Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Tegenstrijdige signalen AEX

TA: Tegenstrijdige signalen AEX

Op de korte termijn bewegen de meeste aandelenbeurzen zuidwaarts, maar op de meerjarengrafieken zijn de stijgende trendkanalen niet geschonden. In mijn column van woensdag heb ik het positieve langetermijnscenario al beargumenteerd. Dit betekent dat we een spannende periode tegemoet gaan.

Vooralsnog is het negatieve kortetermijnsentiment nog niet gedraaid. Deze tegenstrijdigheid tussen (negatieve) korte termijn en (positieve) langetermijnontwikkelingen, zorgt voor een verwarrend beeld, waarvan mijn columns in de afgelopen week van getuigen. In de reacties op mijn columns kon ik opmaken dat deze tegenstrijdigheid niet voor iedereen even duidelijk is, ik las dan ook veel kritische reacties.

Verder ontwikkelt de olieprijs zich positief, die op korte termijn een zogenaamde vlagformatie heeft afgerond. Een vlag prijst in 85% van de gevallen een bullish scenario in. Ook de euro/dollar blijft duidelijk in de neerwaartse trend bewegen, hoewel er op korte termijn wel wat stabilisatie en een potentiële dubbele bodem wordt gevormd.

Nederlandse beurs nog niet uit de correctie

Onze beurs laat al weken een correctief koersverloop zien, na de stijging van 57 indexpunten in april en mei. Met de daling van 29 indexpunten vanaf de top van mei rond 572 heeft de AEX-index thans vrijwel 50% van de voorafgaande stijging gecorrigeerd. Binnen de technische analyse spreken we dan van van een normale correctie, ook wel 50% retracement genoemd.

De markt heeft sinds de bodem van februari-maart rond 516 twee stappen vooruit gezet, tegenover nu één stap terug.  Overigens gaan we ook bij een eventuele verdere daling naar de toppen van februari-maart uit van een pullback situatie.

Voorlopig moeten we rekening houden met forse uitslagen en dus veel volatiliteit. Op de lange termijn handhaven we echter nog altijd onze positieve visie en verwachten we dat uiteindelijk weerstand 572,84 zal worden gebroken, waarna de index hogere koersniveaus kan gaan opzoeken. Kortom, onze buy the dip-strategie blijft van kracht.

Olie ontwikkelt zich opwaarts

De olieprijs geeft positieve signalen, wat de aandelenmarkten op termijn zal ondersteunen.  Brentolie breekt uit de correctieve fase en komt er technisch bezien wat beter bij te liggen.

Binnen de neutrale bandbreedte is een zogenaamde vlagformatie opwaarts voltooid, waarmee het technische beeld serieus opklaart. Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven weerstand 80,50 (top van 17 mei) noodzakelijk, daarna kan Brent richting de honderddollargrens.

Euro/dollar daagt steun uit

De euro/dollar lijkt wat te stabiliseren. De dalende trend is intact, echter de steun 115,55 (gevormd op 10 november 2017) is al een paar keer goed getest. Ook nu weer zien we de euro opveren, waarmee zich een een potentiële dubbele bodem aftekent.

Echter, zolang er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we voorzichtig te blijven. Er hangt blijkbaar nog verkoopdruk boven de markt. Na een eventuele doorbraak onder steun 115,55 wordt 111,19 het volgende neerwaartse koersdoel. Ook een verdere daling van de euro, dus sterke dollar, zal op termijn een positief effect op aandelenkoersen kunnen hebben.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 04 aug Chips breken technisch uit, ook ASMI ligt er nog prima bij 76
 2. 03 aug Crypto’s zijn nog niet uit de gevarenzone
 3. 03 aug Het draagvlak onder de Nederlandse beurs blijft redelijk 111

Gerelateerd

Reacties

308 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Formule1-Fan 29 juni 2018 08:28
  klopt niet, angst eu top en landen schulden parten ook, net als draak die stopt, schuldpapier die waardeloos is en miljarden euros nu niet verkocht kunnen worden.

  Wa een nairij weer, Eu top in de nacht gezet do dus en niet vrijdag overdag allemaal om de beurs te sussen. Deu bank failliet of draak met doorstart.

  En weer groene fruts, blijft steeds maar hosanna en feest. Op dal kopen is moeilijk dat was dus woe tussen de middag
 2. forum rang 7 Nothing Else..?! 29 juni 2018 09:07
  quote:

  Gwen88 schreef op 29 juni 2018 08:57:


  Mooi moment om de longs te verkopen. (geen beer)


  Maar als ik een beer zou willen gaan verkopen wordt het een moeilijk verhaal..

  Er zit op dit moment géén Circus of Dierentuin bij mij in de buurt..

  (Grapje Gwen..don't shoot the Messenger) ;)
308 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 766,24 04 aug
  +6,16
  +0,81%
 2. Brent Crude Oil - CME Rollover 1 70,21 04 aug
  -2,20
  -3,04%
 3. EUR/USD 1,1838 00:38
  -0,0025
  -0,21%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links