Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Eurocommercial: Vraag naar grotere winkels

Eurocommercial: Vraag naar grotere winkels

Het retaillandschap verandert in rap tempo. Waar liggen de kansen in deze sector? Dat bespreken Corné van Zeijl, retaildeskundige Cor Molenaar en Evert-Jan van Garderen (Eurocommercial Properties) vandaag op de IEX Beleggersdag.

Eurocommerical Properties belegt in winkelcentra in onder andere België, Frankrijk en Italië. Janneke Willemse: “Ik kom regelmatig in winkelcentra in Nederland en ik zie daar veel leegstand. Is dat zo anders in andere landen?”

Van Garderen: “Ja zeker, in België hebben we een leegstand van nog geen 1%. Het punt is: je moet de enige zijn. Wij bezitten bijvoorbeeld ook een winkelcentrum in de buurt van Florence. We zijn daar de enige in een groot gebied en daar komen jaarlijks miljoenen bezoekers. Er is in de Zuid-Europese landen nog echt veel vraag naar fysieke winkelgebieden.”

Cor Molenaar valt hem bij. “In de VS, Engeland maar ook in Nederland is de ontwikkeling van internet en e-commerce heel anders. Nederland is wel een van de landen die daarbij voorop loopt. In de zuidelijke landen is dat anders. Daar is de cultuur ook anders: het is mooi weer, het leven speelt zich meer buiten af. Bovendien is er nog meer een ‘ons kent ons’-cultuur: je koopt je waar bij iemand die je kent, je buurvrouw, je oom, de winkel om de hoek.”

Koopgedrag verandert

Maar ook in Nederland verandert het koopgedrag in ram tempo. Molenaar: “Winkels moeten klanten nu echt motiveren om te kopen.”

"Maar dat is toch al eeuwen zo?”, vraagt Willemse zich af. Molenaar: “Ja, maar toch niet helemaal. Vroeger had je weinig vervoersmiddelen en kocht je spullen in je woonplaats, bij een winkelier die bijna geen moeite hoefde te doen.”

“Kijk nu eens: winkeliers hebben concurrentie van Alibaba en de hele wereld. Ook heeft de consument meer informatie en kennis, soms zelfs meer dan de winkelier zelf. Hij moet echt opnieuw gaat vechten om de consument.” Willemse vraagt zich af wat fysieke winkels nog kunnen doen dan. 

Van Garderen: “Op internet is het assortiment natuurlijk enorm. Maar wat opvalt, is dat de vraag naar grotere winkels ook toeneemt. Neem Inditex: Zij willen steeds grotere winkels voor hun ketens Zara, Pull & Bear en Bershka. Waarom? Omdat de klant in de winkel wil passen wat ze online ziet. Voorheen was een winkel van 1000 m2 voldoende, nu willen ze megapanden.”

Vastgoed interessant

Maar is de vastgoedsector een interessante? Bijvoorbeeld vanwege het dividend? Van Zeijl: “Ja, ik denk het wel. Want als er niets gebeurt, strijk je ondertussen wel een mooie premie op. Dan moet er natuurlijk ook niet iets negatiefs gebeuren, maar als het stabiel blijft, ja dan heb je een mooi rendement.”

Ten slotte vraagt Willemse of de heren zelf aandelen in de sector hebben.

Van Garderen: “Ja zeker, het gehele management van Eurocommercial bezit aandelen van het bedrijf, dus ik ook. Ik ben er heel tevreden mee.”

Molenaar: “Ik niet. Aandelen kunnen naar nul, maar huizen zullen nooit helemaal naar nul gaan. Ik beleg liever in fysiek vastgoed dus.”

Van Zeijl: “Ja zeker, ik bezit aandelen van verschillende vastgoedbedrijven, ik ben er net als Van Garderen heel tevreden mee. Ik vind het nog altijd een mooie assetcategorie. We zijn ook overwogen op de sector, ondanks dat de rente gaat stijgen. Want onthoud wel, het is een rentegevoelige sector.”

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Lucia Rodenburg

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be, IEX en IEXGeld.nl.

Meer over Lucia Rodenburg

Recente columns van Lucia Rodenburg

 1. 03 sep ’Goud is een spannende investering’
 2. jun '18 Eurocommercial: Vraag naar grotere winkels 9
 3. jul '16 Jaap Koelewijn: "Heb niet de illusie dat je de markt kunt verslaan" 2

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 hjs64 1 juni 2018 16:17
  Leuk artikel, bedankt. Wat online aankopen betreft denk ik persoonlijk dat het probleem de aflevering is, moet je weer voor thuis blijven, tenzij je een complete aso bent kun je daar de buren niet steeds weer voor op laten draaien. Mijns insziens zal er altijd ruimte voor fysieke winkels blijven.
 2. forum rang 4 Ronald Engels 2 juni 2018 22:23
  Ik koop gewoon al mijn spullen in winkels en niets via Internet.
  Die paar euro extra voor pas service, enzv. stoort me niet, ik heb dan in ieder geval spullen die goed staan en goed passen, enzv.

  Ook geen last van oplichting op deze manier door onbetrouwbare sites. Groetjes.
 3. forum rang 7 ffff 3 juni 2018 17:28
  Wat ongetwijfeld bij sommige beleggers ook speelt is de ervaring: Hoe deden die Retail Estate fondsen het nu de AFGELOPEN @() jaar in de praktijk? Ik postte het al op IEX: Nederlandse Beleggers belangen noemde Retail Estates als een van de tien DEGELIJKSTE fondsen ter..... wereld. Ik kan mij daar natuurlijk bij aansluiten want dat fonds heb ik al meer dan 20 jaar in portefeuille. Altijd leuk dividend en je hebt toch een deel van je vermogen in panden van..... ach kijk hun website en jaarrapporten maar door: Al die bekende zakenpanden, ben jij een klein beetje de eigenaar van.

  Recent, twee maand geleden kapitaalsverhoging voor 65 Euro. Koers gisteren rond de 77 Euro, dus verwatering alweer terug verdiend.

  Warehouses Estates , eenzelfde soort verhaal, maar wat minder mooi parcours. Zitten vooral in Wallonië.

  En dan kun je natuurlijk ook zelf een winkelpandje kopen, opknappen en verhuren....Maar daar heb ik allemaal geen zin meer in. Veel te warm weer.

  Peter
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Eurocommercial Properties 9,170 29 okt
  -0,210
  -2,24%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare