Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Wat te doen als je belegt voor je pensioen II?

Wat te doen als je belegt voor je pensioen II?

In Deel 1 heb ik gekeken of het verstandig is het (aandelen)risico van een portefeuille te verlagen als de pensioendatum in zicht komt. Het antwoord hierop is duidelijk. Dat is zeker verstandig.

Tien jaar ervoor is een goede datum om daarmee langzaam te beginnen. Maar door de ultralage rente zal het moeilijk worden om de doelstelling te halen als een belegger van aandelen overstapt naar obligaties. Maar wat dan? Nieuwe tijden vragen om nieuwe oplossingen.

Pensioenfondsen en andere beleggingsinstellingen zetten steeds meer in op alternatieve beleggingen om zowel een relatief hoog maar ook stabiel rendement te behalen. Veel van die alternatieve beleggingen (hedge funds, private equity) zijn echter onbereikbaar voor de kleine belegger.

Een alternatief

Eerder schreef ik al dat particuliere beleggers op relatief eenvoudige wijze de voordelen van beleggingen in private equity en hedge funds kunnen nabootsen. Wat nu als de belegger deze alternatieve beleggingen gebruikt om het risico af te bouwen, maar kans wil houden op een wat hoger rendement?

In plaats van een gelijk verdeelde portefeuille met 50% aandelen en 50% obligaties kies ik voor het volgende alternatief: 33% obligaties, 27% aandelen waarvan 7% wordt belegd in smallcap value aandelen (namaak PE) en 33% in alternatieve beleggingen (namaak HF). Dat ziet er dan zo uit:

De uitkomsten geef ik weer net als in de vorige column: de hoogte van de groene staaf geeft aan wat je gemiddeld kunt verwachten als het resultaat boven de doelstelling (A). De oranje staaf geeft aan hoeveel je in het slechtste geval onder de doelstelling uitkomt (B).

Daarnaast bestaat de kans dat je de doelstelling niet haalt (C).


Inflatie

Dit ziet er een stuk beter uit dan alleen een mix van aandelen en (staats)obligaties. Een veel kleinere kans dat de doelstelling niet wordt gehaald. En ook een lager verlies als het wel mis gaat. Daarnaast is het verwachte rendement ook nog eens beter dan de standaard gemengde portefeuille.

Het loont dus om als pensioenbelegger op leeftijd verder te kijken dan alleen staatsobligaties als middel om het risico van uw portefeuille te verlagen. Maar vergeten we nu niet iets? De afgelopen jaren is er natuurlijk nauwelijks inflatie geweest, maar dat betekent niet dat dit zo blijft.

Als je geld wel groeit, maar de prijzen harder gestegen zijn, kom je toch echt te kort. Het nadeel van traditionele beleggingen als aandelen en obligaties is dat ze allebei slecht presteren in tijden van hoge en oplopende inflatie, zoals we bijvoorbeeld in de jaren zeventig hebben gezien.

Om dat risico te verkleinen moet je eigenlijk een deel van de portefeuille beleggen in zaken die daar juist wel van profiteren. Grondstoffen bijvoorbeeld en vastgoed. En aandelen en obligaties van emerging markets. En natuurlijk inflation linked bonds.


Een portefeuille met zowel alternatieve beleggingen maar ook een inflatiebasket zou met name in de jaren zeventig het een stuk beter gedaan hebben dan de vorige portefeuilles. Weer worden de beleggingen gelijk verdeeld, maar nu over vier categorieën in plaats van drie.


Conclusie

Het is verstandig om het risico van de pensioenportefeuille te verlagen als de pensioendatum in zicht komt. Zeker als er maandelijks geld onttrokken wordt in plaats van ingelegd werkt te veel risico nemen tegen je. Maar door de lage rente is het moeilijker geworden om de doelstellingen te halen.

Dit valt (deels) op te vangen door naast aandelen en obligaties ook in alternatieve assets te beleggen. Hierdoor kan het risico ook verlaagd worden, maar wordt het verwachte rendement minder aangetast. Daarnaast zou u misschien meer oog moeten hebben voor inflatierisico.

Op deze manier heeft u meer kans om uw doelstelling te halen en is het risico als het tegenzit kleiner. Wat wilt u nog meer? Let wel, de portefeuille verdelingen zijn een van de vele mogelijkheden die een belegger heeft en dienen ter illustratie van de effecten op risico en rendement voor een pensioenbelegger.

In de columns ben ik uitgegaan voor de (verwachte) rendement voor een Amerikaanse belegger vanwege de beschikbaarheid van data. De (verwachte) rendementen voor een Europese belegger zullen lager zijn, maar het inflatierisico hopelijk ook.

De conclusie over wenselijkheid van risico afbouwen en aantrekkelijkheid van alternatieve beleggingen en inflatiebasket blijven onveranderd.


Ben Leppers is handelaar voor eigen rekening in aandelen en obligaties en heeft als specialisme obligaties. Leppers is long wereldwijde indexfondsen, staatsobligaties en valuta. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

inflatie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Pensioen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

pensioengat

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
31 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Alexia F
0
Wie een verantwoorde en goed doordachte keus wil maken over beleggen en pensioenen, kan ik een boek van professor A Oosenbrug aanraden. In het betreffende boek beschrijft hij de aanzienlijke risico s dat het beleid van Mario Draghi met zich meebrengt. Het is geen standaard mening, maar daarom juist zo leerzaam. Zie ook: www.pensioenechec.simpsite.nl
riviera1234
0
Probleem is dat we naar de toekomst kijken maar alleen weten wat er in het verleden is gebeurd. Een beleggingsplan kan dus totaal fout lopen als de toekomst zich niet wil houden aan datgene wat men al denkt te weten. Het bekende "rendementen uit het verleden enz." Obligaties, zelfs van landen, zijn naar mijn mening vandaag de dag niet meer zo veilig als gevolg van de schuldenberg die alleen maar groeit. Financiele crisis kunnen landen failliet maken en dus ook hun obligaties waardeloos. Argentinie, Rusland, Cyprus, enfin, voorbeelden genoeg. Afgezien daarvan, de rente op obligaties is dusdanig laag dat het de moeite en het risico bijna niet waard is. Mijn voorkeur gaat naar aandelen in financieel sterke bedrijven die consistent dividend opleveren. Gaat de beurs omlaag: soit, zolang dividenden zich maar blijven uitbetalen. En last but not least aandelen kunnen beter met inflatie omgaan dan obligaties. En hogere inflatie zal er weer komen - is misschien zelfs al aanwezig.
Saibee
0
De producten die als voorbeeld gegeven worden; GLD, VBR, DBE, ... behoren tot de zogenaamde 'verboden' producten; geen productbeschrijving in de landstaal.

Wellicht is het beter om voorbeelden te geven die je wel als normale particulier kunt aanschaffen.

Dat je deze producten als particuliere belegger niet meer kunt kopen is de grootste onzin die ik de laatste jaren als belegger meegemaakt hebt maar dat is een heel andere discussie.
[verwijderd]
0
Goed punt. Gelukkig zijn voor de meeste van de genoemde ETF's ondertussen al Europese UCITS varianten uitgebracht. Maar die bestaan nog niet zo lang en zijn iets duurder en minder liquide.

Ga aan de slag om een lijstje te maken.
knax63
0
zo veel meningen en zo veel mensen. iedereen zegt at op basis van zijn ervringen maar zolang rente op obligaties 0a1% zijn is het op langere termijn niet interressant. de overheid pikt elk jaar de inflatie van je terug, ipv er bijgeven. legale diefstal noe ik het.
de schijnzekerheid van obligaties gedekt door overheden.zekerheid bestaat noiet en dar moet je mee leren omgaan. in us zijn ze hierin veel verder.!!
Saibee
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 9 jul 2018 om 10:57:


Alternatieve - PRIIPS compliant - indexfondsen.

Bedankt voor de aanvulling, Ben.

De oorspronkelijke PRIIPS non-compliant fondsen zijn inderdaad veel beter verhandelbaar en hebben vaak de mogelijkheid om met opties te werken.
hans_m
0
quote:

linsen schreef op 9 jul 2018 om 12:57:


PRIIPS zegt me niks.


Nou, nou ophef gemist?

PRIIPS = Packaged Retail Investment and Insurance-Based Products

Zie vooral:

www.iex.nl/Column/279511/PRIIPS-pret-...
ff wachten nog
0
Marcel
0
quote:

silverwheaton schreef op 8 jul 2018 om 13:33:


[...]

......en dermate een alles-of-nietspoging willen doen om financieel toch gezond te worden. Het schenkt hoop, maar geen leven. ...


Prima opmerking, waar ik me wel in kan vinden.
Elk moment is een prima moment om te starten met beleggen met een horizon van +20 jaar in indexfondsen en dividendgroeiers. Dit uiteraard met de discipline van, ongeacht de omstandigheden, periodiek (her)beleggen.
31 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Ben Leppers

Ben Leppers was ooit handelaar in bedrijfsobligaties voor ABN Amro, had kortstondig een eigen beleggingsfonds en handelt sinds 2003 voor eigen rekening en risico. Hij handelt op kwantitatieve basis...

Meer over Ben Leppers

Recente columns van Ben Leppers

  1. jul '18 Wat te doen als je belegt voor j... 31
  2. jul '18 Wat te doen als je belegt voor j... 49
  3. jun '18 Goedkope namaak, of weggegooid p... 46

Gesponsorde links