Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Beleggen zonder kosten?

Tracker Tips: Beleggen zonder kosten?

Het in Boston gevestigde Fidelity Investments brengt vandaag twee nieuwe indexfondsen op de markt, gericht op individuele beleggers, waarbij geen managementfee in rekening wordt gebracht. Is het tijdperk van gratis fondsbeleggen aangebroken of schuilt er toch een addertje onder het gras?

Fidelity ZERO Index Funds

De twee kersverse fondsen geven blootstelling aan enerzijds de Amerikaanse aandelenbeurs en anderzijds een internationale benchmark. Het lijkt het antwoord van Fidelity op de miljarden dollars verlies aan activa door rivalen als Vanguard en Blackrock.

Het oogt als een lokkertje, want de vermogensbeheerder kan de fondsen bijvoorbeeld gebruiken om beleggers aan te trekken voor wél winstgevende zaken zoals financieel advies of relatief duurdere actieve indexproducten.

Verdienmodel

Maar wat is dán het verdienmodel? Zeer waarschijnlijk worden de onderliggende stukken uitgeleend.

Het uitlenen van effecten werkt op de volgende manier. Uw fonds gaat ermee akkoord om een specifieke voorraad aan een derde partij uit te lenen, in ruil voor onderpand. De fondsaanbieder ontvangt hiervoor een vergoeding en kan ook een rendement behalen op het onderpand dat hij aanhoudt, terwijl de aandelen worden uitgeleend.

Er zijn twee belangrijke risico's:

  • Het risico dat de derde partij de aandelen niet retourneert en
  • dat het onderpand tegenover de lening in waarde daalt. 

En, als u zich afvraagt wat de motivatie is van de derde partij in de transactie: ze zijn waarschijnlijk een kortstondige verkoper, in de hoop dat de aandelen in waarde zullen dalen. In dat geval zijn de aandelen die ze retourneren om de transactie af te sluiten minder waard dan in de tijd dat ze het leenden.

Nieuwe trend?

De vraag is of deze trend zal doorzetten in Europa. De Amerikaanse markt heeft veel meer schaalgrootte dan de Europese en hier geldt ook andere regelgeving. In mijn optiek zal gratis fondsbeleggen in Europa dan nog wel even op zich laten wachten.

Jammer genoeg gaan dergelijke kosteloze voordeeltjes vaak hand in hand met meer risico voor u als belegger. Het is dus de vraag of een prijzenoorlog niet ten koste gaat van de kwaliteit van beleggen. De tijd zal het leren.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
pulp fiction
0
Door de nieuwe regeltjes kunnen we volgens mij als particuliere belegger deze etf's niet kopen.
HelVan you name it
0
Ach men is in optimisme doorgeslagen!
Als je nu een Amerikaans/ Europees index tracker/ETF op de markt zet heb je je laten leiden door optimisme...

De tracker/ETF is goud waard als deze er in de short uitvoering zal zijn, en die is niet leverbaar waarschijnlijk, aan die richting denk je niet als je een bullish gericht ETF op de markt zet..
Laat toch gewoon zitten, ETF's, ze zullen niet meer renderen, die tijd is voorbij.. Maar zal de auteur dat ook weten?..

ronaldus
0
Er zijn altijd assertjes onder het gras, zoals bij de Binckbank en degiro.
Binckbank gaf aan dat de turbo's gratis zijn zonder aan/verkoopkosten, kan nog altijd zo zijn maar nu vragen zij een fee over de rekening.
Bij degiro zizijn er kerntubo's waarbij geen aankoop/verkoopkosten aan verbonden zijn, maar heb opgemerkt dat als er veel omzet is en een serie dat zij dan de serie verwisselen, dan moet je alsnog verkoopkosten betalen als je deze aangeschaft hebt zonder aankoopkosten.
Dit noem ik een vorm van volksverlakkerij.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: trackers

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en ...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 12 feb Tracker Tips: Beleggen in de cloud 2
  2. 07 feb Tracker Tips: ETF’s hebben de to...
  3. 04 feb Tracker Tips: 3 ETF-weetjes die ... 11
Gesponsorde links