Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tropische of tropenbelegging?

Tropische of tropenbelegging?

Het is er inderdaad wel het weer voor.  

Vinger opsteken wie van u er zowel in een wereldindextracker als een emerging markets of opkomende markten ETF zit. Want dat is natuurlijk de gemakkelijke manier om te beleggen in... Ja, waarin eigenlijk? Kijk mee, dit plaatje pik ik van Morgan Stanley Capital Investments, ofwel het beroemde MSCI.

Volwassen markten zijn gekapitaliseerde beurzen met vrij vervoer van kapitaal, goederen en diensten, rechtsbescherming, coverage door banken et cetera. Die onderverdeling van MSCI is cruciaal. China is al jaren bezig de status van volwassen markt te krijgen, want dan is het land investment grade.

En dat betekent dat de grote internationale investeerders er mogen beleggen. Uiteraard komt er dan een sloot geld naar zo'n land en beurs toe en bewegen alle assets in de regel minder grillig dan de pure particuliere beurzen. MSCI maakt sinds 1969 landen-, regionale- en wereldwijde indices en is de wereldwijde benchmark.


Zo is er ook een MSCI Netherlands Index. Hier heeft u de hele historie sinds 1969 versus de wereldindex in euro's en herbelegd. Niet slecht. Nota bene, Royal Dutch Shell staat niet eens tussen de 22 namen in de index, want dat schaart MSCI onder Londen.


Opkomende markten

Terug naar die opkomende markten, ofwel de MSCI Emerging Markets Index. Of u nou bij iShares, Vanguard of wie dan ook in een dergelijke tracker belegt - vraag uw broker, er zijn er heel veel - dan is dit bijna altijd de onderliggende waarde. Alleen de namen verschillen. En de rendementen. En hoe.

Dit is de MSCI World versus de MSCI Emerging Markets index herbelegd en in dollars. In de afgelopen tien jaar heeft u aan de laatste niet zo veel plezier beleefd.


Kijk ik twintig jaar terug, dan was het een dikke winnaar. Het risico spat echter van de koersbeweging af. Ik kan me niet voorstellen dat veel mensen in bijvoorbeeld 2009 trouw zijn blijven zitten en zelfs door hebben gekocht.


Timing of dollar

Kortom, timing is everything bij deze index. Of toch niet helemaal? Doe wat u niet laten kan, maar ik zou niet in emerging markets beleggen zonder dat u een visie heeft op de dollar. Stel, u denkt een jaar of tien in de emerging markets te beleggen, bepaal dan als eerste wat u denkt dat de dollar doet.

Lenen lenen, betalen betalen: veel van die landen (vaak gericht op export en commodities) en indices worstelen niet zozeer met de dollar zelf, maar met hun eigen valuta. U zal bijvoorbeeld nu maar Turkse ondernemer zijn en uw omzet in lira's halen, maar uw kosten en leningen zijn in dollars.

Daar valt even niet tegen op te werken... En dit geldt voor vrijwel al die landen. Vroeg of laat beweegt de eigen munt heftig ten opzichte van de dollar met alle gevolgen van dien voor de winsten en daarmee de koersen.   


U ziet dat de correlatie tussen de emerging markets index en de dollar (hier EUR/USD), zeker niet één op één is, maar de grote trends volgen elkaar wel. Wat is nu de moraal van dit verhaal? Denkt u dat de dollar daalt de komende tien jaar, pik dan een tracker op. Denkt u andersom: afblijven.    


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

dollar

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

emerging markets

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

valuta

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

iShares Core MSCI World UCITS ETF

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Jeroen_The_Man
0
Beste AJ,

Dit is nou precies waarom je
1)Voor de echte LT moet beleggen. Dus geen 10 maar 20 jaar plus.
2)Dollar cost average moet toepassen. Dus door de tijn heen kopen.

Iets wat we van jou hebben geleerd ;)
Dan is EM echt geen slechte toevoeging op je porto, zei het beperkt.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 17:30 Liveblog: Netflix, Unies, Sligro... 5
  2. 08:05 BeursVandaag: Alles tegelijk 1
  3. 16 okt Liveblog: Netflix en Brexit 5

Gesponsorde links