Login
 

In de aanval

Door Geert-Jan Nikken op 28 dec 2007 om 13:30 | Views: 23.109 | Onderwerpen: Vooruitblik 2008

"Ik denk dat 2007 een volatiel jaar wordt, maar dat het per saldo niet opschiet. Mijn koersdoel is dan ook AEX 503, zoals u begin dit jaar al in IEX magazine las. Tot nu toe loopt 2007 zoals het technisch moet lopen…"

Met deze woorden nam ik op 1 april j.l. afscheid als columnist van de website van het jaar 2007. Als ik deze woorden nu teruglees, dan durf ik wel voorzichtig te stellen dat 2007 wederom "een feest der technische herkenning" was.

Dat het inschatten van een eindejaarsstand een heikele zaak is en omgeven wordt door een beetje ying, een beetje yang en een hoop shakira moge natuurlijk duidelijk zijn.

Had ik deze column een week eerder geschreven dan was de glans nog groter geweest, met drie slotstanden op of rond 503.

Maar hoe nu verder?

Volatiel jaar
Wordt 2008 wederom een jaar van zijwaarts gehobbel? Gaat de bodem er in het eerste kwartaal van 2008 definitief onderuit en zakt de koers van de Amsterdamse graadmeter tot grote diepte? Of was 2007 een consolidatiejaar? Een overgangsjaar in de stijgende beweging sinds de bodem van 2003.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Bovenstaande grafiek laat het koersverloop op langere termijn zien van de AEX. Met de steuntrendlijn op langere termijn heb ik aangegeven dat de opwaartse trendmatige beweging nog steeds intact is.

Met de twee convergerende trendlijnen die getrokken zijn over de toppen en bodems van 2007 is het zijwaartse verloop binnen deze trendmatige beweging aangegeven. De grote uitslagen tussen de toppen en bodems symboliseren mooi de uitgesproken verwachting van een volatiel jaar.

Stijgende trend
De twee convergerende trendlijnen vormen de contouren van een koerspatroon dat bekend staat als een symmetrische consolidatiedriehoek. Zoals de naam van het patroon al aangeeft, staat deze koersontwikkeling in de technische analyse-boeken bekend als een pauze binnen een beweging.

Op het moment van schrijven (24 december 2007) fluctueert de koers nog onveranderd binnen dit patroon. In de literatuur staat weliswaar vermeld dat in een stijgende trend de kans op een opwaartse uitbraak groter is dan op een neerwaartse uitbraak.

Maar de vraag is natuurlijk of er momenteel nog andere technische aanknopingspunten zijn om de waarschijnlijkheid van een voortzetting van de stijging op langere termijn in 2008 te veronderstellen. In de onderstaande grafiek staat de RSI onder het koersverloop van de index.

Dit koersverloop is afgebeeld in weekgrafieken. Wat opvalt, is dat de RSI in al die tijd niet één keer oversold is geweest zoals aangegeven met de horizontaal getrokken steunlijn in de RSI. Vanuit de range rule-theorie is dat een duidelijke aanwijzing dat de stijgende onderliggende beweging nog onveranderd intact is.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Krachtige aanval
Ook dit duidt erop dat in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar een duidelijke krachtige aanval op de bovenkant van het koerspatroon mag worden verwacht. In de eerste maanden van 2008 zal de koersontwikkeling rond 545-550 daarom interessant zijn. In deze zone loopt momenteel namelijk de weerstandslijn van het patroon.

Let wel op dat met het verstrijken van de tijd deze trendlijn natuurlijk daalt en daarmee dus de zone die als hobbel kan worden aangemerkt aan de hand van deze trendlijn. Op basis van de steunlijn op langere termijn in de koersgrafiek zelf en de indicaties uit de objectieve RSI, mag worden aangenomen dat de AEX zich in 2008 weet te ontdoen van dit patroon.

De basis van het koerspatroon geeft een aanknopingspunt voor het eerste richtpunt dat kan worden berekend binnen de voortzetting van de langeretermijntrend. De basis van het koerspatroon is een kleine honderd punten breed. Gemeten vanaf de hierboven aangehaalde aarzelingszone impliceert dit een richtpunt rond 650.

Koersdoel op 625
De vraag is echter of dit niveau al in 2008 op het scherm verschijnt. Ik steek het jaar iets bescheidener in. Mijn richtpunt voor 2008 is een indexstand van 625. Deze uitspraak is in lijn met mijn visie over 2007 waarbij ik destijds aangaf dat het jaar dat toen nog voor ons lag gezien moest worden als overgangsjaar net zoals 2004 was.

De aarzeling in 2007 moest gezien worden als opmaat voor een nieuwe stijging in 2008. Aan het eind van 2007 herhaal ik deze visie en wens u veel succes toe in het komende handelsjaar.


Geert Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom: klik hier.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

Vooruitblik 2008

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
267 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Redactie IEX.nl
45
In de aanval

Geert Jan Nikken - 28 dec; 13:30 uur

"Wordt 2008 - net als 2007 - een overgangsjaar voor de AEX of kunt u een krachtige aanval verwachten...?"

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
[verwijderd]
0
Heer Nikken,


Zoals vanouds is uw verhaal weer glashelder.

Ik wens u en mij zelf toe, dat uw voorspelling voor 2008 uitkomt.

Een plezierige jaarwisseling en een gezond 2008 toegewenst.


Met vriendelijke groet.

bergen333
0
Mooie analyse GJ, ik hoop dat je gelijk krijgt. Alleen de RSI ("In de onderstaande grafiek staat de RSI onder het koersverloop van de index.") zie ik helaas niet staan. Komt die nog?
Kojo
0
Beste Geert,

Ik mis uw analyses reeds 9 maanden. Het is een ware genoegdoening u nog eens te mogen lezen, hier de voldragen vrucht van uw afscheidscolumn te kunnen lezen. Bedankt voor zo veel degelijkheid. Hopelijk komt u nog regelmatig terug.

Alvast een vreugdevol 2008.

Kojo
Forfun
0
Geert Jan,

Bedankt dat u uw visie met ons wilde delen. Hoop u in 2008 nog vaak te "zien"!

Een succesvol 2008 toegewenst (in alle opzichten)
kwaheri
0
Geachte heer Nikken,
Blij weer een analyse van uw hand te lezen.
Mijn complimenten voor de voorspelling van 2007.
Met een stand van 503 rond 18 dec vind ik dat knap.

J.
[verwijderd]
0
uiteraard een dikke AB.

de ingrediënten:
1 steuntrendlijn
1 indicator
1 convergerende driehoek

maar wel doordrenkt met kennis.

mvg
kikokiko
0
Is het ook geen trend, dat de trend om de zoveel tijd doorbroken wordt ?

Toch een duidelijke analyse MET onderbouwing.
Dank hiervoor GJN.
Amhran Duite
0
quote:

Vriendje Stokvis schreef:


de ingrediënten:
1 steuntrendlijn
1 indicator
1 convergerende driehoek

Nu nog de reallife soap!
Gucciman
0
[verwijderd]
0
Kom allemaal onder jullie stenen vandaan volgelingen van Nikken.Jullie kunnen weer instappen ,met de zekerheid dat we volgend jaar alleen maar kunnen stijgen .
kikokiko
0
GJN schreef:
>Wt opvalt, is dat de RSI in al die tijd niet één keer oversold is geweest zoals aangegeven
>mt de horizontaal getrokken steunlijn in de RSI.

Overigens dacht ik net nog wel even, huh...
Meende nml. gelezen te hebben dat de AEX onlangs in jaren niet zo oversold was geweest.
Maar ja, vooruit, oversold zal ook wel een relatief begrip zijn.
kikokiko
0
Oh ja en toen dacht ik nog een keer huh..., bij een horizontaal getrokken steunlijn in de RSI.

Tis toch nog geen 32 maart.
jvdlow
0
quote:

kikokiko schreef:


Oversold zal ook wel een relatief begrip zijn.

Is het ook. Oversold meten we nl. aan de hand van de RSI. En de RSI staat voor:
Relative Strength Index
stockcharts.com/school/doku.php?id=ch...

U begrijpt dat we op meerdere timeframes meten?
[verwijderd]
0
625 moet kunnen :-)

Persoonlijk meer de 611 in de smiezen.
518/520 rottig puntje
Bijlage:
[verwijderd]
0
quote:

bergen333 schreef:


Mooie analyse GJ, ik hoop dat je gelijk krijgt. Alleen de RSI ("In de onderstaande grafiek staat de RSI onder het koersverloop van de index.") zie ik helaas niet staan. Komt die nog?


ik zie die RSI ook niet. zou idd fijn zijn als dat alsnog wordt gepost.
267 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Auteur Meer»

Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. ...

Recente columns van Geert-Jan Nikken:

sep '08 TA: Route 666 goud 68
dec '07 In de aanval 267
apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerde instrumenten Meer »

AEX 528,03 -0,08%
Ga naar: Hefboomproducten
Gesponsorde links