Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Marketeers willen de wereld verbeteren?

Marketeers willen de wereld verbeteren?

Timing is misschien wel het belangrijkste instrument voor marketeers. Wanneer roep ik wat? De ontwikkeling van de social media heeft er aan bijgedragen dat marketeers zijn gaan zoeken naar een nieuwe mentale marktpositie voor zichzelf.

Iedereen is met elkaar verbonden en met elkaar in gesprek. Je komt elkaar tegen op Twitter, Linkedin, Facebook, Instagram en op marketingborrels, Nima dagen, masterclasses, inspiratie workshops en seminars met vrijwel altijd dezelfde internationaal en nationaal aansprekende marketingdeskundigen. 

Doe eens een dagje huishoudbeurs

Ik vraag me wel eens af of een dagje huishoudbeurs niet meer inzicht geeft over je klanten dan een marketingworkshop, maar dat even terzijde. De transparantie van het internet heeft er aan bijgedragen dat marketeers meer naar elkaar en misschien wel daarom ook op een andere manier naar zichzelf zijn gaan kijken.

Van een kantoorbaan achter de schermen, waarvan vrijwel niemand precies begreep wat je uitspookte, zetten marketeers zichzelf nu in de schijnwerpers. Wat is de betekenis van mijn rol? Wie ben ik en waar doe ik het allemaal voor?

Maatschappelijk betrokken merkleiderschap klinkt natuurlijk prima op bruiloften en partijen. Bij ons staat de klant centraal. Wij zijn er vooral om de klant te helpen met zijn online journey. Iets met brandlove, fans en ambassadeurs.

Sharing is caring en als je niet kan delen kan je ook niet vermenigvuldigen. Als het maar iets positiefs is voor de klant en de maatschappij en laten we alsjeblieft niet over geld verdienen praten. Marketeers die denken aan geld verdienen voor de zaak zijn van de vorige eeuw. Met "ik verkoop verzekeringen" maak je online geen vrienden meer. 

De collega bubbel

Dat het herijken van de eigen positie binnen de collega bubbel richtinggevend is in het marketingdebat is natuurlijk niet meer dan een veronderstelling. Ik ben zelf onderdeel van die bubbel maar ik kom eerlijk gezegd de opdracht dat marketeers er vooral voor moeten zorgen dat er iets verkocht wordt maar zelden tegen.

Ook de boodschap van simpelweg winst maken en op die manier bijdragen aan continuïteit van de banen van je collega’s, de onderneming als geheel en op die manier de samenleving dienen, wordt in de collega bubbel als te weinig verheffend beschouwd. 

De gedachte dat marketeers in een eigen bubble leven werd recent bevestigd in een lezenswaardige blog van Wiemer Snijders: “Marketing is out of touch with reality. Can we fix it?” 

"Indeed, the results show marketers are completely out-of-sync with ‘normal’ people: 

  • Marketers overestimate the time people spent watching video on other devices by a factor of 18.
  • Marketers overestimate the time people spend on Video-on-Demand (VoD) devices by a factor of 10.
  • Marketers overestimate the time people spend multi-screening by a factor of 2.5. 
  • Marketers themselves spend 3 times more time on social media or VoD devices than ordinary people.

Van why naar purpose

Nog net bekomen van de why zetten we nu vol in op purpose of gaan we voor vergroening. Iets met inclusiviteit of diversiteit. People, Planet, Profit. Ben ik als merk de stem van de millennials of haak ik aan bij sharing economy?

Of gezond, ja de trend is gezond daar moeten we iets mee. Suiker is evil. Vet de wereld uit. Plastic moet zo snel mogelijk de wereld uit. Sigarettenfabrikanten die werken aan een rookvrije toekomst. Wie herinnert zich niet de golf van lightproducten. 

Door dat leven in de eigen marketingbubbel zijn marketeers misschien wel gaan geloven dat ze voor de muziek uit kunnen lopen. Waardoor er product-markt-combinaties ontstaan waar misschien wel amper voldoende kopers voor zijn. Dat je een merkboodschap hebt die door te weinig mensen begrepen wordt.

Als iedereen roept dat People Planet Profit het leidende koperthema is dan mag je veronderstellen dat het belang van deze gedachte omarmd wordt door de gehele wereldbevolking. Maar is dat ook zo of hebben klanten hele andere prioriteiten?

Goede bedoelingen

Dat je goede bedoelingen hebt als bedrijf valt natuurlijk altijd te prijzen. Dat je een maatschappelijke bijdrage wilt leveren verdient alle lof, laat daar geen misverstanden over bestaan.

Zodra die goed-doe boodschap centraal komt te staan in je merkverhaal ga je een stap verder. Het wordt een verschilmaker. Je gaat er van uit dat bestaande en nieuwe kopers zich kunnen identificeren met die boodschap. 

Je verwacht dat kopers jouw product of merk meer gaan waarderen omdat je het beste met de wereld voor hebt. Zoveel meer dat die klant bereid is om extra voor jouw product te betalen. Goed beschouwd komt er een maatschappelijke belofte bovenop de oorspronkelijke productbelofte.

Met shampoo van Unilever verdwijnt niet alleen de roos uit je haar maar los je ook nog eens het wereldwijde waterprobleem op. Die richting. 

Conflicterend

Het aantrekken van nieuwe kopers kan in de praktijk conflicteren met het realiseren van de zo goedbedoelde merkopdracht. 

Intunen op veronderstelde maatschappelijke sentimenten is misschien wel een gevaarlijk pad want hoewel aanjagers en goed-doe-denkers op het internet het marketingdebat domineren zijn aanjagers maar met weinigen, daar zijn het immers aanjagers voor.

"Enige tienduizenden twitteraars, dat is maar zo’n 0,01% van de Nederlandse bevolking, heeft buitengewoon veel invloed op het maatschappelijk debat." Vraag mensen op de huishoudbeurs naar het belang van purpose, the why of inclusiviteit in relatie tot frisdrank of rookworst, goede kans dat ze water zien branden. 

Met het idee dat marketeers met in het kielzog hun merken een functie hebben als aanjager van maatschappelijke discussies zijn ze misschien wel boven zichzelf uitgestegen. Het idee heeft wellicht postgevat dat wanneer mensen houden van jouw merk ze op die manier misschien ook wel een heel klein beetje van jou, het marketingbrein achter die maatschappelijke doelen, houden. Goed beschouwd rollen marketeers vandaag de dag over elkaar heen al het gaat om het omarmen van de laatste trends. 

De werkelijkheid is weerbarstig, als je te vroeg inspeeld op maatschappelijke ontwikkelingen dan verkoop je waarschijnlijk niets, omdat er simpelweg te weinig kopers zijn die jouw idee begrijpen. En ben je te laat, dan ben je niet relevant meer. 

Voorbeeld: Tony's Chocolonely 

Je kan het tij mee hebben, zoals de veel besproken chocolade van Tony. In dat geval is het maar de vraag hoe groot de groep kopers is die zich laat verleiden door de maatschappelijke opdracht van de chocolademakers.

Wanneer die groep kopers onvoldoende omvang heeft of niet snel genoeg groeit wacht een roemloos einde omdat de centrale boodschap, het merkverhaal, geen extra nieuwe light users over de streep kan trekken. 

De kopergroep chocoladeliefhebbers is op zichzelf wel voldoende groot voor jarenlange groei. Wanneer de chocolade zelf de held zou zijn en het verbeteren van arbeidsomstandigheden van de chocoladeboeren niet meer dan een logische randvoorwaarde wordt de potentie van het realiseren van die maatschappelijke doelstelling misschien wel vele malen groter.

En ja natuurlijk kan Tony de boodschap langzaam maar zeker wijzigen. In dat geval komt het bedrijf wel verder af te staan van zijn roots en wordt de authenticiteit van het merkverhaal aangetast. 

Volg je eigen koers 

Omdat timing iets is voor gokkers kan je waarschijnlijk beter gewoon je eigen koers volgen wars van trend. Simpelweg goede spullen maken en gewoon de goede dingen doen. Fatsoenlijk omgaan met elkaar en met je omgeving zonder dat als merk-usp van de daken te schreeuwen.

Het kan immers in voorkomende gevallen nog heel lang duren voordat jouw goed-doe boodschap tractie krijgt binnen een mainstream groep van kopers. Als die kopergroep zich al ooit echt zal ontwikkelen. 

Practice what you preach, de combinatie van adviseren en zelf ondernemen is voor Tadek Solarz ideaal. De lessen die hij leert brengt hij dagelijks in de praktijk als Directeur/DGA van de Creative Marketing Group Nederland.Tadek heeft zijn eigen blogspotwebsite en schrijft vooral over marketing, communicatie en internettechnologie. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Tadek Solarz

Practice what you preach, de combinatie van adviseren en zelf ondernemen is voor Tadek Solarz ideaal. De lessen die hij leert brengt hij dagelijks in de praktijk als Directeur/DGA van de Creative Marketing Group Nederland. Tadek heeft zijn eigen blogspotwebsite en schrijft vooral over marketing, communicatie en internettec...

Meer over Tadek Solarz

Recente artikelen van Tadek Solarz

  1. jul '18 Marketeers willen de wereld verbeteren? 2
  2. jun '18 Meer betekenis in marketing? Ammehoela 7
  3. apr '18 De toekomst van Facebook? 13

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 juli 2018 14:24
    leuk verhaal, mis alleen de omvang van het bedrijf en wat zijn de klanten. Voor unilever is een positief planet care waarschijnlijk verstandig, al is het maar dat ze de boot niet missen. Ze hebben zo'n budget dat ze deze boodschap op of af kunnen bouwen.
    Net als voor bedrijven met westerse overheden als klant, als de overheid denkt dat hun bevolking PPP belangrijk vind, is dat een belangrijk selectie criterium. Hier creeeren de marketingguys wel hun eigen markt (zoals ze geacht worden te doen)
    Voor bedrijven met een negatief imago, rookwaren, uber, Airbnb, kan dit positieve verhaal mooi de kritiek overschreeuwen.
    Hoe meer ik erover nadenk, de marketing bubble is uitstekende marketing voor de marketing bureau's ;-)

    de bos
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links