Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Een drie?

De gekte slaat toe. Wil de professor die zegt dat beleggers rationeel zijn in hun handelingen even opstaan? Dan kunnen we hem even met z'n allen uitlachen. Aan ivoren torenwetenschap hebben wij nu niets.

Beleggers verwerken nu eenmaal niet iedere dag alle nieuwe informatie direct rationeel in de koersen. Of kwam gisteren nieuwe informatie beschikbaar die de koersdaling van 6,14% voor de AEX rechtvaardigde? Volgens mij niet.

De IEX Koffiekamer was gisteren zo vriendelijk mij te herinneren aan mijn bijdrage van 9 januari. Daarin constateerde ik dat de AEX de neutrale trendfase had verlaten en een nieuwe dalende trend zijn intrede deed.

Inmiddels staat de AEX meer dan 70 punten lager. Dat is altijd goed voor mijn kwetsbare ego. De belangrijkste wedstrijd is alleen die van morgen is en niet die van gisteren.

Volatiliteit
Daarom presenteer ik de bijgaande daggrafiek van de AEX. Mijn gisteren genoemde koersdoel op 430 is wel erg snel bereikt. Met de volatiliteit van de laatste dagen zou ik zeggen dat ook het koersdoel op 390 op een haar na is bereikt. Waar liggen op dit moment de steunniveaus en waar liggen de weerstanden in de koersgrafiek?

Om eerlijk te zijn, loop ik in de huidige beursomgeving ook tegen de beperkingen van technische analyse aan. De AEX heeft in dit klimaat lak aan steun- of weerstandsniveaus. Daarvoor is het koersverloop te grillig. Ik vind het dan ook enorm lastig om iets zinvols te zeggen over het koersverloop in de komende paar dagen.

390
In plaats van in te zoomen op het koersverloop op korte termijn heb ik in deze paniekerige markt juist houvast aan het grote beeld. De maandgrafiek geeft aan dat de bullmarket vanaf 2003 is gedraaid naar een bearmarket. Dat betekent dat de beurs zich in een compleet andere fase bevindt dan in de jaren 2003-2007.

Herstelbewegingen lenen zich om nieuwe short-posities op te zetten en te anticiperen op verdere daling. Inderdaad, ik geloof er niets van dat met de paniekreactie van gisteren de bodem is neergezet. Met een groot respect voor de richting van de (dalende) trend is het koersdoel op 390 een logisch richtpunt - en waarom ook niet lager...?


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 januari 2008 09:25
    Ik denk dat er heel simpel wel wat over een koersdoel te zeggen is en dat is de 61,2 % tussen top 512 en bodem 218. Dit geeft een bodem van 397.. Wat geld voor deze bodem is dat deze een kort leven zal hebben vanwege de direct stijgende trend… Ik heb wel eens ergens in een boek gelezen dat voor het bepalen van de trend er geen rekening gehouden moet worden met excessen en dat is naar mijn mening alles onder de 438…
  2. [verwijderd] 23 januari 2008 01:43
    quote:

    LeonKroep schreef:

    Och, gelukkig bestaat de wereld niet alleen uit TA. Maak jij, van Mourik, van je laatste geld maar een mooi reisje naar de Filistijnen.
    Aldus een totaal verwarde evangelist die zijn talenten in rook heeft zien opgaan ondanks het toch zeer duidelijke 19-1 "orakel".

    Misschien interessant ESP 120 min. Onderkant trendkanaal weerstand vandaag.
  3. [verwijderd] 23 januari 2008 01:58
    quote:

    ReJA van Mourik schreef:

    Om eerlijk te zijn, loop ik in de huidige beursomgeving ook tegen de beperkingen van technische analyse aan. De AEX heeft in dit klimaat lak aan steun- of weerstandsniveaus. Daarvoor is het koersverloop te grillig. Ik vind het dan ook enorm lastig om iets zinvols te zeggen over het koersverloop in de komende paar dagen.

    Soms kan het gebruik van een aangepaste Psar in een dergelijke markt uitkomst bieden.

    Ikzelf gebruik vaak Gann Swing op dagbasis met een kleine aanpassing (heeft geen bal met Gann te maken overigens) met Alex Pro.(komt van belbelta.

    In principe zou je dus bij het deurzakken een ingebouwde stop kunnen inbouwen. Zie rode stippeltjes.
    Beetje freubelen met een PSar kan ook aardig werken daar waar een RSi het laat afweten.

    Als je de code wil hebben en wat uitleg laat maar weten.
    Ga ik effe spitten.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links