Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Ongezond uit de gratie

TA: Ongezond uit de gratie

Wereldwijd kiezen mensen er steeds vaker voor om bewust en gezonder te leven. In plaats van frisdrank kiezen consumenten voor water.

Fastfood wordt vers eten en ook slechte gewoontes zoals roken worden steeds vaker afgeleerd. Dit zorgt voor koersdruk bij aandelen van bedrijven die deze ongezonde producten aanbieden.

AEX index

We kijken eerst nog even naar het technische plaatje van de Nederlandse beurs. De AEX index blijft goed presteren. De hogere koersbodems van de afgelopen weken wijzen op aanhoudende vraag. Eerste koersdoel handhaven we op 572,81, de top van januari.


Ongezond

De trend naar een gezondere levensstijl krijgt steeds meer volgers. Al jaren loopt de verkoop van traditionele frisdranken, fastfood en sigaretten terug en kiezen consumenten voor gezondere alternatieven.

De beurskoersen van de producenten van deze artikelen staan de laatste tijd flink onder druk. We bespreken de technische plaatjes van een aantal van deze bedrijven.

Coca-Cola

Frisdrankproducent Coca-Cola is begin dit jaar hard teruggevallen. De koers is hierbij teruggezakt onder de koersbodems van vorig jaar en ook de 200-dagenlijn is neerwaarts gedraaid.

Coca-Cola vormt nu een lagere top onder de voormalige bodem. Deze oude steun fungeert thans als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Het neerwaarts koersdoel ligt rond 39,88.


PepsiCo

Ook de concurrent van Coca-Cola, PepsiCo staat al enige tijd onder druk. PepsiCo, dat naast frisdranken ook snoep en chips produceert, is de afgelopen maanden hard afgestraft.

Lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk. De doorbraak onder de laatste koersbodems heeft ruimte vrijgemaakt voor een diepere daling. Volgende koersdoel ligt rond $93,25.

Zowel de BOB-lijn, die het koersverloop van het aandeel vergelijkt met de brede markt, als de 200-dagenlijn zijn neerwaarts gericht en bevestigen hiermee het zwakke technische plaatje.


Altria Group

Altria Group is een producent van verschillende sigarettenmerken en andere tabaksproducten. Hoewel de sigarettenverkopen al enkele jaren onder druk staat, wist de koers van Altria Group nog lange tijd verder op te lopen. Begin dit jaar is de koers echter hard teruggevallen.

Altria Group heeft de stijgende trend afgebroken en is onder de steun van de koersbodems van de afgelopen jaren gezakt. Er is hierdoor ruimte vrijgekomen voor een diepere correctie richting de bodems van 2015 rond $47,31. De lagere toppen wijzen op aanhoudende verkoopdruk.


Philip Morris International

Philip Morris International weet al langere tijd niet meer te overtuigen. Het aandeel is medio 2017 gaan corrigeren en heeft inmiddels ruim een derde van haar beurswaarde zien verdampen. De dalende trend lijkt nog niet ten einde. Eerst steun ligt nu rond $76,00.

Lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk en ook de indicatoren ogen erg zwak en bevestigen het negatieve technische beeld.


Heineken

Eén van de weinige uitzonderingen onder beursbedrijven die ongezonde producten aanbieden, is Heineken. De Nederlandse aanbieder van bier en andere dranken ligt er technisch bezien nog redelijk bij.

Het afgelopen jaar heeft het aandeel per saldo een neutraal koersverloop laten zien, maar van serieuze verkoopdruk is zeker geen sprake. Heineken lijkt nu zelfs binnen de neutrale fase een hogere koersbodem te vormen, wat duidt op aantrekkende vraag.

Indien de weerstand van de laatste koerstoppen wordt gebroken, zal de oude stijgende trend worden hervat en worden hogere koersniveaus mogelijk.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 mei 2018 09:21
    Goedemorgen ,vandaag een lekker regendagje, tuinplanten snakken er naar .

    Gisteren zijn mijn vastned aandelen door de stoploss geknald , toch een lekker winstje gemaakt 2 euro + 1,50 dividend per aandeel.
    Ach ja kpn aandeeltjes van mij wachten op een overname.
    Kan nu met een gerust hart op fietsvakantie gaan .:)
    Leuke dag allemaal.
  2. [verwijderd] 10 mei 2018 09:57
    [quote alias=opa id=10821349 date=201805100921]
    Goedemorgen ,vandaag een lekker regendagje, tuinplanten snakken er naar .

    Gisteren zijn mijn vastned aandelen door de stoploss geknald , toch een lekker winstje gemaakt 2 euro + 1,50 dividend per aandeel.
    Ach ja kpn aandeeltjes van mij wachten op een overname.
    Kan nu met een gerust hart op fietsvakantie gaan .:)
    Leuke dag allemaal.

    [/quote
    wordt idd tijd dat kpn wordt overgenomen, zo schiet het ook al jaren niet op, die mexicaan wou kpn toch, maar dat werd tegengehouden...dacht ik.
  3. forum rang 6 am1993 10 mei 2018 10:21
    quote:

    opa schreef op 10 mei 2018 09:21:

    Goedemorgen ,vandaag een lekker regendagje, tuinplanten snakken er naar .

    Gisteren zijn mijn vastned aandelen door de stoploss geknald , toch een lekker winstje gemaakt 2 euro + 1,50 dividend per aandeel.
    Ach ja kpn aandeeltjes van mij wachten op een overname.
    Kan nu met een gerust hart op fietsvakantie gaan .:)
    Leuke dag allemaal.

    Leuke score OPA. Ik heb rond dit niveau een klein deel van mijn turbo's verkocht op 2,28. Aangeschaft op € 1,33 bij een koers van circa € 38.
    Vastned blijft echter gevraagd op hoge omzetten. Maand-, week-, dag- en vijfuurscurves staan allemaal in de plus en omhoog gericht. Ik blijf dus nog lekker zitten. De koers kan namelijk nog een stuk hoger.
111 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links