Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Handelsoorlog of blufpoker?

TA: Handelsoorlog of blufpoker?

Volgens veel gezaghebbende analisten en economen zou een escalatie van het handelsconflict tgussen de VS en China de wereldeconomie versneld in een recessie kunnen drijven. Wereldwijd zijn aandelenkoersen dan ook hard gedaald, onder andere uit angst voor een verdere verharding van het conflict.

Trump kondigde vorige week nieuwe importtarieven aan en China sloeg terug met invoertarieven op een aantal Amerikaanse goederen. Kortom, de vlam lijkt in de pan te slaan, met dalende aandelenmarkten tot gevolg.

Ik vraag me overigens af of mijn Buy The Dip scenario nu van stal gehaald kan worden, want al jarenlang biedt elke grote aandelencorrectie een nieuwe koopkans. Hieronder geef ik mijn overwegingen weer voor een koopstrategie.

Wordt de soep wel zo heet gegeten?

In mijn achterhoofd spookt al een tijdje een alternatief scenario rond, namelijk dat Trump blufpokert op het scherpst van de snede.

Hij heeft de afgelopen twee jaar al een paar keer een grote mond opgezet in andere conflicten, maar dit dreigement telkens steeds gebruikt als een onderdeel van zijn eigen strategie.

Met zijn snoeiharde politieke uitspraken verschaft de Amerikaanse president zich steeds een onderhandelingsbod dat de tegenpartij niet kan afslaan.

Voorbeeld 1: Vernietiging Noord Korea

In september vorig jaar dreigde Trump met de totale vernietiging van Noord-Korea als het land de VS zou bedreigen. De Amerikaanse president zei dat tijdens een toespraak bij de Verenigde Naties. Trump riep verder de andere leden van de VN op om het regime van Kim Jong-Un te isoleren tot dit land zijn vijandige houding veranderde. Over Kim Young-Un zelf zei Trump dat rocket man op zelfmoordmissie was.

Het is uiteindelijk iets anders verlopen, zoals we inmiddels weten. Of Kim met de rug tegen de muur stond, weten we niet, maar wat tot een paar weken geleden als vrijwel onmogelijk werd gehouden, geschiedde toch. De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar begin juni de hand geschud. Bovendien eindigde de ontmoeting met een overeenkomst.

Wereldwijde heeft dit geleid tot een tsunami aan media-aandacht, die zijn weerga niet kent. Of je voor Trump bent of tegen hem, vriend en vijand beaamden dat de Amerikaanse president als morele winnaar uit de strijd is gekomen.

Voorbeeld 2: Migranten als criminelen beschouwen

In de afgelopen maanden werd, in de migrantendiscussie, voortdurend het zerotolerancebeleid door Trump’s regering gepredikt. Daarbij zouden illegale migranten die voet op Amerikaanse grond zetten als criminelen beschouwd worden.

Als gevolg hiervan werden kinderen van hun ouders gescheiden. Dit laatste leidde wereldwijd tot een golf van verontwaardiging, ook binnen de Republikeinse partij.

Kort daarna heeft Amerikaanse president echter een decreet ondertekend waarin een einde werd gemaakt aan het scheiden van kinderen en hun ouders bij de Amerikaanse grens. Met het nieuwe decreet bleef wel het zerotolerancebeleid kracht, maar kunnen gezinsleden samenblijven terwijl ze op hun immigratieprocedures wachten.

Hiermee werd dus het zerotolerancebeleid bekrachtigd en werd zijn keiharde vreemdelingenbeleid gevalideerd. Niemand sprak er meer over, want in de media ging het alleen over het feit dat kinderen van hun ouders gescheiden zouden worden.

Ik zie ook hier dat de Amerikaanse president als morele winnaar uit de strijd is gekomen.

Donald Trump staat bekend als een sluwe vos. Wie weet doet hij dit alles met voorbedachte rade. Als we deze lijn doortrekken, dan verschaft de Amerikaanse president zich in het jongste handelsconflict een prima onderhandelingspositie.

Met zijn dreigement om de handelsoorlog met China nog verder te laten escaleren, door nieuwe beperkingen in te voeren op Chinese investeringen in Amerikaanse technologiebedrijven, zet Trump het conflict op scherp. Maar strategisch bezien heeft hij zich hiermee een prima positie verschaft aan de onderhandelingstafel.

Uptrends intact

Hoe je het ook wendt of keert, de reeks dalende aandelenkoersen hebben wereldwijd niet tot een bearmarkt geleid. Daarvoor waren de winstnemingen te bescheiden. Buy The Dip, want al jarenlang biedt elke grote correctie een nieuwe koopkans.

Puur technisch bezien, dat is uiteindelijk mijn vak, zijn de lange termijn uptrends nergens geschonden.

Ik begin hieronder met de AEX-index, waar we in de afgelopen dagen naar de onderkant van het stijgende trendkanaal zijn gezakt. Niets meer en niets minder. Verder bekijk ik enkele Europese beurzen en Wall Street. Alles vanuit een lange termijn perspectief.

Nederlandse beurs test onderkant stijgende trendkanaal

De AEX-index consolideert binnen de stijgende trend. De trend is per saldo nog steeds opwaarts gericht, maar het ontbreekt dit jaar aan kracht.

Van belang is dat de AEX-index zich binnen het lange stijgende trendkanaal weet te handhaven. De hogere bodems sinds 2016 wijzen nog steeds op aanhoudende vraag.

Voor een hervatting van de stijgende trend dient de AEX-index boven de laatste top te breken, die ligt op 572,81 punten (gevormd op 26 januari).Duitse beurs op steunlijn

De DAX index in Frankfurt vormt een lagere top. Maar de langere stijgende trend is intact. We zien wel dat de lagere top verkoopdruk signaleert.

Bij een daling onder de steun van 11.868,84 punten (gevormd op 1 september 2017) zou een verdere verzwakking optreden.

Weerstand ligt rond 13.596,89 punten (gevormd op 26 januari).


Europese beursgemiddelde stagneert wat

De Euro Stoxx 50 index, vormt eveneens een eerste lagere top, die verkoopdruk signaleert. Het technische plaatje stagneert hiermee iets, binnen de uptrend.

Bij een daling onder de steun van 3.214,31 punten (gevormd op 10 februari 2017) zou een verdere verzwakking optreden.

Weerstand ligt rond 3.836,28 punten (gevormd op 17 april 2015).


Dow Jones binnen stijgende trendkanaal

De trend van de Dow Jones index blijft ondanks de huidige consolidatie nog steeds opwaarts gericht. De hogere bodems wijzen nog steeds op aanhoudende vraag.

De steun ligt rond 23.251,11 punten (gevormd op 25 oktober 2017).

Slaagt de Dow Jones-index erin om boven de top van 26 januari rond 26.616,71 te breken, dan kan de stijgende trend worden hervat en komt er ruimte vrij voor een verdere koersstijging richting 29.000-30.000 punten.


S&P500 stabiliseert binnen opwaartse trend.

De S&P 500 index stabiliseert wat, maar binnen de opwaartse trend. De hogere koersbodems signaleren nog steeds kopers op Wall Street.

De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking is van de opwaartse trend. Van belang is dat de S&P 500 index boven de steun van 2.532,69 punten (gevormd op 9 februari) blijft.

De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de laatste koerstop van 2.872,87 punten (gevormd op 26 januari) wordt gebroken. In dat geval wordt de opgaande trend gevalideerd en mag verdere koersstijging verwacht worden.


Nasdaq 100 index pas op de plaats

De recente daling bracht de koers van de Nasdaq 100 index weer terug onder het niveau van de voorgaande top van 7.186,09 punten (gevormd op 16 maart).

Door deze terugkeer onder een oude koerspiek verzwakt het technische beeld wat, maar niet ernstig. Deze zogeheten 'false move' doet de eerdere verbetering teniet.

Er is steun op 6.227,99 punten (gevormd op 15 november 2017).


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

handelsoorlog

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-Nasdaq 100

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
308 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
beer56
0
quote:

fred optie schreef op 27 jun 2018 om 23:43:


Positie is nu 560 en 565 en 570 calls long. Back turboos short in positie en 510 4515 520 puts short. Ofwel de kromme reversal. Uiteindelijk is dat synthetisch een grote outspread. Vandaar lichtjes deltas long. Denk daar maar eens over na. Begrijp je dat dan spreek je de taal der opties. Snap je er geen moer van dan raad ik je aan geen opties te handelen. En wel nooit. Daar een opties een prijs heeft omdat de boel beweegt. Al lopen al mijn calls op nul af en belanden al mijn puts in het geld dan nog verdien ik. Ofwel kan ik verdienen. Een lang lopende optie kost meer dan een kort lopende omdat je langer de tijd hebt om van je gamma te profiteren. Niet!!!!!! Omdat je langer de tijd hebt om je koersdoel te verwezenlijken. Das onzinnig!!!!
ik snap het
ONN
0
Gelukkig, toch nog 1 iemand :)

Maar, waar waren jullie nou met de borrel in Utrecht Beer en Fred ?
Fundbuster
0
quote:

fred optie schreef op 27 jun 2018 om 23:49:


Die handelsoorlog is slechts een dingetje. Het echte gevaar zit hem in het volledig in elkaar donderen van het monetair systeem. En reken er maar op dat dat gaat gebeuren. En dan ben ik ook de l.. zelfs met mijn doos met goud en mijn spullen.


Eens. Er is een ‘perfect storm’ voor nodig, maar het risico bestaat. En het lijkt erop dat de markt een hoofdverdachte heeft ook.
[verwijderd]
0
quote:

fred optie schreef op 27 jun 2018 om 23:43:


Positie is nu 560 en 565 en 570 calls long. Back turboos short in positie en 510 4515 520 puts short. Ofwel de kromme reversal. Uiteindelijk is dat synthetisch een grote outspread. Vandaar lichtjes deltas long. Denk daar maar eens over na. Begrijp je dat dan spreek je de taal der opties. Snap je er geen moer van dan raad ik je aan geen opties te handelen. En wel nooit. Daar een opties een prijs heeft omdat de boel beweegt. Al lopen al mijn calls op nul af en belanden al mijn puts in het geld dan nog verdien ik. Ofwel kan ik verdienen. Een lang lopende optie kost meer dan een kort lopende omdat je langer de tijd hebt om van je gamma te profiteren. Niet!!!!!! Omdat je langer de tijd hebt om je koersdoel te verwezenlijken. Das onzinnig!!!!

goed om te lezen dat jij met je posities niet kunt verliezen Fred :D
niettemin een skill om zo'n positie samen te stellen en goed te managen lijkt me
AEX900
0
Tav Trump ben ik het volledig met de schrijver eens. Trump gaat wel tot op de rand van de afgrond. Von Klausewitz in optima forma. Exact volgens het handboek "Onderhandelingstaktieken"
TA vindt ik niet zo, al zijn de grafieken goed bruikbaar om het verleden te voorspellen.
[verwijderd]
0
quote:

AEX900 schreef op 28 jun 2018 om 20:50:


Tav Trump ben ik het volledig met de schrijver eens. Trump gaat wel tot op de rand van de afgrond. Von Klausewitz in optima forma. Exact volgens het handboek "Onderhandelingstaktieken"
TA vindt ik niet zo, al zijn de grafieken goed bruikbaar om het verleden te voorspellen.

politiek is oorlog voortgezet met andere middelen
de omkering van von clausewitz door foucault :D
308 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: handelsoorlog

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 15 nov TA: Rente draait opwaarts 91
  2. 14 nov TA: Beurzen nemen gas terug 113
  3. 13 nov TA: Roundophobia voor de AEX 82

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 596,99 +0,29%
  2. DAX 13.241,75 +0,47%
  3. Ga naar: Hefboomproducten
  4. NY-Nasdaq 100 8.315,52 +0,70%
    Ga naar: Hefboomproducten

Gesponsorde links