Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bearmarket!

In de meest beweeglijke beursweek sinds maart 2003 is aan de richting van de trend niets veranderd: neerwaarts. Na het bullish key-reversal patroon van dinsdag was het wachten op een stabilisatie, of opleving van de koers.

Die is gekomen en zorgde vrijdag voor een opening boven de 445-450 weerstand. Dit is ontstaan door het koersvacuüm (gap) dat maandag is geslagen. Een koersdoorbraak boven een weerstand is doorgaans positief.

Tenminste, dan moet ook de belangrijkste prijs van de dag boven de weerstand worden geplaatst en dat is natuurlijk de slotkoers.

Met een slotkoers op 438,69 is het de AEX niet gelukt boven het weerstandsgebied te sluiten en resteert zelfs een koersverlies ten opzichte van donderdag. Beleggers lijken daarmee het positieve sentiment niet te kunnen vasthouden.

Fibonacci
Nu de opleving vanaf het dieptepunt 401 haar beste tijd heeft gehad, kijk ik voor deze week weer omlaag. De trend is nu eenmaal neerwaarts en dan is het wachten op een nieuwe impulsbeweging. Een nieuw bezoek aan het genoemde dieptepunt op 401 en later zelfs het koersdoel op 390 ligt in de lijn der verwachtingen.

In AEX weekgrafiek heb ik het koersdoel op 390 ingetekend. Waarom dit niveau?

  • Ten eerste door het 50% Fibonacci-correctieniveau te berekenen van het dieptepunt van de vorige bearmarkt in maart 2003 tot het hoogtepunt van de bullmarket in 2007. Fibonacci-niveaus werken vaak als een magneet op de koers. De belangrijkste zijn 38,2%, 50% en 61,8%. Deze niveaus treden ook vaak op als steun.

  • Een tweede manier om tot het koersdoel op 390 te komen is door de procentuele hoogte van het zijwaartse koerspatroon dat in 2007 is gevormd te projecteren op het uitbraakniveau. Met een hoogtepunt op 564 en een dieptepunt op 470 heeft het koerspatroon een procentuele omvang van 17%. Afgetrokken van 470 resteert 390.

    Hoezo sell-off?
    Nog even over de beweeglijkheid van de AEX. Vorige week is gemeten naar de Average True Range (ATR) de meest beweeglijke beursweek geweest sinds maart 2003. Kwalificeert die week zich dan niet net als maart 2003 als een sell-off en daarmee het einde van de bearmarket? Ik denkt het niet, omdat die van nu net is begonnen.

    In 2003 was deze al twee jaar aan de gang. Het was in maart 2003 de twaalfde keer in de bearmarkt van toen, dat de procentuele beweeglijkheid in één beursweek boven die van vorige week (11,9%) uitkwam. De bearmarket van nu heeft dan nog een tijdje te gaan. Daarbij komt dat het koersverlies van vorige week een miserabele 2,53% is.

    Dat komt in bull- en bearmarktets regelmatig voor en kwalificeert zich niet als een sell-off. Zo, dan kunt u de mediaverhalen van vorige week dat de paniekreactie op de beurs een aanwijzing is dat de bodem is gezet, ook weer in de prullenbank gooien.


    René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

  • René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

    De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

    Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: René van Mourik

    René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

    Meer over René van Mourik

    Recente artikelen van René van Mourik

    1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
    2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
    3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

    Gerelateerd

    Reacties

    19 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 28 januari 2008 11:19
      Ik vond 401,45 niet zo gek, weliswaar geen fibonacci nivo (of het zou het -100% nivo moeten zijn geweest van de laatste stijging vanaf 479,45), maar het komt wel aardig in de buurt van de eerste lagere top (559,43 op 11/10/07) omgeklapt via de eerste test van de laatste bodem (480,87 op 21/11/07) wat uitkomt op 402,31. Wie kniesoort hier over 0,86 puntjes?

      Overigens ik ben een fan van je verhalen, niet alleen vaak raak, maar ook educatief.
    2. [verwijderd] 28 januari 2008 17:40
      Tsja zoveel bijval, als dat maar geen contra-indicatie is. In de uurgrafiek zie ik vandaag een tweede hogere bodem, en een volgende top boven 553.69 zou zowel een korte stijgende trend bevestigen als een uitbraak uit de korte dalende trend betekenen. Dus dan kunnen we eerst fijn naar de 480 of misschien wel 500 punten (Bernanke doet het voor een halve pount minder) voordat we weer echt omlaag gaan.
    3. [verwijderd] 28 januari 2008 18:10
      Het klinkt allemaal heel geleerd. Maar in de praktijk heb je er niets aan. Heel onbetrouwbaar. Vooral als je wilt beleggen op de wat kortere termijn. Maar voor de wat langere termijn is het ook onbetrouwbaar. Het is net zo moeilijk als het weer voorspellen. Dat kan ook niet meer dan 5 dagen vooruit. Jammer dat zoveel mensen in die TA geloven en er naar handelen.
    4. [verwijderd] 28 januari 2008 21:26
      Tsja geleerd of niet, waar wil je je dan op baseren? Fingersptzengefühl? Buy and hold, hoezo, RD stond vorige week op een koers uit 1997! Value investment, ja als je 20 bent! De afgelopen twee weken bleken verdacht veel head and shoulder patronen in individuele aandelen precies op de uitgerekende koers uit te komen. Hoe meer mensen zich eraan houden hoe beter het werkt! ;-))
    5. [verwijderd] 28 januari 2008 23:39
      quote:

      mrsplm@fre schreef:

      Het klinkt allemaal heel geleerd. Maar in de praktijk heb je er niets aan. Dat kan ook niet meer dan 5 dagen vooruit. Jammer dat zoveel mensen in die TA geloven en er naar handelen.
      Onzin! Het kan heel simpel zijn hoor Niks geleerds aan :

      M'n schoon vader vroeg me wat te doen met z'n RDS enige tijd geleden:

      Een stukje uit onze briefwisseling:
      ------------------
      13e
      Hoi Jaap.

      De slaap wilde me nog niet bevatten dus ik heb effe en grafiekje gemaakt op maandbasis van Royal Dutch Shell met wat weerstanden en steun niveaus.
      Op zich lijkt 28,- geen slecht punt om te verkopen. Elk streepje is dus hoogste en laagste koers van die maand.
      In principe is de trend dus intact maar de onderkant van de trend zal in 2008 steeds hoger komen te liggen en als ie uit de trend breekt (naar onderen) zal dit verkoopdruk kunnen uitlokken en dan kan ie makkelijk naar de 25,- of lager zakken.

      Hopelijk heb je er iets aan.
      Groetjes Rob
      ---------------------

      14-12 :

      Duidelijk verhaal, weet het nu zeker.
      Had vanmorgen eigenlijk al het idee om vandaag te verkopen.
      (zeker met buren die rondbazuinen dat je afgewerkte olie verstookt,
      dan ben je met Shell aandelen natuurlijk helemaal verdacht)
      ----------------
      Dit was z'n antwoord:

      Was dus net op tijd.
      Kocht in 1996 RDS + ABN voor € 10.000,00
      bracht nu op € 34.500,00 (slik)
      Jaap.

      -----------------

      Clipje geeft RDS aan op het moment dat ik hem advies gaf.
    6. TG01 29 januari 2008 00:57
      quote:

      vissekop schreef:

      Idem grafiek en waar we nu staan.
      Was dat nou zo moeilijk?
      ..? Maar was het volgens de TA nou niet logischer gweest als ie vanaf de 26 weer omhoog zou gaan, dus omhoogketsen vanaf de onderkant van het trend kanaal..?

      in je eerste clip bevind de koers zich namelij nog in het trendkanaal..
    7. [verwijderd] 29 januari 2008 02:34
      Je hebt helemaal gelijk hoor. Eindelijk eens een gefundeerde vraag ab.
      Had natuurlijk zo kunnen zijn.

      Echter, ik ging echter uit van een als dit dan dat scenario waarbij het breken van dit kanaal tot een versnelling zou leiden en had eigenlijk wat meer steun op 24 verwacht. En heb ondermeer gezocht in de weekgrafiek hoe groot de kans was dat dit eraan zat te komen. Lagere toppen bv en een MACD kruising (rode cirkeltje) en Fibo's.

      Als ie breekt (en dat was heel makkelijk omdat stijgende lijn steeds hoger kwam te liggen) dan gaan we hard was mijn uitgangspunt bij de vraag van mijn schoonvader die het ook effe niet meer wist wat te doen met z'n stukken.
      Persoonlijk vind ik dus dat TA wel degelijk uitkomst kan bieden in dergelijke gevallen ook al zijn het maar een paar simpele lijnen.

      Mvg Rob
    19 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links