Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

In de aanval

"Ik denk dat 2007 een volatiel jaar wordt, maar dat het per saldo niet opschiet. Mijn koersdoel is dan ook AEX 503, zoals u begin dit jaar al in IEX magazine las. Tot nu toe loopt 2007 zoals het technisch moet lopen…"

Met deze woorden nam ik op 1 april j.l. afscheid als columnist van de website van het jaar 2007. Als ik deze woorden nu teruglees, dan durf ik wel voorzichtig te stellen dat 2007 wederom "een feest der technische herkenning" was.

Dat het inschatten van een eindejaarsstand een heikele zaak is en omgeven wordt door een beetje ying, een beetje yang en een hoop shakira moge natuurlijk duidelijk zijn.

Had ik deze column een week eerder geschreven dan was de glans nog groter geweest, met drie slotstanden op of rond 503.

Maar hoe nu verder?

Volatiel jaar
Wordt 2008 wederom een jaar van zijwaarts gehobbel? Gaat de bodem er in het eerste kwartaal van 2008 definitief onderuit en zakt de koers van de Amsterdamse graadmeter tot grote diepte? Of was 2007 een consolidatiejaar? Een overgangsjaar in de stijgende beweging sinds de bodem van 2003.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Bovenstaande grafiek laat het koersverloop op langere termijn zien van de AEX. Met de steuntrendlijn op langere termijn heb ik aangegeven dat de opwaartse trendmatige beweging nog steeds intact is.

Met de twee convergerende trendlijnen die getrokken zijn over de toppen en bodems van 2007 is het zijwaartse verloop binnen deze trendmatige beweging aangegeven. De grote uitslagen tussen de toppen en bodems symboliseren mooi de uitgesproken verwachting van een volatiel jaar.

Stijgende trend
De twee convergerende trendlijnen vormen de contouren van een koerspatroon dat bekend staat als een symmetrische consolidatiedriehoek. Zoals de naam van het patroon al aangeeft, staat deze koersontwikkeling in de technische analyse-boeken bekend als een pauze binnen een beweging.

Op het moment van schrijven (24 december 2007) fluctueert de koers nog onveranderd binnen dit patroon. In de literatuur staat weliswaar vermeld dat in een stijgende trend de kans op een opwaartse uitbraak groter is dan op een neerwaartse uitbraak.

Maar de vraag is natuurlijk of er momenteel nog andere technische aanknopingspunten zijn om de waarschijnlijkheid van een voortzetting van de stijging op langere termijn in 2008 te veronderstellen. In de onderstaande grafiek staat de RSI onder het koersverloop van de index.

Dit koersverloop is afgebeeld in weekgrafieken. Wat opvalt, is dat de RSI in al die tijd niet één keer oversold is geweest zoals aangegeven met de horizontaal getrokken steunlijn in de RSI. Vanuit de range rule-theorie is dat een duidelijke aanwijzing dat de stijgende onderliggende beweging nog onveranderd intact is.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Krachtige aanval
Ook dit duidt erop dat in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar een duidelijke krachtige aanval op de bovenkant van het koerspatroon mag worden verwacht. In de eerste maanden van 2008 zal de koersontwikkeling rond 545-550 daarom interessant zijn. In deze zone loopt momenteel namelijk de weerstandslijn van het patroon.

Let wel op dat met het verstrijken van de tijd deze trendlijn natuurlijk daalt en daarmee dus de zone die als hobbel kan worden aangemerkt aan de hand van deze trendlijn. Op basis van de steunlijn op langere termijn in de koersgrafiek zelf en de indicaties uit de objectieve RSI, mag worden aangenomen dat de AEX zich in 2008 weet te ontdoen van dit patroon.

De basis van het koerspatroon geeft een aanknopingspunt voor het eerste richtpunt dat kan worden berekend binnen de voortzetting van de langeretermijntrend. De basis van het koerspatroon is een kleine honderd punten breed. Gemeten vanaf de hierboven aangehaalde aarzelingszone impliceert dit een richtpunt rond 650.

Koersdoel op 625
De vraag is echter of dit niveau al in 2008 op het scherm verschijnt. Ik steek het jaar iets bescheidener in. Mijn richtpunt voor 2008 is een indexstand van 625. Deze uitspraak is in lijn met mijn visie over 2007 waarbij ik destijds aangaf dat het jaar dat toen nog voor ons lag gezien moest worden als overgangsjaar net zoals 2004 was.

De aarzeling in 2007 moest gezien worden als opmaat voor een nieuwe stijging in 2008. Aan het eind van 2007 herhaal ik deze visie en wens u veel succes toe in het komende handelsjaar.


Geert Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom: klik hier.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

Vooruitblik 2008

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
267 Posts
Pagina: «« 1 ... 9 10 11 12 13 14 | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 2 november 2008 20:06
  Oud draadje, ik snapte de titel al niet. Agnost: het woord is afgeleid van het Griekse gnosis (weten) met het voorvoegsel a (niet). Letterlijk is dus een agnost "iemand die (het) niet weet", die niet weet of er een God is of niet. Dus Nikken is ook geen God? Of weten we het gewoon niet? Agnost?
 2. [verwijderd] 3 december 2008 18:10
  Over jouw postings valt zelden te lachen heks en het siert je geenszins dat je me gelijk voor zielepiet en stakker uitmaakt op zo'n onschuldige posting. Met het verkeerde beentje van je bezem afgestapt vanmorgen of gewoon fors verlies wat je nodig van je af moet projecteren?

  Geeft niets meid, je opperguru Nikken zat er ook falikant naast met zijn 650 en je weet: gedeelde smart is halve smart...

  Speciaal voor jou dan een Sinterklaasgedichtje:

  Een heksje uit Epe
  Had het voltooid deelwoord niet goed begrepen
  En vroeg met een mondje vol zaad
  Heb ik je nu gepijpt, of ben je gepepen
267 Posts
Pagina: «« 1 ... 9 10 11 12 13 14 | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Vooruitblik 2008

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. ...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

 1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
 2. dec '07 In de aanval 267
 3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 524,38 22 mei
  +1,57
  +0,30%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare