Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Afscheid forumlid Coldplay (Update)

Afscheid forumlid Coldplay (Update)

Update 17:40 uur: Vandaag kreeg ik het bericht dat Meindert afgelopen nacht, van zondag op maandag, is overleden. Hij heeft geen pijn meer gehad. 

Nico


Op 31 mei stond onderstaand bericht te lezen op één van de vele draadjes in de Koffiekamer, de Europese Aandelencompetitie.

 


Het bericht verwees naar deze tekst op zijn website aandelenfabriek.nl

Afgelopen vrijdag ging ik op bezoek bij Coldplay om zijn verhaal te horen. Uiteraard schrijf ik dit met toestemming van Coldplay en zijn naasten.


Coldplay is de alias van Meindert Snoei, een 61-jarige econometrist, afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Meindert woont in Den Bosch en stond in zijn werkzame leven onder andere op de payroll bij BSO en SNS, laatstelijk als manager Business Intelligence. Als controller, informatiemanager en manager Business Intelligence was hij gespecialiseerd in het analyseren van data. 

Toen hij zich in 2000 registreerde als lid verzon hij spontaan de alias Coldplay. Hij was eind jaren negentig na een Club Med-vakantie een Canadese medetoeriste achternagereisd en hoorde in Canada Coldplay voor het eerst op de radio. In Nederland was de band toen nog nauwelijks bekend.

In die eerste jaren op IEX (Meindert postte in totaal 11.753 berichten) deed hij het rustig aan, maar toen hij in 2008 stopte met zijn werkzaamheden bij SNS ging hij flink aan de slag. In zijn eerste jaren na zijn loopbaan bij SNS ging hij tekeer op de beurs als een wildeman.

Grote aandelenposities, ingewikkelde optieconstructies, het kon hem niet gek genoeg gaan, maar na drie jaar concludeerde hij dat hij er financieel weinig tot niets mee opgeschoten was. 

foto meindert 


Vanaf 2011 pakte Meindert het professioneler aan. Hij las veel over beleggen en werd als data-analist gegrepen door het boek Quantitative Strategies for Achieving Alpha, van Richard Tortoriello.   

Hij ontwikkelde met dat boek als basis zijn eigen beleggingsmodel en werd een succesvol belegger. Uit het boek haalde hij een aantal belangrijke parameters die hij een eigen weging gaf. Opgeteld kwam hij zo tot voor elk aandeel een Z-score. 

De inmiddels financieel onafhankelijke Meindert spendeerde al zijn tijd aan beleggen. Op zijn website aandelenfabriek.nl publiceerde hij een schat aan informatie: analyses, modelportefeuilles, en natuurlijk de updates van de competitie die Meindert op het forum organiseerde. 

Europese aandelencompetitie

Dat was de Europese aandelencompetitie, die dit jaar voor de vijfde keer van start ging. Deelnemers selecteren tien Europese aandelen aan het begin van het jaar en wie aan het einde van het jaar het hoogste rendement haalde, inclusief valuta en dividend, was de winnaar. Straks meer daar over. 

Zoals de meeste beleggers is Meindert een portie eigenwijsheid niet vreemd. Ik vroeg hem of hij lid was van IEX Premium. Hij zei van niet, dat had ie niet nodig, lachte hij. Hij wist het zelf allemaal wel. Discussies op het forum over zijn analyses ging hij constructief aan en niet uit de weg, maar hij zocht het ook niet op.

Juli 2017

Bij Meindert werd in juli 2017 leukemie geconstateerd. Na drie chemokuren en een stamceltransplantatie in december leek hij, ondanks het feit dat hij qua leeftijd eigenlijk te oud was voor zo'n behandeling, de ziekte te boven te komen. Het feit dat hij altijd veel gesport had kwam hem nu goed van pas.   

Maar dit jaar in april kregen de eigen, slechte, cellen weer de overhand en toen wist Meindert dat het een heel moeilijk verhaal zou worden. Eind mei postte hij het bovenstaande bericht en binnenkort, zeer binnenkort, zal Meindert overlijden. 

Ik wil u als lezer een aantal zaken voorleggen en om uw hulp vragen. U kunt reageren door mij een mail te sturen dan wel hieronder in de comments. 

Vraag 1: De Aandelenfabriek

De website van Meindert puilt uit van de informatie. Het zou zonde zijn als al die informatie wegviel en niet iemand dat zou kunnen overnemen. Het vergt echter nogal wat tijd en is alleen geschikt voor een échte liefhebber. Wie zichzelf daarvoor geschikt acht, melde zich bij mij.

Vraag 2: De Europese aandelencompetitie

De dit jaar gestarte, vijfde, competitie verklaart Meindert bij deze voor geëindigd. Winnaar is Bjorn, die vooral Scandinavische aandelen in zijn portefeuille hield. Dit is de einduitslag. Klik voor groot, dan ziet u alle namen.  

bjorn

Bekende forumnamen deden mee zoals Beperktedijkbewaking, Jonas, JansenH5 en natuurlijk Marique, die haar (of zijn) eigen afgeleide competitie organiseerde, Hollands Glorie.

Het spijt mij dat ik niet eerder wist van deze competitie, anders had ik Meindert zeker een handje geholpen om meer deelnemers te werven. Graag zou ik daarom, mede voor Meindert, deze competitie straks in ongeveer dezelfde vorm, maar dan wat eenvoudiger van opzet, via het forum doorzetten.

Ik zoek daarvoor iemand van het forum die dat mede wil organiseren. Het komt vooral aan op het bij houden van een spreadsheet met de gegevens van iedereen. Wij zullen bij IEX van tijd tot tijd aandacht aan de competitie besteden. 

Vraag 3: Matchis

Matchis is een organisatie die stamceldonoren zoekt voor mensen met leukemie. Meindert had het geluk dat er iemand was die voor hem de perfecte match was, maar dat geluk heeft niet iedereen. Het is een kleine moeite je te registreren, en je kan er gewoon levens mee redden.

U herinnert zich wellicht nog de voetballer van VVV Venlo, die een wedstrijd afzegde om aan een leukemie-patient beenmerg te doneren. Mede op verzoek van Meindert en zijn naasten: kijk eens op hun website en overweeg eens daar iets mee te doen.  

bjorn

Matchis zoekt vooral donoren tussen de 20 en 50 jaar. De gemiddelde leeftijd van IEX-bezoekers ligt net boven de 50 maar u hebt ongetwijfeld kinderen, neven, nichten etc. die u er op attent kunt maken.

Medeleven betuigen

Coldplay zelf postte in zijn bericht dat het een kwestie van weken tot maanden zou duren. In ons gesprek van vrijdag bleek echter dat het eerder dagen tot weken zal zijn. Wilt u uw medeleven betuigen, dan kunt u dat per post via IEX doen (Joan Muyskenweg 22, 1096 CJ Amsterdam), maar dat kan ook gewoon hieronder in de comments. De tijd is krap voor Meindert, maar vandaag leest hij zeker nog mee. 

Ik realiseer me dat dit een wat ongewone gang van zaken is, maar gezien de weinige tijd dat Coldplay nog heeft, en het feit dat hij veel tijd en energie heeft gespendeerd met het doel anderen te helpen beter te beleggen, verdient deze man een grote pluim. 

Coldplay was één van de stille krachten die het IEX-forum zo ontzettend krachtig, nieuwswaardig en aantrekkelijk maakt. Een échte belegger, die nooit genoeg kon krijgen van de beurs en velen op het forum allerlei nieuwe aandelen heeft leren kennen. Sterkte Meindert, voor jou en je naasten, in je laatste dagen.

Als laatste wil ik nog graag deze reactie naar voren halen van forumlid Nobahamas in het draadje van Coldplay's BCE-competitie:

De Heilige Graal, een beladen term in de geschiedenis.

Niet voor Coldplay, hij heeft deze term herhaaldelijk gebruikt om zijn zoektocht naar een bijzonder beleggersmodel aan te duiden; een beleggersmodel gebaseerd op gemeten waardes uit het verleden, en met een redelijke voorspelbaar resultaat voor de toekomst.

Alles wat ik weet van zoektochten naar de Heilige Graal, waren de meesten op zoek naar gewin voor zichzelf. Coldplay is op zoek naar een breder model, en wil het ook breed delen.

Veel data en kennis voor een groot publiek, en ook op zoek naar bijdragen van derden om de kennis te verrijken.Ik moet je zeggen Coldplay, ik heb de Heilige Graal nog niet gevonden.

Ik heb wat slokjes mogen proeven, waarschijnlijk jij ook, maar ook vaak een droge mond ervaren.

Vaak lees je dat dat de weg / de reis, de ontwikkeling naar het ultieme doel vaak veel meer voldoening en vreugde geeft dan het bereiken van dit doel. Vaak is dit de ervaring van de reiziger die verslag doet nadat de reis geëindigd is.

Reizigers zijn we allemaal, en allemaal op zoek naar?

CP ik wil je danken dat ik een stukje met je hebt mogen meereizen, tijdens de reis heb jij veel gedeeld, en ik te weinig. Ik heb bijzonder veel van je geleerd door ook eens naar het verleden te kijken; ik ben nu eenmaal een trendbelegger die de focus ver in de toekomst heeft en risico niet schuwt.

Een spiegel hebben we allemaal nodig, en ja, jij was die spiegel. Ik dank je voor je openheid, eerlijkheid en inspanning. Ik ken je woorden, je gevoel en je drive, maar niet je gezicht, uitstraling, gevoel, warmte.

CP, Coldplay, bedankt.

Terwijl ik je niet echt ken voel je toch als een bijzondere vriend, en daarom vertel ik je dit nu. Hou je taai, en geniet van alle liefde die je nog mag ontvangen.

Dikke knuffel van Noba, en ik zal je missen op dit forum

See you in Paradise We sluiten af met een groet aan en van Coldplay. Bedenk dat het leven soms maar kort is. Geniet ervan en maak er wat van.  


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Inberg is te volgen op Twitter: @inbergfc. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
84 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
josti5
0
Dank voor deze persoonlijke achtergrondschets, Nico!

Gisteren, op de middelbare school-reünie, bleek eens te meer, dat het leven maar kort is, voor menigeen heel oneerlijk té kort.

En maar al te vaak zijn het juist de 'goeden', die dit lot treft.

Je zou óók kunnen zeggen: maar al te vaak zijn het juist de 'goeden', aan wie een nieuwe, andere, betere taak wordt toevertrouwd...

Nogmaals: goede reis, Coldplay!
hosternokke
0
CP heel veel bedankt. Ik heb veel van je geleerd. Veel sterkte, ook voor je naasten.

Dank Nico.

Zeeuwse groet.
Jannie2
0
Heftig, maar mooi verhaal. Heel veel sterkte voor CP en vooral zijn nabestaanden !
Orca
0
Gunther
0
Coldplay bedankt voor het delen van je analyses en het opzetten en regelen van de beurscompetitie. Verschrikkelijk te horen dat je nog maar kort te leven hebt. Ik gun je hele mooie en liefdevolle laatste dagen / weken met hopelijk zo min mogelijk pijn. Sterkte, ook voor je familie!
M M
0
haas
0
A_A
0
Beste CP/Meindert,

Geniet van alles. Geniet van alles om je heen en van je naasten.
Dank je wel voor je inzet en voor al je informatie en gestructureerde informatievoorziening.

Dank je wel voor alles.

Hajee.
izdp
0
Erg fijn; nog bij leven een terecht eerbetoon aan een forumlid van de buitencategorie.
Je werk en wat je nalaat is groots Coldplay.
Je kan tevreden gaan rusten.
nobahamas
2
Een mooi en waardig stuk Nico, bedankt.

Coldplay ik zal je missen, dat heb je wel begrepen.
Ik weet wel dat je je nickname verkeerd gekozen hebt, zou eigenlijk Goldplay moeten zijn.
Wanneer ik naar de eindstand van de competitie kijk verschijnt er een glimlach op mijn gezicht:
Ik zie een mooi groen lintje omgeven door een vaste groep vrinden.

Tot ziens GP
Gala first
0
Inschatter
0
Ook ik was een trouwe lezer van jouw bijdragen, Coldplay/Meindert.
Bedankt daarvoor.
Heel veel sterkte gewenst voor jou en je directe omgeving in deze moeilijke periode.
DurianCS
0
Dat is een fijn stukje, Nico. dat doet recht aan deze onvolprezen geweldenaar. Ik was nog niet verder gekomen dan het bestuderen van zijn linkedin en zijn twitter, waaruit bijvoorbeeld zijn passie voor het wielrennen blijkt.
h980577.
0
Erg mooi eerbetoon aan CP, Nico. En hoewel veel te vroeg nodig, heeft hij het zeker verdiend!

Nogmaals dank, CP!
84 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

  1. 07:40 DPA verkoopt onderdeel
  2. 17 dec Boskalis: Plussen en minnen
  3. 14 dec Wereldhave zou België moeten ver...
Gesponsorde links