Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Met Turkije mee omlaag

Fondsenrondje: Met Turkije mee omlaag

De spanningen rond Turkije zijn nog niet gaan liggen, waardoor de AEX de daling van vrijdag voortzet met een min van 0,3%. Dit is een tikkeltje beter dan de FTSE100 en DAX, die beiden zo'n 0,4% a 0,6% dalen. Negatieve uitschieters zijn de Spaanse en Italiaanse beurzen die minnen van ongeveer 0,8% moeten laten noteren. 

Niet vreemd dat het juist de Spanjaarden en Italianen zijn die een stapje extra terug moeten doen, aangezien juist de banken van deze twee landen een aanzienlijke blootstelling hebben aan de Turkse economie. Volgens cijfers van de Bank for International Settlements (BIS) hebben Spaanse- en Italiaanse banken voor $80 en $20 miljard uitgeleend aan Turkse bedrijven.

Overigens valt de beweging op het Damrak nog wel mee. Anders zou Flow Traders met een verlies van 2,5% niet in het rijtje dalers van de AMX noteren. Van paniek is dus geen sprake. Overigens is de agenda vrijwel leeg dus moeten we het van de macro's niet hebben vandaag.

Air France-KLM

De bleeder van de dag is Air France-KLM met een verlies van 5,6%. Het sentiment is al niet zo geweldig en dan helpt het niet dat de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor KLM-piloten wat stroef verlopen. De vliegtuigmaatschappij kan niet bepaald nieuwe stakingen gebruiken. 

De koers van het aandeel is dit jaar inclusief de daling van vandaag met ruim 35% gedaald, terwijl de AEX gewoon een nette plus van 6% noteert inclusief dividend. Overigens was de koers van Air France-KLM bezig met een mooie opmars de afgelopen maand, maar deze is dus even tijdelijk verstoord. Mijn glazen bol heb ik thuis laten liggen dus waag ik mij even niet aan voorspellingen.  

Air France-KLM
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Marktoverzicht

 • De AEX daalt 0,3%, maar doet gemiddeld gezien wel iets beter dan de overige Europese beurzen. Alleen Frankrijk presteert in lijn met Amsterdam.
 • De Amerikaanse futures staan 0,4% lager. Niet erg schokkend allemaal. 
 • Goud daalt in dollars 0,5%.
 • Olie: WTI en Brent weten nog geen richting te kiezen.
 • De euro daalt 0,2% en noteert 1,138 ten opzichte van de dollar. 
 • Rentes: De tienjaarsrentes van de zwakke eurolanden stijgen iets. Uitschieters zijn de Portugese en Italiaanse rentes die 7 basispunten stijgen. De vergoedingen op obligaties van Nederland en Duitsland komen niet in beweging.

Damrak

 • ING noteert niet geheel verrassend in de onderste regionen binnen de AEX met een verlies van 1,3%.
 • Arcelor Mittal (-1,5%) laat het op dit soort dagen vaak afweten. Vandaag is het niet anders.
 • Ahold (+0,8%) begint goed met het inlopen van de verliezen van afgelopen week.
 • Aegon (+0,4%) is de vreemde eend in de bijt met een winst van 0,4%. 
 • Besi (-1,7%) heeft nog een kleine kater overgehouden van het weekend. Misschien brengt de middag daar verandering in.
 • De koers van Basic-fit (-1,4%) heeft net als ik ook een verkoudheid opgelopen. 

Conclusie: De bewegingen op het Damrak zijn zeer spaarzaam en er is gewoon weinig bedrijvennieuws. 

Adviezen

 • ABN Amro: naar €30 van €28,60 - Kepler Chevreux

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Turkije

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Brulboei
0
Aegon is niet de vreemde eend in de bijt: ze komen deze week met halfjaarcijfers. Kennelijk verwacht de markt daar wat van en neemt alvast een voorschot.
HelVan you name it
0
Ach nu is het Turkije maar had net zo goed Brexit, handelsoorlog, N-Korea, of een oud financieel lijk uit de kast rollend, kunnen zijn. Het is net wat op dat moment in de belangstelling staat, dalingen moeten nu eenmaal verklaart worden… De desbetreffende grafieken stonden, en staan, er gewoon zo voor, standje daling, en dat komt tot uiting…Turkije is minder belangrijk dan men denkt!.. Maargoed een mens moet een reden hebben anders wordt het niet begrepen..
Orca
0
Wellicht handig als je als financiële site praat over Turkije, om dan ook wat trackerts en etfs te bespreken. Deze gigant heeft zojuist heel voorzichtig een etfje gekocht, als een soort van turbo mocht de boel verbeteren (en ook omdat ik me kapot verveel).
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Turkije

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 06 dec Slot: Wat een week! 9
 2. 06 dec Fondsenrondje: Het houdt niet op
 3. 04 dec Slot: Heerlijk dagje 4

Gesponsorde links