Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: AMG, Altice en Intertrust

Liveblog: AMG, Altice en Intertrust

Update 17:00 uur: Zeg es AAII

Daarom neem ik zelf de markt zoals die komt. In goede en slechte tijden. Niets is zo duur als het hebben van een mening over op een visie op de markt. Om over koersen voorspellen maar helemaal te zwijgen. Ergo, dan had ik ook geen pepernoot verdiend.

Hier het bewijs.

 


Update 16:00 uur: Apple 1 biljoen, of?

Ai, ik moet dit stukje meteen weer intrekken, zie ik. CNBC data klopt dus niet...

Dank Jack. Er is dus eventjes voor een leuk bedrag aan eigen aandelen ingekocht. 

Om het nog overzichtelijker te maken...

Dit was mijn oorspronkelijke stukje. Ik weiger mijn blunders (wie maakt ze niet op de beurs?) onder het tapijt te vegen en laat alles staan. Excuses Tim, Apple en u:

Gelukkig hebben we het dividend en de buybacks nog wel. En iedereen kan meedoen:

 


Update 15:20 uur: AMG, zoek de cashflow

Het lijkt Amazon wel. Wat een groeicijfers bij AMG, gewoon copypaste uit het persbericht. Het laagste cijfer is +26%.

  • Revenue increased by 26% to $329.3 million in the second quarter 2018 from $262.0 million in the second quarter 2017
  • Gross profit was $79.2 million in the second quarter 2018, an increase of $24.8 million, or 46%, over the same period in 2017
  • EBITDA(2) was $50.7 million in the second quarter 2018, a 59% increase over the same period in 2017
  • Profit before income tax increased by 77% to $36.7 million in the second quarter 2018 from $20.8 million in the second quarter 2017
  • EPS, on a fully diluted basis, increased by 29% to $0.54 in the second quarter 2018 from $0.42 in the second quarter 2017
  • Annualized return on capital employed increased to 30.6% in the second quarter 2018, as compared to 23.9% in the second quarter 2017

En de outlook luidt:

Encouraged by the financial performance in the first 6 months of 2018, AMG expects full year 2018 EBITDA to improve by between 40%-50% compared to the prior year.

Hup erin, dacht u voorbeurs op deze galacijfers. Ho, er weer uit, dacht u echter na tien minuten handel. Waarom? Een poging tot duiding. Er zijn namelijk nog twee grote getallen in de AMG rapportage, die u niet in dit rijtje vindt. U moet ze zoeken. Paul van de beleggersdesk heeft ze gevonden. Dit is één:

De kleinere divisie Engineering waar bewerkingsovens worden gemaakt kon niet overtuigen, een kleine tegenvaller. Het bedrijfsresultaat liep daar zelfs terug met ruim 30% naar $5,5 miljoen door hogere kosten.

En dit is twee en hoe. Is dit ook de reden dat AMG fors onderuit gaat? 

Enige echte tegenvaller is de operationele cashflow die ruim $1 miljoen negatief uitvalt. Een gigantische toename van het werkkapitaal is hiervan de voornaamste reden. AMG expandeert fors dus een toename van het werkkapitaal is niet gek, maar dit is buitenproportioneel.

Cashflow is tenslotte het heilige der heilige op de beurs. Paul kan niet meteen aan de cijfers aflezen hoe het werkkapitaal is opgebouwd. Vraag is dus of bij AMG de boel uit de klauwen loopt, of dat dit doelbewust beleid is om de extreme en snelle groei van het bedrijf in goed banen te leiden. 

Gelet op het trackrecord van CEO Heinz Schimmelbusch weet hij precies wat hij doet, ofwel dit komt wel goed. Het is wel een aandachtspuntje bij de volgende rapportages. Sluit ik af met mijn gebruikelijke grafiek van beursfondsen.

  • Oranje: koers
  • Blauw: 12 maands verwachte winst per aandeel
  • Groen: 12 maands verwachte omzet
  • Paars: 12 maands verwacht dividend per aandeel
  • Rood: 12 maands verwachte koerswinstverhouding

U ziet hoe ongelooflijk cyclisch AMG is. Dit is vandaag niet nieuw. Bovendien liggen alle grondstoffen- en staaljongens vandaag beroerd - bij ons ziet u ArcelorMittal en Aperam dalen - en daarom neig ik te denken dat die cashflow de boosdoener is bij AMG.

 


Update 12:30 uur: In Inter we Trust?

Bij mijn weten zijn er geen andere Nederlandse beursbedrijven voor wie de markten in dit land en op dit eiland van cruciaal belang zijn:

Ik heb me er in ieder geval in vergist bij de beursgang. Fiscaal en financieel advies voor de rijken - want daar kom het wel een beetje op neer - is van alle tijden, alle landen en is daarmee defensief en lucratief tegelijk. Niets staat Intertrust in de weg om een hoogrenderend aandeel met relatief weinig risico te worden.

Dat is er helaas nog niet van gekomen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zou dit plaatje heten als het een schilderij en geen grafiek was. Herbelegd en helaas zit de stijging van vandaag er nog niet bij.


Diverse affaires - bijvoorbeeld de beruchte Panama Papers - en slechte prestaties van het bedrijf zelf zetten de koers lager. Intussen is er een nieuwe board en kan de onderneming weer vooruitkijken. In ieder geval zijn de beter dan verwachte Q2's vandaag een eerste stap en dat waardeert de beurs.

Of er ooit een schone lei komt is vers twee en ik ben mezelf gaan realiseren dat ook de business van Intertrust de nodige risico's kent. Wat Martin van onze beleggersdesk zegt:

Tegelijk geldt dat het risicoprofiel van Intertrust niet bijster gunstig is. Los van het matige trackrecord geldt dat het bedrijf in nog enkele rechtszaken is verwikkeld en dat de politiek met argusogen naar de sector kijkt. En dat maant blijvend tot enige terughoudendheid.

Vooral de internationale politiek is inderdaad een permanent en volledig onvoorspelbaar risico. Martin schrijft verder over het fonds:

Het aandeel is relatief goedkoop met een koerswinstverhouding van ruim tien en het dividendrendement van een kleine 5% is zeker attractief.

Dat ziet er uit als een waardering voor banken. Misschien is dat ook wel een mooi prijsje voor deze financial. Net als banken (eigen tent zelf en leners) kent ook Intertrust een dubbel risico: de eigen onderneming zelf en wetgeving. We gaan zien of het bedrijf voor een permanent hogere waardering kan zorgen. 

 


Update 11:45 uur: Hoeveel hebt u?

Leuk onderzoekje van het CBS. Jammer alleen dat het bureau gepensioneerden niet heeft meegenomen.

Hoe zou het eigenlijk onder actieve, of hier de IEX populatie zijn? Niets daarover bij het CBS, maar misschien wel bij Maarten van gisteren :-)

Het onderzoekje spreekt verder voor zich. Hoogste tijd voor degelijk financieel onderwijs op de middelbare school, dunkt me, gelet op die gaten. Die kans lijkt me klein. Mijn oog valt namelijk nog even op dit tabelletje. De opion leaders in Nederland beleggen niet. Domme boeren wel. Waarvan akte, grachtengordel :-) 

 


Update 11:00 uur: Wees wijs met Altice

Is dit wellicht de reden dat het aandeel zo slecht scoort vandaag op Q2's? Die zijn zo beroerd nog niet. Bij een special occasion als Altice, want dat is het toch nog wel, wordt vooral gehandeld en minder belegd. Veel trades zijn technisch van aard en wie wordt er nou bullish van deze grafiek?

Intussen staat er al -12% op het bord... 

Nico is wel gecharmeerd van de cijfers, ik citeer:

Over verdergaande consolidatie in de Franse markt rept Altice met geen woord. De focus ligt nu op schuldafbouw, het opzetten van de aparte bedrijven voor de zendmasten en het terugwinnen van klanten in de belangrijkste markten Frankrijk en Portugal.

Volgens Nico is Altice daarmee aardig op weg. Bovendien zou de beruchte schuld beter behapbaar zijn.

Het toont wel aan dat het vertrouwen in de strategie van Patrick Drahi nog lang niet terug is, zegt Nico over de daling. Ja, daar heeft de board het zelf ook een beetje naar gemaakt, vooral met die insder verkopen voor een beroerd cijferrondje vorig jaar. En vertrouwen verspelen is duur op de beurs.

Als u denkt dat Altice gezond wordt, de wereld verovert en telecoms de toekomst hebben, kan u het aandeel nu oppikken voor wat achteraf misschien een zacht prijsje is. Ik heb alleen de indruk dat u nu meer naar die grafiek kijkt en bang bent voor een korte termijn kat in de zak. 

 


Update 10:15 uur: ING, bedankt

Saai. Degelijk. Niks bijzonders ook. U kunt gewoon doorlopen. Nee, de Q2's van ING maken weinig los. De reacties van de analisten en zelfs die op social media druppelen maar mondjesmaat binnen. Eingenlijk wel grappig. Want bijna exact tien jaar na moet misschien wel de vlag uit voor ING.

U kunt namelijk alles groen afvinken bij de bank waar de héle wereld eind 2008 bang voor was en om maatregelen schreeuwde. Dat was na de ondergang van Lehman Brothers en ten tijde van de kredietcrisis en beurskrach, Ik strooi maar wat. Ik spits het toe op ING:

  • Om te beginnen, de bank leeft nog en heeft zelfs een mooie dochter gebaard: NN
  • De overheid heeft dikke knaken verdiend aan de redding van ING, iets van 25% ofzo. Wie dat wil mag het zelfs een woekerwinst noemen
  • De bank is streng gereguleerd: zonder dertig disclaimers, veertien advocaten,, negentien communicatiefiguren en schriftelijke toestemming in drievoud van DNB mag nog geen bankier een bakkie koffie halen. Lach er om, maar dit is serieus niet eens zó overdreven
  • Opdat wij niet vergeten hoe risicovol bankieren is, staat in kapitalen op de voorgevel geschreven
  • Dit jaar even niet, maar ING is sinds begin 2009, toen eerst Jan Hommen en daarna Ralph Hamers de bank leidden, een prachtig aandeel gebleken (net als dochter NN) dat mooie dividenden betaalt. Slechts hoon viel en Jan en Ralph ten deel, omdat ze boter bij de vis wilden
  • De bank is druk bezig het aloude bankenmodel met veel poppetjes en veel te dure kantoren om te zitten in een snelle fintech
  • Niks snel geld van cabriobankiers meer, De bank is weer saai en degelijk geworden, zie de cijfers van vaag
  • Al met al is ING in die tijd ook de grootste EU bank geworden

Perfect is het nooit, het zijn geen heiligen en wie weet hangt ING bij de volgende financiële crisis weer in de touwen. Want die crisis komt. Eens. In de afgelopen twee eeuwen was het eens per generatie ergens raak, waar ook ter wereld. De bank kent alleen veel minder risico en bankieren zonder bestaat nu eenmaal niet.

Laat dit dan het ING verhaal van vandaag zijn, omdat de Q2's geen verhaal hebben? Proficiat ING, tien jaar geleden had niemand durven dromen dat de bank er nu zo mooi voor zou staan. Daar doet zelfs die -15% dit jaar geen afbreuk aan. En nu aan het werk. Aandeelhouderswaarde scheppen, graag.


 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 augustus 2018 14:45
    Die financiële crisis is dichterbij dan je denkt…, en het is de vraag welke bank overeind blijft, en de op papier de meest veilige zal het niet zijn, daarvoor is het papier te zwak. Maargoed, de sterksten zullen overblijven, en wellicht is dat ING wel, anders is het er wel éen waar de meute heengegaan is..
  2. forum rang 6 rene66 2 augustus 2018 16:00
    De boosdoeners vandaag bij AMG waren de shorters, dat heeft dus helemaal niks met de cijfers te maken. Dit soort hedgefunds willen gewoon geld verdienen, die kijken niet naar resultaten van een bedrijf.

    Ook al was alles super perfect geweest dan hadden ze het aandeel even goed naar beneden getrokken. Zo werken dit soort partijen nu eenmaal.
  3. pieren 2 augustus 2018 17:36
    Ha AJK, ik heb geen premium pakket bij jullie, dus kan analyse van Nico niet lezen.
    Maar ik wil hem wel graag op het volgende wijzen: de operationele kasstromen die Altice rapporteert (dat is altijd zo geweest, maar zeker ook het laatste kwartaal) komen niet overeen met de mutatie van de nettoschuld.

    Dus: in excel de operationele kasstroom (Altice rapporteert 2 mrd per jaar), minus de rente en dat contant maken is niet de oplossing. (Dat doen de analisten die op 6 euro komen al).

    Reden: Altice heeft elk kwartaal 100-300 mln aan “eenmalige” lasten die buiten de ebitda blijven.

    Lees het echte rapport er maar op na (Altice publiceert altijd de echte cijfers zo’n 10 dagen na de presentati).
    In het echte rapport (wel met balans en v&w en te vinden via “financial documentation” op de website) staat wel een balans en een p/l en toelichting op deze.

    Even een tip voor Nico dus. Heb hem hoog zitten, en begrijp waar hij de mist in gaat.

    Altice is echter een “fraud” net zoals Imtech dat was.
  4. [verwijderd] 2 augustus 2018 18:33
    Geloof dat jullie allen uit het fundamentele kamp komen.., niets deugt, manipulatie is in het spel, hedgefondsen verstoren aandelenkoersen, het kan bijna niet anders! Maar zo werkt het gelukkig niet, is even te rationeel en dus té gemakkelijk gedacht.. Zijn jullie te jong, of is het zo bar slecht gesteld met de kennis?, beiden waarschijnlijk!...
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links