Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Bar, maar niet boos?

Slotcall: Bar, maar niet boos?

Behalve uw aardappels en doodgekookte andijvie - met een papje - hebt u nog iets om met uw vorkje in te prakken:

Het was in maart voor het laatst dat de AEX ruim 2% daalde. Die -2,4% is inderdaad de ergste daling sinds 6 februari, toen er -3,0% op het bord stond. Dus toch dit...? De verliezen mogen er zijn.

Vorige week was er al die omzetwaarschuwing van Daimler, die dat geheel aan die handelsoorlog tussen de VS, vooral China, zeker ook Duitsland, maar eigenlijk de hele wereld. Vandaag is dit het grote anekdotische bericht. Een Harley-Davidson Made In Europe, wie wil daar nou op rijden?

Dat anekdotisch gebruiken we niet voor niets. Dat zei Fed-voorzitter Jerome Powell ook twee weken geleden. Harde cijfers dat de handelsoorlog omzetten en winsten aantasten zijn er volgens hem nog niet, wel is er anekdotisch bewijs. Hij zei het letterlijk. En dat is precies de crux op de beurs.

Tegen die tijd dat cijfers en data dit bevestigen zijn de koersen al lang en breed gevlogen. Wie kort handelt en belegt voor vooral koerswinst moet anticiperen. Toch kan u dat Harley-Davidson bericht ook anders lezen. Het bedrijfsleven anticipeert snel, waardoor winstval beperkt kan uitvallen.  

Euro, goud, bitcoin, olie en rentes

Nog iets, wie zegt dat de koersen op die handelsoorlog dalen...? Wie weet prijzen de markten wel een recessie op termijn in. Of dit is niet meer dan een bad hair day, die ook wel eens voorkomt. Hoe het ook zij, vandaag heeft niemand er geloof in. Lieslaarzen aan, hert marktbrede overzicht:

  • Alle Europese indices kleuren kneiterrood. Spanje komt er nog het meest genadig vanaf en de DAX gaat nog net even erger dan de AEX door het putje
  • Op Wall Street wilt u nu ook niet worden gezien. Tech is echt de sjaak, maar ook de blue chips zijn vandaag red chips
  • Klets, de AEX VIX Index (volatilteit) stijgt 26,7% naar 15,5. Bij Flow Traders zitten ze nu aan het bier, wedden?
  • De dollar zakt vandaag tot 1,17 en daar lijdt de AEX zichtbaar onder. Aan het touwtje: AEX omlaag en EUR/USD omhoog
  • Olie maakt er een potje van: WTI doet -0,5%, maar Brent gaat 2% onderuit
  • Bitcoin dronkemant zich naar nu een mooie plus. Verschilt nogal per uur   

En nu komt het, bij de concurrenten van aandelen... is eigenlijk niks te zien. Geen toeloop. Kortom, stevige daling vandaag, maar geen paniek. Nog.

  • Goud daalt zelfs vandaag - wanneer is het dan nog wel een veilige haven?
  • Veel belangrijker en over veilige havens gesproken: de VS rente daalt twee basisputen, maar de rest ligt stil. Zeker geen bullrun op veilige staatsobligaties dus, terwijl vastrentend als het slimme geld geldt

Besi

Hardst getroffen aandeel op het Damrak is Besi. De semiconductor had al geen fijn jaar en de zaag ging er nog even in vandaag:

Eigenlijk dalen de meeste aandelen met de grote goegemeente mee: cyclisch harder omlaag dan defensief. Bij alles wat meer risico draagt lijkt het alsof de handelaren met gebalde vuist op de verkoopknop slaan. Verder krijgen de nodige snelle stijger slaag: RELX, Heijmans, Pharming en misschien ziet u nog meer. 

Valt er nog wat zinnig over sommige fondsen te zeggen?

  • Even geen nieuwe all time high voor ASML dit keer... Besi hebben we al gehad, ASMI is ook een klein drama 
  • Royal Dutch Shell is grote uitzondering op defensieve aandelen die door de bank genomen beter blijven liggen. Heineken en Unilever doen beter hun plicht
  • Naar ArcelorMittal, Aperam en AMG kunt u ook wel raden
  • Vooral Acomo, maar ook VolkerWessels, Binck (vooruit, dat krijgt een upgrade van kepler Cheuvreux), Basic-Fit en Nedap bewegen alsof het een stralende beursdag is. Naar de redenen mag u raden   

Koersen op IEXONE

Morgen is er weer een dag met nieuwe kansen. Prettige avond. Onderstaand vindt u op IEXONE de koersen van uw favoriete aandelen. 

De dag van morgen: 26 juni

  • 00:00 Envipco AVA
  • 15:00 VS S&P Case Shiller huizenprijzenindex apr6,5%
  • 16:00 VS consumentenvertrouwen jun128,1


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brievenbus 25 juni 2018 18:11
    Ach, je zou ook gewoon kunnen vermelden dat A'dam vanochtend hoopvol van de handelsoorlog onzin gebruik maakte en meteen juichend stevig begon te dalen, binnen enige minuten tot 2x sterker dan de rest.
    Toen de echte beurzen niet mee bleken te doen moest A'dam grommend met tegenzin wat herstellen.
    Gelukkig kwam later op de dag alles toch nog goed, er was bijna geen omzet zodat de handel moeiteloos A'dam zo ongeveer tot grootste daler kon maken.
    Gek genoeg verkopen kapitaalkrachtige beleggers zelden tot nooit aandelen op dit soort onzindagen.
    Zelfs niet in A'dam...
  2. Sven12345 25 juni 2018 22:15
    quote:

    Brievenbus schreef op 25 juni 2018 18:11:

    Ach, je zou ook gewoon kunnen vermelden dat A'dam vanochtend hoopvol van de handelsoorlog onzin gebruik maakte en meteen juichend stevig begon te dalen, binnen enige minuten tot 2x sterker dan de rest.
    Toen de echte beurzen niet mee bleken te doen moest A'dam grommend met tegenzin wat herstellen.
    Gelukkig kwam later op de dag alles toch nog goed, er was bijna geen omzet zodat de handel moeiteloos A'dam zo ongeveer tot grootste daler kon maken.
    Gek genoeg verkopen kapitaalkrachtige beleggers zelden tot nooit aandelen op dit soort onzindagen.
    Zelfs niet in A'dam...
    Ga toch eens shorten brievenbus dan hoef je niet telkens te mekkeren.
  3. [verwijderd] 25 juni 2018 22:49
    "Vooral Acomo, maar ook(....)bewegen alsof het een stralende beursdag is. Naar de redenen mag u raden".

    Helemaal niet zo vreemd, AJK. In de nabeurshandel vrijdag werd Acomo 3% lager gezet met groot volume. Welke grapjas dat doet is een raadsel. Geen particulier, want die kan niet handelen tijdens de slotveiling. Tussen 17.30 en 17.35 zo nu en dan duizend stukken, maar het meest ging het aandeel van de hand in plukje van 112; 1-1-2 dus. Toch een boodschap?

    GW
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links