Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ho, zo kannie wel weer

Je moet altijd heel voorzichtig zijn wat je wenst. Zo ben ik al een tijd zeer negatief over vastgoed en de Amerikaanse markten en hoopte eindelijk eens gelijk te krijgen, om zo de onbehouwen kritiek eens voor altijd te smoren.

Het is meestal leuk om gelijk te hebben. Maar als De Telegraaf afgelopen vrijdag een verhaal maakt over het langer te koop staan van huizen en het dalen van prijzen in verschillende regio's, dan ben je daar als huizenbezitter niet gelukkig mee.

Want als de grote publieke opinie de markt omlaag gaat praten, dan kon de markt wel eens dieper door de knieën gaan dan wenselijk is.

Nu zie ik ook al tijden problemen op de Amerikaanse markt met de hoge olieprijs en de kredietcrisis, maar hoe slecht gaat het op dit moment? Ik waarschuwde bijvoorbeeld in december nog voor problemen bij de creditcard bedrijven.

Overdrijven
Ik wees ook al op het effect van tegenvallende kerstverkopen. Maar als je dan ziet hoe dramatisch Marks & Spencer reageerde op een kleine tegenvaller en ook als je kijkt hoe American Express reageert? Zijn we tijdelijk (inderdaad, met een streep onder tijdelijk) niet aan het overdrijven?

OK, we hebben een duidelijke verkoop in de Dow Jones, maar met een beetje herstel zit je ook zo weer boven de steunlijn.

Oversold
Dit verhaal wordt helemaal duidelijk, als we naar de S&P 500 kijken. Dan zitten we tijdelijk op een steun. Nu weet ik als geen ander dat als markten oversold zijn dit niet per definitie betekent dat we ook omhoog moeten. Voor belangrijke crashes waren de indices altijd oversold en gingen dan toch gewoon nog veel verder omlaag.

Wat dat betreft moet je eigenlijk straddles (een call en een put) kopen. We gaan namelijk óf hard verder omlaag, óf we krijgen een fors herstel.

Pair trades
Liefhebbers van pair trades kunnen ook een short opbouwen in een index die weer nauwelijks omlaag is gegaan, namelijk de Duitse DAX. In deze index hebben we wel een verkoop in de Twindicator.

Nu we weer op de 480 in de AEX staan, zou je steun verwachten. Een long in deze index tegenover de short in Duitsland zou het leuk kunnen doen. Maar niet altijd is het leven logisch. Ook met deze strategie is het even oppassen en ingrijpen als het niet werkt.

Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille

Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille

 

Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. dominee 14 januari 2008 14:14
    Het door u verwachte herstel lijkt me van korte duur. Voor vrijdag zal de index best nog richting 500 worden gestuwd ivm de expiratie, maar het zal mij niets verbazen als daarna wederom de daling inzet waarbij de 480 wel eens kan sneuvelen.
    Technisch gezien zouden de lagere toppen toch ook eens moeten resulteren in een doorbraak aan de onderkant.
  2. [verwijderd] 14 januari 2008 14:56
    nou, ik zeg ook eerder short AEX en long DAX, maar meer omdat de AEX gewoon echt te klein aan het worden is, de EURONEXT bied daar een veel groter en beter alternatief... DUS OMSTELLEN NAAR DE EURONEXT (krijgen we ook nog eens wat nieuws over onze buitenlandse buurbedrijven tot onze beschikking, dat zijn tenslotte ook potentiële kopers). De AEX, is alleen nog een achterblijver en wordt zo ook behandeld, als er wat te verdienen valt dan gaan we er ff inzitten en stappen bij een beetje stijging weer uit, daarom verloopt de AEX ook zo.
    DUS LONG EURONEXT, DAX en SHORT AEX!
  3. [verwijderd] 14 januari 2008 20:44
    Mag het een keer? Dax omlaag en de AEX omhoog.
    De recessie lijkt meer hier te zijn dan in welk land dan ook als je kijkt naar de performance van de AEX tov DAX FTSE CAC en S&P/DOW

    Overigens werden er vandaag juist straddles verkocht in de AEX index, de september 480 straddle werd zelfs bij gebrek aan koop interesse op 3 verschillende niveaus gehandeld om de verkoop order maar gevuld te krijgen.
    Ook in andere straddles was verkoop interesse maar daar gingen de biedingen door het geweld in de september maand natuurlijk flink omlaag waarna daar de verkoper het maar bij liet zitten.

    Ach, het kan alle kanten op, omdat teveel computers allemaal het zelfde roepen in hedgefund land, net zo logisch als in 1987 toen de groten met geautomatiseerde systemen automatisch na een daling van de index van 10% hun posities met 50% gingen verminderen en andersom, die maakten een mooie negatieve 'scalp' in korte tijd, maar ach het was niet hun eigen geld dus meer zorg is niet nodig schijnbaar.
    Waarschijnlijk draaien er nog wel ergens van dat soort programma's.

    Voorlopig zag ik vandaag duidelijk dat er behoorlijk wat angst in de markt zit aan de koersreactie van OCE. Het was allemaal iets beter en het dividend werd nog wat verhoogd in navolging van de hogere winst en zelfs zonder een outlook voor 2008 kon de koers tot bijna 25% oplopen.

    Wat zal er dan gebeuren met de fondsen die nog harder zijn gedaald en het fundamenteel nog beter doen, dat zijn er genoeg, BAM en USG bijvoorbeeld die zelfs meermaals hun winstprognose staan te verhogen maar geen gehoor krijgen qua koers, veel harder groeien ook hun dividend zullen verhogen en een veel lagere waardering hebben en beiden niet in Amerika zitten.

    Het kan alle kanten op, dat kan altijd, maar veel koersen zijn nu veel te hard gedaald tegen een flink groeiende winst in, vaak nog gecombineerd met de inkoop van aandelen. Dividend rendementen zijn nu ook door deze lage koersen vaak erg hoog en dit geheel maakt beleggen in een aantal individueele aandelen erg aantrekkelijk.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links