Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Dollar tegen de rest

Vooruitblik: Dollar tegen de rest

In dollars staan er minnen bij het begin van het tweede halfjaar 2018. Niet zo overdrijven alleen, we kunnen niet ieder jaar 20% stijgen.

Meer gedetailleerd ziet het beeld er in dollars en met herbelegde dividenden zo uit. De MSCI World Index total return deed +0,8% in dollars en +3,6% in euro's. Geen fraai beeld echter in het algemeen en in hun eigen valuta zitten bijvoorbeeld China, Brazilië, Zuid-Afrika en Turkije in een bearmarket.

Nederland is de MSCI Netherlands Index en niet de AEX. De laatste staat dit jaar +1,3% en +3,6% herbelegd en dat is precies volgens het langjarig gemiddelde aano 1900 van 8%. Die MSCI index staat echter dit jaar in euro's op -0,6%. Royal Dutch Shell zit daar niet in, maar ene Besi wel.

Jaar van de dollar

En wie heeft het gedaan en wie krijgt de schuld? Volgens mij is de grote usual suspect achter bijna al deze bewegingen de dollar. Of zo u wilt president Donald Trump en de dollar, Let wel, niet zijn dollar, want daar gaat de Fed weer over. Toch zorgt die dollar voor tweespalt op beurzen en markten.

Relatief goed doen de landen, sectoren en bedrijven het die belang hebben bij een sterke dollar, zoals bijvoorbeeld het Damrak dat meer dan de helft van haar omzet en winst in dollars boekt. Andersom doen het pijn bij de landen, sectoren en bedrijven bij wie dat precies andersom is.

Om een voorbeeldje te geven: u bent een ondernemer die winst en omzet in yuan, peso, rand of lira boekt, maar kosten (denk aan inkoop, energie en het hebben van schulden) in dollars heeft. Dan kan u werken, risico's nemen en ondernemen wat u wilt, maar daar valt bar weinig tegen te beginnen.

Natuurlijk moet u al die valuta afzonderlijk bekijken. Bij EUR/USD is eigenlijk weinig aan de hand. Hier het beeld van de afgelopen twintig jaar. Eigenlijk staan we helemaal niet op zo'n rare stand. Wie hier daarom compleet op leeg loopt heeft dat wel een beetje aan zichzelf te danken, is het niet?


H1-cijferseizoen

Is het dat de beurzen dit jaar niet goed presteren, zelfs dalen en hier en daar in een bearmarket zitten inderdaad het gevolg de handelsoorlog van de VS tegen vooral China, Duitsland en andere landen die zich helemaal suf exporteren naar de VS? Dat lijkt mij in alle bescheidenheid duidelijk.

Pas over zoveel jaar weten we of de markten nu misschien (ook) al de recessie van 2019 inprijzen, om maar wat te noemen. First things first en dat is het komende H1-cijferseizoen. Als er nog meer bedrijven zijn die net als Daimler hier al gevoelig last van hebben horen we dat van de week?

Vrijdag nabeurs was er ook eentje bij ons: 

Of concerns die net als Harley-Davidson hun productie deels gaan verhuizen. Wat mij betreft is dit wel een puntje. Bedrijven kunnen zeker last van heffingen krijgen, maar de grote multinationals kunnen snel schuiven - even swipen in Google Maps - waardoor de impact wellicht maar kort duurt.

Tot nu toe zijn er nog niet veel winstwaarschuwers geweest, maar dit is denk ik de aangewezen week om het te doen, als bedrijven hun verwachtingen niet kunnen waarmaken. Nog iets, die handelsoorlog gaat er voor zorgen dat de H2-outlooks voorzichtig zijn, of niet eens worden afgegeven.

Dat zou me sowieso niet verbazen met die langzaam maar gestaag teruglopende economische data. Wat dat betreft vallen we deze week ook met onze neus in de boter, want er komt een ware macrolawine op ons af. Daarover zo meer, eerst de verwachtingen voor het Amerikaanse cijferseizoen.

Ja, de winsten zijn goed, dat is geen verrassing meer, maar handelen en vooral beleggen gaat over toekomstige winsten. 

Nog eentje:

Heb ik nog de waarderingsgrafiek van de AEX:


En hier is de S&P 500. Is het geen beauty? Ik heb alle items op een verschillende y-as gezet, zodat u goed ziet dat wij beleggers minder gek zijn dan dat we doen. Dit is de beurs ten voeten uit door de historie heen. Af en toe zijn we het spoor compleet bijster, maar we prijzen per saldo netjes winsten in.


Agenda

Eerste week van de maand en dan doen we het altijd met inkoopmanagersindices - de beste indicatoren van het huidige economisch momentum - en Amerikaanse arbeidsmarktdata. Niet dat de koersen daar anno 2018 nog fel op reageren, maar ik zou zeker even meeschrijven en u weet maar nooit.

China is trouwens al door met haar officiële inkoopmanagersindices over juni (die van Caixin volgens deze week) en die komen uit op 51,5 (51,6 verwacht) voor de industrie en 55,0 (54,7 verwacht) voor de dienstensector. Rood komt met H1 omzet en dan hebt u de agenda wel gehad.  

2 jul
00:00 China Caixin manufacturing PMI jun 51,6
09:00 Nederland NEVI pmi jun
09:15 Spanje manufacturing PMI jun 53,7
09:45 Italië manufacturing PMI jun 52,7
09:50 Frankrijk manufacturing PMI jun 53,1
09:55 Duitsland manufacturing PMI jun 55,9
10:00 EU flash manufacturing PMI jun 55,0
11:00 EU werkloosheid mei 8,5%
15:45 VS manufacturing PMI jun
16:00 VS ISM Manufacturing Index mei 58,3

3 jul
11:00 EU inflatie PPI mei 0,4% MoM
11:00 EU detailhandelsverkopen mei 0,1% MoM
16:00 VS orders duurzame goederen mei

4 jul
02:30 Japan services PMI jun
03:45 China Caixin services PMI jun
09:15 Spanje services PMI jun 56,2
09:45 Italië services PMI jun 53,3
09:50 Frankrijk services PMI jun 56,4
09:55 Duitsland services PMI jun 53,9
10:00 EU services PMI jun 55,0

5 jul
08:00 Duitsland fabrieksorders mei 1,1% MoM
08:00 Rood Microtec omzetcijfer H1
14:15 VS ADP banenrapport jun 190K
14:30 VS wekelijkse jobless claims 224K
16:00 VS ISM non-Manufacturing Index jun 58,3

6 jul
08:00 Duitsland industriële productie mei 0,4% MoM
14:30 VS Payroll Report jun 200K en 3,8%

Verder nog iets? Eens zien, heeft Amazon inderdaad deze noot gekraakt?

Corné heeft nog een prima video in de aanbieding:

Kiek op de Grafiek

De AEX rommelt maar wat aan in eigen grafiek, richting is verder te zoeken. Of het moet zijn dat de index wat druiperig oogt. Wat dat betreft kan het H1-cijferseizoen niet snel genoeg genoeg beginnen. De index handelt nu 15,2 keer de huidige winst en en doet 3,5% dividendrendement.  


Dividendseizoen is over, hetzelfde beeld geldt uiteraard voor de AEX herbeleggingsindex. Die laat net als de prijsindex haar kopje ook een klein beetje hangen, maar niettemin is de all time high eigenlijk niet ver weg. 


Ja, de volatiliteit is wat opgelopen, maar is intussen ook al weer afgekomen. De percentages waren weer niet mals, maar ik lees vooralsnog niet echt onrust aan de AEX VIX Index af.


De Eurostoxx 600 kan een meevallend cijferseizoen goed gebruiken. Per saldo is dit dood geld het laatste jaar. 


Mannschaft, Merkel, Deutsche Bank, Duitse auto-industrie en Unterleistung van de DAX: misschien hebben we wel Peak Germany gezien. 


Om u een idee te geven: ABN Amro is €1 miljard meer waard.

Nu maar weer omhoog, lijkt de grafiek van de S&P 600 bijna te zeggen. De korte trend is nog net omhoog, maar de all time high party van vorig jaar is even uit beeld.


Eerste van de maand en dan heeft professor Robert Shiller altijd weer zijn magnifieke lange (terug gerekende) data bijgewerkt. Zijn beroemde, maar naar mijn bescheiden oordeel onwerkbare Cyclically Adjusted Price Earnings (CAPE) is eindelijk gedaald, maar staat nog steeds torenhoog:


Besi verloor deze week 10% en ook ASML en ASMI leverden in. Daarom een kijkje bij de Philadelphia Semiconductor Index, de SOX (ASML zit hier zelfs in). Die is inderdaad ook afgekomen, maar geen lagere bodem.


De MSCI World Index in euro's laat een gevoelige veer na de nieuwe top. De index lijkt zelfs uit die korte, felle stijgende trend te vallen.


Verhip, ik zie nu pas dat onze rente op het laagste niveau van dit jaar staat. Toch een vlucht in veilig?


Afgezien van die spike naar beneden een tijdje terug, laat de Duitse tienjaars rente in feite hetzelfde beeld zien.


Kijkje nog bij Europa-Zuid, de Italiaanse rente blijft maar met zichzelf in gevecht.


De Amerikaanse rente is aan het zijwaartsen. Blijft opvallend gelet op de opwaartse druk van de Fed?


Dagelijks veel koersgeweld en vooralsnog is de gestage dollar-stijging tot staan gebracht.


Voor het eerst ooit dat ik deze geef: dollar versus Chinese yuan of renmibi. De laatste is flink aan het afkomen. 


De mooiste opgaande grafiek van vandaag, oliesoort West-Texas Light Intermediate (WTI).


Pijn aan de pomp, want hoewel Brent minder hard gaat dan WTI, wordt het ook gewoon duurder.


Goud kunt u zo over EUR/USD leggen. Blijft mij verbazen dat hier totaal geen aandacht meer voor is. Is wel eens anders geweest


Tot slot bitcoin nog. Ik had gedacht dat die bubbel veel sneller zou afkomen, maar misschien is zo'n fnuikende neergaande trend wel veel pijnlijker.


Wat zeg ik? De percentages mogen er toch wel wezen. Merkwaardigste aan dit fenomeen vind ik nog dat tien jaar geleden de maatschappij eiste dat de financiële sector volledig aan banden werd gelegd. Dat is gebeurd en dan duikt iedereen op een ongereguleerde markt.

Fijne zondag verder en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juli 2018 15:03
    De Dollar?, dat zijn jij en ik..Of beter gezegd, iedereen die handelt in die valuta. De FED noch Trump handelt in de Dollar… Reacties op wat zij zeggen, en doen, maakt de Dollar, en elk andere valuta.

    Haal jij nu echt niets uit al die grafieken?… Zal het mild houden, maak dat je wegkomt uit alles...
  2. [verwijderd] 1 juli 2018 18:03
    quote:

    Helvan '18 schreef op 1 juli 2018 15:03:

    De Dollar?, dat zijn jij en ik..Of beter gezegd, iedereen die handelt in die valuta. De FED noch Trump handelt in de Dollar… Reacties op wat zij zeggen, en doen, maakt de Dollar, en elk andere valuta.

    Haal jij nu echt niets uit al die grafieken?… Zal het mild houden, maak dat je wegkomt uit alles...
    Hoe vak zijn er niet van dit soort grafieken geweest en er gebeurde niks.... Zo vaak. Kan best nu beginnen.
  3. Belegde boterham 2 juli 2018 00:12
    "Om een voorbeeldje te geven: u bent een ondernemer die winst en omzet in yuan, peso, rand of lira boekt, maar kosten (denk aan inkoop, energie en het hebben van schulden) in dollars heeft. Dan kan u werken, risico's nemen en ondernemen wat u wilt, maar daar valt bar weinig tegen te beginnen."

    Oef dit is een beleggerssite en proficiat met je 50!

    Maar dit is, sorry voor je, onzin. Natuurlijk kun je je indekken tegen wisselkoerseffecten. Dat kost geld uiteraard, maar je weet waar je aan toe bent ipv maar 'gokken' wat de EU/$ doet.
  4. forum rang 7 ff_relativeren 2 juli 2018 00:44
    Vlak voor het middernachtelijke uur werd duidelijk dat de Duitse Regering -en daarmee ook de EUR/USD- op de figuurlijke wip zit.

    De CSU, onder aanvoering van Seehofer, wil meer immigratiemaatregelen dan wat de Bondskanselier in Europa los heeft gekregen. En dat maakt de positie van Minister Seehofer in de Duitse Regering onhoudbaar.

    De heer Seehofer begrijpt dit dillemma heel goed, en trekt op het CSU-congres zijn onvermijdelijke conclusie : hij biedt aan om af te treden. In allerijl werd het CSU-congres onderbroken voor een overleg in kleine kring. Want heer Seehofer brengt niet alleen een begrijpelijke beslissing op tafel, maar ook een partijdillemma : Als de CSU een vervanger aanwijst voor het ministerambt van Seehofer, -om vervolgens weer netjes in het gelid te gaan lopen- dan zal de eigen achterban daar niets meer van begrijpen en hun voormannen als hypocriet bestempelen.

    Zie daar het dillemma : Als CSU maakte men op zondagavond een keuze. En maandagmorgen moet men wellicht een vervanger aanwijzen en de zondagse beslissing over immigratie zo snel mogelijk onder het tapijt vegen ..

    Hypocriet spelen of de toko valt

    Het CSU moet haast wel de hypocriet gaan spelen. Het alternatief is dat alle CSU-ministers zich achter de beslissing van het eigen congres scharen, en samen met heer Seehofer, hun ontslag aanbieden .. waarna de Duitse Regering valt.

    Een oplossing voor Bondskanselier Merkel

    Mevrouw Merkel kan dit dillemma oplossen. En voorkomen dat haar Regering maandagochtend valt. Door het ministerambt van meneer Seehofer (CSU) in handen te geven van iemand uit eigen gelederen (CDU). En een ander ministersambt in handen te geven van de opvolger van Seehofer.

    Zo hoeft de CSU haar standpunt niet los te laten, en wordt zij niet langer verantwoordelijk voor het immigratiebeleid. Anders denken mag, op een stoel waar het geen kwaad kan ..

    Maandagochtend kan er wat volatiliteit zijn op de Europese beurzen. Omhoog of omlaag. Al naar gelang of er zich vannacht inderdaad een stoelendans heeft voltrokken.

  5. [verwijderd] 2 juli 2018 12:26
    quote:

    ff_relativeren schreef op 2 juli 2018 00:44:

    Vlak voor het middernachtelijke uur werd duidelijk dat de Duitse Regering -en daarmee ook de EUR/USD- op de figuurlijke wip zit.

    De CSU, onder aanvoering van Seehofer, wil meer immigratiemaatregelen dan wat de Bondskanselier in Europa los heeft gekregen. En dat maakt de positie van Minister Seehofer in de Duitse Regering onhoudbaar.

    De heer Seehofer begrijpt dit dillemma heel goed, en trekt op het CSU-congres zijn onvermijdelijke conclusie : hij biedt aan om af te treden. In allerijl werd het CSU-congres onderbroken voor een overleg in kleine kring. Want heer Seehofer brengt niet alleen een begrijpelijke beslissing op tafel, maar ook een partijdillemma : Als de CSU een vervanger aanwijst voor het ministerambt van Seehofer, -om vervolgens weer netjes in het gelid te gaan lopen- dan zal de eigen achterban daar niets meer van begrijpen en hun voormannen als hypocriet bestempelen.

    Zie daar het dillemma : Als CSU maakte men op zondagavond een keuze. En maandagmorgen moet men wellicht een vervanger aanwijzen en de zondagse beslissing over immigratie zo snel mogelijk onder het tapijt vegen ..

    Hypocriet spelen of de toko valt

    Het CSU moet haast wel de hypocriet gaan spelen. Het alternatief is dat alle CSU-ministers zich achter de beslissing van het eigen congres scharen, en samen met heer Seehofer, hun ontslag aanbieden .. waarna de Duitse Regering valt.

    Een oplossing voor Bondskanselier Merkel

    Mevrouw Merkel kan dit dillemma oplossen. En voorkomen dat haar Regering maandagochtend valt. Door het ministerambt van meneer Seehofer (CSU) in handen te geven van iemand uit eigen gelederen (CDU). En een ander ministersambt in handen te geven van de opvolger van Seehofer.

    Zo hoeft de CSU haar standpunt niet los te laten, en wordt zij niet langer verantwoordelijk voor het immigratiebeleid. Anders denken mag, op een stoel waar het geen kwaad kan ..

    Maandagochtend kan er wat volatiliteit zijn op de Europese beurzen. Omhoog of omlaag. Al naar gelang of er zich vannacht inderdaad een stoelendans heeft voltrokken.

    Ach, wat is nieuws, het komt altijd achteraf en je kunt er ook nog eens niets mee.. Je denkt er iets mee te kunnen, maar dan hebben bewegingen al plaats gevonden.
    Het volgend nieuwsbericht zal daarover gaan, en je bent weer terug bij het begin van de cyclus die in nieuws zit, het draait in rondjes om je heen.
    Nieuws blijft nieuws, je hebt er niets aan voor je aandelen, of beursrichting...
  6. forum rang 7 ff_relativeren 2 juli 2018 16:24
    quote:

    ff_relativeren schreef op 2 juli 2018 00:44:

    Vlak voor het middernachtelijke uur werd duidelijk dat de Duitse Regering -en daarmee ook de EUR/USD- op de figuurlijke wip zit.

    De CSU, onder aanvoering van Seehofer, wil meer immigratiemaatregelen dan wat de Bondskanselier in Europa los heeft gekregen. En dat maakt de positie van Minister Seehofer in de Duitse Regering onhoudbaar.

    De heer Seehofer begrijpt dit dillemma heel goed, en trekt op het CSU-congres zijn onvermijdelijke conclusie : hij biedt aan om af te treden. In allerijl werd het CSU-congres onderbroken voor een overleg in kleine kring. Want heer Seehofer brengt niet alleen een begrijpelijke beslissing op tafel, maar ook een partijdillemma : Als de CSU een vervanger aanwijst voor het ministerambt van Seehofer, -om vervolgens weer netjes in het gelid te gaan lopen- dan zal de eigen achterban daar niets meer van begrijpen en hun voormannen als hypocriet bestempelen.

    Zie daar het dillemma : Als CSU maakte men op zondagavond een keuze. En maandagmorgen moet men wellicht een vervanger aanwijzen en de zondagse beslissing over immigratie zo snel mogelijk onder het tapijt vegen ..

    Hypocriet spelen of de toko valt

    Het CSU moet haast wel de hypocriet gaan spelen. Het alternatief is dat alle CSU-ministers zich achter de beslissing van het eigen congres scharen, en samen met heer Seehofer, hun ontslag aanbieden .. waarna de Duitse Regering valt.

    Een oplossing voor Bondskanselier Merkel

    Mevrouw Merkel kan dit dillemma oplossen. En voorkomen dat haar Regering maandagochtend valt. Door het ministerambt van meneer Seehofer (CSU) in handen te geven van iemand uit eigen gelederen (CDU). En een ander ministersambt in handen te geven van de opvolger van Seehofer.

    Zo hoeft de CSU haar standpunt niet los te laten, en wordt zij niet langer verantwoordelijk voor het immigratiebeleid. Anders denken mag, op een stoel waar het geen kwaad kan ..

    Maandagochtend kan er wat volatiliteit zijn op de Europese beurzen. Omhoog of omlaag. Al naar gelang of er zich vannacht inderdaad een stoelendans heeft voltrokken.

    De Duitse Regeringscrisis lijkt voorbij sinds vanmiddag. Mede-CSU minister Muller heeft zijn collega Seehofer laten vallen :

    "CSU-Minister Müller auf Distanz zur Parteispitze

    14:36 Uhr

    CSU-Entwicklungshilfeminister Gerd Müller geht auf Distanz zu seiner Parteiführung. Auf die Frage, warum er nicht bei der CSU-Delegation für die Gespräche mit der CDU dabei sei, sagt er vor einer Fraktionssitzung: "Vielleicht bin ich inhaltlich nicht so positioniert wie dieses Gremium." Er sei klar gegen ein Ende der Fraktionsgemeinschaft. Ein solches Ende helfe auch in Bayern nicht: "Die Bayern wollen, dass wir nicht zur Regionalpartei schrumpfen."

    bron : www.tagesschau.de/newsticker/liveblog... .

  7. forum rang 7 ff_relativeren 2 juli 2018 19:49
    3e Coalitiepartij SPD wil niet het plan van Seehofer omarmen : we zijn alleen gebonden aan het eerder afgesproken coalitie-akkoord.

    "19:37 Uhr

    SPD-Chefin Andrea Nahles will sich offenbar nicht mit Seehofers "Masterplan" beschäftigen. Die SPD orientiere sich am Koalitionsvertrag, sagte sie laut Fraktionskreisen vor den Abgeordneten ihrer Partei. Das meldet die Nachrichtenagentur AFP. Die Zukunft des Plans sei ohnehin ungewiss, sagte Nahles demnach weiter."

    bron : www.tagesschau.de/newsticker/liveblog... .

    Dat klinkt alsof heer Seehofer vanavond uitgerangeerd wordt ..

  8. forum rang 7 ff_relativeren 2 juli 2018 22:30
    quote:

    ff_relativeren schreef op 2 juli 2018 19:49:

    3e Coalitiepartij SPD wil niet het plan van Seehofer omarmen : we zijn alleen gebonden aan het eerder afgesproken coalitie-akkoord.

    (.. .)

    Er is een doorbraak in Duitsland en Minister Seehofer wil, en mag, blijven.
    In plaats van opvangcentra buiten de landsgrenzen, komen er zgn doorgangscentra binnen de landsgrenzen, maar wel vlak aan de landsgrenzen.

    Er is 1 laatste hobbeltje te nemen : Die 3e coalitiepartner, de SPD. Uitgerekend de club die morgenochtend de zegen moet geven over dit compromis, heeft zich sinds 2015 verzet tegen soortgelijke plannen van doorgangscentra ..

    En zoals de SPD ook vanavond weer aan gaf : ze willen het plan van Seehofer niet.

    Tja, dames en heren, dat staat dan morgen op de agenda ..
    Rekenen we op gematigde opluchting op de Europese beurzen ?

    www.tagesschau.de/newsticker/liveblog... .
  9. forum rang 7 ff_relativeren 4 juli 2018 20:02
    Bondskanselier Merkel zet de immigratiediscussie ineens op scherp :
    Binnen 48 uur moet er een besluit zijn, en anders gaan we iedereen weer binnen laten ..

    bron : www.tagesschau.de/inland/merkel-farbe... .

    Tja, dat gaat Minister Seehofer vast niet leuk vinden. De beurzen (en EUR/USD) gaan morgen maar even een stapje opzij doen, vermoed ik ..
  10. forum rang 7 ff_relativeren 4 juli 2018 22:59
    Niets aan de hand met de immigratieplannen voor doorgangscentra in Duitsland.
    Er hoeft geen definitieve overeenstemming te zijn binnen enkele dagen.
    Het ligt anders : Er moet binnen 48 uur een beslissing worden genomen over ieder individu dat daar wordt gehuisvest.

    Of dat dan haalbaar is, is weer iets anders. Maar dit moest even worden rechtgezet.
    De immigratiediscussie staat dus niet op scherp.

    Greetzzz
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links