Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Ongezond uit de gratie

TA: Ongezond uit de gratie

Wereldwijd kiezen mensen er steeds vaker voor om bewust en gezonder te leven. In plaats van frisdrank kiezen consumenten voor water.

Fastfood wordt vers eten en ook slechte gewoontes zoals roken worden steeds vaker afgeleerd. Dit zorgt voor koersdruk bij aandelen van bedrijven die deze ongezonde producten aanbieden.

AEX index

We kijken eerst nog even naar het technische plaatje van de Nederlandse beurs. De AEX index blijft goed presteren. De hogere koersbodems van de afgelopen weken wijzen op aanhoudende vraag. Eerste koersdoel handhaven we op 572,81, de top van januari.


Ongezond

De trend naar een gezondere levensstijl krijgt steeds meer volgers. Al jaren loopt de verkoop van traditionele frisdranken, fastfood en sigaretten terug en kiezen consumenten voor gezondere alternatieven.

De beurskoersen van de producenten van deze artikelen staan de laatste tijd flink onder druk. We bespreken de technische plaatjes van een aantal van deze bedrijven.

Coca-Cola

Frisdrankproducent Coca-Cola is begin dit jaar hard teruggevallen. De koers is hierbij teruggezakt onder de koersbodems van vorig jaar en ook de 200-dagenlijn is neerwaarts gedraaid.

Coca-Cola vormt nu een lagere top onder de voormalige bodem. Deze oude steun fungeert thans als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Het neerwaarts koersdoel ligt rond 39,88.


PepsiCo

Ook de concurrent van Coca-Cola, PepsiCo staat al enige tijd onder druk. PepsiCo, dat naast frisdranken ook snoep en chips produceert, is de afgelopen maanden hard afgestraft.

Lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk. De doorbraak onder de laatste koersbodems heeft ruimte vrijgemaakt voor een diepere daling. Volgende koersdoel ligt rond $93,25.

Zowel de BOB-lijn, die het koersverloop van het aandeel vergelijkt met de brede markt, als de 200-dagenlijn zijn neerwaarts gericht en bevestigen hiermee het zwakke technische plaatje.


Altria Group

Altria Group is een producent van verschillende sigarettenmerken en andere tabaksproducten. Hoewel de sigarettenverkopen al enkele jaren onder druk staat, wist de koers van Altria Group nog lange tijd verder op te lopen. Begin dit jaar is de koers echter hard teruggevallen.

Altria Group heeft de stijgende trend afgebroken en is onder de steun van de koersbodems van de afgelopen jaren gezakt. Er is hierdoor ruimte vrijgekomen voor een diepere correctie richting de bodems van 2015 rond $47,31. De lagere toppen wijzen op aanhoudende verkoopdruk.


Philip Morris International

Philip Morris International weet al langere tijd niet meer te overtuigen. Het aandeel is medio 2017 gaan corrigeren en heeft inmiddels ruim een derde van haar beurswaarde zien verdampen. De dalende trend lijkt nog niet ten einde. Eerst steun ligt nu rond $76,00.

Lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk en ook de indicatoren ogen erg zwak en bevestigen het negatieve technische beeld.


Heineken

Eén van de weinige uitzonderingen onder beursbedrijven die ongezonde producten aanbieden, is Heineken. De Nederlandse aanbieder van bier en andere dranken ligt er technisch bezien nog redelijk bij.

Het afgelopen jaar heeft het aandeel per saldo een neutraal koersverloop laten zien, maar van serieuze verkoopdruk is zeker geen sprake. Heineken lijkt nu zelfs binnen de neutrale fase een hogere koersbodem te vormen, wat duidt op aantrekkende vraag.

Indien de weerstand van de laatste koerstoppen wordt gebroken, zal de oude stijgende trend worden hervat en worden hogere koersniveaus mogelijk.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Altria Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Pepsico

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Coca-Cola Company (The)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Philip Morris International Inc

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
111 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Formule1-Fan
0
computer gestuur de jankieks en andere vandaag.
ophaaldag gam gratis geld, je hoeft erniks voor te doen andere leggen in.

ik denk ook maar eens een index opening beginnen. f1f index, iedereen inleggen en ik gam doen.
snuf13
0
Cijferreeks zit er bijna op, nog even....... En laten we hopen dat er dan hele goede berichten komen....
zodat we met procenten per dag omhoog kunnen.

Dit is kruimelig... corrupt en heel zielig!!!!
muddy58
0
Zie ik dat Pandora vandaag in de min ging. Tsjonge jongen en dan ook nog de reden: good old Jimmie die hem een beetje ligt te bashen op internet.

Valt me dan toch wel tegen van Jimmie. Haha.

Maar goed het is natuurlijk ook een zooi allemaal, spotify, pandora ze verdienen geen drol. Altijd enkel verlies.
En apple music wil er niet eens geld mee verdienen maar vindt het een extra service. Ach ja.

At&T wel mooie bounce vandaag op een goed volume. Mag de weg omhoog weer gaan inzetten. 31 calls in porto.
JoostVLS
0
Nou, dan doe ik het licht weer aan.
Oh nee, hoeft niet het is al lekker licht.

Beetje kabbelen vandaag ?

Goedemorgen
Formule1-Fan
0
gaat precies zoals ik verwachte, gewoon naaierij 100% beurs turbos voor de bankiers goude handel. elke sh moet gepakt worden die gekcoht wordt.
programmers weten gewoon wie wat koopt.
heel de week op gam openen is erg opvallend. precies weer op gam open de dax.
laten ze je kopen in de avond en volgende ochtend meteen kwijt mooie verdien model voor die banken.
Formule1-Fan
0
zo oneelrijk, weer op stoplosjes openen die dax, fraude noem ik dit. makkelijk aan centen komen die banken.
Sem_7
0
Blijft een bijzonder man die f1f.
Elke dag hetzelfde, ratte naaierij gam
Uiteraard precies zoals hij verwacht. Best knap.
Aardige man lijkt het me :)

Goedemorgen....
MDJ_0
0
Olie om te janken... dat is pas ongezond, maar niemand lijkt zich daar ook maar druk om te maken... ohohoh
Formule1-Fan
0
je kan toch zien dat het zo gaat. precies op de gam opening en hopen dat men voor prikkie verkoopt aan bank, dan draai zo doien ze dat elke keer. vaak genoeg gezien.

oil ook veel roeptoeters zeiden het gaat lager naar 15. en ja hoor daar is ie dar issie hoor de draai op 28

uiteraard dax weer hangen om gam te doen
111 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 19 jul TA: Goud glimt en glanst 104
  2. 18 jul TA: US banken verdelen Wall Street 105
  3. 17 jul TA: ASML technisch op het vinken... 137

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 571,84 +0,05%
  2. Altria Group 50,530 0,00%
  3. Coca-Cola Company (The) 51,390 -1,23%
    Ga naar: Hefboomproducten
  4. Pepsico 130,090 -2,10%

Gesponsorde links