeds dat beleggers op hogere niveaus (bij)kopen, wat op een verbetering duidt.

De meerjarige uptrend wordt hervat, indien de weerstand 11.423,92 (de top van 19 januari) definitief en overtuigend wordt gebroken. Het volgende berekende koersdoel binnen de opwaartse trend ligt daarna rond weerstand 14.279,90.


Transportsector sinds 2009

De meerjarige grafiek van de Dow Jones Transportation index sinds 2009 laat zien dat de waarde meer dan vervijfvoudigd is.
https://www.tostrams.nl/grafieken/Dowtransweek-m2.gif


Dow Industrial index

Op Wall Street maakt de Dow Jones-index (binnen de stijgende trend) al een paar maanden pas op de plaats. Pas boven de top van 26 januari rond 26.616,71 wordt de 9-jarige bullmarkt hervat. De grafiek van de Dow Jones-index sinds 2009 laat zien dat de waarde ruim verviervoudigd is.

https://www.tostrams.nl/grafieken/dowweek-m2.gif


Nasdaq 100 index

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, stabiliseert binnen de opwaartse trend, slechts 1,5% onder het all time high rond 7.511,39 (top van 25 juli). Na een uitbraak wordt 8.250,00 het volgende opwaartse koersdoel. De meerjarige grafiek van de Nasdaq 100 laat zien dat de waarde sinds 2009 ongeveer verzevenoudigd is.
https://www.tostrams.nl/grafieken/bobnas100-m2.gif


Midcap index

De Russel 2000 index, die het koersverloop volgt van 2000 Amerikaanse smallcap aandelen, hervat de opwaartse trend. De Amerikaanse smallcap index oogt technisch bezien erg sterk.

De Russel 2000 index beweegt op lange termijn in een mooie stijgende trend richting berekend koersdoel 1.950,00. De indicatoren ondersteunen het positieve technische beeld.
https://www.tostrams.nl/grafieken/bobr2000-m2.gif


AEX stagneert wat

De meerjarige grafiek van de AEX-index sinds 2009 is duidelijk opwaarts gericht. Enkel na een doorbraak van de horde rond 576,90 (gevormd op 27 juli) verbetert het beeld.

Pas hierna kan de AEX de langverwachte rally vervolgen, in eerste instantie richting 600-609. In tweede instantie naar 700-703.

https://www.tostrams.nl/grafieken/10aexweek-m2.gif


AEX Total Return

De meerjarige grafiek van de Nederlandse herbeleggingsindex sinds 2009 laat zien dat de waarde meer dan verviervoudigd is. De AEX Total Return index staat op het punt de meerjarige stijgende trend te hervatten.

De AEX Total Return index is slechts 2,5% van een nieuw koersrecord verwijderd. De weerstand voor de AEX Total Return index ligt op 1.906,49, gevromd door de top van 7 augustus. Na een uitbraak kan de Nederlandse herbeleggingsindex in eerste instantie naar 2200.

https://www.tostrams.nl/grafieken/BOBAEXR-m2.gif

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 11 jun Big Tech blijft overeind, ondanks aanpak belastingontduiking 88
 2. 09 jun Chips breken door - Ook ASML lijkt de laatste barrière te slopen 66
 3. 08 jun Fundament van de Nederlandse beurs wordt sterker en sterker 49

Gerelateerd

Reacties

286 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 thefed 24 augustus 2018 09:34
  Het Damrak is de laatste beursdag van de week begonnen met een lichte stijging. Inmiddels gaan kopende partijen ietsje steviger te werk, ik zag in de 1minuut grafiek om 09.15 uur en 09.16 uur twee kleine gaps naar boven ontstaan waarmee de index in twee minuten tijd 0,8 indexpunt steeg. Er wordt dus gepoogd de beursindex in een beweging omhoog te brengen. Ik beoordeel de zaak aan de hand van de ontwikkeling ten opzichte van de top van gisteren rond 561,6. Die top moet zoals we gisterenavond zagen uitgenomen worden wil men een voortzetting omhoog verwezenlijken. Kopers zullen de vorming van een lagere top moeten zien te voorkomen. -Ad Nooten-
 2. forum rang 4 thefed 24 augustus 2018 10:19

  Kopers in de markt zijn zich bewust van de noodzaak om de AEX door de top rond 561,6 te brengen, want daar werken zij gezien het koersverloop hard aan. Dat verloopt met golven, elke paar minuten komt er een aanval waarmee de graadmeter hoger wordt gezet. De regelmaat verraadt dat hier computerprogramma's aan het werk zijn. Als het zo doorgaat wordt de top van gisteren inderdaad doorbroken, want het hoogste punt dat tot dusverre is bereikt is inmiddels 561. Het verschil met de top van gisteren is nog maar klein. -Ad Nooten
286 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 728,48 11 jun
  +3,03
  +0,42%
 2. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 3. NY-Nasdaq 100 13.998,30 11 jun
  +37,95
  +0,27%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links