Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Adyen: Nogmaals cashen?

Adyen: Nogmaals cashen?

Adyen betekent in het Surinaams nogmaals. De naam is bedacht omdat de oprichters hun vorige bedrijf, Bibit, verkocht hadden aan Royal Bank of Scotland in 2004. Toen men vastliep in de ambtelijke molens bij zo'n grote bank besloot men opnieuw te beginnen. 

Overigens betaalde RBS €100 miljoen voor Bibit en dat gaf de oprichters van Adyen alvast een aardig startkapitaal. Gaandeweg het parcours kwamen er nieuwe investeerders bij die de waarde van het bedrijf verder opdreven. Aan de hand van hetgeen een nieuwe investeerder betaalt kun je namelijk de totale waarde van het bedrijf vaststellen.

Adyen heeft daarom nooit veel geld op hoeven halen. Startkapitaal was er en in de eerste acht jaar kwam er van diverse investeerders $16 miljoen binnen. In 2014 werd een grote ronde gedaan en $250 miljoen opgehaald. 

Facebook en Twitter

Een jaar later kwam Iconiq aan boord. Dit investeringsvehikel belegt geld van een aantal Silicon Valley coryfeeën, waaronder Mark Zuckerberg (Facebook) en Jack Dorsey (Twitter). Ik schat dat die ca. $100 miljoen investeerden. Adyen had het geld niet nodig maar kon het netwerk goed gebruiken. 

Iconiq is de enige bestaande aandeelhouder (naast Ossa Investments, waar Temasek achter zit, de investeringsmaatschappij van de overheid van Singapore) die niet meedoet aan de aandelenverkoop. Waarschijnlijk denken zij dat er meer in het vat zit en zo'n jongen als Zuckerberg heeft het geld waarschijnlijk ook niet meteen nodig.  


Adyen brengt in totaal 4,1 miljoen aandelen (14,2% van het totaal) naar de beurs en creëert daarmee een exit voor de bestaande aandeelhouders. De prijs zal komen te liggen tussen de €220 en €240 per aandeel. De eerste beursnotering zal plaatsvinden op woensdag 13 juni. 

Er staan 29,445 miljoen aandelen uit, wat het bedrijf waardeert op €6,48 tot €7,06 miljard. In totaal levert dat de verkopende aandeelhouders tussen de €922 en €947 miljoen op. Mabel staat er ook tussen, zij heeft 545.981 stukjes in haar bezit en dat is goed voor in ieder geval €120 miljoen. 


Hoe Mabel tussen deze aandeelhouders verzeild is geraakt is voorlopig een raadsel. Wel een mooie kop, die had ik zelf kunnen verzinnen. 

Niet voor Piet Particulier

Adyen is voor de beursgang niet toegankelijk voor particuliere beleggers. De 4,19 miljoen aandelen worden uitsluitend toegekend aan institutionele beleggers. Sowieso laat Adyen met de IPO-prijs van ruim €200 al zien weinig met de kleine retailbelegger op te hebben.   

De beursgang heeft als belangrijkste reden de bestaande aandeelhouders de mogelijkheid te geven hun aandelenbelang te verzilveren. De meeste aandeelhouders (enkele uitgezonderd) zullen dan ook pro rata circa 15% van hun belang aanbieden.  

Wat doet Adyen?

Wat doet Adyen? Adyen is een technologiebedrijf dat één platform biedt waarmee bedrijven (merchants) hun klanten overal ter wereld mee kunnen laten betalen. Kassa van de wereld, werd het al genoemd in de media. Zelf zegt Adyen het zo: "A single payments platform to accept payments anywhere, on any device."

Klinkt simpel, is het niet. Het is wel duidelijk een technologiebedrijf, dat verschrikkelijk goed schaalbaar is. Daar komt ook de fantasie vandaan: het platform is zo gebruikersvriendelijk, dat elke verkoper het graag wil gebruiken. En met de trend naar meer online sales, zit Adyen voorlopig gebeiteld.  

U hebt ongetwijfeld wel eens wat betaald aan Adyen, of beter, via Adyen. Zoals ik gisteren, om het tegoed voor de kinderen bij Pathe Thuis wat op te hogen:


Alles met mate, inderdaad. Daarnaast dringt Adyen het aantal frauduleuze betalingen terug. Door data te vergelijken (bankrekeningen, creditcards etc.) zorgt het enerzijds voor minder frauduleuze betalingen, en anderzijds dat het aantal conversies omhoog gaat. 

Met conversies wordt bedoeld het omzetten van een koopbereidheid in een daadwerkelijke koop. Soms haakt iemand op het laatste moment af omdat men de betaling niet vertrouwt. Adyen vermindert dat afhaken door honderden verschillende betaalmethodes via haar platform te ondersteunen.

Wat niet met heel veel woorden gezegd wordt, maar wel een enorme markt voor is, is het verzamelen van data voor klanten. Adyen krijgt betaalgegevens van consumenten en kan daar haar retailers mee van dienst zijn om meer inzicht te krijgen in het koopgedrag van haar klanten.  

Snelle groeier

Het bedrijf groeit als een dolle: in 2017 verwerkte het €108 miljard aan betalingen voor haar klanten door middel van 3,7 miljard transacties. In 2016 was dat nog €66 miljard. Dat leverde voor Adyen uiteindelijk een netto-omzet op van €218 miljoen. 

Van de bruto-omzet moet Adyen een groot deel afstaan aan een aantal financiele partijen als Mastercard en Visa. Die fees zijn afhankelijk van volumes, het soort betaalkaart dat gebruikt wordt, het transactietype en de locatie waar het gebruikt wordt. Deze kosten lopen als percentage wel op: in 2015 bedroegen die kosten nog 69% van de omzet, inmiddels is dat ongeveer 76%.  

Waardering

De waardering van dit bedrijf is zoals vaker bij techbedrijven gestoeld op toekomstige groei. Maar, er wordt al jaren geld verdiend en het bedrijf heeft geen schulden, maar een nettokaspositie van circa €300 miljoen.  

adyen


De verhoogde ebitda in 2016 kwam door een eenmalige bate van €56,3 miljoen door de verkoop van Visa Europa een Visa. Inclusief de belasting daarover leverde dat €45,8 miljoen op.  

De cashflow is sterk: in 2017 bedroeg de vrije kasstroom €88 miljoen. In het eerste kwartaal van 2018 was de vrije kasstroom €32 miljoen. De winst bedroeg in 2017 €71,3 miljoen, omgerekend €2,42 per aandeel.

Over de eerste drie maanden van 2018 behaalde Adyen een nettowinst van €0,82 per aandeel. In het eerste kwartaal van 2017 was dat nog €0,48. Er wordt geen dividend uitgekeerd, het geld wordt ingehouden om verder te kunnen groeien. 

Niet op de gong

Zoals gezegd, kunnen retailbeleggers niet inschrijven op de 4,19 miljoen aandelen die in eerste instantie verkocht worden. Reclamaties hierover hebben weinig zin, de banken en Adyen  houden voet bij stuk. Meestal reserveert men zo'n 10% van het geheel voor de particuliere belegger.

Hoewel dit wel meer administratieve rompslomp geeft, valt dat ook wel mee en zorgt het juist voor wat meer bekendheid bij het pubiek. Adyen zit daar kennelijk niet op te wachten en haar klanten zijn natuurlijk ook alleen bedrijven.

Ze gaan trouwens ook niet op de gong slaan bij Euronext aanstaande woensdag. Nu kan ik me daar ook wel iets bij voorstellen want de beursgang is louter bedoeld om Mabel c.s. een kans te bieden een klein deel van de aandelen te verzilveren. 

Daarnaast is een beursnotering handig om een waardering op het bedrijf te plakken. Potentiele investeerders/kopers weten nu wat het bedrijf waard is. De oprichters hebben hun eerste bedrijf (Bibit) voor €100 miljoen verkocht aan RBS. Wie weet gaan ze dat kunstje nog een keer herhalen.  

Maandag meer

We zullen uiterlijk maandag op IEX Premium de waardering voor Adyen tegen het licht houden en daarop onze mening baseren wat te doen aanstaande woensdag. 


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

betalen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

beursgang

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

online winkelen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ADYEN NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
29 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
rene66
0
Stukje uit artikel uit het FD

Stripe gaat Adyen op zijn thuismarkt bestrijden

Het is dringen bij de betaalplatforms. Het Amerikaanse PayPal leidt nog steeds de wereldwijde markt, maar het weet een groep bedrijven in de achtervolging waaronder het Nederlandse Adyen.

Een andere concurrent is het Amerikaanse Stripe. Dat haalde op de Amerikaanse markt al online warenhuis Amazon en taxidienst Lyft binnen als klant en gaat nu in Europa de concurrentie aan met Adyen. Oprichter John Collison mag graag met namen van Nederlandse klanten strooien in gesprek met het FD: veilingsite Catawiki, boekingsite Booking, energiebemiddelaar Vandebron en en leaseplatform LeasePlan laten een deel van hun betalingen via Stripe lopen.

Naar Europa

Maar de komende jaren is de blik gericht op Europa. 'Daar zit voor ons de groei,' zegt John Collison.

Het is Stripe om het even of iemand met een creditcard, Apple Pay, iDeal of via het Chinese WeChat betaalt. 'Je hoeft alleen een stukje programmeertaal in de website te plakken en er kan afgerekend worden. Wat banken niet doorhebben is dat online betalen eigenlijk niet om betalen gaat. Het draait om eenvoudige, snelle software en goed design.'

fd.nl/ondernemen/1256824/stripe-gaat-...
ffff
0
quote:

joel013 schreef op 6 jun 2018 om 16:15:


Mabel woont in Londen dus box 2 of 3 maakt niet uit in dit geval.
Joel,

Schitterende, relevante opmerking! Je slaat de spijker op zijn kop. Gisteren gaf ik al aan dat het voor Abel een te overwegen zet zou zijn om naar een ander land te verhuizen. Mevrouw Heineken zit ook niet voor niets in Londen.


Overigens zou de berichtgeving wel heel erg slecht zijn geweest indien de aandelen Ayden nog in een door Prins Friso aangehouden besloten vennootschap zaten. Dan is die besloten vennootschap de gelukkige. En bij opheffen/ liquideren van een vennootschap In Nederland, moet er voor zover ik mij goed herinner, met de fiscus worden afgerekend.

Overigens WEL een goede adviseur gehad door al in Londen te gaan wonen. Luxemburg zou ook een hele goede zet geweest zijn…..

Peter

De amateur
0
quote:

rene66 schreef op 6 jun 2018 om 13:53:


[...] Ze komen volgens mij in de AMX omdat de free float beperkt is.


Ze komen op de lokale markt. PAs bij de volgende herindeling kunnen ze naar AEX/AMX/AscX
rekeozsejtlerap ed
0
quote:

joel013 schreef op 6 jun 2018 om 16:15:


Mabel woont in Londen dus box 2 of 3 maakt niet uit in dit geval.


Mss dat Mabel ( en zij niet alleen) een deel van de opbrengst kan aanwenden voor de nobele taak om allen noodruftigen in de wereld te voorzien van de broodnodige bestaansmiddelen?
putter
3
Geld maakt geld zeker als je vrijgesteld bent van vele belastingen en als je dan ook nog tot de puisant rijke oranjes behoort, is alles bij elkaar opgeteld een loterij zonder nieten. 150 huiZen in Amsterdam in de huisjes melkerij , belang in Ayden enkel toegankelijk voor zeer select publiek, 1.5 milj per jaar voor een kroonprinses als die 18 jaar wordt, het koninklijk huis staat voor 500 miljoen op de begroting en komt bij wat we allemaal niet weten. De politiek verbergt het en het nederlandse volk weet het allemaal niet en vindt het het prachtig. Laten we eens een discussie starten over de een eerlijke beloning van hen.
rene66
0
quote:

De amateur schreef op 6 jun 2018 om 17:50:


[...]

Ze komen op de lokale markt. PAs bij de volgende herindeling kunnen ze naar AEX/AMX/AscX
Daar heb je gelijk in, maar ik denk dat ze daarna in de AMX komen ivm de freefloat.
gerrit 69
0
quote:

putter schreef op 6 jun 2018 om 19:59:


Geld maakt geld zeker als je vrijgesteld bent van vele belastingen en als je dan ook nog tot de puisant rijke oranjes behoort, is alles bij elkaar opgeteld een loterij zonder nieten. 150 huiZen in Amsterdam in de huisjes melkerij , belang in Ayden enkel toegankelijk voor zeer select publiek, 1.5 milj per jaar voor een kroonprinses als die 18 jaar wordt, het koninklijk huis staat voor 500 miljoen op de begroting en komt bij wat we allemaal niet weten. De politiek verbergt het en het nederlandse volk weet het allemaal niet en vindt het het prachtig. Laten we eens een discussie starten over de een eerlijke beloning van hen.

Kritiek op de vorstelijke beloning en rijkdom van het koninklijk huis is vloeken in de kerk en de politiek is daar nooit transparant over geweest.
Angstvallig word ons koninklijk huis uit de Quote 500 gehouden.
Kroq
0
Interessant artikel. Waar ik echter niemand over hoor is het feit dat door de huidgie ontwikkelingen met blockchain technologie partijen als Adyen op termijn helemaal niet meer nodig zijn. Betalingen worden in de toekomst P2P, geheel veilig, via een decentraal protocol uitgevoerd. Ik begrijp er dan ook niets van dat Adyen daar nog niet in is gesprongen. Dat ze de IPO houden is logisch, want dit is misschien wel HET moment op te cashen door de externe bedreiging van de eindeloze mogelijkheden van blockchain.
Wilbar
0
quote:

ffff schreef op 6 jun 2018 om 16:48:


[...]Joel,

Schitterende, relevante opmerking! Je slaat de spijker op zijn kop. Gisteren gaf ik al aan dat het voor Abel een te overwegen zet zou zijn om naar een ander land te verhuizen. Mevrouw Heineken zit ook niet voor niets in Londen.


Overigens zou de berichtgeving wel heel erg slecht zijn geweest indien de aandelen Ayden nog in een door Prins Friso aangehouden besloten vennootschap zaten. Dan is die besloten vennootschap de gelukkige. En bij opheffen/ liquideren van een vennootschap In Nederland, moet er voor zover ik mij goed herinner, met de fiscus worden afgerekend.

Overigens WEL een goede adviseur gehad door al in Londen te gaan wonen. Luxemburg zou ook een hele goede zet geweest zijn…..

Peter

Volgens mij woont en werkt ze al heel lang in/vanuit Londen. Mede omdat Friso daar toen woonde en daar een baan had. Dat had dus niets met Ayden te maken.
29 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

  1. 17 okt NSI: Winstverwachting omhoog 1
  2. 17 okt Sligro: Oog op lange termijn 2
  3. 16 okt D'Ieteren: Winst nog verder omhoog

Gesponsorde links