Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: België vs. Frankrijk

Tracker Tips: België vs. Frankrijk

Vanavond spelen de Rode Duivels tegen De Haantjes. Moge de beste winnen, maar hoe doen de nationale beursindices het eigenlijk ten opzichte van elkaar?

België

De nationale aandelenindex heet de BEL20 en bestaat uit twintig bedrijven die op basis van vrije marktkapitalisatie door Euronext worden gekozen. Naast de marktkapitalisatie zijn ook criteria zoals de liquiditeit en de verhandelbaarheid leidend bij de samenstelling.

In de voorhoede staan de banken met spelers als KBC en ING met een gezamenlijke weging van 22,5%. De chemie in het team wordt gevormd door Umicore en Solvay met ruim 14% blootstelling.

De selectie bestaat dus uit twintig toppers met de volgende eigenschappen:

eurdol

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bron: Euronext

Frankrijk

Er zitten dubbel zo veel spelers in de CAC 40, de leidende aandelenindex van Frankrijk. Ook deze Euronext benchmark wordt gerangschikt naar marktkapitalisatie en wordt de verhandelbaarheid van de aandelen in aanmerking genomen.

De Franse keur bestaan uit de volgende teamgenoten:

eurdol

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bron: Euronext

Onderlinge prestaties

Daar waar de banken de meerderheid vormen bij de Belgen, staan luxebedrijven als Hermes, LVMH en L’Oreal bij Les Bleus in de spits. Met name de opbouw van de Fransen qua sectoren is beter gediversifieerd.

De afgelopen vijf jaar hebben de Belgen het desondanks financieel ruim 5% beter gedaan, zoals valt te lezen uit onderstaande grafiek.

eurdol

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bron: Euronext

De bal is rond

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, ofwel de bal is rond. De enige garantie is hoe dan ook een Euronext-team in de finale aanstaande zondag. Ik wens alle lezers van IEX een bijzonder mooie voetbalavond toe.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 juli 2018 16:55
    Een correlatietruc van ongekend niveau!… Aardig creatief, dat dan weer wel. Maargoed,er is duidelijk uit het verloop van de CAC te halen dat deze op het punt staat, al bezig wellicht, neerwaarts te gaan. De tracker tip is dan dus gewoon een ETF-shortCAC40… En als de correlatie is zoals die is, is de volgende tip dus ook al geboren,ETF-shortBel20!..
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links