Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Cijferseizoen begint

TA: Cijferseizoen begint

Volgende week komen de eerste Nederlandse aandelen met hun resultaten over het eerste halfjaar. Deze week is het cijferseizoen in de Verenigde Staten al losgebarsten en staat voor vrijdag een aantal grote banken op het programma.

Gisteren publiceerde PepsiCo reeds haar cijfers en werden beleggers positief verrast; de koers sloot uiteindelijk bijna 5% hoger. Laten we hopen dat deze trend de komende weken kan worden voortgezet.

AEX index

Eerst nog even de Nederlandse beurs. De AEX index moest gisteren een stap terug doen na het herstel dat begin juli werd ingezet. Het is nu afwachten of de beurs een hogere koersbodem weet te vormen buiten de correctieve fase. Dit zou een positief signaal zijn en een volgende stap in het herstel richting weerstand 572,81.

Zolang het neutrale koersverloop intact is, blijven we forse koersuitslagen in beide richtingen zien. We adviseren daarom nog altijd voorzichtig te zijn met posities totdat de opwaartse uitbraak boven de weerstand heeft plaatsgevonden.


Amerikaanse banken

Vorige week besprak ik al de technische plaatjes van een aantal Europese banken die na een lange periode van dalende koersen wat leken te stabiliseren. De afgelopen week wist de Europese bankensector inderdaad wat te herstellen, maar erg overtuigend oogt het nog niet.

De Amerikaanse banken laten vergelijkbare technische plaatjes zien als hun Europese concurrenten. De koersen hebben vanaf begin dit jaar onder druk gestaan, maar lijken de laatste weken wat te stabiliseren.

Aanstaande vrijdag publiceren JP Morgan Chase, Wells Fargo en Citigroup hun resultaten over het eerste halfjaar. Als de cijfers meevallen zullen ze de sector een positieve impuls kunnen geven om een serieus herstel in te zetten. We lopen de technische plaatjes nog even langs.

JP Morgan Chase

De trend van JP Morgan Chase is neerwaarts gericht, hoewel de verkoopdruk niet intens is. Toppen en bodems overlappen elkaar. Het technische beeld klaart pas op wanneer de dalende trend wordt afgebroken. Er ligt steun rond 95,95 (gevormd op 15 november 2017). Weerstand hanteren we op 111,91 (gevormd op 11 juni).


Wells Fargo

Wells Fargo is al wat verder in haar herstel en ligt er technisch bezien dan ook wat beter bij. Wells Fargo heeft de neutrale bandbreedte aan de bovenzijde verlaten nu de oude weerstand is doorbroken. De technische verbetering heeft ruimte vrijgemaakt richting 61,27 (top van 20 februari).

De hogere koersbodems die de afgelopen maanden zijn gevormd duiden op toenemende vraag. Ook de moneyflow loopt weer op, wat aangeeft dat er langzaam wat kapitaal in het fonds terugkeert.Citigroup

Citigroup gaat stabiliseren. Binnen de dalende trend worden toppen en bodems op gelijke niveaus gevormd. Dit geeft aan dat kopers en verkopers elkaar wat meer in evenwicht gaan houden. Voor een verbetering is het wachten op een uitbraak buiten de dalende trend, gevolgd door een slotstand boven weerstand 73,38 (gevormd op 13 april). De steun ligt rond 65,20 (gevormd op 29 mei).

De oplopende moneyflow van Citigroup wijst er op dat er nieuw geld in de markt komt.Tot slot kijken we nog even naar de meerjarige lange termijn grafiek van Citigroup. Hierop is goed te zien dat de daling van het afgelopen half jaar een terugtest lijkt op te leveren naar de oude weerstandslijn die loopt over de toppen van de afgelopen jaren. Als Citigroup rond dit niveau weet te bodemen, dan kan de oude weerstandslijn als springplank dienen richting hogere koersniveaus.

Zoals op de grafiek te zien is, ligt er nog voldoende opwaarts potentieel als Citigroup weer opwaarts weet te draaien. Positieve halfjaarcijfers zouden hier alvast een eerste aanzet kunnen geven.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 19 jan TA: ASML gaat als een speer 115
 2. 18 jan TA: Trend AEX blijft sterk 58
 3. 15 jan TA: Wordt 1000 punten nu haalbaar? 208

Gerelateerd

Reacties

199 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. expert@info 12 juli 2018 08:28
  Goedemorgen , ben ik de eerste ?
  Nou nou , toch nog een stukje omhoog gegaan vannacht.

  helemaal prima , heb mijn eerste day trade order al weer binnen.

  Verwacht niet dat we hoger gaan , dus ritjes maken vandaag.

  De ruime short van overnight houd ik lekker vast , staan nog in de plus alleen wat minder dan gisteren bij slot.

  Succes !
 2. forum rang 7 ONN 12 juli 2018 09:00
  quote:

  expert@info schreef op 12 juli 2018 08:51:


  is geen humor , is de realiteit... doe er je voordeel mee :)

  Kom kom Expert, ga nou niet doen alsof je het (weer) helemaal uitgevonden hebt ondanks dat het je qua daghandel de laatste tijd meezit. Structureel winst maken is een ander ding hè ?

  En je ruime shorts heb je volgens mij al sinds een kleine 2 weken hier dus....
 3. [verwijderd] 12 juli 2018 09:15
  quote:

  opa schreef op 12 juli 2018 09:15:


  [quote alias=expert@info id=10943192 date=201807120903]
  Goedemorgen allemaal, ook z'on zin in ??
  Gaat een zonnig dagje worden , dus mijn advies , ga lekker naar buiten , doe iets leuks voor jezelf :)
  ------------------------------------------------------------------
  Zeker weten dat jou dat niet lukt, verslaafd zijn is een groot probleem.
  Trouwens hoef U niet te werken ?199 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 651,28 19 jan
  +0,98
  +0,15%
 2. Citigroup 63,690 19 jan
  -0,540
  -0,84%
 3. JPMorgan Chase & Co 138,040 19 jan
  -0,600
  -0,43%
 4. Wells Fargo & Co 32,630 19 jan
  +0,590
  +1,84%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare