Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Tegenstrijdige signalen AEX

TA: Tegenstrijdige signalen AEX

Op de korte termijn bewegen de meeste aandelenbeurzen zuidwaarts, maar op de meerjarengrafieken zijn de stijgende trendkanalen niet geschonden. In mijn column van woensdag heb ik het positieve langetermijnscenario al beargumenteerd. Dit betekent dat we een spannende periode tegemoet gaan.

Vooralsnog is het negatieve kortetermijnsentiment nog niet gedraaid. Deze tegenstrijdigheid tussen (negatieve) korte termijn en (positieve) langetermijnontwikkelingen, zorgt voor een verwarrend beeld, waarvan mijn columns in de afgelopen week van getuigen. In de reacties op mijn columns kon ik opmaken dat deze tegenstrijdigheid niet voor iedereen even duidelijk is, ik las dan ook veel kritische reacties.

Verder ontwikkelt de olieprijs zich positief, die op korte termijn een zogenaamde vlagformatie heeft afgerond. Een vlag prijst in 85% van de gevallen een bullish scenario in. Ook de euro/dollar blijft duidelijk in de neerwaartse trend bewegen, hoewel er op korte termijn wel wat stabilisatie en een potentiële dubbele bodem wordt gevormd.

Nederlandse beurs nog niet uit de correctie

Onze beurs laat al weken een correctief koersverloop zien, na de stijging van 57 indexpunten in april en mei. Met de daling van 29 indexpunten vanaf de top van mei rond 572 heeft de AEX-index thans vrijwel 50% van de voorafgaande stijging gecorrigeerd. Binnen de technische analyse spreken we dan van van een normale correctie, ook wel 50% retracement genoemd.

De markt heeft sinds de bodem van februari-maart rond 516 twee stappen vooruit gezet, tegenover nu één stap terug.  Overigens gaan we ook bij een eventuele verdere daling naar de toppen van februari-maart uit van een pullback situatie.

Voorlopig moeten we rekening houden met forse uitslagen en dus veel volatiliteit. Op de lange termijn handhaven we echter nog altijd onze positieve visie en verwachten we dat uiteindelijk weerstand 572,84 zal worden gebroken, waarna de index hogere koersniveaus kan gaan opzoeken. Kortom, onze buy the dip-strategie blijft van kracht.

Olie ontwikkelt zich opwaarts

De olieprijs geeft positieve signalen, wat de aandelenmarkten op termijn zal ondersteunen.  Brentolie breekt uit de correctieve fase en komt er technisch bezien wat beter bij te liggen.

Binnen de neutrale bandbreedte is een zogenaamde vlagformatie opwaarts voltooid, waarmee het technische beeld serieus opklaart. Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven weerstand 80,50 (top van 17 mei) noodzakelijk, daarna kan Brent richting de honderddollargrens.

Euro/dollar daagt steun uit

De euro/dollar lijkt wat te stabiliseren. De dalende trend is intact, echter de steun 115,55 (gevormd op 10 november 2017) is al een paar keer goed getest. Ook nu weer zien we de euro opveren, waarmee zich een een potentiële dubbele bodem aftekent.

Echter, zolang er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we voorzichtig te blijven. Er hangt blijkbaar nog verkoopdruk boven de markt. Na een eventuele doorbraak onder steun 115,55 wordt 111,19 het volgende neerwaartse koersdoel. Ook een verdere daling van de euro, dus sterke dollar, zal op termijn een positief effect op aandelenkoersen kunnen hebben.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Brent Crude Oil - CME Rollover 1

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
308 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Pomper
0
Bijvoorbeeld 2017-05-18 vix signaal was best een mooi signaal!

Even studeren dan zie je m wel
fred optie
0
quote:

snuf13 schreef op 1 jul 2018 om 15:06:


[...]

Ik geloof niet in tekentjes...lijntjes.... opinies....adviezen..... en dat geleuter......

Gewoon op je gevoel afgaan..... en je wint als je maar slim bent :-))
\\normaal gesproken moet er wel iets in ta zitten lijkt mij maar niet in deze markten..zeer zwaar gemanipuleerd. die hele stijging van vrijdag puur lok stijging zo als altijd de laatste tijd.. dat gold ook voor vele dalingen trouwens.
Now U See Me!
0
YES.. YES.. YES.. YES..

I love U Raketic..

Maar eigenlijk was de Wedstrijd Helemaal Nic..

Kroatië had toch al in de verlenging met een terechte Penalty..

De boel moeten afmaken..

En die Deen had géén GEEL maar ROOD moeten hebben..

Maar wat een Belachelijke Wedstrijd en Dito Strafschoppen..

Kroatië met zoveel Klasse in huis hadden ze deze wedstrijd..

In normale doen met een Nulletje of 3.. 4.. moeten winnen..

Maar het belangrijkste moet nog komen..

Ff Klappertje gemaakt met Unibet..

Ik had Veul heel Veul Centjes op Kroatië gezet..

Yippie a jeeehh Yippie a Yoohhhh..

:)))))))))))))))))))))))


Toegevoegd:

020 en Ex-Feyenoord konden niet scoren met de Penals hahahahaha...

Dit is zo een slecht.. Zaad WK!

Maar over 4 jaar gaan we naar Qatar in de Winter..

Nou Dat zal wel helemaal een AF KNAPPER van Jewelste gaan worden!!

Over 4 jaar dus..

Qatar begint te trekken! ;))

Pomper
0
quote:

fred optie schreef op 1 jul 2018 om 22:09:


[...]\\normaal gesproken moet er wel iets in ta zitten lijkt mij maar niet in deze markten..zeer zwaar gemanipuleerd. die hele stijging van vrijdag puur lok stijging zo als altijd de laatste tijd.. dat gold ook voor vele dalingen trouwens.


Je hebt geen enkel idee he fred.

snuf13
0
Ik denk zelf dat de 2e kwartaal cijfers enigszins al aan gaan geven, welk effect de handelsoorlog
tot nu toe heeft gebracht.

En dit kan nooit het einde zijn van de goede film die nog komen gaat!!!
expert@info
0
quote:

Pomper schreef op 1 jul 2018 om 23:05:


[...]

Je hebt geen enkel idee he fred.
zo je hebt vh weekend met dit mooie weer eindelijk een cursus gedaan ?
Allemaal leuk dat je de theorie hebt getracht te onthouden en het geloof hebt het licht gezien te hebben maar helaas de realiteit is anders.

Maar blijkbaar heb jij het geloof , wij ziuden het dan ook op prijs stellen iedere ochtend een analyse te krijgen volledig onderbouwd.....
fred optie
0
Nou moet ik wel zeggen dat ik van koersvorming geen enkel idee heb ja. Klopt. Weet wel dat ik morgen iig deltas moet kopen. Niet omdat ik denk dat de koersen hoger gaan...maar omdat het op mijn positie moet. Voor de rest....geen flauw idee ... Nadat noppes. Mijn vak ook nooit geweest.
308 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 22 okt TA: KPN graaft zich uit 228
  2. 21 okt TA: AEX blijft technisch op peil 209
  3. 18 okt TA: Concept-brexitdeal trekt eur... 363

Gesponsorde links