Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Sell-off op z'n Turks

Liveblog: Sell-off op z'n Turks

Update 17:00 uur: Sell-off

Even resumerend.

We mogen het inmiddels een sell-off noemen, toch? Een Turkse sell-off desnoods. De Turks (lira) ellende is niet van vandaag, maar wat nieuw is, is dat de markten ineens besmetting vrezen naar in eerste instantie Europese banken en daarmee uiteindelijk ook naar de economie toe.

De trigger daarvoor is dat de ECB volgens Financial Times bij de banken aan de lijn hangt wat ze allemaal aan Turkije-exposure hebben. OK, duidelijk. Maar waar hebben we het nu eigenlijk over? Deze meneer van Charles Schwab vat het geniaal kort samen. Klik even op het linkje.

Ja dit is alles, zou Doe Maar zingen. 

U ziet Nederland er niet bij staan, maar ING zou voor €10,5 miljard aan leningen hebben uitstaan, als dan niet via haar Turkse dochter. Linkjes hieronder in dit blog. ABN Amro wordt niet genoemd. Let op dat het fonds vandaag daalt door het ex-dividend van €0,65, dat al in de agenda stond.

Tja en dan zijn er altijd mensen die even van het momentum gebruik maken. Dit is echt keiharde politiek en de markten laten het zich geen twee keer zeggen.

Turkije zit ook voor 1% ofzo in de emerging markets trackers. Daar hoeft u ook niet voor te vrezen. Hier het overzicht. Het is een puinhoop, maar vergeet die bedragen van Jeffrrey niet. Er wordt nu meer geld verbrand. Op dagbasis mogen emoties regeren op de beurs, op de lange termijn hebben cijfers het voor het zeggen.


De rentes duiden ook op een risk-off modus.


En het zijn de valuta's van lenen lenen in dollars en betalen betalen in eigen munt die het hardst de sjaak zijn. 

Wellicht misschien dit weekend meer nieuws. IMF? Zeg het maar. Verder is het wachten op anekdotische voorbeelden van schade of kansen van individuele bedrijven, zoals deze. 

En uit Turkije zelf. Niet mijn gewoonte om zulke tweets te plaatsen zonder bevestiging of andere bronnen, maar houd dit weekend de media in de gaten met verhalen over de situatie in Turkije zelf. 

Prettig weekend. Oh ja, -2% is heel normaal op de beurs als er eens iets gek, raars, onverwachts en misschien wel naars gebeurt. Op lange termijn vindt u dat niet terug. Net als die hele Turkse crisis zelf. Zelfs een default verandert daar niets aan durf ik wel te stellen,  mocht het zo ver komen.

Ach, misschien hebben we het er maandag al niet eens meer over.

 


Update 14:00: AEX, Flow en vola

Flauwe boel op het Damrak. Er is niet echt een duidelijke gemene deler. OK, defensief blijft wat beter liggen dan cyclisch en de bekende ADHD-fondsen, maar dat is een tikje vergezocht.

Het wordt er zo ook niet beter op.

Vaker gezegd, de correlatie van Flow Traders en de volatiliteit is zeker niet één-op-één. De percentages verschillen ook enorm (vooral die vola explosies) en correlatie is er al helemaal niet op dagbasis. De trends zijn echter duidelijk.

 


Update 12:00: ING Turkije

Vandaar ING dus -2,6% nu. Deze bedragen en dat de bank exposure heeft is overigens niet nieuw.

En dat geldt eigenlijk ook voor de andere usual supects:


ING heeft echter meer exposure. Sinds 1991 is Wholesale Banking er actief en in 2007 nam de bank voor dik €2,5 miljard Oyak Bank over. Die heet nu ING en is de nummer acht van Turkije. Met die lira daling wordt het lastig om dit jaar aan de winst bij te dragen, gok ik met mijn boerenverstand.

Voor de nieuwsgierigen, hier het jaarverslag


Kortom, in de worst case scenario's - een default voor Turkije - kan ING een behoorlijke bloedneus oplopen, maar ook niet meer dan dat. Het verklaart wellicht wel voor een deel de dramatische koersprestatie dit jaar, zeker in vergelijking met ABN Amro. Zie hieronder de grafieken.

Bedankt inzender, uit het FD van vandaag.

 


Update 09:30 uur: ING en ABN Amro

Even kort, de eerste berichten van het Turkse front zijn:

Intussen doe ik mijn best om mogelijke exposure van ING te achterhalen. Hulp of links is altijd welkom. Het broodje döner bij de lunch bij ING vandaag lijkt me bij deze geskipt:

Wat een enorm verschil:

Dan nog even Europa breed. U verwacht het niet. Deutsche Bank, wie anders...? Lach er om, maar het is wel zo. Vroeg of laat slaat altijd ieder risicootje daar wel nee, tenslotte. Volgende maand tien jaar Lehman Brothers en DB heeft nog altijd geen benul van zichzelf.

Kijk niet raar op als dit weekend het IMG langs komt in Ankara? Kan ze misschien meteen doorvliegen naar Moskou, want ook daar zijn de rapen en de roebel gaar en klinken grote woorden.

 


Update 08:30: Turkse crisis

Wie belegt er in Turkije? Ik denk niet zoveel van ons en daarom hebben we steeds niet zoveel aandacht aan de Turkse (lira) perikelen besteed. Nu het binnenbrandje naar buiten lijkt uit te breiden, wordt dat anders. Het nieuws volgt zich nu ineens snel op vandaag, ik probeer alles op een rijtje te krijgen.

Een aantal feiten geef ik u ook al in BeursVandaag, maar ik herhaal ze voor ook een coherent verhaal hier. Volgens FT doet de ECB een bankenbelrondje wat hun exposure is. Met name BBVA, UniCredit en BNP Paribas worden genoemd, ABN Amro, ING en KBC niet

Inmiddels loopt dit er weer voor de helft uit, maar de marktreactie mocht er zijn. De euro daalde ook eventjes in drie tikken een halve cent ten opzichte van de dollar.

Over de dollar gesproken, de Turkse financiële - en als het zo doorgaat snel ook een economische - crisis is iets meer dan een valutadingetje:

Intussen in Ankara:

En wellicht volgt vandaag meer nieuws uit de hoofdstad.

Intussen branden wij een kaarsje voor Turkse ondernemers met kosten en schulden in euro's of dollars en omzet in lira's, kan wie dat wil nog een goedkope vakantie boeken en zijn Turkse Nederlanders met hun euro's de koning te rijk in Turkije.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Flow Traders

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ABN AMRO

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
61 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Sjonnie2
1
En zijn Turkse Nederlanders met hun euro's de koning te rijk in Turkije.
Het zijn diezelfde Turkse Nederlanders en Turkse Duitsers die Erdogan in het zadel hebben gehouden tijdens de laatste verkiezing !

Jeroen_The_Man
0
Turkije zit in de EM he Ajee. Dus misschien beleggen (indirect) toch nog veel mensen in Turkije ;)
wiegveld
0
ABN Amro strategist Tom Kinmonth estimated global bank exposures to Turkey at roughly $225 billion but said “BBVA sits on the frontline of impact”.

SPONSORED

“(BBVA) has generated some strong returns from Turkey over the years, and has increased its exposure with an ever increasing stake in the Turkish Garanti Bank,” Kinmonth said, noting that 31 percent of 2017 pre-tax profits had come from operations in Turkey.

“Whichever measure is used, the BBVA exposure to Turkey is hefty,” he added.

In February 2017, BBVA upped its stake in Turkey’s Garanti Bank to just under 50 percent.

According to figures from BBVA’s first quarter financial report, Turkey is its fourth-biggest market in terms of net profit after Mexico, Spain and South America - slightly ahead even of the United States. BBVA booked a net profit of 201 million euros ($235.4 million) in Turkey in the first three months of the year compared with 195 million euros in the United States.

Kinmonth said BBVA was followed by Unicredit in terms of vulnerability to Turkey, while Dutch financial services company ING, Europe’s biggest bank HSBC and France’s BNP were also exposed.

eerder Reutersbericht van 16 uli 2018. ABM noemt ING bij naam!
www.reuters.com/article/turkey-banks-...
handyman6
0
Sankties tegen China,Europa,Iran,maar vooral tegen Rusland en Turkije doen de handel pijn.
Vandaag,na de kw cijfers dan de afdaling ingezet? Augustus : korrektiemaand.
Fijn weekendH6
snuf13
0
Laat het knaller, laat het zakken, laat de hele boel in elkaar kakken!!

Hoe harder het geluid, hoe zwaarder de klap!!

En nu de mooie grafiekjes, waar alles instaat ????????
Nuchtertransparant
0
Turkije: afrondingsverschil. Storm in een glas water om even een neerwaartse beweging te forceren en op de dip te kopen danwel de shorters te helpen. Komt allemaal weer goed. Turkije...... Snap al jaren niet waarom die mensen zoveel aandacht krijgen (of is het vragen...).
Dutch Trader
0
Die Erdogan snapt er niets van. Wat heeft Allah er weer mee te maken? Paleizen bouwen van miljoenen, oorlog voeren voor miljoenen, etc.....en nog steeds zijn er miljoenen Turken die hem idioliseren omdat hij jaren geleden een appel en een ei heeft uitgedeeld.
ffff
0
Arend Jan,

Je vraagt : Wie belegt er in Turkije? Nou dat doe ik al heel wat jaren indirect via Deceuninck genoteerd op de beurs van Brussel. Ooit een parel van een aandeel, massaal ingekocht door beleggersholding, die daar, net als ik hun broek aan gescheurd hebben.


Sinds twee jaar een nieuwe kapitaalkrachtige CEO, die vol zijn kennis, energie en eigen geld in het bedrijf stak…… JIJ, Arend Jan vroeg twee weken geleden nog in je rubriek: Wie volgt insider-aankopen? Deze nieuwe CEO gelooft zo erg in Turkije en zijn producten dat hij voortdurend aandelenpakketten bijkocht.

En toen kwam de dreun van de Lira en zit hij, en ook ik met Deceuninck dus zo scheef als wat. Terwijl het product zelf fantastisch is, maar in Lira's brengt dat niks op.


Ik ben je erkentelijk voor uitdiepen van betrokkenheid van ING in Turkije. Dat verklaart zeker , zoals je zelf zegt de koersval van ING. Maar... vandaag lezen we ook een interview met de CEO van KBC, die werkelijk zwaar te leiden had onder de economische crisis in Ierland en daar in pakweg 5 jaar toch grotendeels vanaf is...

Dus zowel een waarschuwend verhaal ( ING) als een voorbeeld dat het ook ten goede kan keren. ( KBC in Ierland dus)


Aankooporder voor ING geplaatst…..


Tenslotte , Arend Jan, plaats maar nooit meer een quiz-vraag over politiek en belastingen in je artikel…..


Dat verzoek van jou roept een antwoord mijnerzijds op, maar zowel jij als ik zijn vergeten dat de Koffiekamer van IEX al vele jaren vergald wordt door vetes over politieke zaken en… zoals we gisteren konden constateren: Die vetes verplaatsen zich naar jouw draad.

Dus toch maar mijden als de pest, die politieke onderwerpen ( Is goed voor 80 procent van de KK) en HIER over beleggen en aandelen hebben, over het vermogensverlies van de CEO van Deceuninck in Turkije, terwijl ze daar goed bezig zijn, maar de lira maar duikt en over ING waar je waardevolle informatie over gaf, met die overname van die Turkse bank.


Mijn Turkse relaties zijn stuk voor stuk hard werkende ondernemers… Die komen wel weer op hun pootjes terecht.


Peter
rene l
1
quote:

ffff schreef op 10 aug 2018 om 12:55:Mijn Turkse relaties zijn stuk voor stuk hard werkende ondernemers… Die komen wel weer op hun pootjes terecht.De slimme Turken hebben dit allemaal al jaren terug aan zien komen.

Ik kijk gewoon eens rond in mijn omgeving.

Een grote Turkse supermarkt, gewoon gefinancieerd met cash geld uit Turkije.
Tijdens het hoogtepunt van de crisis hebben jonge Turken de onverkoopbare nieuwbouwwoningen nagenoeg contant opgekocht.
De makelaars zeggen het zelf, ze stonden te kijken maar hebben er maar geen vragen over gesteld.
Sahin uit Deventer, er is al genoeg over verteld.
De Turken hebben Ballast Nedam opgekocht, ooit Nederlandsch Hollansch Glorie.
En weet ik wat meer.

Ik maak een vergelijk met de Grieken.
Het slimme geld is ongezien het land uitgevaren en de havenmeester kneep een oogje dicht.
Nooit geen belasting betaald, niet investeren in het eigen land met als doel om de eigen burgers een baan te bieden, economische groei te realiseren, en hierdoor welvaart te creeren.

Dit soort fratsen zijn dodelijk voor de economie, laten we maar blij zijn dat ze niet opgenomen zijn in het Eurofielenbolwerk.

De Yanks zullen er wel blij mee zijn, totale ontwrichting straks in onze regionen.
Alles met voorbedachte rade.
Zie ik nu spoken, nee, volgens mij niet.
theo1
0
quote:

ffff schreef op 10 aug 2018 om 12:55:


[...]

Mijn Turkse relaties zijn stuk voor stuk hard werkende ondernemers… Die komen wel weer op hun pootjes terecht.


PeterBehalve als ze veel schulden of kosten (import) in euro of dollar hebben. Daar valt niet tegenop te werken, die trekken je zonder pardon de diepte in.

En de val van de lira heeft natuurlijk alles met politiek te maken. Je kan het niet over de koersontwikkeling van de lira hebben zonder het over politiek te hebben.
ffff
0
Theo,

IJsland, Ierland met glans , zelfs Portugal, Spanje en Griekenland werken/ werkten zich langzaam maar zeker uit de ellende.
Weert=No.1
0
De ECB, bij monde van Draghi "Volgt de ontwikkelingen"en Dhr. Erdogan roept
op tot "Kalmte".De ECB is een rondje aan het "Rondbellen"om de banken te vragen naar hun Ëxposure"aan het Grote Turkse Rijk.Staat toch in hun boeken'die Ëxposure"en wisten ze voor deze Lira-crisis toch allang.Maar allah, ze moeten wat doen.Infantieler moet het niet worden. Koop maar puts in ING.
simidoc
0
Zij hebben de dollar,wij hebben Allah! Als je zulke dingen uitkraamt snap je nul de ballen van economie.
pro-zen
1
quote:

simidoc schreef op 10 aug 2018 om 14:42:


Zij hebben de dollar,wij hebben Allah! Als je zulke dingen uitkraamt snap je nul de ballen van economie.


Tja.. lekker realistisch, terwijl je je eens zo voortvarende land naar de afgrond leidt. Die man moet heel snel uit het zadel worden geholpen met zijn middeleeuwse opvattingen, is geen waardevolle aanwinst voor de mensheid.

Grtzz

mjmj
0
Tweet van Trump:

I have just authorized a doubling of Tariffs on Steel and Aluminum with respect to Turkey as their currency, the Turkish Lira, slides rapidly downward against our very strong Dollar! Aluminum will now be 20% and Steel 50%. Our relations with Turkey are not good at this time!www.nu.nl/economie/5408216/trump-twee...
Weert=No.1
0
Valt reuze mee, die inflatie. Mijn Duitse grootmoeder uit Aken kocht in de 30-er jaren 1 paar damesschoenen voor 21.000.000.000.DM.Met dank aan de Fransen.
Mijn Vriend
0
De afgelopen dgn doet de VS sancties tegen Iran, Rusland en Turkije en daar hangen ze dan een label aan. Idd (geo-)politiek, maar daar draait het om. En Juncker maar denken dat een pact met de duivel de EU buiten schot zou houden. Berlijn had beter een pact tegen Trump kunnen organiseren.
s1138421
0
Mn broek zegt sluiten op EUR 12,30 of EUR 11,90..... denk/hoop dat het wat bijtrekt! Hoe meer ik me overigens in ING ben gaan verdienen hoe liever Ik eruit wil (maar niet kosten wat kost) tijdens dit soort paniekdagen verkopen is niet verstandig
61 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 20 jan Vooruitblik: Er is één jarig 7
  2. 18 jan Liveblog: Groeizorgen EU 3
  3. 18 jan BeursVandaag: Hoop en vrees 2
Gesponsorde links