Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De toekomst is kunstmatige intelligentie

De toekomst is kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie of ‘artificial intelligence’, vaak afgekort als AI, is het buzzword van dit moment. Alle grote bedrijven hebben het erover, maar wat is het nu eigenlijk? Een eenvoudige definitie van AI is dat het een wetenschap is die zich bezighoudt met het simuleren van intelligent gedrag door computers.

Volgens een andere definitie is AI een machine/computer, die in staat is om menselijk gedrag te imiteren. Een vrij algemeen geaccepteerde test voor kunstmatige intelligentie is daarom de zogenaamde Turingtest, vernoemd naar de Engelse wiskundige Alan Turing. Bij deze test ondervraagt een interviewer een persoon en een computer. Als hij niet kan onderscheiden wie de computer is en wie de persoon, is de computer intelligent.

Figuur 1. Het aantal malen dat de term ‘AI’ valt tijdens de presentatie van bedrijfsresultaten

Onverslaanbaar

Het grote publiek kwam waarschijnlijk voor het eerst in aanraking met AI toen IBM’s schaakcomputer Deep Blue in 1997 tot eenieders verrassing wereldkampioen Garry Kasparov wist te verslaan. En in 2016 wist Google-dochter DeepMind’s AI-programma AlphaGo de wereldkampioen Go, de Koreaan Lee Sedol, te verslaan.

Het spel Go is vele malen moeilijker dan schaken en velen geloofden dat een computer er nooit in zou slagen om deze lastige noot te kraken. AlphaGo was simpelweg gevuld met miljoenen zetten van historische partijen en kon, afhankelijk van de posities op het bord, zijn eigen winkansen berekenen en hierdoor zijn tactiek aanpassen. Zeer knap, maar nog wel te begrijpen.

Inmiddels heeft DeepMind de variant AlphaGo Zero ontwikkeld, die zichzelf zonder enige instructies – behalve natuurlijk de regels van Go –het spel heeft aangeleerd. Binnen drie dagen had AlphaGo Zero alle voorgaande versies van AlphaGo verslagen en binnen 40 dagen had het programma spelprincipes ontwikkeld waar de mens honderden jaren over gedaan had. Volgens de baas van DeepMind is AlphaGo Zero juist zo krachtig omdat het programma niet langer beperkt is door de limieten van menselijke kennis.

Niet altijd goed

Dat zelflerend gedrag echter nog niet altijd goed gaat, bewees Tay, de chatbot van Microsoft. Het idee was dat de Twitterbot Tay middels gesprekken met andere Twitter-gebruikers aan intelligentie zou winnen, maar dat pakte compleet verkeerd uit.

Al snel begon de bot racistische of seksueel georiënteerde beledigingen naar andere gebruikers te uiten – op Twitter leer je dat snel – en binnen 24 uur, maar wel 96.000 tweets verder, was Microsoft genoodzaakt om de account weer te sluiten.

Deze steeds verder gaande automatisering gaat ongetwijfeld invloed hebben op het gedrag en het bestedingspatroon van consumenten. Een schrijnend voorbeeld hiervan stond onlangs in de Wall Street Journal. Gebruikers van de taxi-app Uber vergeten steeds vaker te betalen wanneer ze in een reguliere taxi stappen. Bij Uber is het namelijk mogelijk om zonder te betalen uit te stappen, de ritprijs wordt vervolgens automatisch afgeschreven. Gemak went snel zullen we maar zeggen, ook al leidt het hier en daar tot problemen.

Effect van automatisering

Hoe meer automatisering we toelaten in ons leven, hoe minder we switchen naar alternatieven. De grote technologiebedrijven lijken zich daarom vooral te richten op de zogenaamde digital assistants, voorbeelden hiervan zijn de Google Assistant, Siri (Apple) en Alexa (Amazon).

In de huiskamer zal wellicht het meest gebruik gemaakt gaan worden van smart speakers zoals de Echo of de Homepod, maar ook op de smartphone zal een gevecht ontstaan over wie onze leidende digitale assistent gaat worden. Deze keuze wordt enorm belangrijk, omdat veel gebruikers eenmaal gemaakte default-keuzes op hun mobiele telefoon zelden tot nooit aanpassen.

Deze voice assistents worden nu nog weinig gebruikt, maar dat gaat ongetwijfeld veranderen. In Amerika gebruikt momenteel zo’n 3% van de consumenten ze inmiddels om online te shoppen. Maar de toepassingen breiden zich steeds verder uit.

Google Duplex kan restaurantreserveringen voor je maken, Siri doet aanbevelingen op basis van je agenda, en gebruikers kunnen Alexa de meest vreemde vragen stellen. Alexa heeft inmiddels meer dan 30.000 toepassingen binnen applicaties, van online bankieren tot auto’s en veiligheidscamera’s.

Niet onderschatten

De Google Assistant was zelfs zo overtuigend dat mensen zich er een beetje ongemakkelijk bij begonnen te voelen. Inmiddels heeft Google zijn assistent zodanig aangepast dat deze zichzelf eerst introduceert als AI en vervolgens pas overgaat tot het daadwerkelijke gesprek. Deze video geeft goed weer hoe dit soort assistenten er mogelijk gaan uitzien.

Natuurlijk is de technologie tot op heden nog niet perfect, maar dit soort voice assistants worden mijns inziens in de toekomst zeer krachtig. Voor beleggers is het zaak om niet te onderschatten hoe deze technologie het bestedingspatroon van consumenten kan veranderen.


Jack Neele is sinds 2006 portefeuillemanager bij Robeco. Hij is fondsmanager van de Robeco Global Consumer Trends Equities. Hij studeerde econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Meer over Jack.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jack Neele

Jack Neele is sinds 2006 portefeuillemanager bij Robeco. Hij is fondsmanager van de Robeco Global Consumer Trends Equities. Hij studeerde econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Meer over Jack.

Meer over Jack Neele

Recente artikelen van Jack Neele

  1. dec '20 Trendbeleggen: Drie Trends voor 2021 2
  2. nov '20 Onderwijs is een interessante groeimarkt 5
  3. jun '20 Maaltijdbezorgdiensten: eten of gegeten worden! 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 augustus 2018 02:05
    De toekomst is kunstmatige intelligentie ja, zou toch ook niet handig zijn om als Flintstones door het leven te gaan als er zoveel technologie voorhanden is? Praktisch gezien is dat het meest logische, en slimme. Beleggers, of consumenten, is iets wat je ter plekke hebt verzonnen, het verhaal zelf is al zo oud als dat de schaakmachine is, er moest gewoon nog iets bij…, maar waarom eigenlijk.. Het komt zoals het komt, simpel.
  2. Met Effekt 28 augustus 2018 11:47
    Het lijkt dat veel mensen door de term "intelligentie" opeens erg emotioneel reageren. AI "leert" door her verwerken van veel data (als de thermostaat aangaat dan wordt bijna altijd de CV aangezet, daarom zal ik als AI programma dat ook doen), dit in tegenstelling tot traditionele computer programma's die werken door het uitvoeren van een reeks voorop gestelde regels (ALS de thermostaat aangaat DAN zet de CV aan). AI is een ander soort intelligentie dan het menselijke en zal niet snel een spinner of flippo ontwerpen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links