Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Tesla goes private?!

Liveblog: Tesla goes private?!

Update 20:20 uur: Tesla?!

Wat nu weer?! Elon heeft weer een nieuwtje. Of is het een gerucht uit eigen keuken? Midden onder beursuren nog wel - dit kan je niet maken Elon - en waar wil hij $60 miljard ofzo vandaan halen? Hoe dan ook, de handel ligt stil.

De Saudi's? Die moeten eerst Aramco nog naar de beurs brengen. Enfin, excuses, ik zat te eten, maar Bloomberg heeft het verhaal.

Eigenlijk geeft Elon met zijn tweets al aan dat hij inderdaad de beurs niet begrijpt en er derhalve niet zoveel te zoeken heeft?

Hoe meer ik hierover nadenk... Dit kán grote gevolgen hebben. Wie van u zit short en zat ook op het terras?

 


Update 16:55 uur: Ahold, BAM, Corbion en Beter Bed

Zijn er nog fondsen die gek doen vandaag? Zeker. Altijd. Berenberg verlaagt Ahold Delhaize vandaag (sell en €18,20), maar dit is wel een heel grote daling. Flink omzetje net ook even. Morgen cijfers. 

Of is het dit?

BAM! Die ene omzetpiek lijkt de trigger voor een bull bonanza. 


Corbion heeft morgen Q2's, maar daar zit niemand op te wachten?


Tot slot, hittegolf voorbij: we kunnen weer in Beter Bed?

 


Update 16:25: Buyback mythes

Oh oh oh:

Ach ach ach:

Volgens mij ligt dit alles echter iets genuanceerder. Komt echt heel mooi uit, toevallig publiceerde Ed Yardeni een lijvig rapport met heel veel grafieken en lekker weinig tekst dat het hele verhaal vertelt van de aandeleninkoop. 

Om te beginnen, ook voor de centrale banken tussen de schuifdeuren verschenen kochten beursbedrijven zich al suf aan zichzelf. Doe wat u niet laten kan, maar om hier nou de centrale banken de schuld van te geven...?

Helaas heeft Ed hier nog niet de juiste data - $1000 miljard op jaarbasis dus - maar dat maakt niet zoveel uit. Het is heel veel geld - het is de waarde van Apple, het grootste S&P 500 fonds - maar die S&P 50 is $25,35 miljard waard. Het gaat dus om 4%.

De S&P 500 total return index staat dit jaar op +8,2%.


Bedrijven kopen weliswaar veel eigen aandelen in, maar ze geven ook nieuwe uit. Al dan niet als beloning en voor opties van personeel en ook in de VS zal er nu en dan wel eens een emissietje zijn. Hier het saldo, het is druk aan beide loketten.


Nog wat anekdotisch bewijs: hier de grootste stijgers uit de S&P 500 dit jaar. Netflix en Amazon, bij mijn weten hebben die nog nooit ook maar één eigen aandeel ingekocht.


Tot slot nog deze van een tijdje terug. Let wel, hij heeft het over winsten en niet koersen, maar het laat in ieder geval zien dat het échte effect van die inkopen klein is.    

Winsten en niet buybacks, dat is uiteindelijk wat de markten drijft. Wat mij betreft laat juist de S&P 500 dat goed zien.

 

Naschfrift: de kritiek, oordeel zelf:


Update 14:15 uur: Volatiliteit en Chinese volatiliteit

Volgens de brokers houden Nederlanders van handelen. In vergelijking met andere landen mogen wij graag een gokje wagen met opties en turbo's en hebben hebben wij meer risicobereidheid dan andere nationaliteiten. En toen was er China..  

Toe maar, signaling the speculative zeal of the trading in China, schrijft Bloomberg. Vooroordeel? Voor zo ver ik weet, klopt dat. U kunt het ook gewoon aan de indices aflezen. Hier is de Shanghai Composite, gewoon in de eigen yuans.

Eigenlijk beweegt de index als een commodity. Per saldo stijgt de prijs langzaam door de jaren heen en korte, heftige boom & busts wisselen loeisaaie, soms lange periodes af. Zo werkt dat op een particulierenbeurs, want dat is de Shanghai Composite.


Waar volwassen markten voor ongeveer tweederde uit institutioneel geld bestaan, is dat in China precies andersom. Dat u even weet waarom het land haar best doet bij indicesboer MSCI, die vooralsnog streng njet zegt tegen Beijing en Shanghai.

U ziet het ook in Nederland en eigenlijk overal in ontwikkelde markten: de beurzen zijn pas in het nieuws en staan pas in de belangstelling als het hard omlaag gaat, of als er nieuwe toppen verschijnen. Dan gaan we ineens beleggen met z'n allen.

Lees: blind gokken op koerswinst, zonder dat we enig benul hebben waar we ons geld precies in steken, want dat is wat de gemiddelde Nederlander onder beleggen verstaat. Ik dwaal af, maar in China werkt het net zo. Zie de Shanghai Composite.

Op een volwassen markt gaat het veel rustiger toe (hoewel ook hier dalingen tot -89% mogelijk zijn). Er is een gelijkmatige instroom van instituties, die gewoon maandelijks de inleg van hun klanten en alle (pensioen)premies et cetera moeten beleggen. 

Hier de S&P 500.

Hoe groter en rijker China wordt, hoe meer Chinezen gaan beleggen. Daar hoeft u geen hogere raketkunde voor te hebben gestudeerd. En daarmee kunnen de markten wel eens structureel volatieler worden. Komt ons handelslustige Nederlanders wel goed uit.

Als u nu al dit fenomeen op lange termijn wil hedgen, koopt u Flow Traders maar. VIX futures en al helemaal die loeigevaarlijke en peperdure hefboom VIX producten zou ik maar van afblijven. Wellicht zijn die meer geschikt voor Chinezen.

 


Update 10:00 uur: Galapagos en Philips

De champagneflessen staan natuurlijk te rammelen van ongeduld in de koeler bij Galapagos. De koers nadert weer de all time high van €98,82 van 29 januari. Komt die €100 op het bord? De triggers vandaag lijken de Zwitserse koersdoelverhogingen van €85 naar €92 van Credit Suisse en van €88 naar €91 van UBS.


De stiekemste stijger in de AEX is Philips. Dat kijkt tegen koersen aan die we bijna twinig jaar niet meer hebben gezien. Vooralsnog is de omschakeling van alles wat een stekker heeft naar medisch een goede. Voor de meeschrijvers: de all time high is €58,30 van 5 september 2000, toen AEX all een time high van 703,18 punten neer zette.

 


Update 09:25 uur: Deutsche Post always rings twice

Chef de mission Herna van PostNL kan alvast één naam doorstrepen op haar gele papiertje?

Dat Deutsche Post even wat anders aan haar hoofd heeft, moge duidelijk zijn getuige de Donnerwetter en Achtung Q2's van vandaag. Het aandeel plust bescheiden. 

Het is blijkbaar wat een postbedrijf runnen. Let wel, het gaat hier ook nog over een Duits postbedijf, hé? Stelt u zich toch eens voor dat...

 


Update 09:20 uur: Advies

Goedemorgen:

 • Ahold Delhaize: sell en €18,20 - Berenberg
 • Galapagos: naar €92 van €85 (neutral) - Credit Suisse
 • Galapagos: naar €91 van €88 - UBS
 • Philips: naar €44 van €39 - HSBC
 • ASMI: naar €54,50 van €60 - Kepler Cheuvreux
 • Flow Traders: naar €27 van €34 - UBS
 • Fagron: naar €18 van €17 - Kepler Cheuvreux

Meest opvallend op opening: Takeaway startte met +5,3% op nieuwe all time high €65,90, maar dat is er al weer uit. Gek. Er is geen nieuws.Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 12 apr Waarom ABP wel in goud en bonds, maar niet in bitcoin zit
 2. 12 apr BeursVandaag: Woord is aan de cijfers 1
 3. 12 apr BeursVandaag: Woord is aan de cijfers 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ffff 7 augustus 2018 12:48
  Brievenbus,

  Ik heb zojuist een lange posting aan jou gericht in ander artikel van AJ Kamp.

  Overigens: Koopadviezen voor PostNL..... Laat ik nu net vanmorgen wel drie uitgebreide analyses gelezen hebben hoe beroerd de vooruitzichten voor de Postbedrijven in NEDERLAND, in België en in Duitsland zijn……

  Ik krijg steeds meer het gevoel dat jij op je wenken bediend wenst te worden.

  Peter
 2. DRIVERS80 7 augustus 2018 15:21
  Hi Peter, lang lange geleden! Alles goed?
  Vandaag een forse positie in PostNl genomen na een pluk galapagos te hebben verkocht. Er kan niet anders dan een consolidatiegolf aankomen in het postlandschap. Met het huidige dividend (nog wel even houdbaar) is alles rond de 3 een prima koop. Hopelijk komt er snel nieuws rondom Sand.

  Als het bloed door de straten loopt....

  Gr
  DRIVERS
 3. forum rang 7 ffff 7 augustus 2018 17:17
  Hoi Drivers!

  Dat is inderdaad lang geleden. Dus pakweg 15 jaar ouder, veel grijzer maar nog altijd verslaafd aan de beurs en zijn aandelen.

  Lat ik nu net vanmorgen ook heel wat over de Nederlandse , Belgische en Duitse post gelezen hebben…. Wat die consolidatie betreft, dat LEEK mij ook een verstandig alternatief, ware het niet dat we die hele affaire in nederland gehad hebben waarbij ze in Nederland de Belgen de deur gewezen hebben en zichzelf met een groot verlies opgezadeld. En laat ik nu op Duitse sites leven dat de CFO van Deutsche Post gezegd heeft vanwege pure concurrentie bepalingen in Europa , het volgens hem, een onmogelijke zaak is om met de Hollanders of Belgen te fuseren….

  Dus jouw idee spraak en spreekt mij ook aan, maar er zijn dus heel wat problemen te overwinnen. En ondertussen staan ze alle drie ronduit laag genoteerd en hebben ze alle drie dikke, zware problemen.
  Zelf heb ik Post Nl in portefeuille en zojuist vier lullige centjes dividend gebeurd. Koop je een leuke fles wijn onder andere voor jou voor, maar voor de rest houdt het niet over. Ik behoud ze wel in portefeuille.
  Veel succes en groet uit Luxemburg waar ik tegenwoordig woon.

  Peter
 4. forum rang 5 down 8 augustus 2018 09:16
  Postnl is de weg kwijt en weten niet meer waarvoor ze eigenlijk dienen Het zijn eigenbelangen die postnl kapot maken door de hoger geplaatsten die in dienst zijn van/voor aandeelhouders belangen.....
  De briefpost waar ze telkens over zeuren heeft daar niets mee te doen want de reclame die ze verspreiden doordat diverse andere particuliere post bedrijven het loodje hebben gelegd...of al met hun samenwerken? Maar postnl hamert maar telkens dat de BRIEFPOST terug loopt! Ja ik zeg het goed ,,,,,, BRIEFPOST,,,,,, dat is een ander begrip dan totale post bezorging!!!!
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Deutsche Post 48,485 12 apr
  +1,320
  +2,80%
 2. Galapagos 64,710 12 apr
  -0,840
  -1,28%
 3. JUST EAT TAKEAWAY 84,840 12 apr
  +1,390
  +1,67%
 4. Philips Koninklijke 50,440 12 apr
  -0,390
  -0,77%
 5. PostNL Koninklijke 4,263 12 apr
  +0,018
  +0,42%
 6. Tesla 701,980 12 apr
  +24,960
  +3,69%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare