Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cryptobelegger: “Het heeft mijn leven niet veranderd”

Cryptobelegger: “Het heeft mijn leven niet veranderd”

Veel mensen kennen de bitcoin als mogelijkheid om in te investeren. Maar wie doet het echt? In deze serie brengt IEX actieve beleggers in cryptomunten in beeld. Hoe zijn ze begonnen, wat is hun strategie en hoe kijken ze naar de toekomst?

Collette (48) heeft begin deze eeuw een ernstig auto-ongeluk gehad, waardoor ze als juriste arbeidsongeschikt is geraakt. Tien jaar procederen heeft haar een flinke som opgeleverd, waarvan zij in 2015 een groot deel heeft geïnvesteerd in bitcoins.

"Dat was nog in de goedkope tijd", zegt ze. "De eerste bitcoins heb ik bij Bitmymoney gekocht voor €400, daarna een deel voor €700 en de laatste voor €900. Dat was in 2016. Ik zit nu niet slecht bij kas, maar het heeft mijn leven niet veranderd.”

In haar vriendenkring zijn er niet veel mensen die wat met bitcoins hebben. "Ik heb één vriend die ook bitcoins heeft. Anderen zijn argwanend. Ik denk dat het komt door onwetendheid of onbegrip.”

Ze gaat verder. “Het is ook goed om er eerst over te lezen voor ermee aan de slag te gaan. Dat doe ik ook en daarom heb ik een vast vertrouwen in een flinke koersstijging en bredere toepassing van bitcoin of een andere digitale munt."

Portfolio

Het is niet bij bitcoins gebleven. Collette heeft een deel omgezet in ethereum. Die zijn tien keer over de kop gegaan. Ze heeft ook de munt dragonchain gekocht, die van 5 cent is gestegen naar $5. Voor die prijs heeft ze de coin verkocht. Hetzelfde heeft ze gedaan met stratis, die ze heeft ingeslagen voor 2 cent en naar $20 steeg.”

"Toch had ik januari meer moeten verkopen, toen de hele markt aan het dalen was. Nu wacht ik tot de trend weer omhoog gaat. Ik kijk een paar keer per dag naar de koersen, maar ik doe niks. Pas als bitcoin €50.000 waard is, verkoop ik de helft.”

Betalen met bitcoins

Anders dan veel andere beleggers, gebruikt Collette bitcoins ook als betaalmiddel. "Ik betaal er vliegtickets mee, hotels, huurauto's. Dat doe ik het liefst bij Destinia.co.uk, een site die bitcoins accepteert.”

“In Engeland koop ik voor 500 pond aan bitcoins ook wel een soort bonnen waarmee ik in winkels kan betalen. Maar ik betaal ook vaak met mijn app Mycelium.”

Collette vindt dat Nederland achterloopt wat betreft betalen met bitcoins. “Ik heb de indruk dat er in het buitenland meer mogelijkheden zijn om af te rekenen in bitcoins. Ik weet ook dat er in Japan in veel winkels mee kan worden betaald en dat er in Zwitserland treinkaartjes mee kunnen worden gekocht.”

Ken de klant

Een tijdje terug kreeg Collette een belletje van haar bank, de ABN Amro. "Ze vroegen hoe dat zat, al die transacties die van bitcoins afkomstig waren. En ben toen bij ze op bezoek geweest en heb ze met een paar documenten ervan weten te overtuigen dat ik bonafide ben.”

“Ik begrijp het wel: ze moeten nu eenmaal hun klanten in de gaten houden. De belastingdienst heb ik trouwens ook goed geïnformeerd. Maar aan het einde van het gesprek liet de bankmanager weten dat ze daar aanstalten maken om ook adviesdiensten te verlenen voor cryptovaluta. Dat was wel een verrassing voor me."

Peter de Ruiter is schrijver, fotograaf, innovatief uitgever en communicatiedeskundige. Eind 2016 is zijn boek Bitcoins beter begrijpen verschenen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Peter de Ruiter

Peter de Ruiter is schrijver, fotograaf, innovatief uitgever en communicatiedeskundige. Hij is geïnteresseerd in ontwikkelingen die iets voor de mensheid betekenen. Dat zijn innovaties zoals elektrische auto's en bitcoins, maar ook mensenrechten. Over deze onderwerpen en thema's publiceert hij boeken, artikelen en podcasts. E...

Meer over Peter de Ruiter

Recente artikelen van Peter de Ruiter

  1. okt '18 Cryptobelegger: “Zonder bitcoins voel ik mij arm” 46
  2. sep '18 Cryptobelegger: "Mijn jarenlange aandacht is beloond” 11
  3. sep '18 Cryptobelegger: “Ik zet niet alles op rood” 16

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. tampi 15 augustus 2018 13:02
    quote:

    easy56 schreef op 15 augustus 2018 08:45:

    volgende keer een verhaal van iemand zich heeft laten meeslepen in euforie verhalen bitcoin naar 100.000 en gekocht heeft op bitcoin 15.000 en nu financieel in de penarie zit.

    Volgens een recentelijk onderzoek van de AFM:
    - zijn er 580.000 cryptobezitters in NL
    - 69% heeft minder dan 1000Euro geinvesteerd
    - komt 1% echt in de problemen wanneer de cryptomarkt echt instort
    - 2% is met geleend geld ingestapt
    - 60% van de cryptobezitters heeft nog nooit eerder belegd.

    Complete onderzoek, zie ook: www.afm.nl/nl-nl/consumenten/nieuws/2...

    Je zou nu zelf als conclusie kunnen trekken:
    - Er zijn maximaal 5800 mensen die in de penarie kunnen zitten
    - Het grootste gedeelte van de mensen dat met geleend geld is ingestapt, komt niet in de penarie als de cryptomarkt instort
    - Slecht 40% van de cryptobezitters belegt in meer instrumenten dan cryptomunten
    - 60% van de cryptobezitters vindt cryptomunten beter dan andere beleggingen

    Ongetwijfeld zullen er wel mensen zijn die met 100.000 euro zijn ingestapt en op het hoogtepunt hebben gekocht en nu in de penarie zitten.
    Ik ken ze niet, en ik verwacht ook niet dat het er heel erg veel zijn.
  2. The Duck Master 16 augustus 2018 10:11
    Al die artikelen hier zijn van die 'crypto cheerleader' plug verhalen.
    Iedereen verdiend zogezegd miljoenen...
    Praktijk is dat 90% van de mensen die ik spreek en wat geld in crypto's heeft gestopt obv al zulke plug verhalen online inmiddels bijna alles is kwijtgeraakt.
    Helaas stappen ze niet helemaal uit, want dan blijkt pas dat al die coins 1 groot ponze scheme zijn.
    Mensen stappen enkel in en kopen bij, er is bijna niemand die zijn coins ooit voor euro's of dollars verkoopt, hooguit switchen ze naar een andere crypto.
  3. Met Effekt 16 augustus 2018 13:07
    Ik heb geen auto-ongeluk gehad maar wel Apple gekocht na hun succes met de iPod ergens rond 2002/3. Sindsdien is de koers 100x gestegen.

    Ik weet ook niet wat jullie lezers hiermee moeten, beleggen gaat immers over de toekomst. Maar IEX vindt dit kennelijk wel interessant.

    (ik zeg even niets over alle miskopen die er natuurlijk ook zijn geweest!)
  4. nederhoed 16 augustus 2018 14:01
    De artikelen zijn een reeks van interviews met echte gebruikers bij Bitmymoney. Sommigen hebben geluk gehad, anderen minder. Dat iemand "geluk" heeft gehad door op een gunstig moment in of uit te stappen, staat niet gelijk aan een promotieverhaal. Zeker met de huidige koersen mag duidelijk zijn, dat investeren in cryptocurrencies geen garantie op rendement biedt.

    Aan de andere kant zijn cryptocurrencies een recente klasse die veel aandacht krijgt uit de beleggershoek. Deze interviews geven een inkijk in de afwegingen van mensen die wel gekozen hebben om bitcoins, ethereum of een andere munt te kopen als belegging.
  5. forum rang 4 efreddy 16 augustus 2018 16:23
    quote:

    easy56 schreef op 15 augustus 2018 08:45:

    volgende keer een verhaal van iemand zich heeft laten meeslepen in euforie verhalen bitcoin naar 100.000 en gekocht heeft op bitcoin 15.000 en nu financieel in de penarie zit.

    Om financieel in de penarie te zitten of te geraken vanwege een investering heb je geen Bitcoin nodig.
    Die staat bovendien nog ruim 40% hoger dan 17 augustus 2017 exact een jaar geleden,enkel wie vanaf november 2017 kocht na een stijging van ruim 500% op minder dan 1 jaar kan verlies hebben gemaakt.
    Er zijn veiliger manieren om in de penarie te geraken.
    Imtech,Daf,Baan,World on line,Lernhaut & Hauspie,real software,ubizen,Dexia etc waren veel beter geschikt.
    Zelfs KPN (stond ooit 75€),Tom Tom (bijna 70€) deden beter als je absoluut in de penarie wou zitten.
  6. forum rang 6 De amateur 16 augustus 2018 16:58
    Colette is wel 1 van de weinige die eigenlijk bitcoin gebruiken hoe het moet. Als betaalmiddel en niets al investering. Juist doordat er veel in gehandeld wordt puur voor koersstijging/daling zal het nooit een fatsoenlijk betaalmiddel worden. 99% of meer heeft geen vertrouwen in bitcoin als betaalmiddel. Zelfs behoorlijk aantal die erin zitten zien het absoluut niet als betaalmiddel maar als een speculatieve gok.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 augustus 2018 17:18
    quote:

    De amateur schreef op 16 augustus 2018 16:58:

    Colette is wel 1 van de weinige die eigenlijk bitcoin gebruiken hoe het moet. Als betaalmiddel en niets al investering. Juist doordat er veel in gehandeld wordt puur voor koersstijging/daling zal het nooit een fatsoenlijk betaalmiddel worden. 99% of meer heeft geen vertrouwen in bitcoin als betaalmiddel. Zelfs behoorlijk aantal die erin zitten zien het absoluut niet als betaalmiddel maar als een speculatieve gok.
    Personen die hun geld verdienen met bitcoins en crypto's zullen hun betalingen ook zo veel mogelijk met bitcoins doen.
  8. The Duck Master 17 augustus 2018 09:50
    Waar zijn eigenlijk de laatste bijdragen van Madelon gebleven?
    Hoewel de inhoud altijd tenenkrommend dom was en ook alleen bullish, moest ik er altijd smakelijk om lachen.
    Nu DasKapital een stukje over die farce heeft geschreven, zijn ineens de laatste artiekelen van haar van IEX verdwenen...
    www.daskapital.nl/5151739/lol-bitcoin...
  9. [verwijderd] 18 augustus 2018 13:35
    quote:

    The Duck Master schreef op 17 augustus 2018 09:50:

    Waar zijn eigenlijk de laatste bijdragen van Madelon gebleven?
    Hoewel de inhoud altijd tenenkrommend dom was en ook alleen bullish, moest ik er altijd smakelijk om lachen.
    Nu DasKapital een stukje over die farce heeft geschreven, zijn ineens de laatste artiekelen van haar van IEX verdwenen...
    www.daskapital.nl/5151739/lol-bitcoin...
    Wat denk je? Ik denk dat ze er geen zin meer in heeft. Ik geef haar geen ongelijk. De zuurgraad is te hoog hier.
    Er wordt hier voornamelijk gepost door zure ouwe mannen die de boot gemist hebben en boos tegen de veranderende wereld aanschoppen. Redelijk ontmoedigend voor een pas beginnende columnist. Maar dat is het niveau van het IEX forum tegenwoordig.
  10. forum rang 4 roloff 21 augustus 2018 13:22
    quote:

    Pomper schreef op 16 augustus 2018 10:27:

    Wat een lulverhaal, niet verifierbaar. Dus naar de categorie prullebak.
    ´Colette´ koot met bitcoins ook wel eens zaken, maak ik uit het verhaal op.

    Anderzijds verkoopt ze pas (de helft) als ze 50.000 waard zijn.

    Waarom er dan nu (in de UK) mee gaan winkelen? Maar ze betaalt er ook, vliegtickets, hotels, huurauto´s mee.

    Dit stuk rammelt aan vele kanten. Ook dat de van de bank een telefoontje kreeg ´vanwege bitcoin transacties´

    M.i. een nogal verzonnen stuk.

    gr. R

    ps. Colette zou superbelegger zijn, waar zijn in belegt gaat véle, véle malen over de kop.

  11. tampi 22 augustus 2018 11:51
    quote:

    The Duck Master schreef op 21 augustus 2018 13:42:

    Als ik zie dat het aantal uitstaande Tethers onlangs weer een ATH heeft bereikt, weet je gewoon dat ze alles op alles zetten op de piramide niet leeg te laten lopen...
    Voor zover ik weet is Tether "100% backed by USD".

    Een piramide kan het dus nooit zijn.
    Bij een piramide geldt dat het geld van onder naar boven stroomt. Geld stroomt van de onderliggende lagen naar de toplagen. Bij decentrale cryptomunten is dat niet het geval.

    Er is namelijk helemaal geen top bij decentrale cryptomunten. Bij fiat is dit wel het geval.
  12. forum rang 5 DNFTT 23 augustus 2018 14:16
    quote:

    tampi schreef op 22 augustus 2018 11:51:

    [...]

    Voor zover ik weet is Tether "100% backed by USD".

    Een piramide kan het dus nooit zijn.
    Bij een piramide geldt dat het geld van onder naar boven stroomt. Geld stroomt van de onderliggende lagen naar de toplagen. Bij decentrale cryptomunten is dat niet het geval.
    Wie draagt de kosten dan? Wedden dat deze crypto ook verliezers kent als er meer uitstappers zijn dan instromers.
  13. The Duck Master 24 augustus 2018 00:22
    Er is alleen geen enkele onafhankelijke audit hoeveel USD er werkelijk staat als dekking van de Tethers.
    Gezien de enorme stijging uit het niets van het aantal Tethers in omloop op juist cruxiale momenten is het mij wel duidelijk dat er veel minder USD (misschien wel bijna niets) ter dekking staan dan tethers.
    Als er een keer grote spelers hun tethers willen cashen kan je lachen en stort alles definitief in.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links