Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Goud gaat voor goud

De goldbugs kropen het afgelopen jaar al uit hun holen om hun gelijk te halen. Dat was wel te begrijpen, want ze hebben er een tijdje op moeten wachten, maar nu is het dan zo ver.

En wie de rendementsstaatjes van de beleggingsfondsenindustrie sinds 1 januari bekijkt, ziet dat ook hier goud al een flink gat geslagen heeft op alle andere regio’s, markten en sectoren. Het Blackrock Merrill Lynch World Gold is al jaren het paradepaardje van deze sector.

En terecht. Over de afgelopen beursmaand (de periode medio december-medio januari) zijn beleggers in dit fonds 20% rijker geworden.

Goud schiet in recordtempo richting de 1000 dollar. Het spul noteert nu op 902 dollar per ounce terwijl het in de eerste drie kwartalen van 2007 zo rond de 650 dollar bleef sudderen. De vraag is waar deze spurt ophoudt.

Magische grens
Maar de goudstieren ruiken de magische grens van 1000 dollar en die lijken niet te willen rusten voordat die barrière geslecht is. Dat zou een stijging van nog eens 10% inhouden en dat is precies het percentage waarmee goud de afgelopen twee weken al is gestegen. Maar daarna?

Veel zal afhangen van de ontwikkelingen rond de smeulende kredietpuinhopen. Valt de schade mee of weten Bernanke & Bush de Westerse aandelenmarkten van een echte glijvlucht te weerhouden, dan kan de goldrush zomaar afkoelen. Na goud is het lang zoeken naar regio’s of sectoren die een vliegende start hebben gemaakt in 2008.

Nou goed, voor de exoten onder ons: het Fidelity Malaysia Fund staat dit jaar ook al 7% hoger. De China-fondsen van het onbekende Flexifund pakken 5% sinds het jaarbegin en dan zijn er nog wat absolute return fondsen die een procentje hebben bijgeschreven. Datzelfde geldt voor obligatiefondsen en een handvol farmaciefondsen.Tijdsperiode grafiek: 
Counterspitsen
Maar daarnaast is het vooral spijkers op laag water zoeken en kan gesteld worden dat de dalingen op de beurzen breedgedragen worden. Het heeft wat weg van een Olympische 100 meter waarbij alle deelnemers bij de start struikelen en Blackrock Merrill Lynch World Gold met twee handen in de zakken fluitend richting de streep wandelt. Op weg naar goud.

Het zou van een overdosis naïviteit getuigen nu alles op goud te zetten, maar als de prille cijfers ons niet op het verkeerde been zetten, kan het wel eens het jaar van defensieve sectoren worden. En toch kan ik me niet voorstellen dat we er dit jaar goed aan doen de snelle counterspitsen Opkomende Markten en Grondstoffen niet op te stellen.

Wie overweegt nu nog in het World Gold Fund te stappen, doet er goed aan ook eens naar haar tweeling broertje te kijken, het Blackrock Merrill Lynch World Mining dat ook voor een fors deel in goud belegt, maar daarnaast ook andere edelmetalen een aanzienlijke weging meegeeft: platinum, aluminium, diamanten, zilver.

Een beetje spreiding kan geen kwaad ook al blijft de performance van dit fonds de laatste maanden wat achter. Klik hier voor de cijfers en weetjes van:

 • Blackrock Merrill Lynch World Gold
 • Blackrock Merrill Lynch World Mining


  Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

 • Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Gerelateerd

  BlackRock Global Funds World Gold Fund A2 EUR

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Reacties

  Volgen
   
  Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
  8 Posts
  Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
  [verwijderd]
  0
  Peter van Kleef - Goud gaat voor goud

  "Na twee weken fondsen in 2008, ligt Blackrock ML World Gold al een straatlengte voor..."

  www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
  Pinoooo
  0
  quote:

  Redactie IEX.nl schreef:


  "De China-fondsen van het onbekende Flexifund pakken 5% sinds het jaarbegin ..."


  Flexifund is gewoon Fortis trouwens. Rekeninghouders bij Fortis schijnen het de Flexifunds daar gewoon via het beleggingsfondsen systeem te kunnen aanschaffen.
  Pinoooo
  0
  De 1 jaars rendementen van het China Flexi Fund zijn trouwens wel uitmuntend. 130%!
  Nummero 2 heeft 'slechts' 55%.

  Je zou er bijna een rekening bij Fortis van gaan openen. :)
  Openkader
  0
  Gisteren voor het journaal een item over de goudkoorts en nu dit verhaal. Reden om flink sceptisch te worden. Gaat de koers nog hoger?

  Vergeet niet dat het ook wel eens keihard omlaag kan.
  De steilheid van de grafiek lijkt erg op het patroon van begin mei 2006. Toen riepen de goudkopers op bijna hysterische toon dat het niet lang meer zou duren voor de goudprijs door de 1000 dollar zou gaan. De prijs werd daarna razendsnel gesloopt tot ong. half juni 2006.
  Veel leuker is het om kort te speculeren op edelmetalen ipv engelengeduld.
  Zie mijn blog van 23 dec. Resultaat 125% (gisteren van de hand gedaan)

  openkader.beloggen.nl/pages/Topic.asp...
  Bastiaan@
  0
  Ik had eind 2006 wat turbo's goud, stond toen onder de 600, er kwam een correctie richting 550 geloof ik, mijn turbo uitgestopt ! Er waren toen allerlei doem verhalen dat goud onder de 500 zou komen. Goud geeft geen dividend en is alleen voor speculanten en nog veel meer negatieven verhalen toen ! Het zou ook geen middel tegen inflatie zijn zeiden diverse 'deskundigen'. Nu is het weer flink aan het hypen.
  mercurius-adept
  0
  8 Posts
  Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Column door: Peter van Kleef

  Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hi...

  Meer over Peter van Kleef

  Recente columns van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8
   
  Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
  #/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare