Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ING doet even niet mee

ING doet even niet mee

Netto instroom aan klanten. Ook in Nederland. In Q1. Ja, dat kwartaal met #ophef en #schande over het salaris van ING CEO Ralph Hamers. Hij zei niet hoeveel, maar Hamers vertelde vanochtend bij BNR (hier bewijs) dat ING in Q1 ook in Nederland meer klanten kreeg.

Ach, bij Facebook idem dito. Ondanks die datarel gewoon meer gebruikers en time on site. Eens te meer het bewijs dat de echte wereld en toestanden op social media vaak weinig raakvlak hebben. Weet nu nog? Half twitterend en facebookend Nederland riep in Q1 dat ze bij ING wegging voor een andere bank. Ammehoela dus.

Enfin, vanochtend begon Ralph zijn vaste cijferpresentatievideo met het aantal nieuwe klanten in Q1. En die 400.000 wereldwijd mogen er wezen.

Nu is het ongewoon voor een bank om een cijferpresentatie met het aantal nieuwe klanten te beginnen. Toeval? Ik denk het niet. De kleine zoete wraak van Ralph...? Het is hem wat mij betreft gegund na al die bagger die hij over zich heen heeft gehad.  

Veer laten

Heel leuk allemaal, maar uiteindelijk doet dit er niet toe. Waar het om gaat is dat de bank sinds de deconfiture tijdens de kredietcrisis van toen nog bankverzekeraar ING voorbeeldig presteert. NN Groep is er uit geknipt. Dat presteert sinds haar beursgang in 2014 ook veel beter dan de AEX.

Eigenlijk zijn de Q1-cijfers van ING zoals die van een bank moeten zijn: vooral saai en min of meer in de prik van de analistenverwachtingen. Die klantengroei is inderdaad de meevaller die er in zit. Helaas, de beursvloer houdt haar duimen toch vandaag omlaag. Het aandeel laat een behoorlijke veer op de cijfers.

Daarom moet ik die grafiek opnieuw maken, maar dan korter. Dit is sinds de markttop op 22 januari dit jaar, maar dan zonder herbelegd dividend.

Fantasie en triggers

Sinds haar eigen top op ook 22 januari op €16,69 doet ING met die daling vandaag zowat een dubbele dubbele dip. Het fonds heeft zo'n 7% op haar Europese en zo'n 13% op haar Amerikaanse branchegenoten ingeleverd. Waarom? De rek is er uit, kopt mijn collega Martin van de IEX beleggersdesk.

En dat is precies wat het is. Leuk al die extra klanten, maar met een gedaalde rentemarge levert dat niet veel extra op. Bovendien steekt ING tientallen miljoenen minder in de stroppenpot, anders was er minder winst dan vorig jaar uitgekomen. Kortom, die underperformance is wet van de remmende voorsprong?

De bank heeft denk ik nieuwe fantasie en triggers nodig. Gek genoeg heb ik ING nog nooit in verband horen brengen met ronkende overnames, maar ze profileert zich als fintech-bank. Mooi, maar dan denk ik bij implementeren stiekem ook aan een saneringsronde. Want automatisering betekent gewoon minder mensen.

In hoogconjunctuur een ontslagronde aankondigen is misschien bedrijfstechnisch een goede beslissing, maar zal maatschappelijk niet lekker vallen. Zeker niet bij ING. En zeker niet door Hamers. Zo kauwen we weer eens op een grafiek. Is dit een koopje, of is het gedaan met ING als glamourperfomer?   


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

banken

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
cees-10
1
Ik denk dat een fin-tech bank ook met minder mensen af kan. Er moet in de kosten gesneden worden en meen dat als de salaris rel niet had plaatsgevonden dit ook zou zijn aangekondigd. Dat zullen ze nu niet
aandurven en wat dat betreft heeft ING een probleem.

Echter, ik lees niets over de huidige waardering van ING tov de koers en het dividend rendement in bovenstaand artikel. Dat zou onderdeel uit moeten maken van de overpeinzing.
Endless
0
quote:

cees-10 schreef op 9 mei 2018 om 14:49:
‘Echter, ik lees niets over de huidige waardering van ING tov de koers en het dividend rendement in bovenstaand artikel. Dat zou onderdeel uit moeten maken van de overpeinzing.”


Nou Arend-Jan ik ben het met deze poster eens
Belske
0
Broodje aap verhaal arend , saai ?
Waar gaat het over , gewoon degelijke resultaten , en ook in de toekomst , ze zijn al helemaal klaar voor de nieuwe regelgeving , maar ach dat is saai !!!!
Dat jij je hiervoor leent sorry
Bart Meerdink
0
"Nu is het ongewoon voor een bank om een cijferpresentatie met het aantal nieuwe klanten te beginnen. (...) Heel leuk allemaal, maar uiteindelijk doet dit er niet toe."

Nieuwe klanten zijn juist wél belangrijk! In Nederland en buitenlandse markten. Tenminste voor een retail-bank. Je wilt betere diensten optuigen, en dan moet je zo veel mogelijk klanten hebben voor wie je dat doet. Zo kun je als bank groeien. Je wilt ook als werkgever aantrekkelijk zijn voor de beste mensen. In China is bv. de WeChat app een enorme betaaldienst geworden, uit het niets. Als bank kun je je daardoor niet laten verrassen.

In plaats van visie geeft dit artikel grafiekjes. Zelfs een koersgrafiek zonder verdisconteerd dividend nota bene. En de andere grafiek laat je precies beginnen bij het dieptepunt van de ellende bij ING. Zegt ook weinig.

Echt doorzien kan ik de cijfers van ING natuurlijk niet, maar de strategie klinkt verstandig en het aandeel is goedkoop. De koersdaling is een koopkans denk ik, hoewel je er op de korte termijn echt niets van kunt zeggen. Disclosure: Ik heb vandaag ING gekocht.
Maan Arkenbosch
0
Mooi moment om ING op te pikken en dat heb ik vandaag stevig gedaan. Laat de Amerikanen maar lozen, die komen vanzelf weer terug.Speculanten en de algoritmische verkoop orders hebben de boel vandaag verpest. Geef mij maar gezond verstand, dan mag je die statistieken houden!!!!
san marco
0
Ik vermoed dat heel veel NL pensionados in Spanje van Catalaanse naar ING direct zijn overgestapt. Waarom geen Rabo of ABN moet je aan de pensionados vragen.
Mangy_Scoundrel
0
quote:

Belske schreef op 9 mei 2018 om 21:56:


Zitten veel shorters die hierop speculeren

En daar gaat het vingertje weer richting shorters, te simpel.
serieus
0
quote:

san marco schreef op 9 mei 2018 om 20:18:


Ik vermoed dat heel veel NL pensionados in Spanje van Catalaanse naar ING direct zijn overgestapt. Waarom geen Rabo of ABN moet je aan de pensionados vragen.


Wellicht omdat ING nou eenmaal de Apple onder de grootbanken is?
A.B.(C)
0
"Gek genoeg heb ik ING nog nooit in verband horen brengen met ronkende overnames, maar ze profileert zich als fintech-bank. "

....uuuuuh, misschien omdat na de miljardeninjectie van de staat na de creditcrisis, zich van mega bedrijf...bestaande uit tientallen kleine en middelgrote bedrijven (ook zaken die niets met bankieren te maken hadden, zoals een auto leasebedrijf) terug moest na de kern: een bank. Want het was immers too big too fail.

Als je van 2009/10...tot pak 'm beet 2015 van al je niet-kern-bank actitiveiten verlost bent, dan ga je niet heel snel op overnamepad in 2016/2017. Bovendien was dit tot voor kort/enkele jaren ook niet toegestaan door de staat. Zolang de lening van de staat niet terug betaald was, mocht het bedrijf (formeel) ook geen overnames doen. Niet zo gek lijkt me.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: banken

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 15 okt Liveblog: Brexit (!), Fugro, SOX... 6
  2. 15 okt BeursVandaag: Cijfers!
  3. aug '11 Twitter de AEX omhoog!

Gesponsorde links