Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Efficiënt beleggen

Tracker Tips: Efficiënt beleggen

Is dat mogelijk? Dat is in de regel afhankelijk van uw beleggingshorizon en een passende asset-mix. Dat klinkt aannemelijk maar er zijn nog een aantal factoren waar u rekening mee dient te houden.

Risicoprofiel

In mijn optiek gaan de traditionele risicoprofielen van defensief, neutraal of offensief beleggen met het huidige beleggingsklimaat niet meer op. De wereld is afgelopen paar jaar sterk veranderd met kunstmatige lage rentes in Europa door het monetaire beleid van de ECB, de nieuwe supermacht China en het toenemende populisme en protectionisme.

Defensieve profielen zijn voor het leeuwendeel opgebouwd uit obligaties met een blootstelling van soms meer dan 70%. Momenteel is de rente relatief erg laag en de kans dat de rente gaat stijgen is steeds groter geworden. Dit betekent dat een traditionele defensieve beleggingsportefeuille hard geraakt wordt als de rente gaat stijgen.

Obligatietrackers

Veel beleggers hebben belegd in obligatietrackers met een hoge rentegevoeligheid, ook wel duratie genoemd. Dit is het gewogen gemiddelde van de looptijden van een verzameling vastrentende waarden. Een duratie van 7 in een obligatie-ETF betekent dat als de rente met 1% stijgt, de tracker ongeveer 7% in waarde daalt.

Aan de andere kant heb je bij obligatietrackers het risico van sampling, wat kan betekenen dat er bijvoorbeeld in een ETF veel meer Italiaanse en Spaanse staatsobligaties kunnen zitten dan men zou verwachten.

De Italiaanse rente is recent al flink gestegen door recente politieke ontwikkelingen en als de ECB binnenkort gaat stoppen met het opkopen van obligaties zou de rente nog hoger kunnen worden.

Bezieling

Emoties bij beleggen kunnen het rendement sterk beïnvloeden. Op het moment dat aandelenmarkten dalen, worden beleggers risicoavers en stoppen met beleggen. Het is vanuit de evolutie moeilijk om onze emotie uit te schakelen, maar u kunt als belegger hierop inspelen door uw beleggersgedrag bij voorbaat in kaart te brengen.

Volgens gedragswetenschapper Kahneman geven de hersenen van mensen en andere dieren voorrang aan slecht nieuws. Waarschijnlijk komt dit uit de tijd dat de mens mechanismes nodig had om roofdieren te signaleren die een bedreiging voor hun leven vormden. Hierdoor kan er een schrik-reactie optreden bij beleggers als markten dalen.

In onderstaand plaatje ziet u dat een winst van 100 een vreugde oplevert weergegeven tussen streepje 1 en 2. Een verlies daarentegen van 100 geeft een negatief gevoel wat uitslaat tot het derde streepje. Verlies doet dus twee keer zo veel pijn, als de vreugde die winst oplevert.


Bron: Kahneman, thinking fast and slow

Volgens diezelfde Kahneman hebben beroepsmatige risiconemers op financiële markten een grotere tolerantie voor verliezen. Hij benoemt als reden dat ze niet emotioneel reageren op iedere schommeling. Een emotionele reactie op een verlies kan een slechte raadgever zijn.

Door te beleggen in een aandelenindextracker kunt u al profiteren. Een groot voordeel is de spreiding in een mandje van aandelen, waardoor individueel aandelenrisico kan worden beperkt.

Door niet te beleggen in specifieke aandelen kan in een stress-situatie kuddegedrag worden voorkomen. Beleggen in de markt kan veel rust geven in die toestand.

Efficiënt beleggen

Wat kan u doen met bovenstaande informatie? Veel doe-het-zelf beleggers kunnen een hoop ellende besparen door een vermogensbeheerder in de arm te nemen of te beleggen in een geschikt beleggingsfonds. Zij kunnen u behoeden voor de talloze valkuilen waar beleggers gevoelig voor zijn.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
handyman6
1
Fondsbeleggers doen dat dus met mijn geld en niet het hunne; geen wonder dat ze dan niet koud of warn worden van verliezen....
GrH6
Findex
0
Verder kun je ook als defensieve belegger nog steeds je obligatiegedeelte aantrekkelijk inrichten door variabele leningen en/of short ETF's op staatsobligaties op bijvoorbeeld Europa. Zo kan je het renterisico deels beperken.
HelVan you name it
0
Een bull zit soms bovenop een ander bull, maar een bullmarkt bovenop een bullmarkt is nog nooit voorgekomen, en zal ook nooit gebeuren… Laat beleggen toch zitten!..
Bluescreen
0
Een goed verhaal over risico's en emoties bij beleggen, maar in de
laatste alinea blijkt duidelijk dat het ook een preek voor eigen parochie cq boterham van de redacteur is.
Ik ken weinig vermogensbeheerders en beleggingsfondsen die het beter doen dan de markt in zijn totaliteit.
Ook al geef je je vermogen in beheer, de negatieve emoties bij een
beursdaling krijg je toch voor je kiezen. De enige die ook een boterham verdient aan een beursdaling is de vermogens- en beleggingsfondsbeheerder.
Voor de zelfbelegger die zich een beetje verdiept in de ontwikkelingen van de wereldpolitiek en-economie is het goed te doen
zelf een diverse portefeuille van individuele aandelen/obligaties
in combinatie met een behoorlijk deel ETFs op te bouwen.
Een internationaal evenwichtige ETF portefeuile is kostenbesparend
op je portefeuille als je let op de samenstelling en kosten% van de
ETF. Daarbij is een gedeeltelijke risicodekking in te bouwen tegen
een plotselinge beursdaling, die natuurlijk geld kost.
Maar dat spaar je uit aan een vermogensbeheerder die -in goede tijden
maar ook in slechte tijden- elk jaar weer 2% of meer van je vermogen
richting zijn rekening ziet vloeien. Sommige beheerders vinden dat nog te weinig en willen nog een extra prestatievergoeding als hun
advies eens wat beter uitvalt, maar je krijgt geen korting als het
negatief uitvalt (dan ligt het aan het slechte beurssentiment).
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: trackers

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en ...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 08:00 Tracker Tips: Groei door innovatie
  2. 18 mrt Tracker Tips: Is goedkoop duurkoop? 1
  3. 06 mrt Tracker Tips: Kredietrisico bij ... 1

Gesponsorde links