Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Experts blijven somber

Experts blijven somber

Hoewel de AEX in juli met ruim 4% opveerde, blijven beursexperts pessimistisch. Dat blijkt uit de maandelijkse expertenquête van Corné van Zeijl van Actiam.

Zowel voor augustus als voor de komende zes maanden is het aantal experts dat een stijging van de AEX verwacht in de ruime minderheid.

Pessimisme was ongerechtvaardigd

Afgelopen maand overheerste ook al somberheid; in extreme mate zelfs. Daar waren toen volgens Van Zeijl voldoende redenen voor, zoals de Brexitperikelen, de dreigende handelsoorlog, een stijgende rente door afbouw van het QE-programma, verdeeldheid in Duitsland tussen de CDU en CSU, de devaluatie van de Chinese yuan, politieke onrust in Italië en een terugval van de economische groei Europa.

Achteraf blijkt dat pessimisme niet gerechtvaardigd. De AEX ging afgelopen maand met maar liefst 4,1% omhoog, waarmee juli uitdraaide op een uitstekende beursmaand.

Van Zeijl geeft als verklaring achteraf dat een aantal van de hierboven opgesomde factoren naar de achtergrond verdwenen zijn. "De meeting van Trump en Juncker was een opmerkelijk succes hoewel er niets concreets is uitgekomen. Maar het heeft in ieder geval de kans op een directe handelsoorlog tussen Europa en de Verenigde Staten even afgewend", licht Van Zeijl toe. "Dat is weer eens wat anders dan tweets over handelsoorlogen die makkelijk te winnen zijn."

Expertverwachting korte termijn

Ondanks de goede juli maand - of misschien wel juist daardoor - blijven de experts die aan de peiling deelnamen ook voor augustus somber gestemd over het verloop van de AEX.

Voorspelling augustus  
optimistisch 26,7%
neutraal 20,0%
pessimistisch 53,3%
per saldo -26,7%


Zoals u ziet in de bovenstaande tabel verwacht ongeveer 27% van de experts een stijging. Dat is meer dan vorige maand, toen 19% een stijging verwachtte. Maar het beeld blijft erg somber. Volgens Van Zeijl denken de experts dat een van de eerder genoemde factoren in augustus weer de kop op zal steken.

Hierbij moet wel worden aangemerkt dat het aantal deelnemers ditmaal beperkt was, vanwege de vakantieperiode en een technische storing. Er namen slechts 16 experts deel. Vorige maand waren dat er nog 74.

Expertverwachting komende halfjaar

Ook voor de komende zes maanden blijven de experts negatief gestemd:

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 20,0%
neutraal 53,3%
pessimistisch 26,7%
per saldo -6,7%


Het beeld is hier wel wat verbeterd: 20% is optimistisch en 27% pessimistisch. Vorige maand was dat nog respectievelijk 11% en 45%.

Galapagos bleek gouden tip

De ondervraagde experts bleken opvallend goed te zitten met hun voorspellingen voor individuele fondsen.

Zo zetten zij Galapagos bij de toppers. Niet onterecht, want de koers spoot vorige maand met maar liefst 19% omhoog. Ook een andere favoriet, ING, liet ook een mooie herstel zien, na een flinke reeks met negatieve maanden.

Shell en Heineken, die ook deel uitmaakten van het kwartet, bleven wat achter, na de presentatie van teleurstellende kwartaalcijfers.

Altice blijkt terecht te zijn ingedeeld bij de floppers. Wat heet: de koers kelderde met 18%. De andere floppers (ASML, ArcelorMittal en Randstad) presteerden wel bovengemiddeld. "Maar per saldo zou een fictief long/short fonds toch 4,4% hebben verdiend. Een mooie score", concludeert Van Zeijl.

Toppers juli Stemmen Rendement Floppers juli Stemmen Rendement
Royal Dutch Shell +12 -1,4% Altice -12 -18,3%
ING +6 6,3% ASML -8 8,1%
Heineken +6 0,6 ArcelorMittal -7 9,6%
Galapagos +6 19,4% Randstad -6 7,6%
Gemiddeld   6,2% Gemiddeld   1,8%
AEX   4,1%      


ABN Amro toegevoegd aan lijstje toppers

Tot zover de terugblik. Voor de komende maand is de top lijst grotendeels hetzelfde gebleven. Alleen Heineken is ingeruild voor ABN Amro.

Bij de aandelen die volgens de experts waarschijnlijk gaan dalen, zijn wel de nodige verschuivingen te vinden. Altice en ASML prolongeren hun notering. Volgens Van Zeijl zal ASML naar verwachting ook last krijgen van het verslechterende tech sentiment. Nieuw in het lijstje floppers is Philips.

... maar concurrent ING is favoriet

De experts zijn al met al het meest optimistisch over ING en het minst over ASML en Altice.
 

Toppers augustus Stemmen Floppers augustus Stemmen
ING

+5

ASML -5
ABN Amro +2 Altice -3
Royal Dutch Shell +2 Philips -2
Galapagos +2    

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

sentiment

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.
Onderwerpen: sentiment

Column door: Redactie

De centrale redactie van IEX.nl bestaat uit: Pieter Kort (hoofdredacteur), Arend Jan Kamp, Fleur van Dalsem, Rob Stallinga, Barbara Zia, Lucia Rodenburg.

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

  1. 06 jan Experts verwachten weinig van 2020 1
  2. 06 jan Dertigers en tachtigers doen goe...
  3. 03 jan Beleggers met bravoure het nieuw... 4