Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Uitstekend begin

Fondsenrondje: Uitstekend begin

De AEX is de week uitstekend begonnen met een winst van 0,6%. We presteren daarmee in lijn met de overige Europese beurzen. Ditmaal zijn het de Duitsers die de koploper zijn met een plus van 1,0%.

Het lijkt erop dat de vlak liggende Turkse lira de aanleiding voor de optimistische stemming onder beleggers is. Turkije kreeg afgelopen weekend van zowel Moody's als Standard & Poors een stevige verlaging van de kredietwaardigheid om de oren. Beide kredietbeoordelaars gaven de obligaties van het land de junkstatus.

Op zich is dit niets nieuws, want de kredietwaardigheid van Turkije had al de junkstatus. Het verschil is dat de beoordeling van 'rommel' naar nog meer rommel gaat. Desondanks gaat de lira niet fors omlaag, wat zorgt voor het positieve sentiment op de financiële markten.

Geen bedrijvennieuws

Het is voor mij voor het eerst dat er op het Damrak geen enkel nieuwtje over een bedrijf bekend is. Zelfs de analisten houden zich koest vandaag. Op zich ook niet verkeerd, als we het positieve sentiment vandaag maar vasthouden.

De meeste kwartaalcijfers zijn ook zo'n beetje achter de rug. Alleen BAM, die donderdag met haar resultaten naar buiten komt, springt in het oog. We gaan zien of de ommekeer dan eindelijk kan komen, want het aandeel heeft de afgelopen 2,5 jaar op een stijgende beurs wel erg beroerd gepresteerd.

BAM
Klik op de afbeelding voor een grote versie

De AEX wist in de afgelopen 30 maanden een winst van bijna 40% op het bord te zetten, terwijl aandeelhouders van BAM in diezelfde periode een verlies van bijna 30% moesten slikken. Dit hoort natuurlijk niet bij een cyclisch bouwbedrijf.

Tegenwoordig geven we de zeesluis uit IJmuiden daarvan de schuld, maar dit is maar een deel van het probleem. Aan de andere kant is de waardering van BAM gedaald naar 8 keer de winst. Dus duur kan het aandeel ook weer niet genoemd worden. Maar goed, gezien het beroerde trackrecord, komt dit niet als een verrassing.

Marktoverzicht

  • De AEX stijgt 0,6%, en presteert daarmee in lijn met de Europese markten. Duitsland is de positieve uitschieter met een winst van 1,0%.
  • De Amerikaanse futures noteren plussen tot 0,4%. 
  • Goud stijgt ondanks een sterkere dollar met 0,3%.
  • Olie: WTI en Brent gaan 0,1% en 0,5% omhoog.
  • De euro daalt 0,2% en noteert 1,141 ten opzichte van de dollar. 
  • Rentes: Typisch gevalletje van risk on. De rentes van de zwakkere eurolanden dalen een paar basispunten, terwijl de Nederlandse en Duitse vergoedingen op staatsleningen een basispuntje oplopen. 

Damrak

  • De risicovollere aandelen ArcelorMittal (+2,6%) en Altice (+2,5%) liggen er goed bij. 
  • Daarentegen zijn het de defensieve havens die het tempo niet kunnen bijbenen. Ahold, Unilever, Heineken en Relx stijgen niet meer dan 0,2%.
  • Niet schrikken van het minnetje van NN Group op de borden. Het aandeel gaat vandaag €0,66 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd staat de verzekeraar 1,0% in de plus
  • KPN (-0,1%) is de enige daler onder de AEX-fondsen. Dit staat symbool voor het jaar van de telecommer op de beurs. Het aandeel staat year to date meer dan 20% in de min.
  • De drie namen die het de afgelopen paar maanden erg zwaar hebben, zijn op dit moment de toppers binnen de AMX. Het gaat om AMG (+3,0%), Wessanen (+2,8%) en Besi (+1,9%). Een duidelijk signaal dat beleggers vandaag meer risico durven te nemen.
  • Het mag geen verrassing zijn dat Flow Traders onderin het rechterrijtje noteert met een min van 0,5%.
  • Kiadis gaat er ineens vandoor met een plus van 6,0%. Nieuws heb ik nog niet gezien.
  • Het woord 'stijgen' staat niet in het woordenboek van Beter Bed (-0,4%). 

Adviezen

  • Geen advies te bekennen.

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. franswillem 20 augustus 2018 12:25
    Uitstekend begin? Een kinderhand is snel gevuld.
    Een maand geleden stonden we nog boven de 570.
    Even kijken naar de modelportefeuille sinds een maand geleden (20/7): Aegon, Inbev, Bayer, X-fab:(soms dikke) minnen, Unilever en IBM gelijk. Als je ook nog ING hebt dan is er weinig reden voor vreugde.
  2. forum rang 4 holenbeer 20 augustus 2018 12:32
    quote:

    franswillem schreef op 20 augustus 2018 12:25:

    Uitstekend begin? Een kinderhand is snel gevuld.
    Een maand geleden stonden we nog boven de 570.
    Even kijken naar de modelportefeuille sinds een maand geleden (20/7): Aegon, Inbev, Bayer, X-fab:(soms dikke) minnen, Unilever en IBM gelijk. Als je ook nog ING hebt dan is er weinig reden voor vreugde.
    Daarom heet het ook begin. Zie het als een soort voorspel, hoe langer dat duurt, hoe ...
  3. Bonost 20 augustus 2018 13:22
    quote:

    Wistikhetmaar schreef op 20 augustus 2018 12:57:

    Het optimisme viert hoogtij het kan niet op hoog hoger hoogst.............meestal belooft dit niet veel goeds.
    Ik heb tot nu toe weinig optimisme gelezen voor de brede markt en economisch vertrouwen. Die waren een paar maanden geleden heel wat hoger. Alleen wat optimisme bij enkele bedrijven. Maar vooral kritische noten over de economie in zijn geheel, met name in die van Europa.
    Dus hoezo optimisme viert hoogtij.
  4. Marco1337 20 augustus 2018 14:05
    Houd bij opening US Tesla in de gaten. De Arabieren gaan volgens Reuters investeren in een directe concurrent. De SEC zit er bovenop en het lijkt erop dat degrote fondsen en institutionele beleggers geen vertrouwen meer hebben. Als komende week dan nog een leverancier om betaling eist door alle paniek zal faillisement een feit zijn.

    (Ja ik ben short Tesla)
  5. [verwijderd] 20 augustus 2018 15:16
    quote:

    Bonost schreef op 20 augustus 2018 13:22:

    [...]

    Ik heb tot nu toe weinig optimisme gelezen voor de brede markt en economisch vertrouwen. Die waren een paar maanden geleden heel wat hoger. Alleen wat optimisme bij enkele bedrijven. Maar vooral kritische noten over de economie in zijn geheel, met name in die van Europa.
    Dus hoezo optimisme viert hoogtij.
    Hij of zij, heeft wel een beetje gelijk hoor…Optimisme, het zit tot de nok toe vol, en dat al een tijdje..
    Je kunt inderdaad erg, en erger, verwachten!..
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links