Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: De mannen van de jongens scheiden

TA: De mannen van de jongens scheiden

Nadat de AEX-index onder de toppen van mei en juni was gebroken, kwam er nieuwe koersdruk in de markt. Het technisch beeld is hiermee wat verzwakt, maar niet dramatisch.

Er ligt ten eerste een stevige steun op 543,87, gevormd door de koersbodem van 27 juni. Ten tweede bevindt zich hier de onderkant van het meerjarige stijgende trendkanaal en naderen we de 200-dagenlijn.

Door recente daling wordt dus een cruciaal steunniveau genaderd. Om de verkoopdruk van zich af te schudden moet nu eerst de correctieve (dalende) fase verlaten worden. Ik heb het hier al eerder aangegeven dat er,  bezien vanuit een lange termijn perspectief, mogelijk een instapkans aankomt.

De mannen en de jongens

Bij het verwerven van nieuwe posities moet men zich realiseren dat niet alle sectoren of industriegroepen evenredig door de recente winstnemingen getroffen worden.

Zo is ING de afgelopen weken al bijna 15% gedaald, terwijl Unilever zo’n 5% is opgelopen. ING is al heel lang een underperformer, maar Unilever doet het de laatste maanden juist goed.

Dit geeft aan dat op de aandelenbeurs de mannen van de jongens worden gescheiden. Vandaag houd ik Unilever en ING dan ook tegen het licht.

Unilever vormt hogere bodem

Unilever veert op boven de steun, gevormd door de toppen van mei en juni rond 48,61. In de recente terugval heeft Unilever dus een hogere bodem achter gelaten, binnen de stijgende trend. Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven.

Er ligt steun op 48,61 (gevormd op 27 juli). Weerstand ligt rond 52,31 (gevormd op 18 oktober 2017). In eerste instantie is er beperkte ruimte om te stijgen (naar de horde rond 52,31), desondanks adviseren we om dit fonds aan te houden. Na een uitbraak boven weerstand 52,31 is een verdere stijging naar 60 te verwachten.

Het risico van krap 2% is te overzien. Unilever biedt een redelijke verhouding tussen de te behalen winst en het risico dat gelopen wordt. Ik hou overigens wel de moneyflow (onderste helft van de grafiek) in de gaten, die iets afbuigt wat aangeeft dat de instroom van vers kapitaal stagneert.


ING weet het zwakke koersverloop niet om t buigen

ING vormt een lagere top onder de voormalige bodem. Deze oude steun fungeert thans als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief.

Er ligt steun op 10,35 (bodem van 30 september 2016). De weerstand ligt rond 12,06 (gevormd op 2 juli).


Het korte termijn technisch plaatje verzwakt, ondanks het ruime opwaarts potentieel en het beperkte neerwaarts risico. De moneyflow daalt al geruime tijd, wat aangeeft dat beleggers geld aan ING onttrekken.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 88
  2. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  3. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79

Gerelateerd

Reacties

116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Disci 20 augustus 2018 09:24
    quote:

    shortie schreef op 17 augustus 2018 22:25:

    [...]

    www.lynx.nl/kennis/artikelen/handelen...

    Ff naar beneden scrollen naar divergenties.
    Jij hebt het hier over de weekgrafiek. Heb je enige idee hoeveel de dow nog zou moeten stijgen om met de rsi op 88 te komen? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat we toch echt negatieve divergentie hebben op die grafiek. Misschien beter ff de daggrafiek kijken wat die zegt momenteel.
    Daggrafiek.
    Ook hier de gehele correctie RSI boven de 30 gebleven, muv die tik in feb.
    Enige positieve in deze grafiek voor de beren is de neg. div en de weerstand van het topje van eind feb.
    Breken we door dit topje heen, dan zal de neg. div. ook wel opgeheven worden lijkt me en vraag me dan af waarom we niet de eerdere highs zouden gaan opzoeken.
  2. mollowitz 20 augustus 2018 09:25
    quote:

    Call me Put schreef op 20 augustus 2018 08:39:

    Goedemorgen,
    Dus maw het vriezen en het kan dooien, AEX slot vandaag 557,32
    wie biedt er meer?
    Alleen de echte mannen mogen bieden, de jongetjes niet ;0)
    557.32 ?? hahaha. Hoger, veel hoger. woensdag 565. VS gaat de squeezen deze week. 2880 + Epic mooning. ATH
  3. [verwijderd] 20 augustus 2018 09:40
    quote:

    Call me Put schreef op 20 augustus 2018 09:03:

    [...]
    Verklaar je nader Opa , welke landen?
    Veel moslim landen, het is vanaf morgen 5 dagen offerfeest het bloed zal door de straten vloeien.
    Heb het met oma meegemaakt in Dhaka Bangladesch, wij sliepen in de onderstad [old Dhaka ] in een klein vies kamertje met een grote foto van Bin Lade boven ons hoofd .
    Was denk ik 12 jaar geleden, wel een heel aparte stad, zijn er zelfs 3x geweest maar hoofdzakelijk in de gesloten grensgebieden gebieden bij Birma en de seven sister van India [Tripura - Mizoram ]

116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links