Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: RDS stuit op zware barrière

TA: RDS stuit op zware barrière

Royal Dutch Shell, een van de belangrijkste bedrijven van de bv Nederland, is ook een zwaargewicht in onze beursindex. RDS komt 26 juli a.s. met haar winstcijfers.

Op dit moment bedraagt de weging van RDS in onze AEX circa 15%, net iets meer dan van de andere zwaargewicht Unilever (dat deze week met cijfers komt). Alle grote koersuitslagen van Royal Dutch zien we dan ook duidelijk terug in de stand en bewegingen van de AEX index.

De ruim 2% koersverlies van RDS van maandag woog zwaar in de daling van de AEX. Iets minder direct, heeft ook de koersontwikkeling van de ruwe olieprijs heeft effect op de hoogte van de AEX. Behalve de AEX, bekijk ik vandaag RDS, de olieprijs en de relevante tracker.

Plaats rust voor AEX

De AEX index maakt even pas op de plaats, maar het onderliggende sentiment blijft goed. Recent heeft de AEX-index het neerwaartse trendje afgebroken, vervolgens is er rond 552,40 een eerste hogere bodem gevormd. Technisch dient de AEX de eerste barrière van 572,81 te breken.

Vervolgens kan de index naar 600-609 stijgen, op wat langere termijn verwachten wij 690-700. Opvallend sterk is dat de RSI (onderste helft van de grafiek) het patroon met lagere toppen sinds mei heeft afgebroken.

https://grafieken.tostrams.nl/10-rsi.gif


Lange termijn analyse RDS

De koers van Royal Dutch Shell (RDS) heeft een stevige invloed op het verloop van de AEX. RDS is het koersdoel 31,60 (afgebakend met de bovenste horizontale rode lijn) genaderd. RDS beweegt overigens nog binnen de stijgende trend.

De weerstand 31,60 is een taaie rakker, het was de eerste keer gevormd op 1 april 2002, daarna nog een paar keer getest, maar nooit gepasseerd. De opwaartse fase kan pas worden voortgezet indien deze zware horde wordt gebroken. Verdere koersstijgingen liggen pas na een doorbraak in het verschiet, het eerstvolgende koersdoel ligt daarna rond 38 (top van oktober 2000).

De nabijheid van weerstand maakt RDS op dit moment ongeschikt voor de LT beleggingsportefeuille. Het loont de moeite een uitbraak of koersdaling af te wachten. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Royal Dutch Shell (glooiende doorlopende rode lijn) laat een opwaarts verloop zien, terwijl de koers er prima boven beweegt. Dit wijst op een positieve technische conditie en beperkt neerwaarts potentieel.

https://grafieken.tostrams.nl/rdsa.gif


Lange termijn commentaar Ruwe Olie

Het verloop van de prijs van ruwe olie heeft redelijk wat invloed op RDS. De olieprijs (Brent) valt wat terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Echter zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief.

Er ligt steun op 69,63 (gevormd op 8 mei 2015). In feit is een terugval naar de voormalige toppen rond 69,63-70 niets anders dan een fraaie pullback. Koersdoel handhaven we rond 94,20 (gevormd op 21 september 2014).


Lange termijn analyse olietracker (ETF iShares Sector Oil&Gas)

De ETF iShares Sector Oil & Gas heeft net als RDS een eerste weerstand bereikt, voor deze tracker ligt die horde rond 36,74 (top van 5 september 2014) bereikt. De stijgende trend krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze laatste top wordt gebroken.

In dat geval mag men verdere koersstijgingen tegemoet zien, in eerste instantie richting 39. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van deze tracker laat een opwaarts verloop zien, terwijl de koers er boven ligt. Dit wijst op een positieve technische conditie.

De opwaartse richting van de B.O.B.-indicator van ETF iShares Sector Oil & Gas suggereert betere prestaties, vergeleken met de rest van de markt. De omhoog gerichte relatieve sterktelijn geeft een sterke performance van ETF iShares Sector Oil & Gas aan, ten opzichte van de brede markt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 7
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

143 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 juli 2018 09:09
    Pas bij 25eu koopwaardig, olie is steeds minder en minder nodig en er wordt volop geinvesteerd in duurzame energie. Vraag naar olie zal dus niet zo snel stijgen en op een geven moment ook afnemen. Voor verduurzaming gaan er ook steeds grotere schaal voordelen komen, waardoor meer consumenten de stap gaan maken. Denk aan de nieuwe fabrieken van tesla maar ook de duiters zijn in een moordend tempo bezig de omslag te maken van fossiel naar electric.
  2. [verwijderd] 17 juli 2018 09:14
    quote:

    JoostVLS schreef op 17 juli 2018 09:11:

    Het is duidelijk dat je long zit MDJ_O

    Je kunt echt beter calls schrijven, dan mag het dalen/gelijk blijven en een beetje stijgen en je haalt nog de premie binnen
    ja maar ik ben echt een nitwit wat schrijven aangaat...
    is er ergens een heldere uitleg?

    Optie handel is echt voor mij de laatste jaren sporadisch geweest. heb er niet echt een gevoel meer bij.

    en zo long zit ik niet hoor ;) wil eerst die 555 en 553 op de borden hebben
  3. [verwijderd] 17 juli 2018 09:25
    quote:

    MDJ_0 schreef op 17 juli 2018 09:14:

    [...]

    ja maar ik ben echt een nitwit wat schrijven aangaat...
    is er ergens een heldere uitleg?

    Optie handel is echt voor mij de laatste jaren sporadisch geweest. heb er niet echt een gevoel meer bij.

    en zo long zit ik niet hoor ;) wil eerst die 555 en 553 op de borden hebben

    Ga dan niet ongedekt schrijven,heel leuk ,maar kan ook een bloedbad worden
143 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links